Jump to content
FAS Goran

nebojsa zvezdara

Members
  • Content Count

    234
  • Joined

  • Last visited


Reputation Activity

  1. Haha
    nebojsa zvezdara reacted to IDzO in Funny photos   
  2. Like
    nebojsa zvezdara reacted to StalnivozacFiata in Fiat Tipo Lounge HB 1.6 MultiJet   
    Hteo sam da podelim iskustva sa Tipom Hatch-om nakon nekih 15k km (relativno brzo pređenih za nekih 8 meseci - vozi se, ne stoji u garaži). Možda neko razmišlja da ga kupi.
    Kupio sam polovnog Tipa sa nekih 170k km na satu, 2016. godište, Lounge oprema, 1.6 multijet (120ks, bar oni kažu da je toliko). 
    Generalni utisak je dobar, možda i odličan. 

    Auto u ovoj opremi je spreman za sve. Oduševljenje je adaptivni tempomat koji jako lepo i tečno radi. 
    Tipo izgleda prelepo u crvenoj boji iz doplate, mislim da se zove Rosso Amore, bordo, koja je svetla na suncu, tamna u senci (i Alfa koristi istu nijansu). Uz to idu fabričke 17-ke kombinacije crne i brušenog alumuminijuma odlično izgledaju. Tu je hrom paket, gde god su mogli nešto da hromiraju, to je i urađeno. Sasvim fino, spolja meni dosta bolje od nekog ranog klot Golfa 7 koji ima sličnu cenu za polovnjaka.

    Što se tiče mana, pa ima ih. Plastika na vratima je loša. Čuje se jako, zvrnda, brnda od vibracija hladnog motora. Kako se motor zagreje tako i to ode. Kao i da isto zveči i neka druga plastika napred, ali ne mogu da provalim koja je. Pretpostavljam da je ovo sve izraženije kako godine idu. 
    Isto, šablon reljefne plastike koja je svuda korišćena je jako gadan. Baš deluje par generacija unazad. 
    Da to u enterijeru sve bude malo bolje, doprinosi veći 7 inča displej u odnosu na manji u nižim paketima opreme. Isto tako, klima je automatska, a selektori su iz Alfe. To mu je verovatno nešto najkvalitetnije što ima u enterijeru. Isto, enterijer je za nijansu bolji sa drugim materijalom na sedištima. U višim paketima, polovina sedišta je klasičan štof, a polovina je kao neka lažna alkantara. Ali lepo izgleda i ne deluje jeftino.
    Meni to zvrndanje plastike i ne smeta toliko, koliko mi je ružan njen reljef. Šteta za relativno dobro osmišljen enterijer.  

    Motor je gde priča ide na bolje. Povlači jako lepo iz svake brzine. Četvrtom se lako krene u obilaženje sa 65-70kmh a završi na 125kmh da se ne primeti. Obilazi on bez problema i iz pete sa 80kmh, pa i iz šest sa 95kmh. Vidi se da je obrtni momenat raskošan, zato i deluje kao da ima više od 120ks. Jednostavno ide jako lepo, svaki put prijatno iznenadi kada se pritisne gas do kraja.
    Prava potrošnja kombinovane vožnje gde je 70 odsto otvoreno, 30 odsto grad je leti 5l, a zimi 5.4l. I to nije nikakvo maženje i menjanje brzina na 2.000 rpm. 
     
    Od kvarova, ima sam zamenu seta kvačila i zamajca zbog dotrajale lamele. Zapravo kažu da kvačilo u ranim modelima nije baš moglo da izdrži snagu motora. 
    Redovne neke zamene, kao što su komplet kočnice, redovan mali servis. Ništa vanredno osim kvačila. Sve komplet sa zamajcem staje 70k dinara, tako da i nije tako strašno. 
    Razgovarao sam drugim vlasnicima, sedeo u njihovom kolima. 
    Zaključak je da 1.6mjet2 pravi motor za njega, a po meni, ako se kupuje polovan isključivo najviši paket opreme. Dobije se mnogo za malo para. Auto izgleda drastično drugačije u odnosu na neku klot varijantu. 

    Ako nekog interesuje nešto konkretno oko auta neka pita. 
    Ja nisam baš imao koga da pitam, pa sam ga opet kupio.
     
  3. Like
    nebojsa zvezdara got a reaction from samo_da_pitam in Fiat novi Tipo - mišljenje, iskustva, saveti   
    Jeste...
     
    Idi na sajt Spider Auto (autooprema.co.rs)
     
    Imaš tipski model za Fiat Tipo,....bili su 2020. godine 100 evrića, tada je bilo više modela da biraš - crni full, crni sa hrom lajsnom, sivi sa hrom lajsnom, i dr....odličan, stabilan, praktičan, lako se montira (mogu i oni da montiraju na parkingu)...
  4. Haha
    nebojsa zvezdara reacted to jovancha in Fiat novi Tipo - mišljenje, iskustva, saveti   
    Ovo je nalepnica ispod haube. Da li u Turskoj antifriz Paraflu Up zovu Parafull?
     

     
  5. Like
    nebojsa zvezdara got a reaction from shuxx in Fiat novi Tipo - mišljenje, iskustva, saveti   
    Gde turbaka da gaziš na 5.000 obrtaja, to bi bilo 180-190 km/h (Fiat Tipo 1.0)
  6. Like
    nebojsa zvezdara got a reaction from Zvezdo in Kamere & presretači   
    Ja da, redovno
  7. Like
    nebojsa zvezdara got a reaction from knezevic76 in Fiat Nuova Tipo - Uconnect (iskustva, unapređenja)   
    Pridružujem se tvrdnji brata knezevic76.  Apsolutno.
     
    Motor je fenomenalan, uparili su ga sa baš odgovarajućim petostepenim menjačem, za moju sedan karoseriju i težinu (pretpostavljam da je slično i za nešto teži hatchback) jeste dobitna kombinacija u elastičnosti pri svim režimima (brzo krstarenje, laganica krstarenje, ubrzanje, povlačenje uzbrdo u krivini, dugo ravno penjanje uzbrdo, pažnja nizbrdo.....). To mu omogućuje sasvim finih 190 Nm počevši od 1.500 o/min, a ni 100 KS nije za bacanje.
     
    (inače, gore navedena potrošnja od 5,9 se odnosi na svih 17.500 km pređenih, od nule, nisam resetovao trip A).
  8. Like
    nebojsa zvezdara reacted to knezevic76 in Fiat Nuova Tipo - Uconnect (iskustva, unapređenja)   
    Ja stojim iza tvrdnje da je taj trocilindraš 1.0T fenomanalan motor.

    Sent from my SM-A546E using Tapatalk


  9. Like
    nebojsa zvezdara got a reaction from knezevic76 in Fiat Nuova Tipo - Uconnect (iskustva, unapređenja)   
    Redovna prijava:  od oktobra 2022. godine, danas urađen sedmi Nav update (maps.mopar.eu, besplatno tri godine), verzija 11025...
     
    Inače, 16 i po meseci, 17.500 km, prosečna potrošnja 5.9 l/100 km, prosečna brzina 41 km/h,...i dalje bez mane, izuzetno zadovoljan, čak i "šokiran" činjenicom da uopšte ne troši ulje (redovna kontrola na 1.000 km pređenih u uvek istim uslovima).
     
    Pozdrav svima.
  10. Like
    nebojsa zvezdara reacted to IDzO in Funny photos   
  11. Like
    nebojsa zvezdara reacted to moron in Kolika vam je potrošnja goriva?   
    Imao sam prilike da provozam hibridnu Ford Kugu sa AWD pogonom. Taj hibridni pogonski sklop čine SUS od 2,5 litra sa 152 ks, pogonski elektromotor od 125 ks (kao i baterija od 1,1 kWh), a kažu da je sve to "u zbiru" 190 ks.
     
    Na auto putu "hibridna klasika" - imam utisak da ne troši "ni grama" manje od SUV-a te klase sa benzinskim motorom. Bez razlike da li se konstantnom brzinom ide 110, 120, 130 ... Merio sam, merio, i totalno se sludio  Od vetra, koji je uvek tu negde, samo ga "treba pronaći"  "Mislim" da je najmanje pogrešno reći da pri 130 km/h troši "oko 8 litara". 
     
    U gradskoj vožnji uglavnom troši relativno malo (za tu SUV klasu svakako malo). Recimo, petak posle podne u BG u najvećoj gužvi (prosek brzine 15 km/h), uz dva hladna starta za dva odlaska sa N.BG do Vukovog spomenika i nazad (ukupno 4 prelaska mosta preko Save) i prosek potrošnje od 6 litara.
    Pošto bord pokazuje ne samo ukupnu distancu od resetovanja, već i koliko je kilometara te distance predjeno u električnom režimu, može da se kaže da je u tim uslovima oko  50% distance išao u čisto EV režimu (sa ugašenim SUS-om).
    Zaista me "strah i pomisliti" koliko bi moj CRV 1,5T trošio u toj istoj vožnji. Uz taj prosek brzine, bez preterivanja, šanse nema da bi prošao sa ispod 12-13 litara. Verovatno i više. 
     
    Ono gde ovaj hibrid "pada" u potrošnji u gradskoj vožnji, jeste ono gde načelno "pada" svaki hibrid, pri čemu se bojim da ovaj pada još više i to zbog velike radne zapremine SUS-a (2,5 litra), jeste kada se ispune sledeći uslovi:
    a) napolju jako hladno, uz hladan start i hladnu bateriju,
    b) veoma kratka vožnja (do oko 2 km) i
    c) prethodna vožnja je prekinuta u trenutku kada je baterija bila na nižem nivou napunjenosti.
     
    Ako se svi "zimski uslovi" ispune (i dok su ispunjeni), tada ovaj baš "bije".
    Jer, ovo pod "c" će odmah po startu akivirati SUS (inače će on i na hladnoći posle paljenja da krene u EV režimu), a SUS će posle prvog starta da malo duže radi na povišenim obrtajima, dok se ne zagreje, a on ima 2,5 litra i to "sipa". A radiće duže i zbog same hladne baterije, kojoj je tada "promenjena hemija" (dok se i ona malo na zagreje). I ako je ovo pod "b" (kratka distanca), on u tim uslovima ne stigne da predje u EV režim, a samo tako može da "ispegla potrošnju", pa nije ništa neobično da tu veoma kratku "hladnu" gradsku vožnju iz "hladnog starta" da završiš sa prosekom potrošnje debelo iznad 10 litara (npr, imao sam 14,9 na 1,6 km, pa 12,4 na 2,4 km, pa 14,6 na 2,5 km ... ). Ali, čim se u tim uslovima "prebaci" kratka distanca sa tih oko 2 km ne nešto iole duže ( na 3, 4 km ... ), počinje "peglanje potrošnje" i ona pada. I padne na kraju na onih oko 6 litara i to u uslovima paklene gužve.
    A ako si novu gradsku vožnju započeo sa iole mlakim SUS motorom (i baterijom), EV režim je od početka više prisutan, pa ako nisi veliki agresor, potrošnja u gradskim uslovima zna biti bukvalno smešna za tu klasu, pa i samo 5 litara.
     
    Magistralno ova Kuga takodje troši nešto manje od nehibrida. Sve zavisi od uslova u kojima se vozi, koliko će to biti manje. Onako kako ja uobičajeno vozim i kuda vozim, rekao bih da u tim uslovima troši oko 1-1,5 litar manje od mog CRV-a 1,5T.
     
    Sve u svemu, ja završih sa prosekom potrošnje od 5,8 uz prosek brzine od oko 45 km/h i uz učešće EV režima od oko 25% od ukupno predjene distance. Tek, mislim da je ova Kuga relativno ekonomično vozilo svoje klase, posebno za nekoga ko bi to vozilo koristio "mešovito", odnosno, i za urbane potrebe (gde bi procentualno ušešće EV režima vožnje i bilo veće).
     
    A ovo što sam naveo za hladno zimsko vreme i veoma kratke urbane distance uz hladan start, sve se to dosta ispegla u ostalim uslovima vožnje. I kroz ostala godišnja doba. Duga je godina
     
     
     

  12. Like
    nebojsa zvezdara got a reaction from Ivan in 500L Cross Pino Silvestre   
    Upravo tako, lično iskustvo 1/1, sedišta u Tipu 2019.  i u ovom 2022. nebo i zemlja...
  13. Like
    nebojsa zvezdara reacted to dkoncar in Fiat Tipo HB 1.6 multijet   
    Do maja ove godine bio sam vlasnik Fiat Punta Classic koga sam kupio novog i koji me je služio fenomenalno punih 14 godina. Rešio sam da malo apgrejdujem vozni park i izbor je pao na Tipa HB 1.6 Multijet sa automatskim menjačem. Auto je star 6 godina i u trenutku kupovine imao je 181 hiljadu pređenih kilometara. Dobro očuvan, utegnut.
    Za dosadašnjih 8 hiljada kilometara pređenih sa njim malo je reći koliko sam zadovoljan. Izuzetno udoban, tih, lagan za vožnju, komforan. Motor ima 120 konja (mada sam čitao po nekim forumima da ima i čitavih 135). Vuče izuzetno, a potrošnja sa umerenom nogom na gasu mu je ispod 6 litara. Menjač ima 6 brzina, menja lagano i bez trzanja, a manuelni mod koga sam par puta koristio je takođe dobar.
    Od početnih intervencija sam imao promenu kaiša alternatora jer je proklizao i nije punio, zamenu O2 senzora, a takođe sam stavio i nove gume. Sipao sam sredstvo za održavanje i čišćenje celokupnog sistema napajanja, izduva i turbine od prljavštine i čađi. Pokazalo se prilično dobro jer sam po regeneraciji DPF filtera primetio da se nakon čišćenja napunio za samo 500 km, a inače radi regeneraciju nakon oko 1500 km. 
    Uskoro planiram veliki servis i zamenu kočionih pločica, a u planu su mi aluminijumske felne i zatamnjivanje zadnjih stakala.
    Za početak sam fabričke patosnice zamenio gumenim i stavio bočne lajsne kao i na prethodnom autu jer mi je praksa pokazala da na parkinzima vrata budu često izgrebana.
    Voleo bih da čujem i komentare drugih vlasnika po pitanju ovog automobila.
    Za početak evo par slika, a sa ostalim modifikacijama stižu nove.
     
       
     
      
     
  14. Like
    nebojsa zvezdara got a reaction from zoranzo in Fiat Nuova Tipo - Uconnect (iskustva, unapređenja)   
    Te na KP nisu starije nego su dash board tip (ugradnja sa prednje strane konzole, ne odozgo)...
     
    Ovakve kao Tvoje (ugradnja odozgo) nisam istraživao, ali sam ih viđao na netu;  istražuj, nema druge,... 
     
    Pozdrav...
  15. Hvala
    nebojsa zvezdara got a reaction from zoranzo in Fiat Nuova Tipo - Uconnect (iskustva, unapređenja)   
    Original NAV Uconnect neće da radi kod Tebe, ne gađa Ti se Tvoj postojeći 2017 ISO hard wiring izvod (najdeblji, veliki džek) sa ubodima na novom NAV Uconnectu, plus nemaš postojeći GPS izvod, velika zajebancija,....
    Jedino je rešenje android multimedija sa CAN-om + rikverc kamera, ali i tu budi oprezan šta kupuješ...ima ih OK na KP...
    Pozdrav,
    Nebojša
  16. Like
    nebojsa zvezdara got a reaction from Dale in Kvalitet piva - Kutak za pivopije   
    Menjamo se i mi sa godinama...stomak, metabolizam,....kako za hranu, tako i za piće, pa i za pivo...svedočim iz ličnog iskustva...imam nepunu 61 godinu a pijem isključivo pivo već 41 godinu i to svakodnevno...već jedno dvadeset godina meni jedino prija čelarevska priča (Lav, Tuborg, Karlsberg), što znači da nema kiseline i, da izvinete, proliva,....bilo koja druga marka - katastrofa...pre 20+ godina moglo je bilo šta
    Svakako ne mogu ni u ludilu da kažem da je Čelarevo najbolje.
    Ali, meni je najbolje...
  17. Haha
    nebojsa zvezdara reacted to neshtry in Funny photos   
    Jel ste spremni?

  18. Like
    nebojsa zvezdara reacted to The Punisher in Funny photos   
    Doktor
     
     

  19. Like
    nebojsa zvezdara reacted to shuxx in Funny photos   
    Sezona penzionera

    Sent from my SM-A536B using Tapatalk


  20. Like
    nebojsa zvezdara reacted to knezevic76 in Pneumatici...letnji, zimski, iskustva   
    Nađoh famozni zimski graničnik

    Послато са 2203129G помоћу Тапатока


  21. Zbunjen
    nebojsa zvezdara got a reaction from Axic in Pneumatici...letnji, zimski, iskustva   
    Jutros stavio zimske gumice, redovno u Kemopimpeku na Vilinim Vodama, zakazao mesec dana unapred, ja sam im stalna ovca za šišanje (hteo sam da kažem mušterija), najtoplija preporuka i za kvalitet usluge i za cenu:
     
    - ležarina gumica od 25.03.2023. do 21.10.2023...........3.250 rsd
    - demontaža, montaža, balansiranje, 4 x 1300...............5.200 rsd
     
    Ukupno...........................................................................................8.450 rds
     
    Pozdra svima...
  22. Hvala
    nebojsa zvezdara got a reaction from Ivan in Pneumatici...letnji, zimski, iskustva   
    Jutros stavio zimske gumice, redovno u Kemopimpeku na Vilinim Vodama, zakazao mesec dana unapred, ja sam im stalna ovca za šišanje (hteo sam da kažem mušterija), najtoplija preporuka i za kvalitet usluge i za cenu:
     
    - ležarina gumica od 25.03.2023. do 21.10.2023...........3.250 rsd
    - demontaža, montaža, balansiranje, 4 x 1300...............5.200 rsd
     
    Ukupno...........................................................................................8.450 rds
     
    Pozdra svima...
  23. Like
    nebojsa zvezdara reacted to Bogi021 in Fiat 500l 1.4 Cross   
    Drugari, da vam predstavim moj auto. Fiat 500L, motor benzinac 1.4 od 95 konjskih snaga u paketu opreme Cross (plus jos nesto dodatne opreme).
    Porucen je u AK Stojanov u Novom Sadu krajem 2020. godine, a preuzeo sam ga u februaru 2021.
    Auto bih opisao kao dnevnu sobu na tockovima. Mesta ima unutra jako mnogo. Po auto sam isao sa ocem. Iako smo obojica preko 100kg, nismo se laktovima dotakli, sto u Astri G nije bio slucaj. Zaista je 500L prostran. 
    Sto se tice opreme, u Cross paketu dolazi dosta toga.
    Od dodatne opreme sam porucio rezervni tocak smanjenih dimenzija (100 evra) i paket sedista high (700 evra) koji obuhvata: podesavanje suvozacevog sedista po visini, lumbalnu podrsku za prednja sedista na dugme, obaranje zadnjih sedista tako da se i naslon i sedalni deo preklope uz zadnju stranu prednjih sedista, stocici kao u avionu na zadnjoj strani prednjih sedista, naslon za ruku na zadnjoj klupi i treci naslon za glavu na zadnjoj klupi.
    Auto je ukupno placen 12790 evra. I tu sam imao srece sto sam ga porucio i kaparisao pre nove godine, jer su u januaru menjali cenovnike, pa bih ga posle sa ovom opremom platio oko 1500 evra vise. Inace je kupljen uz akciju reciklaze Restart, a Astrino mesto u presi je zauzeo neki Jugic, a Astru je neki majstor iz Stojanova otkupio od mene, pa sam nenadano i tu dobro prosao.
    Do sad smo presli 32 hiljade kilometara. Dva putovanja do mora i dva puta do Kopaonika. Nikad nas nije izneverio. 
    Prosecna potrosnja je 9 litara. Znam da ce ovaj podatak mnogima biti strasan, ali ako uzmete u obzir da mi je 60% voznje po gradu, a relacije su mi cesto 1-2 kilometra i 40% autoput na 130-140km/h, meni je ok. Kvarova 0, samo redovni servisi. Mi prezadovoljni.
     
  24. Like
    nebojsa zvezdara got a reaction from knezevic76 in Novi FCA biznis plan / Stellantis planovi   
    Fiat 600 hybrid je ludilo
  25. Like
    nebojsa zvezdara reacted to neshtry in Funny photos   

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...