Jump to content
FAS Goran

Cowboy

Members
  • Content Count

    46
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Cowboy


  1. Releji su smješteni na metalnom nosaču, na strani suvozača malo iznad motora ventilatora. Kod digitalne klime imaju dva a kod manuelne ima još jedan malo duži od ova dva, to je zapravo centrala grijača. 

    A inače radi se o el. grijaču smjestenom u kutiji klime, vidi se sa suvozačeve strane odmah uz onaj profilisani limeni nosač, prepoznaćeš ga po time što u njega ulaze tri debele žice i jedna još deblja smeđa žica. 

     


  2. Ne znam kako je na Puntu, ali ako je kao na Stilu onda ne mora ništa da se skida osim onih plastika sa strane kod nogu. Skini oblogu kod vozačevih nogu pa pogledaj, trebalo bi da vidiš motorić koji te zeza, on je najniži od sva tri koliko vidiš sa te strane. Ako možeš prići do polugica koje taj motorić pokreće, pokusaj da ih podigneš uvis, tako ćeš prebaciti na grijanje. Fiksiraj ih u tom položaju do ljeta a onda opet spusti dolje za hlađenje. To je naravno privremeno rješenje dok ne promjeniš motorić ili osovinicu koja najčešće strada. 


  3. Fiat Stilo 1.9 16v 103kW 2005 g. 5 v. 

    Da li neko zna kataloški broj desnog unutrasnjeg zgloba (onog do mjenjača) ili komplet desne poluosovine. Kod mene je taj zglob na kugle, u autodijelovima imaju samo lijevi onaj sa tri ležaja. 

    Po autotpadima traže kataloški broj poluosovine koji ne znam. 

    Da li ovaj zglob ili poluosovina možda paše sa nekog drugog auta npr. : Alfa Romeo, Lanchia, Audi...?

    Na slici je stari zglob, malo podmazan da mu produži život dok ne nađem drugi.

     

    20231201_092935.thumb.jpg.4e7bc4dfb536fae7cf86fe50f10387fe.jpg

     


  4. On 11/28/2023 at 1:11 PM, ISV_01 said:

    Posto je manuelna klima, ne bi trebalo da se pali klima sama od sebe pri odabiru full defrost (klima+grejanje na max+ventilatori kabine na max i usmerivanje duvanja u soferku). Ako se to dogadja, nesto ne valja.

     

    Trebalo bi da cakne samo grejac kada se okrene tockic i to je to, inicirano je paljenje grejaca soferke. 

     

    Ako je JTD/MJET u pitanju, opet ne bi trebali da osetno padni obrtaji ni u full defrost, jedino napon da padne kada je i grejac i klima upaljena na odmagljivanje, bar je tako kod mene.

     

    Nesto mi se cini da je ipak grejac crkao, a imenjak je dao dosta detaljniji odgovor sta sve moze uticati.

    Pregledaj osigurače u kutiji kod akumulatora, jedan je od 50 A i drugi od 30A. Može biti da je pregorio ovaj od 50 A i tad grijač radi samo sa trećinom snage. 


  5. 17 minutes ago, NIXIE said:

    Potpuni sam laik što se ovoga tiče. :cry:

    Pitanje je da li smem da kupim... 

    Koju aplikaciju misliš koristiti na mobilnom? Neće ti ovo napraviti nekakvu štetu, samo je pitanje da li uopšte može pristupiti računaru da vidiš stanje DPF-a. Možda je bolja opcija da kupiš AlfaOBD aplikaciju za mobilni i sa njom kompatabilan bluetooth adapter. Ona može očitati i brisati greške, uključiti i isključiti neke funkcije,, uraditi proxy i razna podešavanja... Skoro profesionalna dijagnostika. Sad ti možda ne trebaju sve njene funkcije ali vrlo brzo će ti zatrebati, vjeruj mi


  6. Ne znam kakav je taj set i gdje se može kupiti/naručiti, ali ako u njemu imaš četiri osovinice za motoriće onda je dovoljan jedan set. 

    Za recirkulaciju se može zameniti samo poluga, ne treba ceo motorić, naravno ako je motorić ispravan.

    Motoriće pogledaj na Aliexpress-u, jeftiniji su nego na eBay-u. 

    Potenciometar možeš namjestiti samo u dva položaja: onako kako treba ili obrnuto za 180°. Prilikom demontaže starog potenciometra moraš obratiti pažnju gdje se nalazi strelica koja pokazuje položaj klizača i tako otprilike namjesti i na novom. Kažem otprilike jer prilikom montaže on će se precizno uklopiti na osovinu, bitno je samo da ne bude okrenut za 180°. Ne trebaš ganjati nikakvu sredinu položaja jer  potenciometar i motorić imaju samo jedan položaj kako se mogu uklopiti.

     

    Evo link za motorić na Aliexpress-u :

    BAM29.27 40%OFF | For VW Passat B6 Golf MK6 Eos CC AC A/C Temperature Adjust Valve Evaporation Tank Motor 3C1907511A 3C1907511B 5Pin

    https://a.aliexpress.com/_mtSw5Ws

     

    I link za potencimetre :

    BAM2.73 10%OFF | 1PCS Resistance Type Position Sensor For Automobile Air Conditioner Resistance 4.7K Resistance Value RD602B028A FP01-WDK02

    https://a.aliexpress.com/_msIg8Ik

     


  7. Koji je broj dela ne znam na pamet, ali isti su sva četiri motorića, osim onog za recirkulaciju, takvibsu i na Škodi, Golfu, Audiju, Alfi itd. Bosch ili Denso. Ako menjaš motoriće ne trebaju ti potenciometri, ako menjaš potenciometre onda se mora motorić otvoriti jer je potenciometar unutra na osovini. 

     

    Prilikom montaže novih motorića ne možeš pogrešiti, postoji samo jedan način da sve sklopiš nazad, svaka osovinica ima zadebljanje ili proširenje na jednom kraju tako da postoji samo jedan način da to sjedne nazad. 

     

    Nakon zamene trebaće ti dijagnostika, pre svega da obrišeš greške pa onda da se provede samoučenje klime. Na taj način centrala uči krajnje položaje motorića i podešava ih prema vrednosti otpora na  potenciometrima (oni su senzori položaja klapni) 

    Kad sve zameniš i spojiš konektore klima će svejedno pomerati motoriće zbog samoprovere čim daš kontakt. 

    Ali ako ćeš to raditi kod majstora onda će on po završenoj zameni uraditi sva potrebma podešavanja putem dijagnostike, bar bi trebao. 


  8. Ako neko ima problema sa tim motorićima na Stilu, onda je to u 99% slučajeva upravo taj na levoj strani. 

    Ja sam rešavao sam bez ikakvog kupusanja table. Skine se obloga kod nogu, zatim ona crna plastika što štiti cevi od grijanja i motorić je tu. Nije baš "na izvolte" ali može se zameniti uz malo gimnastike. Ako odlučiš sam da radiš, racunaj da će ti trebati ključ 5,5 mm, Italijani iz nekog nepoznatog razloga vole tu dimenziju pa su na klimu pozavrtali masu tih vijaka. Znači može se odraditi u garaži bez većih problema i bez mnogo kupusanja a pogotovo bez skidanja table. Menjao sam i onaj za recirkulaciju bez skidanja table i sa minimalnim kupusanjem bilo čega.

     


  9. Gdje se vraća kilometraža na AlfaOBD, jel' to u "Instrument panel" - -> "Odometer write" ili "Odometer correction"? 

    Takođe imam AlfaOBD kupljenu verziju i OBD bluetooth adapter kupljen na

    eBay-u za koji je bilo navedeno da je kompatabilan sa AlfaOBD. Imam još jedan adapter ali WiFi i nije se mogao povezati sa Alfom, sa nekim drugim aplikacijama se povezivao bez problema ali sa Alfom nije moglo, pa sam morao kupiti drugi. 


  10. Da li je majstor nakon zamene motorića izvršio podešavanje klime, odnosno samoučenje aktuatora(motorića) klapni. 

    Ako nije, problem može biti u tome da klima  ne prepoznaje ispravno signale sa senzora aktuatora. 

    Druga mogućnost za takvo ponašanje je da je majstor uradio samoučenje klime ali na hladnom ili nedovoljno zagrijanom motoru. Zatim postoji mogućnost i da senzori temperature u samoj klimi ne rade ispravno, mada sumnjam da su svi (ima ih 4) otkazali istovremeno. 

    Pokušaj izvršiti reset klime, ako ne pomogne onda je najbolje otići na dijagnostiku da se vidi koje su greške dovele do takvog ponašanja. 


  11. Pozdrav! 

    Imam problem na Stilu 1.9 103 kw, 2005 gp. Za dijagnostiku koristim AlfaOBD kupljenu aplikaciju i OBD bluetooth adapter, kupljen na eBay-u, gdje je u opisu navedeno da je kompatabilan sa AlfaOBD aplikacijom. U suštini sve radi dobro, posle ugradnje tempomata sam bez problema upalio lampicu na instrument tabli i uradio proxy bez ikakvih problema. Ali nakon ugradnje PTC dodatnog grijača ne mogu uraditi proxy za klimu. Uredno mogu testirati aktuatore i osvjetljenje displeja, međutim paljenje svih LED dioda ili svih piksela na displeju ne mogu uraditi. Za proxy piše da proceduru nije moguće provesti na tom čvoru:

    Screenshot_20230226_093334.thumb.jpg.4b718b6aba907a9ab01745be87bbdd21.jpg

    Da li je ovo greška do dijagnostike ili do centrale klime. Ne pomaže reset, brisanje grešaka, skidanje kleme i sl. klima uporno odbija proxy poravnanje. 

    Sve ostale funkcije provere i podešavanja dostupne putem dijagnostike rade uredno osim ove na klimi.

    Zaboravih napisati da putem dijagnostike povezanom na klimu mogu upaliti i jedan i drugi grijač, normalno se čujue relej i pali ventilator na 5 sec. za proveru, ali ga ne mogu upaliti putem klime jer fali taj proxy. 


  12. Očigledno da dioda signalizira da je kompresor uključen. Ona je povezana sa centralom klime, a signal sa senzora pritiska, vanjske temperature, brzine ventilatora, br. obrtaja motora itd. se šalju u centralu klime. Na osnovu tih podataka ona "odlučuje" da li će uključiti kompresor. 

    Ako ti je sistem prazan, svaki pokušaj da pokreneš kompresor ili ustanoviš šta je i zbog čega u kvaru je uzaludan. 

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...