Jump to content
FAS Goran

Cruiser

Members
  • Content Count

    59
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Cruiser

  1. Nakon dijagnostike kod auto-električara: 4 greške: jedna je od ABS-a, jedna od body comp-a .. sve su se javile verovatno pre nego sam pritegao tu "fat red wire" .. Njegovo mišljenje je da je motorni komp. počeo da brljavi i da treba uraditi kuglovanje/reballing štampane ploče procesora (reparacija ili polovan ili nov) .. Tako da ide na reparaciju kod c.saleta-ns i verovatno izmeštanje repariranog.
  2. Znam, vidi se ispod poklopca motora .. buni me gubitak komunikacije između mikroprocesora .. Zapravo, da li mikroprocesor na motornom komp.-u gubi komunikaciju sa nekim drugim mikroprocesorom na nekom drugom mestu .. ili je reč o prekidu komunikacije samog (i jedinog?) mikroprocesora na motornom komp-u sa nekim/ostalim .. kontrolerima .. itd. Uostalom to je za elektroničare .. Uzgred, upravo sam primetio da MATICA gornje najdeblje crvene žice na razvodu PLUSA akumulatora čiji drugi kraj ide do kutije sa osiguračima (kod akumulatora) stoji skroz labavo! Pritegao sam je. Klema Plusa je bila i ostala ok. Na poklopcu akumulatora sa donje strane ima šema sa simbolima osigurača. F01 je npr. od ABS-a .. ABS Failure grešku mi je javljao. Da li među tim osiguračima ima i onih koji bi mogli biti odgovorni za greške: Mikroprocesor motornog računara (ta greška je bila MEMORISANA, NE PRISUTNA, pa izbrisana u ovlašćenom servisu); High coolant temperature, ludovanje kazaljke temp. rash. tečnosti, Air-bag failulre, Loose Conection, Rr indikator .. ? Zapravo, da li je labav kontakt te "DEBELE CRVENE ŽICE" na plusu akumulatora mogao biti uzrok .. svega do sada?
  3. Danas upalim, check ok, ubacim rikverc, javi gresku `Rr Indicator` sa zvucnim signalom, ne izbaci check engine, ni kljuc, radi normalno .. sledece paljenje, check ok, nista ne javlja .. Izgleda da svaki drugi dan javi drugaciju gresku .. Sutra idem kod elektricara po preporuci koji je opremljeniji sa shemama instalacija pa ce pogledati, potraziti .. Ako ne nadje nista najverovatnije reparacija motornog komp-a .. Znaci, mokroprocesor/komp. dole levo od volana, kod kutije sa osiguracima je `bodi komp`? Šta ako je taj posredi ..
  4. Subota: Preuzeo auto od ovl. servisa .. ostaje velika verovatnoca da je u pitanju motorni kompjuter/mikroprocesor .. Koliko shvatam, postoji vise mikroprocesora .. sta ako repariram motorni kompjuiter/mikroprocesor, nastave se greske .. izgleda da postoji i mikroprocesor/kontroler levo dole od volana, tamo gde uključuju "dijagnostiku"/lap top, gde su i osiguraci .. i ne znam gde jos sve (modul abs-a nije, mislim da su čačkali i nešto oko volana/brave i da su isključili i tu mogućnost) .. kako utvrditi koji od procesora gubi komunikaciju sa glavnim/ostalim procesorima .. koji od njih je problematičan .. Vozio ga danas po gradu, ništa ne prijavljuje, nema grešaka, ni problema , check ok ..
  5. Zdravo, ima li neko iskustva sa sledećim problemom: Ponedeljak: Lokalna međugradska vožnja, pri usponu, milim iza kamiona, puna linija, topao dan, auto opterećen, Stilo 1.6 2004.g odjednom zatraza i prijavi sijaset različitih grešaka: Air bag failure, ABS failure, EBD failure, High coolant temperature, izbaci ključ, check engine, stop engine itd. Ne gasi se, ide i dalje, stanem sa strane, ugasim-upalim 3-4 puta, svaki put ključ i check engine. Nastavim, pređem Venac na Fruškoj i stignem u NS - svetli ključ i check engine - sve vreme, ali ništa se ne odražava na vožnju. Posle 1h, auto se malo ohladio, upalim, check ok, ništa dodatno ne svetli. Utorak: Odem u ovlašćeni servis u NS, dijagnostika, nekoliko grešaka obriše, sumnja na "mikroprocesor"/kompjuter/ECU .. vozi pa ako greške učestaju dođi ostavi auto da probaju da voze da se njima desi u vožnji da prijavi grešku da budu 100% sigurni da je komp. u pitanju. Sreda: krenem na pumpu sa parkinga, vozim na rezervi, posle par km, još nije postigao radnu temperaturu, odjednom zatrza, ne gasi se, javlja HIGH COOLANT TEMPERATURE, kazaljka temperature motora luduje, ode skroz na crveno, vrati se i to 2-3 puta u roku od 15-tak sekundi, check engine, i dalje vozim ne gasi se, radi normalno, stajem na OMV, gasim, sipam gorivo, palim, javlja LOOSE CONECTION i žuti katanac sa ključem ili trouglom, check engine, vozim, krećem ka ovlašćenom servisu u NS, stajem, gasim, posle dajemo kontakt - check ok! Ostavljam auto .. Četrvtak: vozili ga, ništa ne javlja, sve ok. Petak (danas): vozili ga, javio im u toku vožnje ABS Failure, sumnja na centralu/senzor/žicu ABS-a .. isključili centralu ABS-a .. prijavio grešku u vožnji HIGH COOLANT TEMPERATURE i kazaljka temp. motora luduje .. I dalje sumnja 95% da je komp. Uskoro (10-15dana) im stiže neki novi update software-a i neki instrument (osciloscop?) pa će tek sa tim moći preciznije da utvrde do čega je/ da li je komp. Skoro su sigurni da povremeno dolazi do prekida komunikacije između mikroprocesora (i to baš na toj liniji ka intrument tabli & ABS & šta znam šta još .. Sutra idem po auto. Razmišljam da li da čekam 10-15dana, ili da ga odvezem kod renomiranog električara da pretražuje instalacije & senzore & "automate" - to je moguće tek u utorak ... ili da c-sale-ns otvori ECU i vidi da li je za repariranje .. Svaki savet/sugestija dobrodošao. Početkom jula rađena je zamena seta kvačila i zamena 2 prednja silen bloka (desna viljuška?) .. one dve gume .. zaboravio sam da li idu 2 na jednu viljušku ili jedna na levu jedna na desnu .. Prednje pločice pred zamenom .. Poz.
  6. Servis1 (NS): Na desnoj viljušci ima malo lufta, tek počelo .. Servis2 (NS): Uzmi "prednje silen blokove" (KitKomercNS-SWAG-810din/kom), staviće ih gde treba, levo i desno, ruke 3000din, + centriranje trapa. "Prednji silent blok" = Čaura Ram V-Control Arm Mounting-SilentBlock Wahacza itd. Da li da menjam te prednje silen blokove za te pare na obe viljuške ili da uzmem repariranu desnu viljušku?
  7. zamenjeno ulje za kocnice, tutela top 4, izluftirano, 708din ruke.
  8. Sutra zovem da vidim sta je tacno sipao, i koliko... Prisecam se: 'dosuo kociono ulje u istom standardu', ali, dot 5. Nije bio dovoljno precizan, mozda je dot 5.1, ili 5+... Moram proveriti sutra. (By the way, mislim da 3 ne sme da mesa ni sa 4 ni sa 5)
  9. .. majstor mi posle zamene zadnjih silena, usput rece: dosuo sam ti kociono ulje - dot 5! nije znao da u gepeku imam bochicu tutela top 4, i ide dot 4, obavezno, jel', ne sme da se mesha ? U nedelju, rano jutrom, treba da krenem za Grcku... Da ne diram, ili da sutra (subota) izmenjam komplet kociono ulje ? Ako da, ide i izduvavanje vazduha iz kocionog sistema ? Kol'ko treba ukupno ulja ? Tnx POZ
  10. Sudeći po onom Grku sa FiatForuma, Stilo 1.6 ima 4 žice za masu. Kod mene matica srednjeg šrafa kabla mase pokazuje znake korozije i skrame. I baš ta, srednja žica, iza bakarnog konektora, rascepljena plastika žice, vidi se snop bakarnih licnastih žica.. ?? Sem toga, četvrta, najtanja, žica kabla mase je zakačena na treći (gledajući s’leva na desno) šraf i maticu iznad Minusa na akumulatoru. Ta, tanka, četvrta žica mase ima žutu ovojnu toplotnu traku na samom kraju, dužine oko 2cm, i PRESEČENA JE. Ne vodi nigde. Molim komentare i pomoć. Auto ima prekidač za rotaciju iza ručice menjača u kabini. Auto je kupljen polovan i vožen donedavno bez rikverc svetla (zamenjen prekidač i sijalica.)
  11. Dakle, epopeja se nastavlja: Pošto je Servis gde održavam auto bio prebukiran oteram juče kod Ovlašćenog u NS: Predihtovano crevo vodene pumpe (simptomatično da se isto skida kad se radi zamena dihtunga sa ravnanjem glave). Bilo je probušeno!?. Zapravo samo ga je samo skratio i vratio. Trebalo bi da više ne gubi antifriz. (Uptina ostaje vodena pumpa, ili eventualno mali radijator u kabini). Test motora na Examiner-u OK. Ventilator hladnjaka u redu. 'Ulje u menjaču u redu'. (Tražio sam proveru nivoa, po potrebi dosuti, eventualno komplet zamena - Tutela Car ZC 75 Synth). 'Akumulator je slabiji - potrebna zamena'. (e, sad - sutra Servis gde održavam auto treba da ga nosi na reklamaciju kod Ovlašćenog u NS za Vartu - Remax, Veternik, jer Accu nema još ni godinu). Vrlo sam skeptičan u pogledu rezultata reklamacije. Kablove nisam kupio. Nosači motora OK. (Mislim da se stvarno stanje nosača može utvrditi tek kad se skine - mehaničar kaže da kod benzinca i u slučaju puknute gume nosača isti nema 'di) Zamena PL stabilizatora (prednja leva uporna spona balans štangle). Delphi. 1400din. Sa PDV-om. Zamena prekidača rikverc svetla (i sijalice 12V 3W ubodna ?). 'Rikverc prekidač Punto' 700din. Konačno IMAM rikverc svetlo.. I radi. Zamena sijalica oba kratka svetla. Wurth FirstTec. 300din/kom. Inače postoji i Wurth FirsTec Longlife (800din/kom) ali ih u Ovlašćenom nemaju. Ruke obaška, i to 4300din. LOŠ nov VARTA akumulator i probušeno crevo.. Napraviše nekom posla nekom štete..
  12. Crkla kratka svetla. Oba. Večeras. Da se nije smrklo k'o zna kad bi primetio.. A prošle nedelje sam prvi put čitao 'o sijalicama' na Forumu.. I kupio u Merkatoru H7 i H1 po 1kom, Autopraktik, Made in Bulgaria čini mi se, oko 170din/kom, da imam da pokažem. Sad, sutra sijalice vaskrsnuti neće..
  13. Desni nosač motora (gledajući iz pozicije - sediš za volanom - negde kod posude za rashladnu tečnost) na Stilu benzincu 1.6 2004. godište: puknuta guma skroz unaokolo. I to dok nismo skinuli i videli (majstor nije mogao da veruje, kopkalo me, i srecom insistirao sam da ga skida, da proveri). Stila sam kupio 2008. u Aprilu, polovnog, sa takvim nosačem. Tada (leto 2008.g.) novi Acron-ov kod Stojanova oko 6000din, ili je to bilo sa rukama, više se ne sećam.. Međutim, druge nosače, a pogotovo taj, nosač menjača, nisam proveravao, valjda je i kod benzinca ispod akumulatora.. Nemam nikakvih vibracija, sem što mi ponekad zatrza u nižim stepenima prenosa 2.-3. (i to nisam rešio do kraja, od kako sam ga kupio). Sad kako je otoplilo, prosto milina, prede, dobar odziv na sve strane itd.
  14. Nisam znao da postoji Silver Horse 66Ah 550A, Olovni (Pb), Sa odrzavanjem! Koshta oko 6000din. Ne znam za dimenzije, ali ovo bi mogao biti interesantan izbor, uz pazhnju da ne ostane suvih celija i pod uslovom da neshto jaci accu od fabrickog ne smeta. Varta zasad drzhi. Majstor zamenio upaljac (narandzasti plastichni prsten) polovnim (Shabac, City Express, 2010g., 800din) ali opet nema dobar contact kad se ubode dzek npr. fm-transmitera.
  15. Dakle, moglo bi se reci da me ovaj put majstor donekle spasao od samog sebe i vishka chitanja forumskog tkiva. Vreme ce pokazati. Znachi, rashladni sistem OK, termostat, termodavach, ne obara temperaturu pri vecoj brzini, drzhi kazaljku zakucanu na sredini.. Jedino ima neshto crvenkastih, svezhijih, tragova manjeg flisovanja na antifriz crevu ka vodenoj pumpi a ispod izduvne grane. To pratiti pa eventualno predihtovati (kazhe mor'o bi da skida izduvnu granu da predihtuje to crevo. Kazhe da je ozrachio sistem kad je menjao antifriz, josh onda. Kad sam okrenuo Contact kod njega na parkingu nisam chuo strujanje, zhuborenje u kabini. Al' kazhe da mozhe (pogotovo ako flisuje na tom crevu ka vodenoj pumpi da povlachi neshto vazduha u sistem...). Josh me i chastio i zamenio mi upaljach (imao sam neki polovni-ko nov spremljen od ranije) poshto skroz raspukla ona narandzasta plastika okolo. Odmah sam chastio i Stila s' malo vishe 'Evro Premium-a BMB 95' na NIS-ovoj kod Mlekare u NS-u (131 din/lit).
  16. Od kako ga je formatirao pali, kazhe, k'o mina 2,3 dana. Sad idem po auto pa cemo da vidimo koliko ce josh drzhati. Razmishljam da kupim neke bolje, deblje kablove u sluchaju da me opet negde izda. To bi bio prvi re-charging accu-a i prva reklamacija. Imam josh 14 meseci 'garancije'.
  17. Ispravak: Adecco G12 antifriz 370din/lit. Za dotezanje glave: da, rekao je da u principu ne treba/ne mora, ali za svaki sluchaj. Sad idem po auto. Pregledao je rashladni sistem: termostat, davach, sve ok, ne obara temperaturu na otvorenom i pri vecim brzinama itd. Jedini svezhiji minimalni trag flisovanja antifriza nashao je na nekom dihtungu creva antifriza ispod izduvne grane koje vodi do vodene pumpe. Da bi to predihtovao trebalo bi da se skida izduvna grana. Zasad necu tu josh nishta chachkati. Akumulator je formatirao, juche i danas pali k'o mina, a videcemo sad kol'ko ce da drzhi. Razmishljam da uzmem neke, deblje, kvalitetnije kablove, u sluchaju da me accu izda opet. Danas sam drugi chovek u odnosu na juche, ustvari juche sam bio 'mad dog', valjda je secer fermentirao, pa to vrenje.. Strpljen spashen pa slan i za dlaku vishe sEd.. Videcemo. I nove tablice.. Svraticu do TiM-a, pre ili kasnije, kum mi stanuje relativno blizu njih.
  18. Imao sam Magneti Marelli 60Ah, sa okcetom koje je takoreci na kraju postalo potpuno transparentno/belo. Na nekoliko mesta sam se raspitivao da li se i gde dosipa dest. voda, da li je to akumulator sa odrzhavanjem - svi odgovori su bili da je to zaliveno & zaptiveno tako da nema dolivanja niti odrzhavanja. U Junu 2010 pazarim Vartu (bela kutija, plavi poklopac) 60Ah - posle 10 meseci, sad, proshli vikend - potpuno isprazhnjen! Kad okrenem kljuch - nishta! Bio neki usputni majstor, okrenuo kljuch, kazhe potpuno je isprazhnjen, upalimo na kablove, vratim se u noc u NS, sa sve svetlima. Ujutru upali 3x u 18minuta k'o mina, oteram u Servis. Poshto Majstor nedeljno pazari 10-tak akumulatora kod Distributera, ostavio sam njemu, josh onda, kupovinu Varte (Jun 2010), i na njemu je garancija, odrzavanje i sve ostalo. Od ponedeljka je proveravao automobil - alternator, punjenje i ostalo - formatirao akumulator ponovo - punjenje na 'maloj struji' dugo vremena, 24h itd. Sutra preuzimam auto, poshto sam danas i obnovio registraciju kod njega, pa cemo da vidimo. Sumnjam da sam ostavio npr. vrata gepeka.. ili shta slichno. Dakle, nishta upaljeno nisam zatekao niti se secam da sam ostavio neshto.. Koliko znam, vecina ovih akumulatora shto se prodaju kod nas se proizvodi pod kapom Johnson Controls Inc. u Slovackoj. Energizer - imaju mali promet, mislim da stizhu via Bulgaria, i stekao sam utisak da im dugo stoje akumulatori po policama. I ne znam da li se na ovom polju ima novih momenata. Srecom, sachuvao sam karton garancije, ja cimam Majstora, on cima Distributera-Prodavca (mada mi je danas na registraciji dao naznake da ovi ni njega ne fermaju, - dakle josh za prvog formatiranja me priprema da cu do novog akumulatora po Garanciji teshko doci).
  19. Posto radim na tome da uradim proveru (pa i zamenu) termostata/termodavacha/'senzora temperature rashladne technosti' i zamenim antifriz i odzrachim sistem ('zhubori fontana kad dam contact) a sve zato shto mi sheta kazaljka, pothladjuje motor, povecana potroshnja (a nedavno je menjan dihtung glave + sve pride) ((utvrditi koliko prostorno i vremenski sheta kazaljka, da li i kada termostat otvara i zatvara, da li je okisdirao na masi na akumulatoru i na motoru, zashto i gde gubi pomalo antifriza, vodena pumpa, mali radijator ...). Medjutim, kazhe 'drzhi fabrichki termostat dok god nije ZNACHAJNO 'zaglavio' u nekom poglegu. Jer, Facet, koji ce ti dopasti i koliko ce uredno i sa kakvim oscilacijama raditi, pitanje je. Francuski Vermeo, skuplje, pouzdanije reshenje ali pitanje koliko je uskladjen sa parametrima za Stilo 16v. Behr, nemachki, ne znam poshto je, kazhe 'ide u prvu ugradnju za BMW' i opet pitanje koliko je uskladjen sa Fiatom... Tako da.. najpre provera fabrichkog termostata i svega shto ide pride, bar u mom sluchaju, jer tu se sad nalazim, pred tom problematikom. Josh samo da ubedim majstora da proveru obavi valjano (nadam se da ce imati vremena i da zna kako ce to kvalitetno odraditi. U procenu koliko ce to naplatiti ne ulazim, niti je moje (mushterija sam mu 3 godine).. ali, kazhe 'nisam od onih koji kazhu daj novi deo da stavimo pa cemo tu upitnik izbaciti' - hoce da kazhe da brine o mom 'zdravlju', da me ne koshta puno - pa ne proveri Sistem kako valja, pa ne zameni, pa mi opet izbije dihtung, pa opet ravnanje glave.. Reshenje ? Pa.. kvalitetna provera Sistema zahteva znanje, vreme i alate/aparaturu... Ne mora da se ODRADI 20 automobila dnevno, ali mozhe 10 (15). Zarada ne mora biti 50% manja! ETC
  20. Pre zamene antifriza napomenem majstoru da sipa iskljucivo paraflu-Up crveni. Kad je zavrsio sve, pitam koji si antifriz sipao, kaze G12, koji? -G12.. Pa dobro, chiji, ko proizvodi.. Kazhe - Adecco (Novi Sad, Srbija).. Sad tek, gledam, naplatio mi je onda antifriz 1300din, a taj shto uzima 'na bure', ne koshta ni 200din/lit. I josh me ubedjuje to je ok, za aluminijumske, no problemo itd.. Posle par stotina km, nivo antifriza padne ispod minimuma. Kazhem mu da sam primetio da pokazivach radne temperature po postizanju iste, a pogotovo na otvorenom i pri brzhoj vozhnji obori kazaljku crticu, dve, tri.. Posle digne na sredinu, ali ne kao pre - bash tachno na sredinu, nego kao tek-tak malko napred (preko sredine) Kazhem da mi je ranije kazaljka bila zakucana na pola. Dotegne glavu posle predjenih 1000km, dospe antifriz.. Opet posle par stotina km pada nivo antifriza ispod minimuma..(Zaboravih, kada je bio klimatski prelaz vremena), HLADAN MOTOR, dam kontakt (mozhda i okrenem kljuch, vishe se ne secam) - uglavnom, kazaljka pokazivacha radne temperature ode skroz na crveno, izbaci poruku 'high coolant temperature' 2-3 sekunde, kazaljka pada, palim, sve ok... Kazhe da mi je 'neki napon na akumulatoru pao' .. zbog kratkih i retkih vozhnji, relativno hladnog vremena.. itd.) Pomislih tad senzor temperature rashladne technosti. Sad, proshli vikend, predjem Frushku Goru (50km), auto stoji tokom vikenda, operem ga, krecem u nedelju uveche za NS - ni da zavergla, samo cakce anlaser, dodje Tip, okrene kljuch - kazhe, akumulator ti je skroz prazan. Upalimo na kablove. Ponedeljak ujutru oteram kod m-ajstora, dam mu karton garancije za akumulator koji je on doneo i ugradio od (svog) distribureta (kupljen VI 2010, Varta 60Ah, Ninex, NS). Danas sam se chuo sa njim, pregledao dal' ga puni, dal' gde gubi struju, stavio ga da se napuni... Videcu sutra shta ce da mi kazhe.. Rekao sam da pogleda gde i zashto gubi antifriz (vodena pumpa, mali radijator). Gornje crevo rashladne technosti sa luftashem zamenjeno za polovno iz Shapca (naplaceno 2700din u Januaru 2011).. Stavio je, onda, Victor-Renzo dihtung glave, ali me je ushtinuo na ceni za isti, naplatio mi ga je 3.600 (danas sam proverio, kod Cubi trgovine je 2.200). Uzeo mi je, najverovatnije, i za dihtung ventila dekle 1000din vishe, mada ne znam koji je stavio. I tako.. dolazimo do.. kraja.. ili novog pochetka.. Neshto razmishljam o proveri (pa eventualno i zameni) termostata.. Al' josh ne znam kod kog ce to majstora biti.. Kod ovog, mog.. m-ajstora .. sam vec tri godine.. E... shto nije servis TiM .. blizhe.. ili bar da vikednom rade duzhe.. zapalio bi za BG! (Josh cu i da se preselim.. onamo .. al' kad bi BG bio k'o 1988-1990 (kad sam svaki dan prolazio pored, ispod Politike...). JBG, vremena se menjaju, valjda i majstori...malo tezhe gradovi, stanovi.. Kakogod, i nekretnine i pokretnine propadaju.. Ko zna i nas - dokle ce biti ...
  21. Majstor kazhe da je to - to, dihtung glave. Ochekivao sam neki neki dihtung u vidu spaljenog gumo-kartona kad ono - metalna plocha koja sa obe strane ima neku tvrdu crnu gumo-plastiku, i nishta nije izgorelo, tek kod krajnjeg desnog klipa do ivice dihtunga ima jedno nedostajuce parchence te 'tvrde crne gumoplastike' gde je i gubio/dobijao vodu/vazduh/pritisak. Taj klip je primetno svetliji/belichastiji od drugih. Ono shto mozhda nije provereno pre ovoga, a shto sam dochitao na ovom forumu, bi bilo: 'curenje benzina na dizni pre paljenja hladnog motora' i 'senzor temperature rashladne technosti' (poshto kad je pobrljavio pri paljenju hladnog motora prijavio je, izmedju ostalog i 'high coolant temperature'). Ostali vec pominjani simptomi su bili (odnosi se na hladan motor): neverglanje ('dok ne osushi svecicu'), start i rad motora 'na tri cilindra', izrazito pojachan svetliji, beli dim iz auspuha, pa i vibracija/treshenje odmah nakon starta i u leru. Takodje, moglo bi se dodati i pojachan kondenz/voda iz auspuha. Nijednog od ovih simptoma nije bilo ranije. Crevo sa ventilom - 'luftashem' od antifriza koje se nalazi iza motora u obliku cirilicnog slova P, bash na tom ventilu ima crveno-belichastu skramu. Majstor pretpostavlja da je i tu gubio antifriz, te da se menja i to crevo (zna li neko red velichine cene za to crevo novo/polovno?). Dobra je prilika i za zamenu antifriza (koji ko zna kad je menjan, a pre svega zbog strukture same technosti u sluchaju da je ovo 7. godina exploatacije iste). Shta josh ? Kanali, sicevi, ventili.. to Cubika treba da odradi.. 'sve shto treba'. Majstor je zahtevao i 'hidrotest'. Kazhe da su stubline k'o nove i da sam reagovao na vreme. Trebalo bi sutra da sklope. Shta josh ? Shta je - tu je .. Bash-bash me 'obradovalo'...
  22. Majstor stavio neku stavio neku providnu kocku sa sa dve 'epruvetice' u kojima je tamno plava technost na posudu sa rashladnom technoscu. Tamno plava technost promenila boju u svetliju zhutu pa i u zelenu - shto je znak da negde antifriz ima prolaz do kompresionog dela. Dihtung glave motora... Skidanje i ravnanje glave + mi predlazhe kad se vec skida glava da se pogledaju (i urade kod Cubike) tefloni, sicevi, kanali i ne znam shta sve josh.
  23. Ipak nije resheno. Hladan motor, 7C napolju, okrenem kljuch - ne vergla, kao da je zalepio, probam opet - nishta - s' tim da sad pobrljavi i prijavi prvo 'high coolant temperature' pa 'air bag failiure'; treci put - isto zalepi, 4. put checking pa zavergla i upali, radi, ali se trese auto, k'o traktor, i to na leru, + svetla dimchuga iz auspuha, a nishta ne prijavljuje - check OK. Po dodavanju gasa treshenje prestaje. Odem nedaleko, ugasim, upalim josh 2x, sve OK, sem pojachanog dima. Ono gorivo shto sam sipao na OMV-u na auto-putu.. possible.. Ili kablovi, tj. bobine.. ne znam vishe shta.. Nijedan od ovih simptoma nisam imao do sada..
  24. Zamenio svecice, ngk bkr6ez, i to je resilo problem nepravilnog starta i rada motora tj. trokiranja. 380din/svecica. Sa prethodnim svecicama (ista marka i oznaka) preshao oko 16000km. Zamenjen PK kaish alternatora i PK kaish kompresora klime, shpaner ostavljen stari jer je ok. Kaishevi: Hutchinson 1000din/kom. Juche: Zamena automata anlasera i zamena chetkica sa nosachem (?din); Ulje & filter motora; Shelna creva rashladnog sistema; Computerska dijagnostika elektronike motora, chishcenje usisa i reset parametara; Dosuto 0,5lit antifriza (Paraflu UP).
  25. after some period of time, hello, again.. .. Juce sipam 30lit evro premiuma na OMV-u, auto-put kod Beshke, dodjem u NS, trza u nizhim stepenima prenosa, parkiram.. jedna kraca vozhnja po gradu, parkiram. Uveche oko 19h, hladan motor, sednem okrenem kljuch - ne vergla. Drugi put, isto. Pogledam, akumulator je i dalje ispod haube gde je ubachen pochetkom leta 2010.g. Checking odradi, pale se startne lampice, ne vergla ni 3. put. U 4. pokushaju pucne, pa zavergla, zamrsi i zatrockira, kao sa tri svecice, kao bez snage. Lampice na tabli pogashene, ne prijavljuje nishta, ali nisam primetio ni Checking OK. Iza dimchuga iz auspuha. Ugasim, upalim. Josh jednom ugasim, upalim. Krenem, 100-tinak metara, iza coshka posle semafora stanem u trecu traku Bulevara, izadjem, vidim trag kondenza iz auspuha za autom. Vratim se nazad na parking. Paljenje, neepravilan rad motora, lupanje, pojacan beo dim iz auspuha (josh sam za kondenz mislio da je masan k'o sintetichko ulje) te me neverica & panika.. Konsultujem se sa 'starim majstorom na daljinu' - kazhe: preko 90% svecica. (Chak sam zvao Pumpu da proverim da nisam sipao dizel sluchajno, crveni pishtolj, pishe evro-premium, 134 din/lit). Jutros odshlepam kod 'novog majstora u blizini'. Ochistio je leptir, zamenio automat i cetkice na alnaseru/starteru (da su cetkice bile 2/3 potroshene), kachio na dijagnostiku (mislim da ima neku Tex-univerzalnu dijagnostiku sa ne-up-to-date-ovanim modulima (za Fiat/Stilo?), parametri OK.. + zamenjeno motorno ulje i filter, + dosuto 0,5lit antifriza + nova shelna na nekom crevu gde je gubio antifriz u malim kolichinima u dugom vremenskom periodu. Sve OK, ostavio motor da se ohladi. Pred kraj radnog vremena, danas oko 17h, da proba - opet zatrokirao, kao sa tri cilindra. Sutra ce da vidi svecice, verovatno i da ih menja. I dalje Rebus. Ja nestho tipujem na bobinu/kablove (kol'ko se secam ima 'bobinu po kablu/svecici') a mozhda chak ukljuchujem i neshto od seta kvachila (npr. korpu kvachila). Sem toga, trebalo bi da pregleda i (mislim 2) PK kaisha (alternator i klima) i pripadajuci shpaner pa mozhda i zamena istih ne gine. O ceni koshtanja nagadjam a za slichna iskustva unapred zahvalan..

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...