Jump to content
FAS Euroauto Goran

gile smederevo

Members
 • Content Count

  2597
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Reputation Activity

 1. Like
  gile smederevo got a reaction from Lufti in Farbanje felni, niklovanje, sređivanje…I styling takođe   
  Opel Corsa D. 17 cola. Poprilično izubijane o ivičnjake. Ali ništa što malo truda ne može da reši...sve farbe su Body , dakle ništa profi, ali radi posao. Alu git neki iz Uradi sam. 
   
       
   
       
   
 2. Like
  gile smederevo got a reaction from dach@ in Farbanje felni, niklovanje, sređivanje…I styling takođe   
  Opel Corsa D. 17 cola. Poprilično izubijane o ivičnjake. Ali ništa što malo truda ne može da reši...sve farbe su Body , dakle ništa profi, ali radi posao. Alu git neki iz Uradi sam. 
   
       
   
       
   
 3. Like
  gile smederevo got a reaction from Ivan in Farbanje felni, niklovanje, sređivanje…I styling takođe   
  Opel Corsa D. 17 cola. Poprilično izubijane o ivičnjake. Ali ništa što malo truda ne može da reši...sve farbe su Body , dakle ništa profi, ali radi posao. Alu git neki iz Uradi sam. 
   
       
   
       
   
 4. Like
  gile smederevo reacted to neshaoct in Registracija i prevod, Ugovori, osiguranje, kasko   
  Ključna stvar.
   
  Kod automobila starih tako po 10 i više godina, a u slučaju iole ozbiljnijih nesreća (ovi tvoji primeri su baš sitni), cenovno je i nemoguće popravljati ih u ovlašćenom sa novim originalnim delovima, bez dodatnog učešća vlasnika vozila...a da istovremeno ta popravka ne ode u ekonomsku totalku (vrednost popravke plus vrednost ostatka je veća od vrednosti vozila sekund pre udesa). Ni cenovna logika ne može da podrži takve popravke kod vozila tih godina starosti.
   
  Evo, npr. neki auto kao tvoj imao malo ozbiljnije čukanje napred - branik/hauba/farovi/prsa/krila/hladnjaci/pitaj Boga koliko plastika/creva/instalacija i senzora/žabica, plus farbanje svega toga, plus unutra tabla jer su iskočili jastuci, plus nova centrala airbag-a...i sve da bude iz originala = samo delovi jedno 10k evra. Plus materijal za farbanje, plus ruke za sve to.
  Tu ne bi bilo nikakvog popravljanja, nego bi se radio obračun ekonomske totalne štete. Auto nije u mehaničkoj totalnoj šteti, tj. može da se popravi, nije pokrivljen, ne treba da ide na panter, krajevi šasije nisu pomereni...''samo'' treba skinuti sve limarijske elemente i zakačiti nove. Ali...bila bi opet totalka - ekonomska. 
 5. Like
  gile smederevo got a reaction from nstyner in Koliko ima bajkera među nama? / skuteri, polaganje za A   
  Samo da je suvo i suncano...'ladnoca nije problem. 
 6. Like
  gile smederevo reacted to nstyner in Koliko ima bajkera među nama? / skuteri, polaganje za A   
  iiiii sedište na Max-u sređeno!
  Ispalo je Top,prezadovoljan sam!
   

   
  Uživo još lepše izgleda,sve mi žao sesti na njega....
   
 7. Like
  gile smederevo reacted to neshaoct in Koliko ima bajkera među nama? / skuteri, polaganje za A   
  Vožnja motocikla van sezone
   

  Fotografija od Shashank Kumawat sa Pexels
   
  Hladno vreme ne znači nužno i kraj sezone za motocikliste. Bilo da želite da iskoristite svaki plaćeni dan registracije ili vam je motocikl sredstvo za dostavu, slede saveti u inat hladnoći.
   
  Zaštitna oprema
  Za bilo kakvu vožnju po lošem i hladnom vremenu, lična zaštitna oprema je preduslov za bilo kakvu aktivnost na motociklu. Kada je temperatura manja od 10 stepeni, potrebno je da koristite nešto drugačiji arsenal opreme nego inače.
   
  Kaciga pod obavezno mora da bude zatvorenog tipa. To je integralna (full face) ili ''flip-up''. Sve ostalo neće funkcionisati. Ispod kacige koristite podkapu. Po mogućstvu, zimski model koji ima zaštitu od vetra koja prekriva vrat i deo grudi. Ukoliko nemate takvu podkapu, za zaštitu možete iskoristiti veliki šal ili deblju maramu. Jedan od problema sa kojim ćete se sigurno susreti je magljenje vizira. Magljenje nastaje tako što topao vazduh koji izdišemo dolazi u kontakt sa hladnim vizirom. Postoje ''anti fog'' sredstva, ali jedino pravo rešenje je ''PinLock''. To je dodatak koji se montira na vizir kacige, stvarajući vazdušni džep između vas i hladnog vizira što sprečava magljenje u velikoj meri.
   
  Jakna i pantalone moraju biti namenske za vožnju motocikla uz dodatak zimske postave. Zapamtite, bez obzira na sve, oprema mora da vas zaštiti od pada. Zbog toga, ne dolazi u obzir korišćenje zimskih pantalona i jakni bez zaštite u vidu protektora. Dobro je da pantalone i jakna imaju mogućnost spajanja ziperom. To će vas u mnogome zaštiti od prodora hladnog vazduha. U nekim slučajevima, ni dodatna zimska postava nije dovoljna. U tom slučaju, potrebno je koristiti tzv. aktivni veš.
   
  Šake i stopala su prvo što strada na hladnoći jer ne mogu da zadrže toplotu. Rukavice pod obavezno moraju biti zimske (ali namenske za motocikliste). Kao alternativu u obzir možete uzeti podrukavice. One zapravo predstavljaju terminalni sloj koji klasična moto rukavica nema. Obuća mora da bude duboka kako bi prekrili celokupan članak. Čarapa ovde takođe igra bitnu ulogu, pa je savet da koristite one od merino vune.
   
  Kišno odelo
  Čak i da imate vrhunsku zaštitnu opremu, ona neće vredeti ako je natopi kiša. Leti i možete nekako da ''istrpite'', ali u kasnu jesen, mokra oprema je siguran put do hipotermije. Kišno odelo treba uvek da vam bude u pripravnosti i na dohvat ruke. Ne samo što će vas zaštiti od kiše, već će vas utopliti i učiniti vožnju prijatnom bez obzira na spoljašne uslove. Kišno odelo je osnovni deo opreme svakog motocikliste, zato ne odlažite kupovinu.
   
  Dodatna oprema na motociklu
  Pored lične zaštitne opreme, postoji i nekoliko odličnih rešenja u vidu dodatne opreme za vaš dvotočkaš koji vas mogu zaštiti od vremenskih uticaja. Povišeni viziri i štitnici za ruke odlično blokiraju strujanje hladnog vazduha. Ako vam se ne dopadaju kako izgledaju, uvek ih možete demontirati kada dođe lepše vreme. Kada su skuteri u pitanju, za većinu istih možete nabaviti ''kecelju'' ispod koje možete sakriti noge.
  Verovatno najbolja stvar koju možete da ugradite su grejači ručica. Nisu skupi, relativno lako se montiraju. Bićete prezadovoljni rezultatom. Jednom kada budete osetili taj komfor, nećete pristati na manje. Postoje i opcije kao što su grejači sedišta. Neki modeli skutera i motocikala tu opciju imaju fabrički ili se mogu naknadno ugraditi. Važno je napomenuti da motocikli i skuteri u većini slučajeva imaju električni sistem koji ne može da podrži više dodatih potrošača, pa budite oprezni pri ugradnji opreme za grejanje kako bi izbegli kvarove na namotajima, regleru ili čak i požar.
   
  Hladni režim vožnje
  Kada su temperature bliže minusu, celokupan motocikl se ponaša drugačije. Agregat teško dostiže radnu temperaturu, pa je potrebno biti nežan na gasu. Gume su hladne i tvrđe. Više ne možete očekivati prijanjanje kao što imate leti. Ulje u amortizerima postaje gušće, pa će se motocikl osetno drugačije ponašati prilikom upijanja loše podloge. Zbog gore pomenutog veoma je bitno da uskladite vožnju sa zimskim okolnostima. Držite veće odstojanje od drugih vozila zbog dužeg zaustavnog puta. Kada skrećete, budite lagani na gasu i ne naginjite se previše bez preke potrebe. Gas otvarajte tek kada je motocikl izašao iz nagiba. Ako vaš dvotočkaš poseduje modove vožnje, koristite mod za kišu. Ako nema, budite u jednom stepenu prenosa više nego inače. To će zahtevati nešto precizniju kontrolu kvačila zarad bezbednosti. Zlatno pravilo je da svaka komanda koju dajete motociklu ne sme da bude odsečna, već odmerena i progresivna.
   
  Potencijalne opasnosti
  Kada je hladno, postoji niz potencijalnih opasnosti na koje vi ne možete da utičete. Neizmerno je bitno da vi kao motociklista budete svesni toga. Jer kada jednom shvatite da ste na dva točka inferiorni u saobraćaju, bićete bolji motociklista. Vidljivost je smanjena usled magle i zagađenosti, stakla su zamagljena. U takvim uslovima niko ne očekuje motociklistu niti će se posebno truditi da vas uoči na vreme. Rešenja za to nema, osim da adaptirate svoju vožnju i vozite kao da ste nevidljivi. Donekle možete pomoći sebi korišćenjem reflektujućeg prsluka.
  Strogo vodite računa o podlozi na kojoj vozite. Asfalt, beton, kaldrma, sve od toga pruža manje ili veće prijanjanje gumi. Posebno vodite računa o šinama (tramvajske) koje su bukvalno klizave kao led. Pri prelasku usporite i trudite se da šine pregazite točkom pod uglom od 90 stepeni. Odnosno, što više poprečno kako ne bi proklizali. Pored šina, izuzetno su klizave sve obojene površine, kao što su pešački prelazi. Pogotovo kada je vlažno. Točkom gađajte onaj manji neofarban deo pešačkog. Izbegavajte opalo lišće na kolovozu jer je takođe klizavo.
   
  Zaključak
  Uz dobru opremu dvotočkaš se može koristiti sve dok je suvo, bez leda i snega. Pored opreme, vožnja po hladnom vremenu zahteva nešto veći nivo veštine upravljanja motociklom i odličnu sposobnost opažanja okoline, identifikaciju potencijalnih pretnji i brzu reakciju kao odgovor. Zbog svega navedenog, ako ste početnik ili vam manjka dobra oprema najbolje je da svog ljubimca ostavite da na miru prezimi do proleća.
   
  Autor: Aleksandar Stojanović
   
  preuzeto sa - polovniautomobili.com
 8. Like
  gile smederevo reacted to Gagy.GM in Gume nove vs. polovne vs. protektirane   
  Uzmi neke allseason gume tad ne moras da placas vulkanizera 2 puta.A ako zena malo prelazi one su za nju top.
 9. Like
  gile smederevo got a reaction from Milutinac in Gume nove vs. polovne vs. protektirane   
  Lično ne. Iz Agrohim Kemoimpexa petogodišnjeg iskustva -da. Šta sam sve video da se desi sa protektom i to najviše zbog neblagovremene zamene. To je najveća razlika. Prebrzo propadanje protekt gume kad krene da se dezintegriše u svakom smislu u odnosu na regularni pneumatik. Iskreno, mislim da nismo baš toliko siromašni (apel upućen onima koji kupe auto od par hiljada eur) da ne možemo da priuštimo regularne gume sebi. Oni sa autom od par stotina eura... verovatno ga voze iz nužde, pa je i održavanje i ulaganje i auto takvo-samo kad mora. 
   
   
  Spreman za zimu..ako je bude. 
  Jedva čekam da vidim kako će Esa Tecar da se ponaša. Ovako na papiru, obećava jer je proizvedena od strane Good Yeara. Ako je približno dobra kao Fulda Kristal Montero 3, onda nema zime-bukvalno. 


 10. Like
  gile smederevo got a reaction from horvat in Gume nove vs. polovne vs. protektirane   
  Lično ne. Iz Agrohim Kemoimpexa petogodišnjeg iskustva -da. Šta sam sve video da se desi sa protektom i to najviše zbog neblagovremene zamene. To je najveća razlika. Prebrzo propadanje protekt gume kad krene da se dezintegriše u svakom smislu u odnosu na regularni pneumatik. Iskreno, mislim da nismo baš toliko siromašni (apel upućen onima koji kupe auto od par hiljada eur) da ne možemo da priuštimo regularne gume sebi. Oni sa autom od par stotina eura... verovatno ga voze iz nužde, pa je i održavanje i ulaganje i auto takvo-samo kad mora. 
   
   
  Spreman za zimu..ako je bude. 
  Jedva čekam da vidim kako će Esa Tecar da se ponaša. Ovako na papiru, obećava jer je proizvedena od strane Good Yeara. Ako je približno dobra kao Fulda Kristal Montero 3, onda nema zime-bukvalno. 


 11. Like
  gile smederevo got a reaction from PremieRacing in Gume nove vs. polovne vs. protektirane   
  Lično ne. Iz Agrohim Kemoimpexa petogodišnjeg iskustva -da. Šta sam sve video da se desi sa protektom i to najviše zbog neblagovremene zamene. To je najveća razlika. Prebrzo propadanje protekt gume kad krene da se dezintegriše u svakom smislu u odnosu na regularni pneumatik. Iskreno, mislim da nismo baš toliko siromašni (apel upućen onima koji kupe auto od par hiljada eur) da ne možemo da priuštimo regularne gume sebi. Oni sa autom od par stotina eura... verovatno ga voze iz nužde, pa je i održavanje i ulaganje i auto takvo-samo kad mora. 
   
   
  Spreman za zimu..ako je bude. 
  Jedva čekam da vidim kako će Esa Tecar da se ponaša. Ovako na papiru, obećava jer je proizvedena od strane Good Yeara. Ako je približno dobra kao Fulda Kristal Montero 3, onda nema zime-bukvalno. 


 12. Like
  gile smederevo got a reaction from MS PK in P:Fiat Grande Punto 1.2 Pop Star   
  Zaboravih da napisem: folije na staklima nazad(ne verujem da je fabricki zatamnjen) i 
  spojler gotovo 100% nece proci Amss pregled. (Hvala nasoj drzavi na tome. )
  Pa ce onda morati da se skidaju sa auta. Nazalost...
 13. Like
  gile smederevo got a reaction from PremieRacing in Koliko ima bajkera među nama? / skuteri, polaganje za A   
  Da se pohvalim novim ponijem 
  Sym Jet 14 125 air cooled . Moderan gradski skuter. Kad kažem moderan, tu su led svetla, direktno ubrizgavanje, CBS (central brake sistem) , USB priključak....
  Veoma lagan za vožnju, udoban i ne previše težak. Dosta snage i za dvojicu od po 85kg. 
  Lako se provlači kroz gradsku gužvu, što je za grad i najbitnije. 
  Do brzine od 80kmh, vetar u prsa ne smeta toliko. Za sve preko vizir je definitivno potreban. 
  Mesta ispod sedišta ima za jet kacigu, ili neku manju full face(moja ne može). Svakako i top box, tj kofer je odličan dodatak za prevoz koje čega. 
   
    14. Like
  gile smederevo got a reaction from bit in Koliko ima bajkera među nama? / skuteri, polaganje za A   
  Da se pohvalim novim ponijem 
  Sym Jet 14 125 air cooled . Moderan gradski skuter. Kad kažem moderan, tu su led svetla, direktno ubrizgavanje, CBS (central brake sistem) , USB priključak....
  Veoma lagan za vožnju, udoban i ne previše težak. Dosta snage i za dvojicu od po 85kg. 
  Lako se provlači kroz gradsku gužvu, što je za grad i najbitnije. 
  Do brzine od 80kmh, vetar u prsa ne smeta toliko. Za sve preko vizir je definitivno potreban. 
  Mesta ispod sedišta ima za jet kacigu, ili neku manju full face(moja ne može). Svakako i top box, tj kofer je odličan dodatak za prevoz koje čega. 
   
    15. Like
  gile smederevo got a reaction from shuxx in Farbanje felni, niklovanje, sređivanje…I styling takođe   
  15ke sa 307ice za 207icu. 
  Osvežene novom bojom, i podlogom pre toga. 
  Mestimično je i git za aluminijum morao da se nanese. Boja sadrži i lak u sebi, pa se nisam trudio da nanosim još laka preko. 
  Na drugoj slici je boja iz starog spreja gde se lak odvojio....i zeznuo mi trud. Sve je moralo iz početka.... doduše, samo jedna felna. 
   
 16. Like
  gile smederevo got a reaction from Zan Batist in Farbanje felni, niklovanje, sređivanje…I styling takođe   
  15ke sa 307ice za 207icu. 
  Osvežene novom bojom, i podlogom pre toga. 
  Mestimično je i git za aluminijum morao da se nanese. Boja sadrži i lak u sebi, pa se nisam trudio da nanosim još laka preko. 
  Na drugoj slici je boja iz starog spreja gde se lak odvojio....i zeznuo mi trud. Sve je moralo iz početka.... doduše, samo jedna felna. 
   
 17. Hvala
  gile smederevo reacted to Dale in Kolika vam je potrošnja goriva?   
  Pojednostavljeno da moze da se izracuna jednom operacijom odmah na pumpi npr: Kolicinu goriva podelis sa brojem stotina kilometara. 
  Primer: 780 Km predjeno, od cepa do cepa sipano(potroseno) 53 litra. Racun: 53 / 7.8 = 6.8 ili kod tebe: 115 / 14 = 8.14
  Od cepa do cepa ne mora da bude jedan rezervoar tj jedno sipanje, moze i nekoliko. Na primer sipate do cepa, resetujete Km i odete na more ili vozitre mesec dana, kako god. Kada ponovo sipate do cepa, onda proverite Km i saberete sva sipanja goriva POSLE prvog sipanja do cepa i zakljucno sa zadnjim do cepa. Sto su vece brojke, manja je greska.
 18. Like
  gile smederevo got a reaction from PremieRacing in Čišćenje enterijera, sedišta / parfemisanje unutrašnjosti   
  Često za prvo čišćenje enterijera koristim paročistač. Prosta sprava sa nekoliko nastavaka. Ništa fensi i skupo, kao što ih vidjamo na YouTube, već običan. Sasvim lepo opusti i rastvori prljavštinu i izgura je na mesto gde može da se pokupi krpom. Posle toga se trudim da koristim sredstva bez silikona. Sonax ima super špeciju koja daje mat, saten finiš koji dugo drži taj efekat.  (Mesec dana) Samo povremeno prebisati mikrofiber krpom.
  Izbegavam bilo kakve sprejeve i slično. Puni su silikona koji samo privremeno daju sjaj, a posle sve postane lepljivo. 
   
   

 19. Haha
  gile smederevo got a reaction from polaris in Koliko ima bajkera među nama? / skuteri, polaganje za A   
  ...a Beograd već od ove godine. Neće nas neki Pariz da pretekne...
   
   
 20. Like
  gile smederevo got a reaction from MS PK in Uvoz polovnjaka iz Evrope (norme, inicijative, katalozi...)   
  Nalepis ih na auto, prekrstiš se i polako ka kući. 
   
  Ovo ne da je smešno i suludo, već apsurd nad apsurdima. Pa, kakve veze ima ako je auto u NS, ide u KG, a ocarinjen u SU?!?!? Npr ..
  Koliko je samo mojih kupaca htelo probne table, pa cvrc.... neće da može. Nego im uradim tehnički u NS, pošaljem sve papire i dodaju posle sa tablama po makinu. 
 21. Like
  gile smederevo got a reaction from Mijailović P. in Uvoz polovnjaka iz Evrope (norme, inicijative, katalozi...)   
  Nalepis ih na auto, prekrstiš se i polako ka kući. 
   
  Ovo ne da je smešno i suludo, već apsurd nad apsurdima. Pa, kakve veze ima ako je auto u NS, ide u KG, a ocarinjen u SU?!?!? Npr ..
  Koliko je samo mojih kupaca htelo probne table, pa cvrc.... neće da može. Nego im uradim tehnički u NS, pošaljem sve papire i dodaju posle sa tablama po makinu. 
 22. Like
  gile smederevo got a reaction from neshtry in P:Čelične felne 5x108 Ford+ ratkapne   
  Up 
 23. Like
  gile smederevo got a reaction from neshtry in P:Čelične felne 5x108 Ford+ ratkapne   
  Čelične felne za Ford vozila sa 5x108 rasponom rupa. Bukvalno sve od Forda od 2005 pa na ovamo. (Osim Galaxyja koji je 5x112)
  Felne u vrlo dobrom stanju. Stigle Is CH. Ratkapne su ok i iz originala su. 
  Gume su...za reciklažu 
  Cena za sve 100eur. 
  Igor 0603199699
   


 24. Haha
  gile smederevo got a reaction from PremieRacing in Koliko ima bajkera među nama? / skuteri, polaganje za A   
  ...a Beograd već od ove godine. Neće nas neki Pariz da pretekne...
   
   
 25. Hvala
  gile smederevo got a reaction from neshaoct in Koliko ima bajkera među nama? / skuteri, polaganje za A   
  ...a Beograd već od ove godine. Neće nas neki Pariz da pretekne...
   
   

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
 • Create New...