Jump to content
FAS Goran

ivan.ik

Members
 • Content Count

  13633
 • Joined

Everything posted by ivan.ik

 1. ivan.ik

  Vicevi 120%

  "Svakog jutra, prosečan Balkanac, u demode kineskoj garderobi, ispija brazilsku kafu, seda u italijanski auto, kupi za doručak francusko pecivo, vozi ulicama asfaltiranim nemačkim parama i stigne na posao u austrijsku firmu. Odmah uključuje japanski mini-kompjuter i na engleskom jeziku počne da obavlja radne obaveze... A kad se vrati sa posla negde u kasnim večernjim časovima, opere ruke turskim sapunom, otvori slovenački frižider, izvadi iz njega konzerviranu američku hranu, nalije čašu portugalskog vina, upali južnokorejski televizor i uživa u latinoameričkim sapunicama, dok ga greje ruski gas..." U dobra stara vremena bilo je ovako: "Svakog jutra, prosečan Jugosloven, u modernoj garderobi (koju su proizvodili Beko, Kluz i ostali, a koja se izvozila po celome svetu), ispija čuvenu Centropromovu kafu, seda u domaći auto koji se proizvodio i u Kragujevcu i u svakoj republici bivše Jugoslavije, kupi za doručak PKB pecivo i jogurt, vozi ulicama asfaltiranim nemačkom ratnom odštetom ili parama koje su nemački turisti ostavili na Jadranskoj obali ili od nekog Titovog bespovratnog kredita kojim nas je svet u to vreme obasipao. I posle par minuta stigne na posao u državnu firmu gde je bio bog i batina, odnosno Radnik Samoupravljač... Odmah se uhvati za Iskrin telefon i na srpsko-hrvatskom jeziku počne da obavlja radne obaveze, bez obzira da li zove Ljubljanu, Zagreb, Skoplje, Sarajevo ili Prištinu. A kad se vrati sa posla najkasnije u 2 popodne, opere ruke Merima sapunom iz Kruševca, otvori domaći frižider, izvadi iz njega nekonzerviranu hranu - njeguški pršut, homoljski sirac i domaće čvarke, nalije čašu dobrog Vršačkog vina, upali EI Niš televizor i uživa u domaćim TV programima, dok ga greje spokojnost i bezbrižnost." Eto zato volim DOBRA STARA VREMENA!
 2. Zašto kerovi uvek zapišavaju gume ???
 3. Baljezga neko ko nema blage veze, ko za tri godine nije ukapirao da je vozio skoro pa isti auto. Ajde kad si toliko bistar napiši kako su to napredovali u osnosu na Stila, gde je napredak u stabilnosti auta.
 4. Vozio si tri godine i nisi provalio da su isti automobili ili se tešiš da nisu isti. Nije mi trebalo tri godine da vidim da se radi o istom konceptu auta sa istim vešanjem. To što se nalaziš uređenim kad se bilo šta kaže za Fiata ipak govori o neki drugim kompleksima. Odrasti, auto je prevozno sredstvo.
 5. Nemoj ničije mišljenje da mi namećeš niti da me ubacuješ u kolotečinu. Odnosno preskači i drži se principa stada. Veoma primitivno da za bilo koga kažeš da je bezobrazan zato što misli drugačije. Imaj mišljenje na osnovu znanja, iskustva... Nikad ali nikad se nisam provodio nego formirao svoje mišljenje i kao što vidiš nema šanse da ga menjam dok se ne iznese ubedljiv argument. A mišljenje je formirano tako što sam vozio sam Stila, vozio sam i Brava i to poprilično. Sad me mani toga u kakvom su stanju, ukratko uvideo si u kakvom stanju je moj bivši Stilo. Auto je maksimalno utegnut sa ispravnim amortizrtima i odličnom optikom. Idemo dalje Bravo je od mog paše 1.9 MJ sa 120 ks isto proveravani amortizeri na treskalici, takođe odličan na trapu i gume istih dimenzija. Znači u ponašanju ležanju, stabilnosti nema razlika. Identični autobili. Ono što mogu da kažem za Stila isto i za Brava. Drži solidno, kada se pretera beži prednjim krajem što je i normalno za prednju vuču. Nikakve razlike. Ni u udobnosti, isto prelaze preko neravnine, isto se naginju u krivini. Bravo je bolje zvučno izolovan i daleko lepši auto nego Stilo. Stilo je ružan ko đavo, pričao pre nego što sam ga kupio, pričao dok sam ga vozio i dalje tvrdim isto. To što trenutno vozim Rešoa, sasvim slučajna kombinacija. Dodao malo od jedne plate i što da odbijem. 2011.godište Euro V, mali godišnji porez, TÜV dve godine, 206 000 km, pouzdan za sada, osim zamene ulja, filtera i zadnjih amortizera nikakvih petljancija. Vozi me kuća, posao, kuća sasvim lepo, dinamičnije nego Stilo ali i podjednako pouzdano. Da nisam uleteo u priču sa stanom ušla bi C klasa ili 5 tica ali to tamo sledeće godine.
 6. Za razliku od nekih koji i dalje sisaju , pamet ne nedostaje. Budi bistar malo razmišljaj , nije teško. Što se tiče Rešoa , daleko je stabilniji . Ali baš velika razlika.
 7. Biće puno lakše kad se pomirite sa činjenicom. Još gora je činjenica da se isto vešanje (verovatno modifikovano Grande Punto) i dalje gura u novom Tipu. Kruta osovina pozadi a prvi Tipo imao pozadi nezavisno
 8. Dobro, možemo onda da tvrdimo da je Bravo neuporedivo stabilniji a onda se vratiš na činjenicu da je vešanje identično, da je raspored masa skoro pa isti, nose manje više iste gume i onda kreneš da logično razmišljaš kako ? Sad kad nešto tvrdiš voleo bi da i ja nešto novo da saznam ?
 9. Realnost. Ne mogu da se setim ko je prvi rekao to na ovom forumu. Znam da je Joshi za Giulietu rekao da je kao ružna riba sa dobrim dupetom.
 10. Pazi sad posle Pirelli ja kupio sam Hankook Ventus Prime 3 , one imaju markere na bočnoj šari. Ovako su izgledali nešto posle 20 000 km (na oko 10k rotirane). Plići marker je oko 1 mm kod nove gume. A evo kako su potrošene zimske, Conti posle 7 godina. Bar moji nije posebno trošio gume ili moža nije bio sastavljen od dva komada. Sad nešto da sedam u fiata posle auta koji je brži od Kajmana , hm. Malo rizično ? Da se ne lažemo Bravo je samo prepakovani Stilo, dosta lepši tu nema priče,dok je Delta još malo luksuznije pakovanje i razvučeno beše 10 cm.
 11. Očigledno sam imao vanserijski Stio, možda kao Dejicin, prvi posle kalibracije robota, ugrađivani delovi posle remonta presa. Stabilizatore jednom promenio kad sam ga kupio i nikad više, dva puta promenjene paštete na prednjim ramenima (prve slabije), kugla na desnom ramenu zamenjena prevetivno jer je popustila manžetna. Pirelli je svukao za 40 000 i kusur km na 5 mm. Sve četri istovetne i tako prodate komšiji. Amortizeri Monroe testirani svake godine i još uvek odlično radili svoj posao. Automatska klima ispravna, sve klapne uredno funkcionisale.. Što se tiče težine, kod kuće imam tačne mere opterećenja na prednjoj osovini i na zadnjoj pa možemo i to da uporedimo. Ili sam ja imao vanserijskog Stila ili mi se čini da mehanički Bravo nije puno napredovao. Ako ono nisu tačne mere iz Internet kataloga nek se stave tačni podaci. A ako su približno tačni 40 kila nije toliko presudna težina na 800 i kusur koliko leži na prednjoj osovini.
 12. Ovde početak, ispravljeno sa restajlom, nikad problem za 9 godina sa senzorom u sedištima, sva svetla odlično radila, ukupno zamenjene 4 sijalice oborenog svetla, nikakav problem sa konektorima ispod volana, nikad čuo, Elektronika se navodi ali da ona nije pravila probleme već mali akumulator, nedovoljan kapacitet pa u hladnijim danima izlista greške. To što je gubio biće pre što su ugrađivane kvalitetne i skupe komponente pa je Fiat gubio po 2000 evra na svakom primerku. Samo da vidim skim Stilo deli antenu pa da ga šaljemo na Nirburgring.
 13. Svećice doprinose da leži na putu kao Lambo ? Oće Priča je vezalo za upravljivost i ležanje , dodirna tačka sa svećicama ?
 14. Riječ katatonija izvorno označava psihomotornu napetost i uzbuđenost (catatein-zatezati), a upotrebljava se za označavanje hiper- i hipopsihomotornih fenomena. Najčešće se javlja između 20. i 30. godine života. Početak je obično nagao. Tok je intermitentan, uz recidive i dobre remisije. Prognoza je povoljnija nego kod drugih oblika.
 15. Mala je razlika u težini između benzinca i dizela da bi bila presudna u upravljivosti. Koliko gledam po ovim katalozima Bravo T Jet 1250 kg , Bravo 1.9 MJ oko 1290 , Stilo 1.9 JTD 3V 1240 kg a sa 5 V isto 1290. Znači ostaju samo gume i konkretno stanje upoređivanih primeraka.
 16. Isti amortizeri, iste opruge znači isti trim, trapovi identični jedina razlika je u prednjim ramenima, Bravo ima odvojivu kuglu / pašu za oba auta. Letva volana i servo veujem da nema neke bitnije razlike. Težine manje više iste., raspored masa. To što je upravljiviji , bolje reaguje može da bude zbog različitih guma sve ostalo je placebo. Nije Fiat ništa epohalno menjao i tera isti fazon kroz Punto, 500 L i novi Tipo kao što je terao sa starim Tipom kroz 155, pa dalje ka Bravo,Brava itd. Lepa ušteda. Ne znam šta je Stilo imao kao problem vezano za elektroniku ? Tapaciri,enterijer ne bih rekao da bitnije utiče na vožnju osim na vizuelni utisak. Poređenje Audi i Stilo ? Uf težak poraz za Fiata.
 17. Kako ima razlike ako su trapovi isti, amortizeri, opruge ? To su skoro dva identična automobila. Vozio i jedan i drugi.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
 • Create New...