Jump to content
FAS Goran

Salee

Members
  • Content Count

    26
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Salee

  1. Da, to je ovo što sam pominjao, a i kolege sa nekim ranijim modelima Menaba. Sve sam već to pretresao. Znam da je Living duži, ali 5-ta vrata su mi delovala isto, mada nisam detaljno gledao. Kada sam video da može Living bio sam u fazonu verovatno je samo zastupljeniji, pa je pokriven, dok nisam našao neki veći dokument za sve Menabo nosače gde nema opcije za 500L, a Living stvarno ima. Kod ovlašćenih krov ili kuka samo, nažalost. Očito spojler pravi muku. Inače sad sam video da sam napisao da ispada 15kg za oba, a ne 15kg po biciklu.
  2. Hvala, istina video sam da si ovo pisao par postova iznad. Nisam ga primetio na našim sajtovima. Gledao sam kako može da se kači i ne vidim razliku u odnosu na Menabo rešenja koje su kolege pominjale gde se proturi malo puniji adapter unutar vrata i ide na branik, kao što mi deluje da je i ovde rešenje. Thule košta dosta, da bih rizikovao da ne funkcioniše ili pravi problem. Voleo bih da čujem neko iskustvo iz prve ruke. Menabo kaže da takvo rešenje može za 500L Living. U čemu je razlika ne znam, nisam nikad zagledao Living.
  3. Taman sam juče hteo da poručim Menabo Mistral i rekoh daj da izguglam 500L i nosače. Srećom naleteo sam na ovu temu, iako nisam dugo svraćao. Da li je neko našao neko pametno rešenje, a da ne ide na krov ili kuku, a da ne košta kao još jedan bicikl? Da li možda onaj 320 radi ok posao, pošto mi je delovao da može skroz unutra gornji kaiš da ide, pa možda bar bude upotrebljiv. Dva bajsa, oko 15kg bi trebao da nosi, mada je bila ideja i za treći u nekom trenutku.
  4. Evo posle 10-tak dana vožnje par utisaka... Navika mi se vratila, štaviše imam utisak da mi bolje leži nego stari 500L. Išao sam malo i van grada, imam deluje da malo bolje leži u krivinama, bar je moj subjektivni utisak takav. Sedišta su definitivno udobnija. Ono što imam da zamerim je da su kočnice počele da cvile pri laganom kočenju. Par puta sam zakucao kočnicu malo jače da bih je proverio sve je delovalo ok. Pretpostavljam da treba još sve da legne na mesto ili je naišao komad nečega. Realno to mi malo kvari utisak, jer na novom auto ne očekujem da čujem kočnice.
  5. Pogledao, nema šta u pravu si što se tiče točkova.
  6. @ivica suŠto se subjektivnog osećaja vožnje tiče, ne mogu tačno da ti kažem jer ću ga svakako neko vreme štedeti zbog razrade, ali ovih par dana, vidim da može isto što i stari, da voli gas, a bez gasa naravno trom. Ne vidim za sada napredak, ali ni pogoršanje. Tih 40% verovatno se odnose na enterijer i eksterijer, jer stvarno je mnogo toga drugačije, verujem da jako malo mehanike može da uđe u tih 40%. Suštinski iz pozicije vozača kada gledaš okruženje sve mi je napredak osim (navlake) volana, međutim kada gledaš detalje vidiš na štogod mesta niži kvalitet materijala (plastike) i neke šupljine i možda oštrije linije plastike koje ja bar ranije nisam imao. @Ivan Možda si u pravu za visinu, možda je to moj utisak samo zbog drugačijeg izgleda, ali juče sam video klinca kako šlajfuje da uđe jer mu je visoko, a ranije nije imao tih problema Realno vozio sam skoro dva meseca Hyndai, koji je nizak i možda je samo stvar osećaja. Pogledaću jednog pored drugog ako budem imao prilike da stanem pored nekog starog.
  7. Hvala! @ivica su Što se mehanike tiče nisam siguran da znam da ti odgovorim. Ono što mi jedino pada na pamet je da su diskove pozadi zamenili dobošima. Motor je isti, za ostalo ne znam šta da ti kažem. Auto je definitivno viši što zbog povećanog klirensa, što zbog 17ca točkova. Inače još jedna opcija koju sam primetio da nedostaje je automatsko zaključavanje vrata u vožnji, na starom je to moglo da se podesi, preko 30kmh zaključaj. Ovde to ne nalazim, a meni je to ok opcija, ne može neko tek tako da sedne u auto
  8. Hvala svima!! @shuxx Starim sam bio zadovoljan, auto je prešao oko 75k. Osim redovnog održavanja jedino što je pravilo problem je bio alternator koji je škripao pri paljenju, a podmazivanje je pomoglo. Uglavnom gradska vožnja, vikend vangradska i letovanje. Realno mogao sam još dugo da ga vozim, međutim želeo sam da uhvatim dok još prave 500L, a i svidela mi se instrument tabla @srdjos Zatamnjenje se vidi, nije preveliko, delovalo mi je tamnije. Kako je pozadi nemam pojma, sedeo sam samo napred @Ivan Super je tutorijal, ali ne bih se sada usuđivao na takve zahvate. Razmišljao sam kako bih bez skidanja enterijera, ali teško. Da bar ima taj neki nosač, predviđenu poziciju. U svakom slučaju hvala što si mi skrenuo pažnju. Što se uradi sam tiče pre ću da vidim da li može svetlo da se ubaci u fioku, ima predviđenu poziciju, samo je pitanje struje, ali treba tek da pogledam.
  9. Hvala! Šta da ti kažem, za moje potrebe taj motor je dovoljan. Da li bih voleo jači motor, sigurno. Glavna stvar je, bar meni, što 500L zadovoljava potrebe četvoročlane porodice i stvarno jeste best buy.
  10. Pisao sam štogod u savetima za kupovinu, a sada da predstavim novog 500L-a. Crveni 500L, 1.4 u sport varijanti, od dodataka kamera, svetla na retrovizorima, kao i el. preklapanje, comfort paket sa ručicama, policom u gepeku i patosnicama. Neke stvari su bolje nego što su bile, neke stvari lošije. Kolege su već pominjale razlike u odnosu na stari 500L. Ja bih dodao da mi se manje sviđa obloga volana i da plastika deluje slabije nego na starom i video sam neke šupljine kojih mi se čini ranije nije bilo. Napredak: komande volana su mnogo bolje, tabla deluje odlično, mali ekran u sredini je mnogo bolji nego stari, parking senzori osim zvučno daju i vizuelni signal na ekranu, infotainment je mnogo bolji, mada ne bi škodio koji pixel više, Android auto odmah proradio sa Xiaomi telefonim, vrata deluju teže, čvršće, menjač mi deluje trunku ugodniji za upotrebu, iako je isti koliko sam shvatio. Nisam još pohvatao sve automatike kako rade, klima, svetla, brisači, ali deluje da rade senzori. Sedišta mi deluju udobnije sa boljim oblikom, bar mojim leđima. Dnevna led svetla imaju lep efekat i vizuelni i funkcionalni. Start stop lepo radi, hill holder mi je mnogo nedostajao. Retrovizor mi deluje manje, ali stvarno radi ok posao, smanjuje udar farova iza. Ceo auto deluje nekako robustnije. Mane koje su kolege pominjale... Ono što mi baš smeta je što donja fioka nema osvetljenje, a postoje kojekakvi ambijentalni ledići po šupljinama za čaše, na vratima, čiji efekat je tanak, ali je simpatično. Nema hlađenja u gornjoj kaseti, realno sam ga koristio retko. Mnogo mi nedostaje ostava za naočare, ali naslon za ruku to rešava. Vozio sam ga danas, ali posle pauze od 2 meseca od starog 500L i vožnje pozajmljenog i30, delovalo mi je čudno, ni dobro, ni loše, ali kako je tekla vožnja navikavao sam se. Eto prvih utisaka, ako nekog nešto zanima pitajte.
  11. Moram da se pohvalim, pošto sam i kukao na temi Pisanje Fiat-u i eskalacija iz AK je uspela i stigao je 500L sport. Na kraju je prošlo 110 dana, ali je to mnogo bolje nego da se tek pravi u septembru. Napisaću detaljnije u predstavljanju automobila o utiscima. Nadam se da je ostalima koji su čekali isporuku stigao auto u ovoj turi!
  12. Ja sam poručio 29.03. Od srca ti želim da dobiješ auto krajem jula, ali čisto da imaš u vidu da je to datum koji je i meni dat kao očekivan u AK. Istog dana, fiat mi je dao datum u septembru za plan proizvodnje. Okreni onaj +381 800 342800, pa proveri. Meni su mailom nakon podnete žalbe telefonom odgovorili da zbog pandemije i nedostatka delova produžavaju rok i očekuju razumevanje. Meni je potpuno u redu da je neko rekao, nema delova, nema automobila, kasni se, a do 12 dana pred istek roka sam bio uveravan da nema problema, nijedan automobil nije kasnio.
  13. @moron Nemam ugovor, imam ponudu i predračun. U ponudi stoji rok isporuke 60-90 dana.
  14. Samo da skrenem pažnju ljudima koji su zainteresovani za kupovinu novog 500L. Rok za isporuku nije 60-90 dana. Rok isporuke je 6 meseci. Posle prepiske sa kolegama sa foruma u martu sam rešio da menjam stari za novi. Uskoro će 90 dana kako sam poručio. Posle više puta očekujemo do kraja meseca, danas sam kontaktirao FIAT direktno i dobio odgovor da će auto biti proizveden u septembru. Da sam znao za ovu opciju (mislio sam da je to samo pomoć - call centar), da može i žalba da se iznese, verovatno bih sebe spasao muka. Bolje da ne pišem ostale detalje, jer sam ispao kompletna budala verujući da će se to desiti za 90 dana, da nema potražnje, da nemaju posla, da zbog toga rade samo par dana mesečno i sada kada mi je auto potreban, ja ga nemam.
  15. Apsolutno se slažem sa prve dve rečenice, štaviše mnogo sam gledao Tipo Cross po netu. Osim što je cena viša, iz nekog razloga imam rezervu ka njemu. Tuga što nema opcija takve opreme na 500L-u.
  16. Znači, kako ne znači, štaviše baš mi znači! Hvala na brzom odgovoru! Video, seo, nisam istina provozao, ali ne očekujem da bude nekih velikih minusa u vožnji. Pošto inače volim "gedžete" tu stvarno vidim napredak, realno to me je i povuklo da pogledam reklamu, pa sam sam posle toga i krenuo razmišljam, a ozbiljna tendencija da cene automobila skaču prilično doprinosi koraku u pravcu zamene.
  17. @milkobgd Neka te lepo služi! U koliko muka je tvoj prvi post bacio, toliko se lomim zadnjih par dana da je to strašno. I ja imam nacionale-a, a kada sam video šta nema na novom (jedan deo nisam primetio da nedostaje kada sam gledao novi) a spisak poboljšanje je kod mene nešto kraći, krenuo sam u duboku analizu. Dobar deo toga su sitnice, koje su imale jako malu upotrebnu vrednost, ali opet je u pitanju neka komocija koju imaš u autu. Kada sam prvi put seo u 500L takve stvari su mi odavale utisak "premium" automobila, znam da nije, ali kada dođeš u njega iz z10, koji je bio sa dobrom opremom, pružalo je dobar osećaj. Opet sa druge strane ovo je najbolja ponuda sa ovolikim prostorom i opremom. Gledao sam šta nude drugi automobili, to ipak daleko više košta, a u svakom će uvek nešto da fali. U svakom slučaju ove informacije su mi pomogle da znam šta bi me čekalo, a da ne pokvarim sebi euforiju sa tim nekim sitnicama, kada vreme nije. Ovako kada si svestan i uđeš u priču bar znaš da kada stigne i neće biti, a gde je svetlo u fioci i što ovo ne hladi. Idem sada dalje da se lomim i da zaboravljam sitnice, a fokus na novitete
  18. Kod mene je bilo i prednje i zadnje.
  19. Ovo su gremlini definitivno. I meni se na kraju isto desilo. Sinoć otvaram vrata, svetla se regularno pale, kao da nikad ništa nije bilo.
  20. Jel imao neko još ovaj problem i kako ga je rešio? Ja sam danas primetio istu situaciju, mislio sam, ok otišao osigurač. U uputstvu nema osigurača za ovo svetlo, sve sam kabinske povadio, proverio, svi su delovali ok. Preturio sam google, ali ništa nisam našao osim da američka verzija zapravo ima osigurač, ali slaba vajda od toga, pošto šema nije ista.
  21. Ja sam prošle godine uzeo za Z10 Cam totus u Velmarku i Hydru kofer u Ap sportu. Isto zbog juniora. :-) Bio sam malo nezadovoljan nosačima, jedan je uporno bežao iz predviđenih mesta na krovu. Posle malo "prijateljskog" ubeđivanja malo sam ga ispravio pa je legao. Međutim kod Lapova je već izleteo, pa sam ga razmontiravao, ali opet je legao. Malo sam zbog toga opreznije vozio i često proveravao. Posle sam i išao 130 bez problema. Ostali su odradili odličan posao do Grčke i nazad, mada mi se čini da sam ovaj jedan opet u povratku nešto nameštao. Kofer se ok pokazao. Jedino je vetar problem kada duva bočno, a bio je jak u povratku hoće dobro da zanese zunta, pri brzini većoj od 80. Послато са Nexus 7 користећи Тапаток 2
  22. To bi bila prava stvar! Послато са Nexus 7 користећи Тапаток 2
  23. Koliko ja znam retko koji punto ima bravu na rezervoaru. Bar kod mene, jedan je 2002, italijan, drugi Z10. Oba su bez brave. Istina sad sam uzeo sa ključem, ali mislim da je to dečija igra da se otvori. Sećam se na jugu devedesetih, ko od šale su skidali ove sa bravama. Meni je majstor u servisu rekao kao navodna zaštita je klapna na ulazu, koju pištolj mrda, a crevo jako teško, ali očito su tome doakali. Mada to i ne deluje previše teško, što se vidi iz iskustava. Inače što se hrabrosti tiče, ne čudi me. Jutros na jutarnjem su pričali, do 5k dinara, sitna krađa, samo po privatnoj tužbi. Ranije se pominjalo čak i do 15k. Što znači skoro legalna sitna krađa. I onda posle mi možemo izgleda samo da se pitamo. Uhhh, baš sam bio besan. Drugaru se par godina desilo da je interventna uhvatila tipa kako mu otvara gepek, pitali jel ćete prijavu/tužbu. On naravno odbio, a obijač je verovatno brzo završio na slobodi. Послато са Nexus 7 користећи Тапаток 2
  24. I ja se pitam kako vade. Ne primećujem da negde curi, ne vidim oštećenje na crevu, čep na mestu. Istina na poslovnom kolega kaže da je čep zatekao samo naslonjen. Prvi put kad su mi izvukli išao sam čak u servis, pa su skroz podigli auto, ali ništa. Sve i da je preko čepa, ne mogu da verujem da su toliko fini da ga vrate. A čuo sam za sečenje creva, katastrofa. Bar 200 eur šteta. Baš sam na nekoj staroj temi pitao za iskustva sa podkrilima sa kupinda. Bar neka zaštita. Послато са Nexus 7 користећи Тапаток 2
  25. U dve noći parking između zgrada kod Botaničke bašte Bg (ako se tu još neko nađe), prvo moj privatni, a posle poslovni punto - orobiše benzin. Što je najgore, veliki parking, solidno osvetljen,gomila zgrada i prozora koji na njega gledaju. I to je već drugi put u dva meseca. Ma ne prezaju ni od čega. Prijavio policiji da se dešava, bilo mi je glupo da idem i podižem prijavu. Rekli su da će obavestiti patrolu. Imam utisak da je '99 bilo lakše sačuvati benzin u rezervoaru.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...