Jump to content
FAS Goran

milos78

Members
  • Content Count

    19
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by milos78

  1. Pre neki dan zamenio i zadnje i opruge, KJB, sve ja odgovaralo kako treba. Primetno utegnutiji auto, mozda tvrd po gradu al na autoputu fenomenalan. Takodje sam zamenio zadnje silen blokove, majstor insistirao da budu plasticni (FAG)
  2. Uspeo sam. I pitanu je torex koji je jako mali,(manji od 10) otvorio sam ga alatom za mobilne telefone. Gde da nadjem enkoder da kupim, i kako da zna m koji? Jel se ovo samo odlemi jednostavno?
  3. Prednje sam vec zamenio kad sam napisao o tome. Hocu da menjam i zadnje, ne znam da li je i tu problem kao sa prednjim KYB. Sto se spustanja tice, predhodni put kada sam menjao obe opruge, nisam menjao amortizere i auto je bio visi mesec, dva, pa se spustio verovatno kad su opruge malo legle. Na to sam mislio. Da je opruga sada sabijena, auto ne bi bio visi, a cim jeste znaci da je zadrzala svoje prvobitno stanje. Iskreno meni je auto bio prenizak napred, ovo mi deluje kao neka ispravka toga. Naravno da sad postoji razlika izmedju prednjih i zadnjih ali videcemo kako ce da legne a i da zamenim zadnje opruge,.. Hvala svima na savetima. :O)
  4. Jeste bas tako, evo je i moja slika. Za originale nisam pitao jer pretpostavljam da je cena nenormalna. KYB je oko 8000. Trebam da menjam i zadnje. Da li je problem i za zadnje ili ce biti kao original? Da li se po pravilu menjaju i opruge koje su i dalje prve fabricke kao i amortizeri? Da li ovo znaci da je meni opruga vec sabijena i da vise nece da legne auto? I da ce zato biti tvrdi?
  5. Citajuci komentare sa foruma, odlucio sam se za BILSTEIN jer je meksi od KYB. Al svakako ta 2 sam mislio da uzmem a ne neki treci. Imam Fiat Stilo 2005-to, 103kw tj. 140ks koji nije toliko uobicajen pa mozda sam zato i imao neuobicajene probleme. Gledao sam BILSTEIN online katalog, i nasao kataloski broj, pozvao Vudim Trade i kupio sta treba, tj. amortizere i opruge, solje nisu imali BILSTEIN pa sam u Gazeli uzeo KYB. Odlespao auto kod majstora, da bi me zvao posle 30 minuta i rekao da to nije moj amortizer. Drugacije je kacenje, usice nisu iste sirine kao ni rupa za sraf. Pozovem ja Vudim Trade, rekoh tako i tako, pogledaju oni u njihovom katalogu, isto kao sto sam kupio, tj. pogresno a ispavno po katalogu. Zamenu nemaju, da dodjem da mi vrate pare. Posto mi je auto na dizalici, zovem KIT i pitam ih sta imaju. Nude mi iste BILSTAIN! Zovem opet majsora kazem da li mozes ti da narucis od nekog, kaze on i meni ce dati pogresan, dok ne vidim, ne vredi nista. Inace je majstor za Fiat samo tako da ne kapiram kako te godine iskusta nisu doprinele da se primeti problem s amortizerima na 140KS. Onda s obzirom da imam eper i tecdoc katalog, ukucam broj sasije u eper i dobijem originalni kataloski broj svog amortizera, ukucam taj broju u tecdoc da vidim sta ce da izadje. Opet mi nudi isti pogresan od BILSTAINA. Pogledam i KYB. Primetim da za KYB pise da je amortizer samo za 140/150 KS, za Abarth, i za neke karavane, dok za BILSTAIN pise za je sve maltene od 80-170ks. Zakljucim da je onda greska samo kod BILSTAINA. Zovem KIT i oni mi kazu da jesu drugaciji amortizeri za 140/150 KS, i uzmem KYB kod njih. Odem kod majstora na prvo oko deluje indentican ali onda shvatimo da je visi za nekoliko cm. Tj. auto ce mi biti visi za nekoliko cm. I na kraju sam te i ugradio, jeste visi, malo ce naleci, ali je ovo sve nenormalno i evo moje iskustvo ako nekome pomogne... Originalni broj iz epera: 50705406 BILSTAIN: 22-226556 pogresan KYB: 339729 moze da se ugradi ali visi par cm
  6. Fiat Stilo 103KW, preporuka za najkvalitetnije opruge i amortizere? Takodje ne znam gde da ugradim, da dobijem i neku garanciju? Nekad je bila i besplatnja ugradnja gde se kupe delovi... Jednom sam zamenio obe, pukla nova posle mesec dana. Sad trenutno ne mogu da pomerim auto, dok je bio parkiran je pukla, cuje se kao da se nesto menje, raspada i skripi kad odem metar napred nazad. Svakako nikad nisam menjao amortizera a presao sam 250000 tako bih sve sada zamenio.
  7. Hvala na odgovoru. Ne skida se, mislim nema sta da se odvrne. Mozda se ne vidi dobro na slici ali ovi metalni srafovi i nisu srafovi, glava im je polukruzna bez ikakvog zljeba za srafciger. Izgleda kao neka manja rupica na sredini. Ne znam jel kod tebe bilo isto kad je uspeo da skines? To dugme ima funkciju pojacavanja i utisavanja, takodje kad udjes u meni s njim podesavas recimo bass, treble ili vec u koje podesavanje udjes.
  8. Pokvarilo mi se glavno dugme, kao da je utisnuto i onda ne mogu da pojacavam/utisavam, on se ugasi. Koliko se secam to dugme je imalo kao neki "feder" koji ga je drzao malo odmaknuto i onda je imao vise funkcija. Skinuo sam i otvorio radio, prednja ploca se skida sa 4 torex strafa, ali dalje se ne rastavlja, tako da mi treba nova prednja ploca. Ako neko ima na prodaju od neispravnog radia zamolio bih da me konkaktira. Hvala...
  9. Iz Beograda sam. OK dakle mogu kupiti neka 2 silena u kuglu i da mi zamene sa presom. Ili mogu odneti celu viljusku nekom ko moze da je reparira. Sta je kvalitetnije, i u prvom slucaju koje delove preporucujete a u drugom da li to neko radi u Beogradu? Vidim gore neki Ljuba iz Bataje... Hvala.
  10. Hvala na odgovoru ali nisam to pitao. Zanima me da neko uradi reparaciju moje viljuske.
  11. A gde mogu svoju viljusku odneti na reparaciju, jer ipak ne bih da uzimam sto je nego drugi vozio. Drugaru pukla viljuska kod sajma srecom tek je krenuo za semafora sa Ruskom ulicom, a sutra je trebao ici do Jagodine pa mogu da zamislim kako bi se isprevrtao po autoputu, jer volan se vrtao u prazno...
  12. Meni se to slicno desilo, SKF pumpa, i SKF roler i spaner, pumpa je posle 42000 crkla, tj onaj deo oko koga se okrece kais je poceo da seta levo desno i kais je krenuop da spada i da kaci plastiku. Taj zvuk se cuo par dana, i to samo uvece kada je mrtva tisina kada parkiram, imao sam srece ap sam na vreme otisao u servis. Izgleda da u Srbiji delovi nisu istog kvaliteta kao na zapadu bez obzira na proizvodjaca.
  13. Pa za ovaj motor od 140KS, korpa i lamela LuK 624 3376 09 su oko 26000din i druk lezaj Valeo 804522 oko 6500din. Dobro je da zamajac nisam morao da menjam jer kosta oko 40000din.
  14. Bio sam u servisu, raspao se druk lager. A i korpa i lamela su bile jako istrosene, zamajac je OK. :O)
  15. Cuje mi se neki zvuk iz kvacila, najbolje se cuje oko levog tocka. Ne znam da li je zamajac ili nesto u vezi korpe. Ne cuje se uvek, ponekad i to u leru. Kada pritisnem kvacilo zvuk nestaje. Prvo je pocelo kao skripanje a sad se cuje i kao neko grebanje. S obzirom da mi delovi dodju oko 650 evra, jer sa motore od 140 i 150 konja je sve skuplje, gledam sto jeftinije da prodjem. Nemam problema sa tresenjem motora prilikom paljenja ili gasenja tako da mi je cudno da ovo bude do zamajca. Evo snimio sam audio: Skripanje: http://vocaroo.com/i/s0MKtzaNWdlJ Skripanje i grebanje: http://vocaroo.com/i/s1PF6SsQh8xB Najvise se cuje poslednjih 10ak sekundi.
  16. Nema kod mene gornje i donje, samo jedno debelo ide u hladnjak. Ja imam JTD 16V, mozda je drugacije. Mislim vidis gore na slici kako termostat izgleda. Dakle jedno debelo, i 2 tanka. S tim sto se jedno tanko odmah grana ali je u pitanju isti izlaz iz termostata. Ovo gde je fi 9. To ide iz glave motora.
  17. Da upostim pitanje a i vase odgovore. Kada je termostat otvoren, koje crevo tj creva ce biti vruca, a kako kada je zatvoren. Hvala )
  18. Razmisljam da li mi je termostat riknuo. Naime, moj drug, koji isto ima Stila i vozi ga sa neispravnim termostatom, jos letos mi je rekao da je I meni neispravan, jer kada smo isli nizbrdo pada temperatura. I sada ga ja nakacim na dijagnostiku, I pratim temperaturu… Za dva tri minuta voznje je stigao do 50 stepeni, a to je ona pocetna crta … Ja sam u Zarkovu … tek oko sajma, dakle nekih 7km temperatura se priblizila radnoj, kazaljka je na pola izmedju sredine I prve crte levo, dijagnostika pokazuje 76-77 stepeni. Dakle zakljucujem da je sredina 80 stepeni. A termostat treba da se otvori tek na 88. A izgleda ja nikad ne mogu da dodjem do 88. I onda sam danas palio motor I pipao creva da vidim da li je otvoren I zatvoren, pa bih zamolio nekog ko zna da mi kaze koje crevo se pipa. Dakle u termostat ulazi jedno debelo crevo koje ide valjda u hladnjak, ono je bilo sve vreme hladno. Ostala 2 creva su bila topla. Naravno nisam cekao da se motor skroz zagreje jer sam negde procitao da se pipa samo gornje crevo i ako je ono toplo onda je on otvoren, ali meni ne deluje da se tako gleda, jer jedno od ta 2 tanka creva ide u motor, a drugo tanko mislim da ide za kabinsko grejanje. Evo slike termostata: Pa ako neko moze da mi objasni koje crevo da pipam da vidim da li je zatvoren i da li ce da otvori i slicno. Mada sada je zima, da li on ikad zimi moze da dodje do 88 stepeni u normalnim uslovima. I koja je to "radna temperatura" ... jer ako temostat otvara na 88 ... da li je radna 80 ili 90? I kada onda treba da se pali ventilator, ako se termostat tek na 88 otvara. Mada najbitnije mi je da vidim da li je otvoren ili zatvoren.
  19. Fiat Stilo 5v. JTD 16v Kako kazu s vremena na vreme, treba zameniti prednje i zadnje tockove. Ja sam to uradio posle ihaha mozda predjenih 40000 ali nebitno to, i kada su skidali tockove primetio sam da su mi prednje gume nepravilno izlizane, tj. da su izlizane vise na spoljasnjoj nego unutrasnjoj strani. I sad odem ja na stelovanje trapa, da ne bi se to ponovo desilo s drugim gumama, i to je ono sto zelim da pitam nekog ko se razume u stelovanje trapa, jer mi mnogo toga nije jasno, dobio sam papir posle stelovanja tj. podatke, sad sam taj papir skenirao i saljem kao sliku. 1. Rekli su mi da cela desna strana ne valja tj. kao da je auto imao sudar, a posto nije, ne znam sta da mislim. 2. Rekli su mi da prednji trap nije kako treba ali da nisu zbog toga gume krive vec su kao stare i lose (iako jos imaju dobru saru 5 mm) Gledajuci ovaj papir nije mi jasno par stvari: 1. Ja ne vidim kako to cela desna strana nije u redu (mozda samo zadnji tocak).Ako neko ko se razume u podatke moze da mi kaze da li je auto nenormalno kriv ili sta vec? 2. Kod podesavanja zatura, koji treba da je izmedju +2.23 i +3.23 a bio je +2.00 tj. +2.09 oni ga steluju na +2.01 tj +2.00 jer to njihova greska, ili to ne moze da se nasteluje? 3. Kod Stila se zadnji trap ne steluje, kako to onda da nema nikakvu toleranciju po podacima pise min=max= - 1.36 Hvala unapred na savetima.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...