Jump to content
FAS Goran

cobra11

Members
  • Content Count

    114
  • Joined

  • Last visited


Reputation Activity

  1. Like
    cobra11 got a reaction from garcha in Fiat Stilo - kvačilo   
    Eto gospodo draga, da se pohvalim, jucer sam skompletirao auto. Zamenio sam set kvacila sa druk lezajem, cilindar kvacila (sve valeo), nosac motora levi,  repas turbine, i mali servis, ulje, filteri svi znamo sta tamo vec ide. Za sada mogu reci da je odlicno odradjen mada presao sam sa njime svega 50km pa jos nisam siguran da lije leglo sve na svoje mesto ali nista ne tandrce, ne lupa, ne vuce u stranu (za sada), kvacilo fino mekao. Do sada mi skripila kuglica na cilindru kvacila sto je spojena sa kvacilom, ostala bez masti a nikako nisam mogao naci sta skripucka.
    Isao sam iz slovacke u srb da kupim delove, u SRB me izaslo 302e sa putem 352e a u slovackoj bi me samo delovi izasli 550e + majstor 150e. To je 700e a ovako sam sam sebi popravio kola ustedeo na delovina i na majstoru a za ostatak reparirao turbinu. Tako da me sve izaslo 700e ali sa repasom turbine. 
     
    Ko hoce da sam menja sam kvacilo nije nemoguce al bogami puno posla, sav posao me izasao nesto malo vise 4 dana. 
    Pa eto treba skinuti one poklopce sa motora, akumulatora, suhlpeh, ja sam skidao i plastike oko tockova radi preglednosti. Dalje mora kutija za akumulator dole, skida se EGR ventil da bi se doslo do anlasera ima tri srafa 15ke kljuc, one cevi do usisne grane, ja sam odmah skinuo sve cevi do usisa i interkuler da bi sve ocistio.
    Onda sam izvadio oba homokineticka zgloba, dao klocne ispod motora, da bi izvadili i osovinu mora se skinuti desni donji nosac motora, unutra ima tri imbusa tek onda se moze skinuti osovina. Eto to ovako izgleda
     

     
    Onda sam vezao menjac da nebi pao na zmenju, skinuo levi donji nosac motora kljuc 18 i 19, odnak sam skidao sarafove sa menjaca uglavnom  dve 15ke, 18ka - dva sarafa i dve matice onda vec spominjani anlaser koji ima tri 15ke. Popustio i levi silent blok menjaca po naski nosac motora levi. Treba skinuti i sajle menjaca ima samo jedan zenski torx a moze i 10ka gedora, nisam imao takav. Menjac se samo, lako je reci samo izvuce mada je dole malo zajebano jer diferencijal zapinje u prednji trap a vise ga nisam mogao podici od nosaca motora. Sa time sam imao puno problema nezanam kako sam ga skinuo i kako sam ga vratio, cimanja gore dole, levo desno, okreni, izvrni psovka je bilo za puno bure. 
     

     
    Sve sam to radio u dvoristu, auto na klocnama, malo sam pozajmio i gradjevinskog materijala da bih vezao menjac eto ovako je izgledalo, malo glupavo al sam se snalazio kako sam znao i umeo. 
     

     
    Zamenio novo kvacilo, stavio nov druk lezaj, malo silikona u rupe za druk lezaj jer je pustao ulje, to za svaki slucaj, hvala Bogu pa je zamajac bio dobar. Lamelu sam namestao sa orginalnim kljucem za skidanje srafova za tockove, metla od sirka je velika tj siroka pa ne valja. Al taj kljuc taman pasira. 
     

     
    Zavrtao sam sarafove na korpi unakrsno da nebi pukla korpa a takodjer sam stavio i lepak na srafove za svaki slucaj, namazao sam iglu sa menjaca probalo da liseda lamela, sve je bilo OK i onda je bilo sastavljanje. Kljucevi potrebni 10ka, 13ka, 18ka, 19ka negde 12ka, imbus i torx (za poklopac akumulatora). Preporucujem da malo po malo slikate sta skidate da bi kasnije znali sastaviti sta i kako je bilo, ja nisam sve slikao pa mi ostali neki delovi (drzac na creva, onaj plasticni prsten)   i bilo bi dobro da odvajate sarafove nekim redosledom u neke kutije jer meni se to pomesalo pa sam jedva sastavljao kraj sa krajem. Zamenio ulje u motor i menjac, filtere i to je bilo to. Tokom vracanja nazad menjac prvi, dalje nosac motora levi odnosno sve obrnuto.   Eto jos nekoliko slika. Ako neko nesto nezna nek pita.
    Dakle jos jednom akumulator + kutija akumulatora, tri nosaca motora, oba homokineticka zgloba, osovina, EGR ventil, anlaser, usisna creva to mora ici sve dole. A dalje po potrebi 
     

     

     
    Eto druk lezaj i prljav menjac 
     

     
    A ovako je isao mejnac u garazu dok nisam nabavio delove.
     

     
    Izvinjavam se na malo duzem postu ali ako neko nesto nezna nek slobodno pita a mozda sam nekom i pomogao. Nie to toliko komplikovano kolko je blesavo sto se sve unaokolo mora skindati da bi se skinuo samo menjac.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...