Jump to content
FAS Goran

BigG

Members
  • Content Count

    94
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by BigG


  1. Ja sam stavio te umetke u opruge sa nadom da ce mi se bar malo izdignuti, medjutim slaba vajda od toga. Ne mogu te gume razvuci opruge bas nista, ali ti mogu pomoci da se iste ne sabijaju do panja, nego koliko gume dozvole. Stavio sam po 3 na svaku oprugu, na zadnji kraj. Inace taxiram sa mojom lybrom i poprilicno su propale i opruge i amortizari. Trebalo bi ih zameniti, ali...ne da se 


  2. Pitanje za UninaLybra je jel probano samo sa daljinskim ili i sa kljucem. Ako nije, neka proba obe mogucnosti. Ako nece nikako, daj i oduzmi kontakt i opet probaj. Ako opet nece, imas kvar tehnicke prirode tipa baze centralne brave ili instalacije. I naravno, provera osiguraca, kao prvi korak resavanja kvara.


  3. Pre par dana mi se desilo da brzinomer ne pokazuje pravu brzinu, i sve nesto poskakuje, ali ni u kom slučaju ne prelazi 40km/h.

    Danas sam rešio da skinem tablu i pogledam i pokušam nešto uraditi. Ovako izgleda mehanizam merača sa skinutom kazaljkom i odvojen od štampane ploče

    DSC01619.jpg

    Desni deo je motorić sa magnetnim rotorom i  kalemom statora, ugrađenim u dvodelno plastično kućište koje se lako razdvaja. Rastavljen izgleda ovako

    DSC01620.jpg

    Svi sastavni delovi celog mehanizma

    DSC01621.jpg

    Kvar kod mene je bio, na sreću, lakše prirode. Naime, pukla je "osovina" zelenog zupčanika. Tanka mala plastika u centru kadra, vidi se da je malo ukošena.

    DSC01622.jpg

    Pripremio sam teško naoružanje za popravak, lupu, super lepak i 3u1, da se smire ruke.

    DSC01623.jpg

    Imao sam nameru da zalepim osovinu jer nije sasvim otpala nego se držala još uvek krajičkom za kućište. Međutim, baš kad sam prineo lepak, jadnica se odvalila, ispala i nisam je mogao više pronaći. Sledilo je alternativno rešenje koje je ispalo i dobro. 

    Mesto i položaj gde se nalazi osovina je pristupačno i ima "mesa" u kućištu da se izbuši rupa i postavi nova osovina fiksirana čuvenim i nezamenljivim super lepkom  :unworthy: . Alat je mini bušilica i burgija 1,5mm. Inače je originalna mera 1,3mm, ali nisam imao takvu burgiju pa sam rupu u zupčaniku proširio na meru nove osovine.

    DSC01624.jpg

    Nisam znao šta da upotrebim kao osovinu dok nisam ugledao njegovu svetlost  :D

    DSC01627.jpg

    Idealne debljine, za dužinu je lako.

    probušio sam rupu na mestu stare osovine, skratio ekser na pravu meru, zalepio, centrirao, sastavio sve u celinu i isprobao montirano na lybri. Ništa nemože zameniti taj osećaj zadovoljstva kad nešto uradite kako treba, da to funkcioniše i sa prostim alatom koji posedujemo.

    Pozdrav forumašima i nadanje da sam nekom pomogao ovim postom i opisom radova.


  4. ma nema ti to veze sa temp motora, on jednostavno sam odluci kad da ti ugasi motor, bez ikakvih pravila i sablona. dijagnostika bi morala pokazati gresku ako se auto sam ugasio. Nije ti ranije pokazivala gresku jer je nije bilo, a sad je tu i trebao bi ga opet prikopcati


  5. ja imam lybru i meni je bilo prilicno nezgodno zameniti ga jer je iznad anlasera, zavucen. I kod tebe je tako, samo ti je sreca ako imas sitnije sake. Ako ga budes kupovao, moras kupiti bas za tvoj model. Moj je bio sa kabelom.

    To ti i kazem za sistem hladjenja, nisi ga trebao dirati


  6. ako vergla a nece da upali, 99% je senzor radilice, jer su simptomi bas takvi. Kad se upali radi neko vreme, kad se ugasi, vergla bez da upali i nakon desetak minuta upali normalno. Posto sad vise nece nikako da upali, verovatno je potpuno pokvaren senzor. Sve mi na to ukazuje, mada...ima li neki clan u tom kraju da ti moze pomoci sa dijagnostikom.

    Samo mi nije jasno zasto mislis da se pregrijavala sa 90`C. To je njima normalna radna temperatura i svaka druga upucuje da nesto drugo nije u redu. Ako se vozis celu noc i ne dostigne 90, znaci da ti je termostat otvoren i trebas ga menjati. Ovo sam zakljucio iz tvog pisanja, mozda sam nesto propustio, ali mislim da nisi trebao nista pipati oko rashladnog sistema, samo dijagnostika, koja ce ti verovatno pokazati gresku na senzoru. Ako je to u pitanju, nije strasan kvar niti skup. Javi sta je bilo kad sredis


  7. Dogodilo mi se da se pokvari baza nekog jeftinog alarma. Otvorio sam ga i vidim da ga kontroliše mcu PIC16f630. Pošto imam allpic programmator, stavio sam ga da očitam hex file i sačuvam za nedaj bože. Međutim, iz nekog razloga, kontroler mi je potpuno prazan, bez ijednog bita upisanog u njega. Nema neke specifične oznake modela alarma, zato stavljam slike, možda pomognu. Dakle potreban mi je hex file datog MCU ili ako neko ima da proda istu celu ispravnu bazu sa daljinskim, ako mu je nepotrebna.

    DSC01321.jpg DSC01322.jpg

    DSC01323.jpg DSC01324.jpg DSC01325.jpg


  8. Postoji originalna kuka, ja sam je ugradio. Proizvodjac je Bosal i na njihovom sajtu imas detaljno uputstvo za montazu. Ja sam je nasao preko neta u jednoj firmi iz Horgosa, ako se ne varam. Platio sam je oko 130e sa postarinom. Lako se montira, moras biti vican alatu i elektrici. U suprotnom, bolje prepusti nekom strucnijem.

    Evo link

    http://www.catalogue.bosal.com/pages/tow_carspecnr_list.php?query_nr=3&make=LANCIA&model=Lybra&body=04

    Isto to uputstvo dobijes prilikom kupovine nove kuke.

    Moje licno misljenje je da je kvalitet proizvoda odlican,a vlasnicima vozila koji imaju potrebu cesto prenositi razne terete preporucujem ugradnju kuke i koriscenje prikolice, bez obzira bila to lybra ili golf2 (mnogo je prakticnije, bezbolnije i isplati se vremenom).

    Da dodam, nemoj da te nagovore da kupujes neke dodatne plocice radi povezivanja elektrike,ako budes kupovao na nekom drugom mestu. I meni su to nudili kod raznih prodavaca ali sam se raspitivao malo vise za moj model i uopste nije potrebna. Navodno, komp ti prikazuje greske na instalaciji kad je prikolica skopcana. Od toga nema nista, bar u mom slucaju.

    Treci put dopunjujem odgovor :unworthy:

    Evo i broj telefona, ako nije promenjen 063/7577484 i 064/5115482 Sabo Sebastian

    Pozdrav i nadam se da sam pomogao


  9. naravno da ti pisti...ako imas, npr 13 vodova i ako je makar 1 ispravan, ima da pisti ko lud... moras da meris napon i pratis njegov pad...na vodu koji je ispravan jednu pipalicu postavi na sam pocetak a drugu pomeraj od drugog kraja prema toj pipalici primetices da ti napon linearno opada...na presecenom vodu toga nema...uvek ti je napon isti dok ne dodjes do mesta prekida gde momentalno pada na 0 V...da ti naglasim, moras unimer postaviti na DC opseg odnosno jednosmeran...javi jesi uspeo...pozzz

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...