Jump to content
FAS Goran

dzibril

Members
  • Content Count

    124
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by dzibril

  1. Hvala svakako kao da si mi pomogao. Elem, auto je danas popravljen, servis je Božik Trade na Karađorđevom putu 8, kažu bio neki kvar na elektroinstalacijama, nažalost nisam saznao detalje, pošto je gazda bio odsutan kad sam preuzimao auto, a na radnom nalogu piše samo popravka elektro instalacije. Ako nekom zatreba, pogotovo za starije modele Fiat/Lancia/Alfi, a rade i druge firme (VW, Ford, Pežo...): Božik Trade Karađorđev put 8 024/557-348 Subotica Pozdrav
  2. Dedinje baš i nije neposredna okolina Vidikovca ali hvala u svakom slučaju. Sad još i da se dovučem iz ove Vojvodine nekako do Bg još...
  3. Moje današnje iskustvo sa Annusom nije tako pozitivno. Odvezao sam im na popravku Lanciu Deltu 1998, 1.6 benzinac, opisao probleme (teško pali, guši se, obara obrtaje i gasi u vožnji), rekli su pogledaće, nakon pola sata me zvali i rekli da ne mogu da prikače dijagnostiku i da ne mogu ništa da urade, jer bi dugo trajalo da se nađe kvar. Ja sam im čak i rekao da sam imao probleme sa step motorom i senzorom leptira gasa, ništa nije vredelo, nisu hteli da uzmu auto da rade. Još sam ih i zamolio jer sam u Subotici u gostima, inače sam iz Beograda i ne mogu da krenem na put sa poluispravnim autom, ali nisu hteli. Tako da comme si, comme ca sa Annusom. Srećom, našao sam drugog majstora u blizini koji će pogledati auto sutra ujutro, pa možda o njemu budem imao sutra pozitivnije utiske. A jel' Miki i dalje administrator ovde? Mogao bi da se javi kad bude znao di će i da li će i dalje da radi Italijane? Nego, šta sad mi TIM-ove mušterije da radimo, kad je Toma okačio katanac? Ima li u okolini Vidikovca neki drugi dobar servis za Italijane?
  4. Hvala na odgovoru, sad znam jednu stvar vise. Pozdrav.
  5. Pozdrav svima, javljam se nakon dužeg vremena (očito nisam imao nekih problema). Problem je sledeći. Na jednom od nosača kod kaiša sa leve strane bloka motora, pre neki dan sam primetio da je malo musav od ulja, tečnosti ili nečeg trećeg već. Šaljem slike u prilogu da ilustrujem situaciju. Na prvoj se vidi generalna lokacija problema, a druge dve su detalji. Šta bi to moglo biti? Pretpostavljam da nije baš normalno da tako izgleda.
  6. Kao da sam ga ukleo... Od nedelje opet isto... Bio danas u servisu, kod Tome i Mikija i nista, kad ga resetuju na kompjuteru on opet ucita neka idiotska podesavanja i opet obara obrtaje kad se upali klima Da covek ne poveruje. Niko nema pojma zasto i kako... Ajmo pomoc, ako je ikako moguce... IMA LI NEKO IDEJU!!?
  7. Mali update. Resio se problem sa nekontrolisanim turiranjem na leru. Pre neki dan skinuo klemu sa akumulatora da proverim nesto oko upaljaca u kabini i nakon sto sam vratio klemu nema vise turiranja. I tako vec nekoliko dana. Hmm... Ne znam sta se resetovalo, ali da kucnem u drvo za sada radi.
  8. Ok, sad mi jasnije. Znaci u servis na prilagodjavanje...
  9. Ajde ako nije previše kriptično, malo više od dve reči? Hoćeš da kažeš da se novi (polovni) step motor prilagođava kolima i da radi neku vrstu dijagnostike sistema?
  10. Pozdrav svima, nije me bilo neko vreme, ali kao i uvek nužda naterala. Elem, pre neko vreme krene auto da zeza (pisao ranije o tome u jednom postu ovde), zakucava obrtaje na nulu i gasi motor ako se pritisne kvačilo dok je klima uključena, naročito kod smanjivanja brzine i obrtaja (na primer kod usporavanja pred semafor). Odem kod majstora, kaže step motor, promeni. Kako nam je dobro poznato da to u jednom ovlašćenom beogradskom servisu košta 40-tak hilljada, odem ja kod momka koji prodaje polovne delove, uzmem polovni step motor i instaliramo. I prvih nekoliko dana milina. Obrtaji u redu, oko 900 u leru, klima radi kao zmaj, ne gasi se, što morate priznati deluje kao da smo našli uzrok problema. Hat međutim, od pre neki dan počinje novo ludovanje. Naime, sada kada je klima isključena i motor na leru obrtaji stoje na oko 1400, a neretko i nakratko zakuca na 2000, pa počne postepeno da spušta dok ne stigne na 1200-1300 i tu stoji. Kad dostigne radnu temperaturu ponekad krene sam od sebe da turira između 1400 i 1600 obrtaja i tako radi par sekundi pa spusti opet na 1200 i drži. Kad se kreće i vozi nema problema, sve dok opet ne stanem na sledeći semafor recimo i stavim u ler i onda opet vrteška kreće ispočetka, ili turira sam od sebe ili drži na 1200 rpm i motor je generalno nemiran. E sad, začkoljica leži u činjenici da ako uključim klimu, auto radi kao san. Nema turiranja, obrtaji na 900 u leru, kreni stani sve normalno, ma kao da je juče iz fabrike izašao. E sad meni više ništa nije jasno, pa rekoh da potražim pomoć ovde među vama, možda neko ima ideju, sem one promeni step motor opet, pošto mislim da to sad nije problem, ako sa upaljenom klimom radi fenomenalno. Any ideas?
  11. Fake za medalju, ako pogledas kroz soferku vidi se zadnji levi nosac krova. A i sedista nisu pogodjena, kao ni crna boja iza zadnjeg sedista koja se ne vidi kroz prednju soferku. Ali lep pokusaj i lepo izgleda kao ideja
  12. Ne znam cija je, ali je lepa, Lancia Prisma, danas snimljena na NvBgd, u Bulevaru M. Pupina.
  13. Znaci Martini, ti savetujes da uradim dijagnostiku, da vidim sta kaze ecu? Ne znam kako je elektricar to izveo, ali navodno, po recima mog caleta, on radi fiat-e i lancije, valjda bi trebalo da zna kako se sta izvodi majku mu?
  14. Dobar dan svima, Elem, auto u pitanju je Delta II, 1998. godiste, 1.6 16v motor. Pre neki dan, posle nekog vremena sa praznom i neiskoriscenom klimom odveze cale (ja bio poslovno sprecen) auto na servis klime, napune tamo gas i provale da kompresor ne pali, sem ako se ne veze direktno na akumulator. Ne bi cale lenj, ode i kod autoelektricara koji sredi problem i tako meni, posle godinu dana klima proradi. Medjutim, primetih juce i danas cudno ponasanje auta. Naime, kada se ukljuci klima motor na leru pocne da seta obrtaje izmedju petsto do hiljadu i tako u krug. Druga stvar, u voznji, ako radi klima, kad se pocnu smanjivati obrtaji (zarad recimo prelaska u nizi stepen prenosa) i pritisne kvacilo obrtaji se strovale na nulu i motor se ugasi. Ako se klima iskljuci, nista od toga se ne desava, motor radi stabilno i mirno, ne seta obrtaje. Pomislih, los akumulator, posto je vec star. Jutros kupim nov, vartin, cak malo jaci (stari bio 55Ah 420A, novi 56Ah 480A), namestim i krenem da vozam, da probam sta sam uradio, kad ono isto. Cim se klima ukljuci obrtaji variraju na leru i auto se gasi, kao sto sam malo pre opisao. Zovnem caleta, on kaze da je to i ovaj elektricar sto je sredjivao klimu primetio i rekao mu da je klima "prejaka" i da trebam da odem kod mehanicara da mi podigne broj obrtaja na leru i onda nece da gasi motor. I pri tome kaze da 1.6 motor kakav je kod mene u autu moze na leru da trpi do 1500 obrtaja bez posledica. Ima li kakvog smisla u tome ili je problem negde drugde mozda (verovatno)?
  15. Pade mi danas nesto na pamet i prosto ne mogu da verujem da se toga nisam juce setio, kad sam imao rasturenu oblogu zadnjih vrata. Naime, kako je grejac zadnjeg stakla prilicno veliki potrosac i ima 25A osigurac, mora da ima i relej preko koga struja ide. Pogledah u EPER danas i naravno, ima. E sad, posto se meni pali lampica na komandnoj tabli kad ukljucim grejac zadnjeg stakla, to moze i da se shvati kao podatak da je osigurac ispravan, ali da li je i relej u tom slucaju ispravan? Mozda je zapravo cela caka u tome? Osigurac radi i daje signal tabli, ali relej ne radi i nema protoka struje do grejaca? Moze li to tako? Sta mislite?
  16. Problem postoji, posto ne moze za postojeci da se veze novi, jer je postojeci kabl upleten nekom platnenom trakom uz ostale kablove koji tuda prolaze celom duzinom (video sam kad mi je Lukag cupao crevo za vodu za zadnji brisac iz jedne takve sume). Koliko ja vidim lakse je da se provuce novi kabl paralelan sa postojecim i potom skinu zabice sa pocetka i kraja starog kabla i premeste na novi. A za to mislim da verovatno mora da se olabavi jedan deo neba sa leve strane automobila ukoliko je to moguce.
  17. Novi update. Danas sam konacno uspeo u nameri da stignem do kontakta grejaca zadnjeg stakla. Prikaz tehnike pristupa je dat u delu foruma uradi sam na adresi http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?showtopic=47478, pa koga interesuje ili mu ne daj boze treba moze da vidi ilustrovano uputstvo tamo. Ovde samo da kazem da konacno znam gde je problem, a problem je u kablu koji od table sa osiguracima vodi struju ka grejacu. Unimerom sam proverio osigurac i leziste koji su ispravni, kao i sam kontakt sa mrezicom grejaca i kontakt koji se vezuje za strujni kabl (braon beli, nesto deblji kabl). Svi su ispravni, jedino kod strujnog kabla nema kontakta. Da bih bio dodatno siguran napravio sam i jedan mali eksperiment. Naime, duzi dvozilni strujni kabl sam jednim krajem direktno vezao za metalni zub osiguraca pre nego sto sam ga stavio u leziste na tabli, a drugi kraj kabla sam vezao na kontakt mrezice grejaca i potom isti ukljucio. Sve je funkcionisalo najnormalnije, pa je i unimer registrovao postojanje strujnog kola. E sad, posto sprovodjenje novog kabla za struju ipak zahteva malo vise akcije i skidanje neba verovatno, mislim da cu posao popravke ipak prepustiti nekom autoelektricaru kad budem imao para. Toliko, pozdrav
  18. Dakle, konacno se opremih svim potrebnim alatkama za proveru kontakta grejaca zadnjeg stakla, te to danas i uradih. Ukratko, ovde cu dati slikovno uputstvo kako se skida obloga zadnjih vrata i zastitna plastika oko zadnjeg stakla na Delti II. Od alata, potrebno vam je: 1. Krstasti odvijac (srafciger po srpski) - jedan veci i jedan manji. 2. Torax kljuc malih dimenzija 3. Gedora - 8 mm sa poduzim nastavkom za vrat. 4. Unimer ispitivac za posle skidanja obloge i ispitivanje kontakta Elem. Prvo i prvo, potrebno je prvo skinuti donji deo obloge, blizi bravi zadnjih vrata, pa potom levi plasticni okvir koji ide od treceg stop svetla nanize. Slika 1 (vidi dole). Potrebno je odvrnuti 2 srafa koja se nalaze levo i desno od brave zadnjih vrata (oznaceni crvenim krugom). Potom je potrebno izvuci tri gumena distancera koji se nalaze pri sredini obloge (oznaceni crvenim krugovima). Slika 2 (vidi ispod). Nakon skidanja tri gumena distancera sa slike 1 odvrnuti 3 srafa (svaki ispod jednog distancera) koji su poprilicno dugacki i mogu da budu nezgodni za odvrtanje. Jedan prikazan na slici 2 Slika 3 (vidi ispod). Sad dolazi zackoljica. Odvrnuti plasticne poklopce koji pokrivaju nosace sijalica zadnjih svetala (krstasti srafciger manjih dimenzija potreban). Sa donje strane nosaca vecim krstastim srafcigerom odvrnuti sraf oznacen crvenim krugom na slici, a potom gedorom sa poduzim vratom i nastavkom od 8 mm odsrafiti maticu koja se nalazi iznad nosaca sijalica i oznacena je crvenim pravougaonikom na slici.(na slici je matica odvrnuta vec) Slika 4 (vidi ispod). Na bocnim stranama, gde se plastika prozora i obloga zadnjih vrata susrecu postoje dva manja krstasta srafa sa uloskom koje treba odsrafiti i potom zavrsetak plastike okvira prozora sa obe strane potisnuti malo ka unutra da se odvoji od donje obloge vrata. Slika 5. Drzeci za drzace levo i desno od brave gepeka odvojiti donji deo obloge zadnjih vrata i dobicete situaciju sa slike 5. Slike 6 i 7. Da bi se skinuo levi plasticni okvir prozora zadnjih vrata potrebno je prvo torax kljucem manjih dimenzija odsrafiti 2 srafa koji drze konzolicu treceg stop svetla i skinuti istu laganim povlacenjem od stakla (ide lako, nije potrebno zapinjati). Slika 8. Manjim krstastim srafcigerom odvrnuti levi nosac kanapa zadnje police koji je dosta dugacak i zavlaci se u bocni zid gepek vrata. Nakon toga, uz malo drmusanja levo desno plasticni okvir zadnjeg stakla izvuci iz zleba i ukloniti. Slika 9. Na otprilike sredini unutrasnjosti leve strane gepek vrata primeticete kontakt vezan za mrezicu grejaca(na slici prikazana raskacena situacija), ovde oznacen crvenim krugom i kabl koji dovodi struju (oznacen crvenim kvadratom) do kontakta. I to vam je otprilike to, kako stici do kontakta grejaca zadnjeg stakla na Lancia Delti II. Nadam se da ce biti nekom od koristi. Pozdrav
  19. Hm, sad mi nesto nije jasno. Ove slike sto su ovde okacene su stvarno slike kopije chryslera, ali na ovoj adresi http://fiat2america.blogspot.com/2011/02/fiat-to-display-chrysler-300-based-2012.html su slike nesto drugacije theme koja meni i ne izgleda toliko lose. Clanak je iz sredine februara ove godine, ali slike ne znam od kada poticu. Koja je sad prava thema?
  20. Mali update. Konacno nadjoh vremena i hrabrosti da se pozabavim kontaktima grejaca i naoruzan raznoraznim kljucevima raznoraznih velicina pristupih skidanju obloga zadnjih vrata i gotovo odmah problem. Konzolicu trece stopaljke drza dva torax srafa a ja za inat kljuca nemam. No, obican srafciger ponekad zlata vredi i ja nekako uspeh da skinem konzolicu. Olabavim potom plasticnu oblogu sa leve strane stakla gde bi trebalo kontakt da se nalazi i sav radostan pokusam da je skinem. Kad ne lezi vraze. Od metalnog nosaca konzole trece stopaljke ne moze da se skine plasticna obloga stakla, jer je metalni nosac siri od obloge (vidi sliku). Probam ja balkanski, cimam levo desno, pokusavam da rasirim platiku obloge da predje preko nosaca, ali ne vredi nece, krta plastika, puci ce. Nista, shvatim ja da moram da da skinem i donji deo obloge vrata pa da svucem oblogu prozora na dole i tako dodjem do kontakata. Elem, rasrafim nekoliko srafova (dva se nalaze sa donje strane nosaca sijalica zadnjih svetala, dva uz donju ivicu vrata) i krenem da cimam, ali cene da vape sto bi rekli u Munze. Krenem da trazim zasto nece, kad ono sa gornje strane nosaca sijalica zadnjih svetala dve matice postavljenje jako, jako duboko (procenjujem velicina 8-ce) drze dva parceta plastike donjeg dela obloge vrata. Probam okastim, probam viljuskastima, ne moze da dohvati, duboko. E tu vec pocnem da psujem i da pominjem dizajnerima lancia delte sve po blizoj i daljoj rodbini, iznerviram se i vratim sve srafove nazad. Ionako do sledece zime ima jos podosta meseci. Ne mogu da shvatim koji je to idiotski dizajn koji za jednu tako jednostavnu stvar kao sto je kontakt grejaca zadnjeg stakla zahteva da svucem kompletnu unutrasnjost zadnjih vrata, pa jos na sve to izmisle dve idiotske matice zbog kojih ne moze tako lako ni da se skine cela kontrapcija. E moji italijanci, ponekad ste bas indijanci. Ako sutra uspem da dobavim potrebni alat pravim foto pricu sta sam rasturao i kako. Pozdrav
  21. Dobro je da ste se vas dvojica sporazumeli, ja sam ovu poruku video tek danas... Hm... moracu kod oftamologa...
  22. Mnogo lep auto. Definitivno cu ga voziti za desetak godina, kao sto sad vozim Deltu 2 Po meni najbolje kombinacija boja je svetlo krem karoserija i crn krov, mada ni ova nije losa. U zdravlju i veselju da je vozis.
  23. Ajd' da ne otvaram posebnu temu, meni nisu dugmici otkazali, ali mi je otkazalo pozadinsko osvetljenje onih belih crteza, tako da nocom uglavnom napipavam koja je koja opcija kad treba da smanjim, pojacam ili preusmerim duvanje vazduha ili slicno. Pri tome mi svetle one zelene lampice koje ukazuju koja je opcija ukljucena, a rade i ekrani za temperaturu i jacinu vazduha. Da li to znaci da su ove (pretpostavljam) diode crkle sve zajedno ili je mozda jedna zajednica stvar za sve njih crkla, pa zato ne svetle? Ima li neko ideju?
  24. Eh, kad pre ovog auta imas iskustva sa rapsadnutim skodilakom na kojem si srecan sto uopste hoce da zavrti motor, onda ti 1000 obrtaja ne deluje mnogo, pogotovo sto se auto ne cuje, ne trese, ne napreze se... Sta ces, nisu svi rodjeni za volanom, neki su morali dosta da stede da bi kupili pristojan (relativno) auto...

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...