Jump to content
FAS Goran

nesa 169

Members
 • Content Count

  1573
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by nesa 169

 1. E, pa zato je duži prenos, zbog turbine. Razumeo sam da pišeš o benzincu jer Fiat koliko znam nikad nije imao dizel 1,4.
 2. Zovi me kako hoćeš, ali meni je lepo kad vozim opušteno i bez stresa koji donosi brza vožnja. Onda je kod tebe dosta duži prenos. Kod mene 3000 rpm bude već pre 120.
 3. Ja sam za ovih 60.000 samo jedno 5 - 6 puta bio na autoputu. Iskreno govoreći nemam ni volju. Više volim običan put, pa malo i razgledaš okolinu, milina jedna.
 4. Nikad nisam dugo vozio dugo preko 4000 obrtaja.
 5. Stavljeni su neki pojačani ventili. Koštalo je kod Cubike 180. Ruke za skidanje i vraćanje glave su bile u paketu sa velikim servisom.
 6. Završen je auto. Pošto mi je za 1000 km stizao i veliki servis urađeno je sad i to. 59000 km, krećemo u nove radne pobede.
 7. Ima dve sijalice i obe su istovremeno prestale da rade i isto tako proradile.
 8. Inače pre nekog vremena mi se upalila lampica sa slikom za tablice. To je tako svetlelo jedno pola dana i posle je nestalo. Svetla tablice zaista tad nisu radila, ali posle su proradila. Pojma nemam zašto. Možda je pomoglo to što sam nekoliko puta otvorio i zatvorio gepek. Imali su ljudi stvari pa zato. Ne znam, misterija. To je bilo otprilike negde u januaru. Nije se posle dešavalo.
 9. Kod mene nije taj momenat jer pređem sada oko 40.000 godišnje tako da imam servise i leti i zimi. Meni to isto tako bude, ali samo kad se uključi motorski ventilator, inače ne.
 10. Vozi kratko i retko, prosečna temperatura motora je niža i eto. Ja sam tačno primetio da mi zimi troši manje ulja nego leti.
 11. Mene u celoj priči više zanima tehnika. Moram zato reći da mi se upotreba trocilindarskog 1.2 PSA motora uopšte ne sviđa jer je upravo na taj motor bilo ogroman broj žalbi.
 12. S ovim se baš ne bih složio. Naime moj stari Picasso kojeg još uvek imam i povremeno vozim posle 400.000 km i dalje izgubi samo 3 - 4 deci na 10 hiljada kilometara. Ona Marea kad je urađen motor isto je veoma malo ulja trošila. Posle generalne sam prešao 170.000. Tipo troši dosta više, ali sam ja navikao da svaki dan gledam nivo ulja i tako radim svih ovih 40 godina koliko vozim. Zato meni to nije neki problem. Moram međutim da kažem da je kod nekih kolega potrošnja ulja ogromna. Uglavnom se radi o 500L, ali motor je isti. Nemaju svi taj problem, ali recimo kolegi koji je prešao manje od mene je stalno gubio i po 7 litara. Meni ode oko 2 na 10.000 km. Mnogo reklamacija, svađa i ostalog je imao, otvorili su mu motor, valjda i uradili, ali njemu je opet isto. Nemam objašnjenje, samo eto da znate da ima i takvih slučajeva. Prilično sam ubeđen da je sve to zbog ekoloških dodataka, naročito euro6. Recimo drugi kolega ima taj motor star 11 godina i ode mu litra do dve na 10.000. Tu je kod njega euro5.
 13. Meni ide 2 litra, ali imam plin i tu je uvek veća potrošnja ulja. Inače sam uglavnom zadovoljan, 60.000 km sam prešao. Prvi vlasnik.
 14. Znam, sećam se tvojih postova u vezi toga. Zato ja svim mušterijama iz Turske pričam kako kod mene mogu da se osećaju kao kod kuće. Turski auto, motor nema veze. Inače taj dizelski motor je kod kolege otkazao posle 60.000 km. odjednom počeo da troši strašno mnogo ulja i kraj. Priznali su mu garanciju i zamenili motor, samo što više od mesec dana nije radio. Ništa nije idealno. Ja do sada nisam imao problema, a mnogi jesu i to na mnogo skupljim kolima. Šta da se radi. Biće valjda gotovo do kraja nedelje. Svejedno se nisam pokajao ni zbog auta ni zbog butana. Biće stavljeni pojačani ventili kao što su mi i onomad na Marei uradili. Posle sam njome prešao još oko 170.000, prodao je i još uredno trči kod drugog vlasnika posle mene.
 15. Isti majstor mi radi već peti gasni automobil. Moje je mišljenje da je do kvaliteta ventila, mada ne moram ja biti u pravu. Ima tu još nešto - fabrika preporučuje veliki servis na 90.000, ali sam ja mislio da ga sad uradim jer je kod više kolega primećeno lagano istegnuće kaiša već na 60.000. To može dovesti (a možda je i dovelo) do minimalnog pomeranja ugla paljenja što opet takođe može biti uzrok, Svejedno, i da sam znao da će ovo da se desi opet bih uzeo plin jer osim uštede na gorivu tu je i gomila problema manje nego sa dizelom. Moj kum je kupio isti ovakav auto s 1,3 dizelom, uopšte nije srećan.
 16. To koliko ću dati za taj ventil je otprilike na nivou dvomesečne uštede, a vozim auto godinu i po dana. Sveukupno sam prešao oko 850.000 km automobilima na plin i ovo mi je tek drugi takav slučaj. Prethodni sam imao pre tačno 10 godina. Prema tome na pitanje da li se isplati jedini odgovor koji ti mogu dati je - naravno!
 17. Pregoreli su ventili i nekima koji nisu imali ugrađen plin. Inače meni se to desilo u vožnji po regionalnom putu Bečej - Novi Sad. Nisam išao brzo, oko 80, koliko je i ograničeno.
 18. 59000 je na satu. Planirao sam da na 60.000 km uradim veliki servis. To će sad onda biti takođe urađeno u paketu sa ovom nepredviđenom igrankom.
 19. Ništa se bitno nije desilo skoro pola godine. Nije moralo ni sad, ali eto. U četvrtak mi se upalila Check engine lampica i motor je počeo da se malo trese i slabije da vuče. Mislio sam da je u pitanju neka svećica, bobina, šta li. Majstor je međutim po zvuku kad se anlasuje odmah posumnjao da je izgoreo jedan ventil i nažalost bio je u pravu. Merenje kompresije je potvrdilo njegove sumnje. Na prvom cilindru je bila samo 5. Tako se završio moj medeni mesec s ovim autom. Ništa, trenutno je kod majstora, skinuta je glava i nadam se da će do kraja ove nedelje biti sve rešeno.
 20. Lepo je to, samo ako se on zapali ko će njega ugasiti? Za požar na običnom Tesli treba vatrogasna četa.
 21. Zato što je vozilo taksi, vozi se isključivo po gradu. To znači da kod mene klipovi pretrče gore - dole za tu kilometražu više nego prosečnom korisniku za 90.000. Iz istog razloga i mali servis radim na 10 umesto na predviđenih 15 hiljada. Razmišljao sam da li da radim na 90 kako piše ili pre, a onda mi je kolega koji ga dugo ima rekao da je bolje na 60 jer kad je on tad radio kaiševi su već bili vidni potrošeni. On je inače njime prešao preko 300 hiljada. Kupio ga je novog 2016.
 22. Ja sam na 54.000 trenutno i takođe još ništa se nije pokvarilo. Ulja mi ode oko 2 litra na 10.000. Uvek mi je tako nekako bilo. Start/stop nemam pa to ne može da mi brljavi. Pločice sam jedino menjao na 30.000. Negde u februaru će i meni biti veliki servis pa ću vam javiti koliko me je izašlo.
 23. Imao sam veoma lep rezultat u vožnji isključivo regionalnim putevima od Novog Sada do Bijeljine i nazad. Ovo znači da bi benzina trošio oko 5, a butana mi je otišlo 6. Nikad nisam imao bolji rezultat.
 24. Na benzincu mi nikad nije propao nosač motora, ali čuo sam da kod novih trocilindraša tu već ima problema, a tek će ih biti.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
 • Create New...