Jump to content
FAS Goran

vukajlo

Members
  • Content Count

    98
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by vukajlo

  1. Da li je neko radio / ili zna proceduru za update mapa na fabrickoj navigaciji za novi fiat tipo. (Nije za mene, pa ne znam detalje) ,navodno je fabricka navigacija sa mapama iz 2016 god, a osobu su oladili preko telefona u ovlascenom servisu kad je pomenula update mapa. Sreca te sljaka android auto na tipu pa ima google maps. Hvala
  2. ma uzeo sam dosta opreme, 18tice felne (za letnji set), zatamnjena stakla (nakon sto su mi sjebali stila da skidam folije na tehnickom i odlepili mi komplet grejace pozadi, rekao sam folije vise nikad samo fabrika), adaptivni tempomat (do 160km/h, koci sam u magli i ako se ne vidi auto ispred), blind spot senzore (za isparkiravanje kad ides unazad perverzija), navigaciju, prednje parking senzore (zadnji su default), dodatne usb uticnice pozadi , uticnica za laptop, light assist (da sam pali gasi duga). Jedino gde sam stedeo su celicare za zimski set (bio sam totalno dekintiran za neke alu, a polovne sam samo dva seta nasao na KP sa 6.5J na koje je fabrika propisala lance za sneg) a nista ispod wintersport 5 guma nisam hteo da stavim, posto sam zamalo zaginuo sa winterama na stilu pre dosta godina i skapirao sta znaci dobra guma. Al please necemo vise o parama i cenama, smucilo mi se. Sto se tica predstavljanja automobila , to je za mladje forumase ja jos malo pa imam 5 banki.
  3. ako te zanima cenovnik evo primer (autohermes) pdf-cenovnik Primeti da postoji kolona u cenovniku sa popustom (koja se solidno razlikuje od one druge). Fora je sto se skoda realno prodaje svuda po ovim cenama sa "popustom" a formalno je okacena i ona veca cena , po kojoj ja mislim da niko ne bi dao za skodu te pare. Zasto dileri skidaju ovu cenu sa popustom iz zvanicnih cenovnika ne znam. U praksi i ova cena sa popustom (nazovimo je realna cena) se obara u zavisnosti od dodatne opreme, sto sam objasnio u prethodnom postu. Pozdrav
  4. nisam hteo da otvaram novu temu, a to sto je tema neaktivna mesec i po dana ne cini pricu, nije se nista fundamentalno promenilo za to vreme. Elem, kad se konfigurise auto najveca marza je na dodatnoj opremi, ako uzimas dosta dodatne opreme mogu solidno da ti spuste cenu (naravno ako ne trazis sami sigurno nece). Cuvene doplate za metalik boju od (najcesce reda 500e) su luft koji fabrika ostavi dilerima za cenkanje posto je to najcesce vec uracunato u cenu vozila. Ako je vozilo vec na popustu naravno da ne ostaje puno lufta za obaranje cene. Recimo skoda pred sajam automobila "povuce" popust iz cenovnika , da bi opet sa tom slicnom cenom izasla na sajam (tako da realno po sajamskoj ceni mozes uvek da kupis). Sustina mog prethodnog posta je bila da je trenutno u d segmentu daleko najbolja kupovina superba u odnosu na ostale marke (ne racunam premium segment) i da jednostavno treba da pitas i trazis popuste bez ustrucavanja. Da dodam samo staro forumsko pravilo , ne citiraj post iznad
  5. Neso, ogranicenje kilometraze postoji samo za operativni lizing, mislim da se operativni ne isplati fizickom licu, napravlijen je da pogoduje za pravna lica. Ja sam od skoro uzeo finansijski lizing , nikakvo ogranicenje km nemam. Razlika od kredita je ta sto je lizing kuca vlasnik auta do otplate poslednje rate, a kod kredita na vece iznose opet traze zalogu na auto, tako da izadje na isto. Kasko je za nijansu skuplji na liziing zbog toga sto se trazi da bude pokrivena i utaja. itd.
  6. Definitivno superb 2.0 tdi ambition najbolje za ulozen novac (vozim ga vec par nedelja). Dugo sam "studirao" sta posle 12 god voznje stila. Majstori (koji znam da citaju ovaj forum, a upoznao sam ih vecinu za ovih 12 god) su mi najvise pomogli da nemam dilemu da li da kupim nova kola (ko razume shvatice...). Zadnjih godina se sve veci krsh od delova uvozi zbog sve losije kupovne moci. Sto se tice pomenutog mondea dizela ovde u temi (tu sam najvecu dilemu imao), odlican je auto ali jednostavno pored superba sa ponudjenom opremom nema sta da trazi. Primera radi afl xenoni idu standardno u superb ambition, dok kod mondea je doplata 1000e (do duse u pitanju su afl led svetla). Kad se malo udubi u detalje sta se nudi postaje ocigledno. Da, ovo mi je prvi put da sam kupio nova kola i iznenadio sam se da se i tamo cenka kao na pijaci. Tako da ko razmislja o kupovini , ne treba da ga aktuelni cenovnik odbije.
  7. Jos jedna preporuka za KYB na stilu. Stavio pre mesec dana zadnje amorte, kada sam sredjivao zadnji trap. Ne prepoznajem stila vise u krivinama, ne naginje se ni prblizno kao sa starim. Vidim ovde u temi kazu da su tvrdji ... ali meni to lezanje u krivini savrseno odgovara.
  8. Cela ta reparacija je sviranje q. Oni samo menjaju gumice, bio letos otkazala mi kljesta nedelju dana pred put u Grcku. Ja sam ocekivao da oni kao imaju sve delove za reparaciju, medjutim osim gumica nista, ali bukvalno nista. Mislim mogu da poruce sta god ti treba tipa los ti klip i slicno, ali onda i cena raste (normalno) i verovatno iz vise puta skidas kljesta. E sad Ivane moram da ti se zahvalim za onaj link za NK kljesta sto si kacio , njih sam pazario u DE (doneo mi rodjak pre mesec ipo dana). Sve preporuke za NK kljesta , fabricki su reparirana i na njihovom sajtu lepo stoji sta se sve menja od delova (klip i sve zivo). Kad ih uzmes u ruke ne mozes da provalis dali je novo ili reparirano. E sad to izadje negde oko 80e po kljestima , stim sto moras svoja stara da vratis (uzimaju kauciju od 25e po kljestima). Da li se isplati dati 80e za kljesta gde je sve zamenjeno ili 35e za zamenjene samo gumice? Zadnja kljesta na stilu imaju bosch mehanizam koji je problematican na mnogim kolima gde je ugradjen (Stilo nije jedini). Problem je najvise u mehanizmu za rucnu kocnicu i oprugom, neka biksna unutra strada, udje prljavstina i pravi sranja. Na zapadu se niko ne zajebava sa reparacijom nego kupuju ove fabricki reparirane komplete bas zbog toga sto to nije lako uraditi u kucnoj reziji, kako se radi kod nas.
  9. Nemoj da skidas turbinu dok na dijagnostici ne provere kako puni pri opterecenju (pa cak i tad moze da bude zacepljen usis pa da ne puni dobro). U celoj prici zbunjuje to sto kazes da ti auto kao da koci ... mene su jednom zezala zadnja kljesta pa je kocio cim pustim gas . Ja sam imao peh da sam sa poluispravnim protokomerom vozio jedno 4 godine , majstori govorili kako je sve u redu ali ja osecao te suptilne razlike (majstori bili ubedjeni da tripujem), sve dok nije potpuno crko a kad sam stavio nov hteo da pokida asfalt. Proveri creva , moj drugar je imao slican problem na libri kao ti i na kraju su ipak creva bila (iako su ih kao vec gledali pre toga). Nisam pametan.
  10. Gde ima ovaj ATE kod nas ? (ili si sliku okacio sa neta)
  11. cim kazes "velika radnja samo za italijane", sa takvima sam imao NAJLOSIJA iskustva, obicno ne znaju nista. Lepo ti rekao covek zovi FREND AUTO (moja preporuka) ili TIKI VENT (specijalizovani su samo za motornu grupu), pa proveri sa njima.
  12. m&d je ok ako znas tacno sta kupujes unutra. Evo primer (sa orginalnog sajta): http://www.meat-doria.com/product_meat/86015 lepo pise 86015 genuine part (ovo je Bosch) a 86015 / 1 zamenski (ne pise kineski ali jeste). E otprilike im je kod nas i duplo razlika u ceni gde ja ovaj kineski ne bih nikada stavio, a ovaj genuine je bio isti kao onaj sto sam skinuo sa auta. E sad zvao sam i Bosch i skuplje bi me izasao isti ovaj. Naravoucenije ja vec godinama kad krecem u kupovinu delova se naoruzam kataloskim brojevima (ma koliko to bilo naporno i smorno), bas zato sto su mi uvaljivali sve i svasta , ali nije mi se desilo da mi ne vrate pare nazad.
  13. Koristim Motul Gear 300 75W-90 vec par godina i nemam vise ona "smrzavanja" ulja na velikim mrazevima kad teze salta dok se auto malo ne zagreje.
  14. meni je orginalna remenica (skinuta) bila INA (inace Ruville pakuje INA lezajeve ), tako da si verovatno i stavio istu tu INA remenicu alternatora. Skoro kad sam menjao set pk , dobio sam INA lezaj u ruville pakovanju na preporuku prijatelja, koji radi sa delovima.
  15. Tačno kolega.jankovic ali isto tako mi se i kleo (jedan od majstora ovde sa foruma) kako dok je radio u ovlašćenom fiat servisu su pucali kaiševi i pre propisanog intervala pa su eto oni samoincijativno morali da smanjuju intervale. Pa mic po mic i smanjiše ga na 60k. Jedna stvar je kad majstor (ili servis) nece/ne želi da da garanciju veću od 60k a druga je kada te ubeđuje da eto mora da se zameni na 60K i kako je to eto normalno.
  16. Da dopunim temu sa svojim iskustvom na jtd, menjao zupčasti (i prateće točkiće) na 66k po nagovoru bliže mi okoline. Elem sve skinuto bilo kao novo. Odustali smo od zamene pumpe za vodu jel je stavljena orginal (fpt pumpa) na prošlom servisu. Kaiševi (pk i zupčasti) nisu ni riseve imali, roleri ni jedan cvrčak. Komotno još dva mala servisa (a verovatno i tri) je to moglo da se tera bez trunke razmišljanja. Sreća te sam imao dobru kombinaciju za delove pa sam ipak prelomio da menjam kada smo konstatovali stanje. Priča o 60k na jtd sa kvalitetnim delovima je jednostavno navlakuša, nije džabe fiat propisao na jtd 120k a na novijim i 150k.
  17. Zanima me gde si radio , posto je i meni slicna prica ispricana (kao postoje tanji i deblji lezajevi a kod mene ide tanji, ne kazem da nije tacno, jel ne znam). Meni je lager kompresora izdrzao oko 12 hiljada, majstor je o svom trosku zamenio lager ponovo uz doticnu pricu o debljini lagera. Licno mislim da nije stavio kvalitetan lager. Mene kao musteriju to ne treba da zanima, videcemo ovaj drugi koliko ce da traje. A gde si ti popravljao , cisto da znam ako mi (ne daj boze) zatreba.
  18. Zameni senzor za vodu (na njega se kaci filter nafte). To govance je plasticno biiip i lako se lomi (pogotovo na zameni filtera). Meni je taj senzor bio zamenjen pre 4-5 godina i radio je do skoro dok ga majstor nije polomio pretezanjem filtera za gorivo. Stavio je neki polovni i sad mi blinka jednom do dva puta nedeljno. Kolko se secam rece mi da to sve radi i bez tog senzora tako da cu sledeci put da ga otkinem.
  19. Jel ima neka preporuka koje (i/ili gde) gume balans stangle kupiti. ?
  20. Potpisujem ovo sto je saledelagano rekao u vezi cvrstine i upravljivosti u krivinama (sa novim prednjim oprugama). Bas je velika razlika. Kod mene su stavljene CS Germany (to je jedino imalo u tom trenutku da se nadje, a auto na dizalici). Prednji kraj je podignutiji sa novim oprugama i manje cesem (skoro i da ne) kada se penjem po ivicnjacima. Da sam znao da ce biti takva razlika ranije bih zamenio opruge.
  21. Ja verujem da je to isti amortizer. Desavalo mi se da ufi filteri za stila budu jeftiniji u lav autu nego li kod uvoznika euro auto (a znam da kod njih uzimaju ako porucis). Jednostavno uvoznik daje dobar rabat prodavnici koja povlaci dosta delova. Ne bih to ni znao da nisam slucajno video koliki rabat daje euro auto jednom ford servisu. Veoma bi ste se iznenadili kolike su marze.
  22. Moje iskustvo: Ja sam dugo imao trw plocice i neke obicne Wolf diskove (jbg bili najjeftiniji tada 2007 kad sam uzeo auto). Promenio nekoliko garnitura trw plocica , mekane su i trose se brzo sto je dobro, nikad se nisu cule. E prateci forum videh da se i trw "iskvario" , tj. da je postalo lutrija sa svim markama i predjoh na ricambi plocice (kupljeno kod boleabarta clana foruma). Diskove sam stavio Delphi, i sva preporuka. Disk moze i jeftiniji (ko ne divlja) ali plocice sto mekse i kvalitetnije.
  23. Skidam kapu što si sam zamenio a polovnu ne bi nikome preporučio pogotovo kad sam osetio razliku u vožnji između novih i starih opruga. Da sam znao ranije bi zamenio.
  24. Astra je 2008 godiste. Usisnu granu je jako tesko naci inace kosta u radnji 47,500din, ja sam je nasao za 30,000din preko neke veze. Tesko je naci upravo zbog cene i zbog toga je ne drze na lageru. Naime ona je standardna boljka tog motora i na oko 150,000km ona odlazi, tacnije te klapne na usisu. Pricali su kako je to na restyling modelu reseno ali eto meni se desilo. Tako da najbolje da juris one kojima je vec zamenjena ili koje imaju malo km pa da vozis bez brige Jbg. Pierburg ima modifikovanu usisnu za te motore (postoje tacno i kataloski brojevi ) ali mi nije bilo jasno od kada se ugradjuju modifikovane. Bio sam ubedjen (po informacijama sa stranih foruma) da je opel zamenio od 2007 , ali ocigledno nije (ili nije sve nego sta mu ostalo na lageru od delova). Ne znam ni jedan 1.9 dth motor kod nas da nije imao ovaj problem. Mada ni fiat nije bio imun na ovaj problem sa usisnom (2.4 motor od 200ks, ispravljeno u 2.4 od 210ks)

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...