Jump to content
FAS Goran

danko

Members
  • Content Count

    452
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by danko

  1. Kod mene nijedan logičan izbor spreja nije davao rezultate, Posebno leti. Bela mast u spreju - katastrofa kako cvili. Dugo sam rešavao sa puderom, ali je problem što se onda vrata teško pokreću. Na kraju sam rešio na sledeći način: 1. Dobro sve obrisao 2. Bogato naprskao (oprao) sa sprejom za odmašćivanje kočnica 3, Sačekao par minuta da se osuši. 4. Blago, vrlo malo poprskao sa Motip suvim teflon sprejom. Ne cvile, a lako se kreću.
  2. Ok. Hvala svima na preporukama. Pokazaću mu pa neka bira. Mada, razumem čoveka, u zadnjih 5 godina je prvo vozio VW 1.6 TDI (jer su mu rekli da je to top) i tu je imao muke sa EGR, DPF, turbina, injektori, pumpa goriva, uljna pumpa, lanac..... Zatim jednog Fiat multiair, (jer s rekli samo benzin) i tu iz servisa nije izlazio. Pa mu je ideja bila da nadje nešto jednostavno, sa što manje modernih komplikovanih tehničkih rešenja, do 2.000 ccm i 120-130 KS.... Hoće da bude siguran da će od tačke A stići do tačke B, a ne od tačke A do servisa,... Ja mu nisam mogao preporučiti jer nemam iskustva sa takvim motorima. Zadnjeg atmo sam vozio 90 ih (Mazda 323F 1.6 16V. 90 KS), a od tada samo turbo (dizel ili benzin). Meni ne smetaju te downsizeing ideje. Jasno mi je da ekološki kriterijumi i želja za smanjenjem težine (čitaj: cene) uz poboljšanje performansi mora ostaviti posledice na pouzdanost. Trenutno vozim dva TSI-ja, do skora i jednog Multijeta....nadam se uskoro i jednog plug in hibrida (Golf ili Passat GTE). E, kada bi mu pomenuo, hibrid, pa plug in, turbo, TSI, baterije, pa DSG...čoveku bi od muke kosa otpala. (iako je nema je nema). Ja sam mu prvo preporučivao 1.4 T-jet, računajući da je taj motor relativno jednostavan i pouzdan uz lepe performanse, ali neće da čuje za turbo. Sve u svemu, znači ipak ima rešenja za njega - sve sam lepo odštampao, pa nek se odluči izmedju ovih nekoliko motora koje ste preporučili. Hvala. Pozdrav!
  3. Hvala za info.... Slabo se razumem u motore Japanaca...i sta sve imaju. Jasno je, posle sam video da su Mazdini Skyaktiv u stvari GDI motori...znači da ne zadovoljavaju postavljene uslove. A za Toyotu sam mislio na ovaj motor: https://www.auto-data.net/en/toyota-corolla-xii-e210-1.5-dynamic-force-125hp-44904 Mislio sam da on nije VVTi....bar u opisu ne piše .A piše da je atmosferac...možda nije za sva tržišta, šta znam. Poenta priče je da je kolega kome pokušavam da pomognem rešen da kupi neki auto mladji sa jednostavnijim motorom. Nije bitno i ako troši više, ali da ima dovoljno snage. (inače bi mu preporučio Punto 1.2 Tako da preneću mu i za taj Renoov motor, možda je to ono što mu treba. Hvala još jednom, za svaku sugestiju,...
  4. Potrebna preporuka za kupovinu auta donje srednje klase (Golf klase), godište 2015-2020. U stvari potrebna je preporuka za motor koji treba da bude u tom autu. Motor treba da bude benzinac (ili čak hibrid) 1400-2000 ccm, da ima 110-150 KS ali: - da nema turbo (ili mehanički punjač) - da nema komplikovane sisteme tipa: "multiair, twinair, varijatore faze bregastih i sl . komplikacije. - da ubrizgavanje bude sa klasičnim brizgaljkama sa ubrizgavanjem u usisnu granu (a ne sa ubrizgavanjem u cilindre pod visokim pritiskom - GDI, TSI). Za sada mi se čini da ove zahteve ispunjavaju Mazda sa 2.0 120KS, pa Toyota 1.5 132 KS., Da li ima još kandidata, bar neki evropski?
  5. Da probam da budem konstruktivan - pre svega kao pomoć ljudima koji su uplatili kod Vozzi. Ima i neka ponuda Dunava. Da li neko ima iskustva sa njima?
  6. Neću moći da ispratim šta se dalje dešava. prodao sam auto,...ovih nekoliko dana je funkcionisalo kako treba. Možda neko može da proba pa da nas obavesti.
  7. Za 3 minuta sam pronašao 4 emitovnja u različitim emisijama. Treba još?
  8. Mislim da sam uspeo da pronadjem adekvatno rešenje za ovaj problem. Puder je ok ali onda se vrata teško zatvaraju.,,, Rešenje je sledeće: 1. korak - sa sprejom za odmačćivanje kočnica se dobro naprska - opere ceo klizač. Pri tome se par puta vrata otvore, zatvore i opet se naprska. 2, korak - Sačekati 3-4 minuta da se dobro osuši (čistač inače brzo isparava) 3. korak - Malo, ali stvarno malo naprskati "Motip suvi teflon sprej" ali samo taj, suvi...nikako spej ulje jer će škripati još jače. (https://www.motip.com/en-en/automotive-products/technical-sprays/lubrication/ptfe-dry) Meni, najzad vrata lepo klize ali ne škripe.
  9. Naravno, posmatrano iz tog ugla, ti si u pravu. Ali postoji i drugi ugao posmatranja. Ako emisija pretenduje da bude nezavisni komentator, da novinari imaju svoj stav, da testiraju automobile i da govore o prednostima i manama tehničkih rešenja , da komentarišu zakonska rešenja itd itd...to znači da imaju svoj stav i da ga pezentuju gledaocima. Dakle njihov stav je bio - Uzmite Vozzi jer je to dobro rešenje za vas. Ispalo je da nije, zar ne? Deluje apsurdno ali da je to bila plaćena reklama, onda bi to bilo prihvatljivije - jednostavno, stavi se u ugao ekrana oznaka da je komercijalna reklama i to je to, Ovako, ispade da nije reklama več stav, preporuka redakcije. A onda se postavlja pitanje: Da li mogu da verujem preporuci da treba ići tim i tim putem, da li mogu da verujem preporuci da je tamo neko skijalište dobro ili ne, da li mogu da verujem preporuci da je dobra neka guma, neko gorivo, neko ulje, neka kafana, neko zakonsko rešenje??? U tom smislu, smatram da je za emisiju dobro da obaveste javnost da je Vozzi prestao sa radom....kad su ih već promovisali. Samim tim to predstavlja vid izvinjenja gledaocima. Dakle ne treba da se izvinjavaju što je Vozzi propao (naravno) , ali treba da priznaju da su davali ( u dugom periodu ) neadekvatnu preporuku. Moja sugestija emisiji je plod želje da emisija bude bolja. Naravno, ovo je moj ugao posmatranja. Prihvatam da postoje i drugačija mišljenja. Tome valjda i služi forum - da se iznesu različita mišljenja. Da završim, i više se neću javljati po ovom pitanju. U jednoj rečenici: Smatram da je emisija previše napadno forsirala i preporučivala Vozzi aplikaciju da bi mogla da prećuti informaciju da je firma prestala sa radom.
  10. Hajde da pojednostavimo: Koliko dugo je postojala firma Vozzi - pa bar dve, tri godine. Da li je za te dve tri, godine, u emisiji SAT, bar 10 puta, afirmativno pominjana Vozzi aplikacija kao vrlo korisna i isplativa - jeste. Da li je to plaćeno ili ne - nebitno Da li bi prosečan gledalac to shvatio kao preporuku - naravno Da li postoje ljudi koji su uplatili pomoć na putu Vozzi i koji su sada ostali bez mogućnosti korišćenja unapred plaćene usluge - da. Da li će sada emisija SAT da zvanično kaže - izvinite, mi jesmo preporučivali ali eto, desilo se, i nama je žao, pogrešili smo - Verovatno neće (možda i hoće, ko zna) jer misle da bi time doveli u pitanje svoj kredibilitet superiornog poznavaoca prilika u domoćoj autoindustriji i pratećim delatnostima. A u stvari kada bi priznali da su pogrešili u proceni i kada bi bili malo samokritični to bi im zapravo podiglo kredibilitet. A što se tiče komentara da "neko bre na ovom internetu svako moze da pise svasta.... BEZ POSLEDICA." Pa naravno Internet je slobodan, ovo je forum i svako može da iznosi svoje mišljenje BEZ POSLEDEICA, Inače to može i u medijima i na ulici. Verbalni delikt (famozni član 133 KZ) je odavno ukinut u ovoj državi.
  11. Ne govorim o reklami več o Alvirevićevom napadnom svakoemisijskom forsiranju Vozzi aplikacije. Na isti način kao što forsira priču o markiranju goriva. Pa sad, pošteno bi bilo da objavi vest da mu je miljenik "kaput" , zar ne? I ne. ne shvatam poentu medijskog prostora i PR-a. Valjda sam natprosečno neobrazovan i neinformisan. Hoćeš li me prosvetliti, o Sveznajući?
  12. I sta će sada da bude sa onima koji su uplatili, a nije im istekao period u kom su imali pravo da zatraže pomoć? Pojeo vuk magarca? Šta če sada Alvirović da kaže, pošto ih je "do pre neki dan" bezrezervno podržavao i reklamirao?
  13. Puno dodatne opreme....4 držača za mobilni i mirisna figurica!
  14. Došlo vreme za prodaju. Nisam nameravao, ali zbog uvećavanja porodičnog voznog parka za jedan auto najbolje marke SMV (Službeno motorno vozilo), Punto e<vo postaje višak. Link na PA je: https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/23611114/fiat-evo-13-multijet-dynamic?attp=p9_pv0_pc0_pl11_plv0 Tu su i slike. Auto je prešao 210.000 i to baš pravih. Kupljen nov u Srbiji. Održavan i pažen kao što članovi foruma to inače i rade.... Za zainteresovane članove ima i popust ali samo ako sa prvo jave privatnom porukom ovde.... Detaljan opis je na PA. Tamo nisam pisao jer prosečnim kupcima ne znači mnogo...ali npr. kad su radjene kočnice kupljeno je sve Brembo. Amortizeri Monroe.... Kad popusti jedan silen blok, menjaju se svi...itd... EGR radi (kod Gorana čišćen), DPF nije izvadjen... sve je na mestu. Eto, ako bude zainteresovanih, dogovorićemo se...
  15. Naravno, sve se slažem....čak su ove nove patrole značajno bolje osmišljene od prethodnih. I u svom komentaru sam ih pohvalio na samom početku. Želja mi je da budu još bolji i zbog toga mi "zaparaju oko i uho" pojedine greške, kada se pojave. I govorim samo o činjenicama a ne o utiscima i sviđanju/nesviđanju. Npr. ne sviđa mi se to što često pokušavaju da pošto-poto budu duhoviti...a za tim svakako nema potrebe a ponekad izgleda degutantno. Ne sviđa mi se što svaki čas napadno forsiraju priču o markiranju goriva i napadno reklamiraju sponzore. Ali valjda tako moraju...da ne preterujemo... U svakom slučaju emisija je kompletno gledano iznad proseka i za pohvalu je.
  16. danko

    Filmovi, serije...

    Da, da....sada sve mora da bude rodno ravnopravno, neuvredljivo za bilo koju versku seksualnu, etničku....grupu.... Ne sme biti tzv govora mrznje....jbg, sada kada bi ih pustali ponovo, morali bi 96% da iseku.... A klarkson ima i nekoliko knjiga koje su nastale kao kompilacija njegovih kolumni u jednom nedeljniku (Sun, valjda). E tek to je vrhunski....kad napada politicare, elitu, kraljevsku porodicu....
  17. Hajde da iskopiram svoj komentar sa YT kanala....možda je malo opširan, ali takav sam "Emisija-patrola je vrlo dobra. Da bi bila odlična, potrebno je ne praviti greške i ne davati pogrešne ili nekompletne, neproverene informacije. A u ovoj emisiji ih je bilo 4. Prve dve možemo podvesti pod neinformisanost, treća je nepoznavanje saobraćajnih propisa a četvrta predstavlja pravljenje ozbiljnog saobraćajnog prekršaja i ugrožavanje bezbednosti saobraćaja. 1. Slovenačku vinjetu je najbolje kupiti online. To je tačno. Ali za one koji je kupuju na putu, nije dobra preporuka da se to učini na prvoj Petrol pumpi na ulazu u Sloveniju jer su tamo gužve mnogo veće na nego na parkingu na ulazu u Sloveniju gde je DARS kiosk. Možda je najbolja preporuka da se to učini na INA pumpi u Hrvatskoj, 5 km. pre slovenačke granice. (14:45) 2. Austrijsku vinjetu nije moguće kupiti online iz Srbije, na sajtu firme ASFINAG, jer je predviđeno da je online mogu kupovati samo rezidenti iz Evropske unije.Prema tome nije problem kao što Mladen kaže - da im sajt nešto ne radi (21:05) 3. Netačno je tumačenje znakova o ograničenju brzine na autoputevima u Hrvatskoj. Kao i svuda u svetu opštim pravilima se propisuje brzina na autoputu (130 u Hrvatskoj) i ona važi na celom autoputu osim na delovima gde je saobraćajnim znakom određena niža brzina. Znak za ograničenje brzine kao znak izričitih naredbi (ukoliko nije stavljena dopunska tabla) važi do znaka prestanka ograničenja brzine, ili do znaka prestanka svih ograničenja, ili do raskrsnice, ili do novog znaka kojim je ograničena brzina. Mladen je dopunsku tablu koja stoji na znaku za opasnost - neravnine na putu (kolotrazi) i koja vozače informiše o tome koliko je duga deonica sa neravninama, iz nekog razloga povezao sa znakom ograničenja brzine i to protumačio kao da je brzina ograničena u dužini u kojoj je put neravan. A nije tako. Da bi se ograničenje brzine propisalo za neku deonicu, onda dopunska tabla MORA da stoji na znaku ispod znaka za ograničenje brzine. Ovako, to je samo običan znak za ograničenje brzine koji ima svoju važnost u skladu sa zakonom, kako sam naveo. I ova greška je ponovljena tri puta (8:27, 9:12, 9:33) što govori da nije reč o slučajnoj grešci već o nepoznavanju saobraćajnih znakova. 4. Na autoputu je dozvoljeno zaustaviti se ili parkirati u zaustavnoj traci samo u slučaju neispravnosti vozila. To je čak i napisano na dopunskoj tabli znaka zabrane parkiranja i zaustavljanja (9:18). Možda je Mladen dobio posebnu dozvolu za snimanje na autoputu koja podrazumeva da ima pravo da zaustavi vozilo u zaustavnoj traci radi snimanja, ali ta dozvola sigurno ne podrazumeva pravo da se kao pešak kreće autoputem, da ga prelazi i da stoji zajedno sa snimateljem između dve trake autoputa u zoni zaštitno-odbojnih branika. Ovo je prekršaj koji je npr. u Srbiji regulisan čl.98 ZOBS-a i za prekršaj se izriče kazna od 10-20 hiljada dinara.(10:37)"
  18. Da li ste gledali patrolu do Austrijskog skijališta Nasferld? Emisija je bila odlična, sa skijaške i turističke tačke gledišta. Ali sa saobraćajne....mnogo grešaka...ćak i nepoznavamja saobračajnih znakova.
  19. Iako si u prvom postu pomenuo da su prekontrolisani nosači, ja bih ih ponovo proverio. Siguran si da su provereni svi nosači? Najlogičnije je da se takav tup zvuk javlja zbog nosača. Nadam se da ćeš rešiti problem !
  20. Proizvođaći pribegavaju malim trilovima kako bi povećali dimenzije gepeka...pomere zadnju klupu par centimetara unapred, stave tanje naslone zadnjih sedišta, podignu zadnju policu 10ak cm u vis, pri projektovanju planiraju da vozilo nema rezervni točak već set za popravku...i malo po malo, za čas se navuče 70-80 litara zapremine...
  21. Svuda je pravilo isto: ako je na ulazu trougao onda vazi trougao, a ako ga nema vazi pravilo desne strane.... Samo sto su ljudi navikli (kod nas) da uvek ima trougao, pa kada ga nema i ne primete...
  22. Što se tiče znakova u Grčkoj, sve je tačno. Ali, svaka zemlja svoja pravila ima...i u Madjarskoj su znakovi za prvenstvo prolaza iza raskrsnice.... U Grčkoj mi je uvek zanimljivo da gledam naše vozače kako greše u kružnom toku...npr u Pefkohoriju.Nema trougla na ulasku u kružni tok i pravila prvenstva su obrnuta nego kod nas...I onda Grk hoće da udje u kružni tok a naš baja koji je već unutra legne na sirenu - u fazonu: Gde ćeš bre!!!

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...