Jump to content
FAS Goran

_Nenad

Members
  • Content Count

    4
  • Joined

  • Last visited

  1. Kružni tok nema dve obeležene trake, ali ima taman dovoljnu širinu za dve trake. Ja sam već bio na polovini kružnog toka kada se vozilo 2 uključuje. Uredno sam dao desni zmigavac da hoću da pređem u "desnu traku". Da li biste se iz sporedne ulice uključili na glavni put sa dve trake ako bi se glavnim putem kretalo vozilo levom trakom kada bi se radilo o običnoj raskrsnici? Mislim da to nikako ne bi smeli, iako ga ne ometate i u praksi se to često radi. Jednostavno nemate prednost i ne možete znati da li će vozač u glavnoj ulici (kružnom toku) promeniti traku, na šta ima pravo jer je on na putu sa prvenstvom prolaza i ne seče nikog na tom istom putu. I dalje nisam siguran, ali prihvatam da može biti da nisam u pravu.
  2. U ovom slučaju ja sam bio vozilo broj 1, ušao sam iz pravca koji ima jedan kolovoz (druga dva izlaza imaju dva kolovoza sa po dve trake). Ušao sam putanjom uz ostrvo, računajući da je desna putanja za prvi izlaz, a leva za sledeći. Vozač broj 2 PRETPOSTAVLJA da ću ja nastaviti da se krećem unutrašnjom putanjom i pokušava da vozi sa mnom paralelno, istovremeno blokirajući me da zauzmem desnu putanju (a) iz koje je po meni pravilno da se isključim, osim ako u ovom slučaju nemam neku obavezu da se isključim iz unutrašnje putanje (b) pošto je izlaz kolovoz sa dve trake?! Ne bi bilo problema da je ušao za mnom, ali on je čak pokušao da pređe ispred mene jer je išao "pravo" i brže od mene. Nisam menjao putanju više puta, samo jednom iz unutrašnje u spoljašnju (iz b u a). U samom kružnom toku ne postoje obeležene trake. U pitanju je Kruševac i ljudi ovde su ubeđeni da vozilo 2 može samo da prođe kroz kružni tok, bez obzira da li je unutra već neko vozilo jer pretpostavljaju da će tak koji je unutra voziti unutrašnjom trakom. Možda otuda što je nekada ovo bila obična raskrsnica i pravac sa dva kolovoza je imao prvenstvo prolaza.
  3. Koje pravilo u ovom slučaju konkretno? Po onome što sam pročitao po internetu ako je vozilo 1 unutra, vozilo 2 ne sme da se uključi bez obzira kojom se trakom kreće vozilo 1.
  4. Može li komentar na situaciju sa slike? Vozač 2 tvrdi da vozač 1 mora da nastavi kretanje putanjom b, tj. unutrašnjom trakom (uz ostrvo) i uključuje se u kružni tok u trenutku kada je 1 već na položaju sa slike. Da li vozač 1 ima pravo, tj. da li treba ili mora da nastavi unutrašnjom trakom ka izlazu ili treba da se prestroji u desnu traku (putanjom a). Mislim da vozilo 2 ne sme nikako da se uključi u kružni tok bez obzira kojom se putanjom kreće vozilo 1 i da vozilo 1 treba da izađe putanjom a), ali bih ipak da proverim.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...