Jump to content
FAS Goran

Zoran SM

Members
  • Content Count

    160
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Zoran SM


  1. Ako se vozilo kupuje na placu za cenu koju ste se dogovorili, dovlačenje vozila na šleperici bi trebalo da bude u ceni. Naravno, ako je neka razumna kilometraža recimo do 50km. Svaki iole ozbiljan auto placi ima i šlep servis kojima dovlače sebi vozila i kupcima isporučuju kupljena. Znam pošto sam skoro kupio drugi automobil, naravno ako je kupovina udaljena od mesta vlasnika vozila preko 100 i kusur kilometara isplati se gimnastika koja se zove probne tablice. U gornjem postu su navedene cene, i naravno opet tu gimnastiku bi trebao da odradi prodavac jel proizvod koji ne može da se odnese iz prodavnice je prilično beskoristan. Ako prodavac nije spreman da za razumnu cenu preveze Automobil, ili da odradi probne tablice onda treba razmisliti da li uopšte i hoće da vam proda vozilo i u kakvom je stanju isto.


  2. Naravno da ću uporediti ta dva vozila kada budem imao kompletno i izgrađeno mišljenje o Mondeu, recimo za jedno 2-3 meseca. FIAT Croma je bio u razmatranju ali kada smo ga pogledali porodično i kada me je Supruga pitala jel to: Karavan, Mini Van ili Limuzima, nisam znao odgovor :) . Liči na Mini Van i jeste mini van ali je manji u odnosu na Zafiru ili Scenika, a i sama koncepcija kabine sa onim čudnim položajem menjača i sedišta su me odvratile od Crome. Jednostavno nisam Mini Van tip. Naravno nemam ništa protiv AR 159 SW ali i to je probijalo buđžet(pa nisam ja neozbiljan ko Grčka ili Srbija, vezano za buđžet), tako da za sada upoznajem i zagledam sa Mondeom pa ću vam javiti moje utiske, Mondeo Mk3 2.0 tdci vs. Lybra LX 2.4 Jtd.


  3. Nije da neću da se družim, svaki problem i svako zapažanje vezano za ovu veliku marku ja ću gledati da vam prenesem. Ali pošto je više ne posedujem, sve manje ću biti to u mogućnosti. I da jednostavno ako neko danas želi Lancia vozilo staro 5-6 godina, on ne može jedno da kupi (osim ako ne računam mali Y). Delta je po mom mišljenju lepo, ekstravagantno, praktično i veoma kvalitetno vozilo ali je preskupo, dok naslednik Thesisa se čeka već godinama i ništa. Polovni Thesis nisam uzeo zbog veoma nezgodne palete motora, moje mišljenje je da je u njega moga da stane od 2004 neki 2.0 mJTD dizel kao što ima i benzinski motor. Jednostavno troškovi registracije i osiguranja posle par godina debelo preskaču uživanje u vožnji sa postojećim 2.4 ili 3.0 motorima. Kao što Audi i Mercedes imaju varijante ispod 2.0 mogla je i Lancia. I još što je veoma retko vozilo što povlači sa sobom veliku cenu održavanja i kupovine delova. Verujem da kao i većina ovde vlasnika Lancia imaju utisak da se Fiat ne trudi dovoljno, da to slavno ime dostigne pun potencijal.


  4. Prodao sam Lybru posle 5 godina druženja. Svaki dan je bio prijatan, udoban i lep sa autom koji sam posedovao. Prodao sam ga čoveku koji je srećan sa kolima koliko sam i ja bio. Što mi je bilo veoma važno kome ću prodati, a ne za koliko para. Hteo sam Deltu ali za sada je to van moga domašaja, sada sam u Fordu Mondeu koji nije toliko interesantan koliko noviji i skoro slično opremljen kao stara i dobra Lybra.

    My link

    Za sada toliko do Delte koju planiram za dve-tri godine. Sve najbolje i čujemo se.


  5. Evo ovako, crevo turbine kada pukne manifestuje se poprilicno crnim izduvom i nesto slabijim performansama. Kada sam to video ne znjuci da je crevo otisao sam ko majstora. Cim je majstor otvorio haubu rece mi zar ti ne cujes sistanje! He izgleda da sam ja malo nagluv. Priliko voznje turbina radi na velikim brojem obrtaja pojavljuju se zazori kroz koje prolazi malo ulja, kombinacija tog ulja, vazduha i ostalih faktora dolazi do pucanja creva. Treba ga menjati kada pukne, tj krene da curi malu ulja iz njega ili puno sisti. Novo je u delti gornje za Lybru 4700 din. Ja cu verovatno naruciti od ovog dejana ako ima vec mustru.


  6. Što se tiče blicanja, ne vidim kako je upozoravanje drugih učesnika na postavljen radar na putu kršenje zakona ili ometanje sprovođenja istoga. Radar je tu preventivno valjda, kao i sve druge akcije Saobraćajaca na putu. PREVENTVNO to znači da svojim prisustvom upozore vozače na loš put, prisustvo pešaka, itd ako nekoga upozoriš blicanjem tvoj postuak se izjednačava sa njihovim u principu. Kada blicam ja inače ni ne znam kojom brzinom vozilo koje ide u susret se kreće, tako da ja ništa nisam ni ometao (čak sam im i pomoga ;) ).

    Blicanje inače ne služi samo za to (radare, policiju) nego i za razna druga upozorenja:

    molim upalite svetla po mraku, klizav put ispred, rupe (krateri tj.), otada ti tablica od 4000din :) itd.

    I naravno treba biti solidaran na putu šta god je u pitanju, kao što treba biti solidaran i kada si i pešak i biciklista. I onako teško živimo i ovi nas kerovi maltertiraju na putu, samo još nemojmo biti solidarni i nismo daleko od naših rođaka na drvetu.

    Raštelovani farovi na našim ravnim putevima ma hajde :) ja se vozim svaki dan na moju žalost putem Inđija-NS farovi su mi u očajnom stanju pokušavam svaki mesec besplatno ih štelujem u AMSS ali jednostavno to je cirkus od puta još kada me zaustave Policajci u Inđiji i žele da mi naplate kaznu jel ne radi jedno svetlo. Profesionalno vozim oklopna kola, 3 tone čelika i odbojnika zamisli samo kada bih ja divljao na putu mogu kroz svaka kola da prođem kao kroz stiropor, zapamtite uvek ima i jači i brži. I na kraju samo polako i đentlmenski kako ide ona reklama: budimo ljudi, da ne bi smo bili biljke.


  7. Prvo pozdrav svim mojim forumašima, dugo se nismo videli imao sam nekih promena u životu ali auto još nisam promenio. Znači sve bitne stvari su iste :) . Što se tiče brave kao i svaki elektro-mehanički deo uglavnom prvo strada mehanički. Uđe voda, prljavština, korozija i pomrsi nam račune. Problem samoinicijativnog zaključavanja koji se poneka desi kod mene rešavao sam tako što otključam daaljinski a držim ruku na bravi kada se otključa brzo otvorim vrata i tako sam unutra \o/. Kada ste unutra ručno spustite sva vrata tj. zaključam ih ručno, zatim jedna po jedna i otključam to reši problem (hardverski resetujem sistem) :) . Kod mojih kola primetio sam da najveći problem pravi ona bravica na rezervaru, ponekad ona neće da se otključa pa daje signal i svim ostalim bravicama da ostanu zaključane. Rešenje je uglavnom u većini problema jeftino i mukotrpno skidanje čišćenje bravica i mom slučaju one na rezervaru.


  8. Ne bih da kažem da grejači nisu potrebni niti da isti nemaju funkciju ili slično nešto, ali pre par meseci sam bio sam u servisu i dotični konektori su bili raskačeni sa mog auta skroz :) . Tako sam dovezao Auto iz Nemačke i tako sam ga vozio jedno 3 godine. Neko je nešto čačkao i zaboravio da ušteka relej nazad. Naravno da ne valja paliti na hladno ali ja se dobro sećam da je automobil stajao celu noć na -25 i potom ujutru upalio bez ijednog problema. Moje je mišljenje ako neće da upali bez grejača još nešto verovatno nije uredu...


  9. Uopšte mi nije palo napamet da bi neko želeo da obija kola sa neizvesnošću šta ima u gepeku (uglavnom ništa). I u onom mom besu napisao sam levo krilo ali je desno ono sa suvozačeve strane. Inače neko mi je preporučio Glass servis bio sam tamo i stvarno sam se iznenadio cenom, ne neću da je kažem, neka neko od vas ode i čuje, svojim ušima nećete verovati. Inače zvao sam skoro svaki servis na onom spisku i samo jedan je imao Lybru u delovima, i tražio je sličnu cenu kao u glass servisu.


  10. Voziš se lepo, parkiraš i kada dođeš nazad do parkinga primetiš da ti je prozor razbijen!!! Nikoga pored nema naravno, ma suviše sam nervozan i razočaran da bih nešto smisleno napisao hmmm. Gde vodi ovako ponašanje vozača, naroda. Sad da ne bih otišao previše u politiku, obrazovanje i da ne bih dobio srčani udar ostaje jedino da progutam jed kao med i da zamolim za pomoć prilikom nabavke drugog prozora. Razbijeno je sa leve strane (vozačeve) prozor od gepeka pošto je moja Lybra karavan verzija. Sa desne strane sam prepisao broj Sekurit Saint Gorain DOT-37 AS2 M47 43R-001099 znači sa leve strane ovo R u oznaci verovatno znači desna sa koje sam broj prepisao. Da li je neko video negde Lybru u delovima gde bi se moglo kupiti polovno takvo staklo. Da li ima neka posebna tonaža stakala ili može biti od bilo koje? Molim za broj odpada ili čoveka koji ima nešto tako, pošto verujem da je novo skupo. Unapred hvala.


  11. Da, MIV Mitrovačka Industrija Ventila u SM, Jucit je uzimao ventile od te firme prodavao Citroenu i Pežou, nije platio ni dinara MIVu. A onda je odkupio MIV za 1€ isti taj Jucit, i možete pogoditi šta se onda dogodilo sa fabrikom. Isto i sa Mitrosom, Provaminom, Agrosemenom, Mitrosremom ITD... Žalosno i tužno.


  12. Pa ja sam kukao na cenu goriva i pre jedno dve godine, kada nam je stadard bio i malo jači (mrzi me da tražim). Kukao sam i na cenu registracije ali, ili niko to nije pročitao ili su totalni imbecili pa nisu me razumeli. Gorivo automobili i putevi su: krv, krvne pločice i vene ove zemlje ali taj način razmišljanja je totalno stran ljudima na vlasti. Naravno kada sam krenuo to da objašnjavam optužili su me da mnogo pametujem i da se previše upuštam u politiku.

    A što se tiče Srba nije istina da smo previše skloni raskalašnom životu ili rasipništvu, imamo veseo temperament i topao odnos prema životu. A da smo dobri radnici potvrdiće ljudi iz istih zemalja iz kojih su te statistike. Ja znam za mene i moje okruženje, da radim i da se uništava od posla a da sam kriminalno plaćen i opet sve manje. Samo dobra stimulacija i fer odnos države i poslodavaca prema poštenom narodu i bili bi bolji od Japanaca.


  13. Kupio u Delti taj plastični deo za par stotina dinara, jedina nezgoda što moraš lično otići po deo ne šalju ga. Mada moraš proveriti da li je uzrok pucanja samo to što je krta plastika, ili je sajla spala sa koluta pa zbog toga je pukla žabica. Oznaka na kesici je 0071730301 (još je čuvam), e sada ne znam za koju stranu vrata je to zaboravio sam koju sam menjao :question:

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...