Jump to content
FAS Goran

plsvojo

Members
  • Content Count

    36
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by plsvojo

  1. Prodajem Thule krovne nosače za Lancia Lybra limuzinu. Sistem Rapid 750 plus originalan kit 1177 za limuzinu (sa rupicama). -60€ Kontakt viber/whatsapp +962790308736.
  2. Super akcija, samo umalo da me otkače. Nazvao sam da zakažem na 011/7155573, momak mi prvo reče da Lancia nije uključena u akciju. Međutim kada sam ga pitao kako se zove, reče sačekaj da provjerim pa ću ti javiti. I stvarno, javlja mi na mob nakon par minuta da mogu da zakažem. Juhuu! Mada mi je malo bezveze jer sam bio pre 2 godine, previše su skupi. Tad je bila kugla u pitanju, mjenja se komplet viljuška plus ruke, takođe akcija ali izađe 250e, uh! Završio sam to sa remontovanom iz KG za 50e. Odradio bih neku sitniju stvar ako bude OK cifra i kod njih, ali baš su skupi...
  3. Skoro sam na eBay-u kupio tu jeftinu varijantu. Evo kako izgleda http://www.ebay.com/itm/Detector-de-Alcohol-ALCOHOLIMETRO-Llavero-LCD-Pantalla-/360721272552? Ne znam koliko je tačan, ne djeluje pouzdano. Prosli vikend mi je taj alkometar pokazao 0,05 a popio sam dvije čaše jakog crnog vina. Nije mi bilo svejedno, ali sjeo sam u kola i nakon par minuta (ispod mostarske petlje) su me zaustavili neki mladi saobraćajci. Kako je bio mrak i kako je taj klinac imao rukavice, nisam ni duvao u vazduh kao što je tražio, samo sam naduvao obraze. Momak nije ni primjetio, gledao je u kola iza i naravno uređaj za detekciju alkohola nije pokazao da sam pio i nisao išao na sledeći uređaj gdje kontrolišu nivo alkohola u krvi.
  4. Dug pritisak (par sekundi) na dugme za otkljucavanje na daljinskom otvara sve prozore. Meni se desilo par puta da slučajno ključem u džepu otključam kola ali ne i da spustim sve prozore. Ne znam kako je do centrale mogao da dođe lažni signal za otključavanje sem slučajnim pritiskom...
  5. @majstormica Preporuči prodavnicu :-) Ove cijene za LPG1 mi se jesu činile puno, dobio sam ih u MASS co. Drug koji vozi na metan mi reče da su mu u Goranu stavili svjećice za 2000 din (ne zna koje) pa sam malo pretraživao. Češki BRISK po katalogu za 1,6 motor ide BRISK DR17YC-9 ili A-line 32 a za LPG DR17YS-9 i cijena je stvarno oko 500 din. Možda probam te kad dođe vrijeme za zamjenu BKR5EZ.
  6. Info svjećice Lancia Lybra 1.6: Original Part No BKR5EZ OriginalStock No 7642 Cijena: 500 din/kom LPGPart No LPG1 LPGStock No 1496 Cijena:2500 din/kom Majstor za plin kaže da su fabričke sasvim OK, a i ostaje vam 8000 din u džepu što je oko 133 litra plina u RS.
  7. Samo da iznesem svoje utiske o servisu Goran sa Altine. Nataša se javlja na telefon i organizuje posao, odgovara na upite o traženim dijelovima. Prijem je dvojac - stariji i mlađi momak, vrlo korektni. Majstor Momir prva liga, znam ga još od kad je radio u Zastavi na Bogosloviji. Bio sam dva puta, radili su dijagnostiku alarmne centrale i zamjenu zadnjih amortizera. Cijene OK a znaju posao. Vrlo sam zadovoljan. Ne bih volio da moram često svraćati do servisa, ali imaju + od mene. Pozdrav
  8. Pročitao sam prvo uputstvo. Na žalost, ne mogu naći ono što mi treba. Svo vrijeme je priča kako se alarm pali i gasi sa centralnom, inače "contact Lancia dealership".
  9. Zdravo, Zamolio bih za pomoc oko podešavanja fabričkog alarma Lancia lybra. Na sredni upravljačkog stuba je crvena lampica što upućuje na fabrički alarm. Od prethodnog vlasnika nisam dobio ključ za alarm već malu knjižicu na kojoj su šifre (electronic code, mechanical code). Naime, akumulator je izvađen iz automobila pre dva dana i od danas se alarm ne uključuje istovremeno sa pritiskom dugmeta za centralno zaključavanje na “skakavac” ključu. Dugmad na daljinskom jednostavno sada nemaju vezu sa alarmom. Ugasim automobil, izađem i zaključam (ne čuje se aktiviranje alarma). Nakon 30 sek. se aktivira alarm po automatizmu. Svaki put kada hoću da uđem u automobil pritisnem dugme za otključavanje (opet se ne čuje deaktivacija alarma), otvaram vrata i tada kreće pištanje!!! Alarm se gasi ubacivanjem ključa u kontakt bravu, na moju žalost i negodovanje komšija. Ako isčupam određeni osigurač, ne radi ni alarm i centralna brava. 1. Prvo pitanje je kako da se podesi alarm da se uključi/isključi sa pritiskom na dugme za centralnu bravu? Nadam se da nije došlo do kvara na sistemu. 2. Drugo pitanje je da li neko zna kako se programira alarm da se ne uključuje automatski 30ak sekundi nakon gašenja automobila već samo zajedno sa pritiskom na dugme za centralno zaključavanje? U uputstvu stoji da je ovo opcija za neka tržišta ali ne i kako se isključuje. Hvala unaprijed.
  10. OK Miki, ne omalovažavam ničiji rad. Ali argument stoji - rečeno mi je da ćete ugraditi original dihtung glave jer drugi ne valjaju a ipak je ugrađen dihtung iz AP sporta. I može li samo jedno pojašnjenje tvog posta: Bojim se da je razlog trivijalan - imao si drugi auto na kanalu!
  11. Ovo se odnosi na mene a ne na cijenjenog g.Mihailovića. Baš da pokažem suprotno - kada mi je rečeno da će biti potrebno da se skida glava i da je najbolje da se stavi originalni dihtung glave ja sam pristao. Međutim nije u BG bilo originalnog dihtunga za 1.6 pa je jednostavno stavljen iz AP sporta! Prilikom preuzimanja mi je Toma to rekao, ali kao izdržaće. Stvarno sam zvao da provjerim -Deltu koja je tada radila Lanciu i Bogunovića i rekli su mi da mora da se sačeka nova isporuka iz Italije minimum mjesec dana!!!! NE znam da li može kod pomenutih da se izvuče retroaktivno stanje magacina kao potvrda ko je u pravu? Uglavnom, iznervirao sam se što nije original kao što mi je obećano. Miki, informiši se malo bolje kod Tome. A finansije jesu problem kada je ucjena u pitanju, neću da dajem nekom 140€ za radni sat i gotovo, ne radi se o dijelovima. Sad jasno svima o čemu se radi?
  12. Imam vrlo loša iskustva sa TIM servisom i preporučujem da ga zaobiđete. Ne sumnjam da su pre par godina krenuli sa idejom - raditi kvalitetno a jeftinije od izvikanih servisa. Internet marketing je čudo, ima previše mušterija i sad su skontali da je sad pravi trenutak za uzeti pare. Meni su auto radili Toma i Neša: http://www.fiat-lanc...=80#entry869462
  13. Zdravo svima, ima li problema sa paljenjem ove zime? Ostao sam dužan epilog priče sa parkinga od prošle godine. Dakle, imao sam najgori scenario - ventil je zakazao pa je motor ostao bez kompresije. Auto mi je zatrebalo nakon mjesec dana ležanje na parkingu, majstor u gužvi pa sam limuzinu odšlepao u TIM. I proveo se kao bos po trnju :-( Možda je ovo nije tema za komentarisanje servisa ali je poučno. Već sam provjerio da nije akumulator, da auto nije prezupčilo. Nadao sam se da je neka sitnica mada sam očekivao najgore - zvuk pri paljenju je bio katastrofa, bez snage i šanse da upali. Zove me Toma, kaže ostao bez kompresije, da li da otvaramo - kažem otvaraj. Pošalju glavu na obradu (na kraju mi je samo uradjen taj ventil, gumice i ravnanje). E to nastupa problem, rekoh troškari ulja hajde da se urade karike i leteći ležajevi. Kaže Toma ne treba ti to, čini mi se da je motor OK - a ne znam kako je to mogao od oka da utvrdi! Ma rekoh šteta je samo zatvoriti hajte vi ipak zamjenite. Onda čovjek odvali - može ali za 200€?!? Za pola sata, sat posla - skinuti karter i izvući klipove. Od tih 200€ materijal je 60€ po sopstvenom priznanju. Ništa onda, valjda je to to, bez karika ćemo. Sve se dešava brzo, tad se nisam raspitao šta je pametno raditi. Vrate oni glavu, plus minus izađe na 320€. Nisu htjeli da urade kompresiju kada sam preuzimao kola, kao nemaju alat! Manometar? I gori lampica check engine, kažu nisu uspjeli da srede - imaš majstora na NBGD?! Hajde ja sam imao pripremljenih 300e, to sam im i dao. Sredio sam instalaciju knock senzora za 15e nakon par dana i lampica se ugasila. Međutim, ispostaviće se nakon 2000 km da je auto uduplao potrošnju ulja! Ja odem u TIM, dam im tih 500 din duga, kad sam već budala da ispadnem do kraja. Kažem za potrošnju ulja - izravnali ste glavu, gore ga zadihtovali a dole klipovi luftiraju. Dat savjet od Tome - kupi skuplje ulje od Selenije 20K, imaš neko mobil od 20€ litar! Brate moj, šta reći? Nikad nisam imao takvo iskustvo sa kolima a vozio sam svašta za ovih 15ak godina. Nisu čuli za subitor/komparator ovalnosti cilindra, za manometar - sve je to hi-tech za TIM. Sad samo da bih sad došao do karika ode jedno 150€ na dihtung glave, usisne i izduvne grane, zupčasti, ruke. I da, promjenili su mi zupčasti kaiš iako je bio star jednu godinu i 10000 km. Kažu da se ne može isti kaiš uzupčavati drugi put. Za to sam prvi put čuo. Elem, srećno sa paljenjem, da vam se stvari ne zakomplikuju kao meni.
  14. Hvala nsmarea, ali ja vozim benzinca, da zaledi BMB95 - misliš da je to moguće?
  15. Vidim da je ova tema oživjela čim je temperatura u debelom minusu, hehe. I moja Lybra 1.6 neće da upali po ovoj temperaturi. Doduše pogodilo se par problema: - Baš pred zahlađenje, krajem januara, ostala je upaljena sijalica iznad zadnjih sjedišta i ispražnjen akumulator - ali ni preko kablova neće da 'sastavi'. Pustio sam 10ak minuta da kablovi stoje prije nego zaverglam i opet ništa. - Tečnost za hlađenje je blago ispod minimuma i gori upozorenje na displeju. Ne znam koja je tečnost u hladnjaku i nisam ove zime htio da dosipam vode a na proljeće hoću da to dobro isperem i sipam ParafluUP. Tačka mržnjenja je na -40 i nije zaledilo u crijevima niti posudi. - na blagoj je nizbrdici ako to i ima neke veze?! Sad sam bio u kolima, akumulator jeste opet slab i nisam ni pokušao da verglam već sam zakačio diagnostiku (FiatECUSCAN) i nema grešaka sem standardnih. Auto ne mogu da upalim vec 10 dana, vozim službeni i gledam Lybru u nemogućoj pozi za šlepanje po ovom snijegu i razmišljam da zovem AMS i iskoristim članstvo koje plaćam svake godine, pih. Nisam provjeravao da li baca varnicu ili špricao benzin u usis jer mi se akcija čini dosta komplikovanijom nego kod Juga. Imate li koju sugestiju? Može i ona da čekam da otopli... Pozdrav za sve sa ovim problemima sa željom da im auto kresne kako treba
  16. Čestitke i od mene. Tebi koliko razumijem nije nikako radilo osvjetljenje, našao si prekid i popravio. Šta je da kažem - LCD se na mojoj Lybri svaki recimo pedeseti, šezdeseti put kad dajem kontakt ne upali!!! Radio funkcioniše, mjenjam stanice, sve OK ali displej mrtav. I najsmješnije je kako prevazići ovaj problem - ugasim i ponovo upalim auto i displej radi! Još jednom kažem, ovo mi se dešava svaka 2 mjeseca i nije nešto što me sikira. Problem jeste hardwer, ali stvarno ne znam kako bi se ovo moglo riješiti. Inače, odziv na komande ICS sistema je stvarno spor.
  17. Ne moze na Lybri. Lybra nema centralnu elektroniku tako da svako programiranje dijagnostikom kod nje nije izvodljivo. Šteta. Meni je zbog svjetala iznad zadnje klupe akumulator ispražnjen do kraja skoro deset puta. Zgodna su za smirivanje djece u toku vožnje, ali već me nervira to stalno paljenje auta preko kablova. Pretpostavljao sam da gašenje tih svjetala ne može podesiti preko podešavanja, čak sam i gledao sa FiatECUscan. Da imam vremena, povezao bih to nekako preko kontakt brave. Ovako skraćujem i svoje živce i radni vijek akumulatora.
  18. Mali update za probleme sa gasom na lybri. Dakle, prvo sam u svojoj režiji promjenio MAP i ništa, i greška i ponašanje isto. Nakon 1000 km isto ponašanje - ponekad ler gas skače do 3000 obrtaja i jednom je "sjecnulo" u vožnji, kao da se ugasi na kratko (propadne gas). Pred odlazak za GR sam posjetio majstora, i to solidnog. Promjenjen je senzor radilice i više nema sjeckanja pri većem gasu. Palo je i čišćenje klapne i step motora tako što su dva spreja za čiščenje ubrizgavana pri oko 3000 obrtaja/min. Nije mogao da se izvadi step motor i očisti jer od '01.og godišta grana je plastična i step motor je zaliven. Na žalost, problem sa ler gasom je i dalje prisutan. Ništa strašno, samo lagano prevučem preko papučice gasa i broj obrtaja se vrati u normalu. Nove usisna grana je skupa, a polovne su u gorem stanju od ove tako da pišem jedan minus za Fiata (ne i za Lanciu!). Zanimljivo je da sam krenuo do Kit komerca u Trgovačkoj ulici na Žarkovo da kupimo senzor radilice. Raspitao sam se telefonom, 40e. I greškom uđem u prodavnicu Gavrilović GMS, koja je 10m iznad. Poručim dio, prodavac donese senzor marke HOFER i kaže 1200 din?!? Nakon malo objašnjavanja ipak kupim za 1200 din, a stari dio držim u gepeku. Za sad dobro služi, a ako se pokvari taj Hofer ima da ga zamjenim za 5 min, hehe.
  19. ATE ima grešku u katalogu za Lybru 1.6! Sad iz principa neću ATE da kupujem, neozbiljni su. Izgubio sam dosta vremena dok sam vratio djelove, a još je sreća što sam sačuvao fiskalne račune. Upozoravam sve koji kupuju diskove/pločice - sve Lybre imaju ventilirajuće diskove. Auta su teška preko 1300kg i fabrika nije štedila na kočnicama.
  20. Imam jedno pitanje za poznavaoce. Lybra 1.6, 2002-o g.p. Pročitao sam vaše preporuke i prošle nedelje kupio ATE prednje diskove i pločice. Inače, cijena za par prednjih diskova je 60e (dakle 30e/kom), a pločice su 43e. Ono što me je zbunilo kada sam preuzimao diskove je što sam vidio da nisu ventilirajući! To me malo iznenadilo. Zamolio sam ih u prodavnici da provjere i rekoše to je to?! Na sajtu ATE stoji da idu stvarno ti obični diskovi, šifra 415112. Danas sam provjerio i vidio da na kolima imam ventilirajuće! Hmmm. Zna li ko o čemu se ovdje radi? Ko zna šta je prethodni vlasnik budžio? Hvala unaprijed.
  21. Opet radi AIRBAG! Bio sam juče kod majstora koji mi je sredio problem. Preko eBay-a sam poručio kabl za dijagnostiku ali mi nije bilo jasno šta znači: airbag:eksplozivno punjenje suvozačke strane zavjesni vazdušni jastuk otvoreno kolo. Rasturao sam B stub i provjeravao. Međutim, fazon je što se sporni konektor nalazi u gepeku iznad zadnjeg desnog točka. Evo i slike. Limar mi je to isčupao zimus. Greška se poništava sa bilo kojom aplikacijom za dijagnostiku ili a da li se lampica gasi kad se problem riješi (samo ostame zapisan kvar u memoriji) stvarno ne znam jer kao što rekoh, ovaj problem nisam ja riješio već iskusan majstor sa examinerom. Nadam se da će ti neko iskusan i odgovoriti.
  22. Ovih dana sam tražio krovne nosače pa će nekome možda koristiti informacije do kojih sam došao. Thule kompletna varijanta za limuzinu je 190e sa željeznom šipkom tip 761 a 230e sa alu šipkom tip 861. Pored šipke vam obavezno treba kit (koji "prijanja" za one fiksatore koji su sakriveni u kederu) tip 1177 (35e) i Rapid system (koji dolazi između šipke i kita) tip 750 odnosno tip 754. Bravice se kupuju kao opcija. Kontakt za Srbiju je 0113955080, ili direktno Boža 064/8913292, Bore Stankovica 8, Makis. www.camcar.it je jeftiniji izbor. totus kit tip 40046 + šipka 2850 ili alu 2855. 70e + 20e bravice Maloprodaja je na više mjesta u gradu, DARK Zaplanjska 41a, Voždovac, 011/3981-683, 065/688-55-77; buvljak 0637740054, spamuje na više mjesta u oglasima, rentira, drži i polovne; goran bbrdo 0641142636, krovninosaci@open.telekom.rs, najbolja cijena; velmark vojvode stepe 167, 0113976403. za polovne varijante je zemo surčin 0641580880. 60e je šipka sa bravicama i rapid 750, a potrebno je kupiti originalan kit 1177 jer se ježim od tih varijanti iskrivićemo malo ovu šapu pa če izdržati i slično. Kofer ili nosač za bicikl/skije po slobodnom izboru
  23. Glupo je da ti majstor prica ovo jer prenos je konstantan tj. ne moze brzina da se poveca a obrtaji da ostanu isti. Uh, ostadoh živ. Moja greška. Da starog majstora ne cimam sad, možda je bila priča sa istom potrošnjom na bordu veća brzina. Evo potvrde da treba pričati samo iz svog iskustva. Ovo sam prenio jer znam da je UM odradio posao na tom Tipu, kao i na mom Jugu. Hvala za kritičko mišljenje
  24. Nisam napomenuo da vozim dosta službeno auto pa sam se nadao da će ovaj 'talijan izdržati do zamjene ulja (na godinu dana), ali Kao kod Jugića, na pola intervala redovnog servisa nešto treba da se sredi. Jesu li moja očekivanja bila nerealna ili ima dosta ljudi koji sa Lanciom pređu 10K/1 god. bez intervencije? Zanima me odgovor na pitanje svih pitanja - da li je benzin ili struja? Step motor, dizne, kablovi... hmmmm!
  25. O Univerzalnom modifikatoru sve najljepše na dva primjera. Kratka istorija mog Juga 55 - na 90.000 km je pukao zupčasti, otvoren je motor, promjenjene karike i par ventila, ravnanje glave. Na 110.000 sipan UM. Auto prodat sa 190.000, motor u OK stanju. Lik je kupio auto i tvrdio da se vidi da nije prešao 100.000 (dao sam oglas u BL i ostavio auto kod sestre a brojač je sa 5 cifara nisam namjerno prevario čovjeka). Bio je zadovoljan godinu dana nakon kupovine, to znam. Majstor koji je održavao tog juga (radi u Zastava prometu kod Bogoslovije) je UM sipao u svog Tipa i tako mu povećao kompresiju a sa istom brojem obrtaja/min na zrenjanincu umjesto 90ak km/h Tipo je nakon UM išao skoro 100 km/h. Priče su nezavisne, tj. UM je sipan dok Jugo nije održavan u BG kod tog majstora. Sad stvarno ne znam šta bi se desilo da UM sipam u novija kola, možda bi poremetio nešto, ali za Fiatove motore iz 80-ih preporučujem

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...