Jump to content
FAS Euroauto Goran

gavranpero

Members
 • Content Count

  81
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by gavranpero

 1. I, jel' problem riješen ? Kako se sad ponaša motor ?
 2. Da li zna neko na koji način se montiraju blatarice sa slike ?
 3. Ako si u mogućnosti, obriši još greške sa računara, zatim prati dešavanja.
 4. Ne bi bilo loše da promijeniš, bobine nisu skupe. Mislim da sam ja svoje platio 20-30€, ERA, italijanske. Kod mene su bile inače fabričke Champion, stare 20 godina. Previše je to vremena eksploatacije da bi i dalje radile bez problema. Zapravo, bio je problem u jednoj, isto trokirao na prvom paljenju, zamijenio, da bi nakon nekog vremena otišao ECU. Mislim da su odigrale značajnu ulogu, jer sam negdje pročitao da ako stvaraju prevelik otpor ili nešto slično, može naštetiti baš ECU-u.
 5. Popravi ili kupi drugi ECU, alternator i kompresija neće riješiti problem. Ako imaš greške na dijagnostici koje su navedene u ranijim postovima 99% je to. Nove svjećice (ako su trenutne potrošene), kablovi i bobine bi bile čist OK nakon toga. Jeste da to sve košta, ali onda si miran, znaš šta si izmjenjao.
 6. Davač signala koji je na računaru Punta vremenom potpuno ode, tako da nije neobično što sjecka i gasi se. Svjećice ne dobijaju varnicu na vrijeme ili je slaba varnica, smjesa ne sagorijeva niti eksplodira u pravo vrijeme, pretpostavljam da slabo vuče ? Takodje, ECU ne popravlja automehaničar niti električar (osim ako nije neki svestrani), tako da njima ne odgovara da dijagnostikuju nešto što ćeš raditi kod nekog elektroničara, koji radi kodiranje ključeva, reprogramiranje računara i sl. Ne moraju se znati, svaki navija vodu na svoj mlin.
 7. Riješi ECU, alternator ti neće pomoći kod punjenja bobina, lošeg rada na samom startu, jer je tad napon dobar. Takodje, da je do njega, imao bi loš rad motora kad upališ sve potrošače ? Ne bi da ti kudim majstora, ali imam utisak da te samo zamajava.
 8. Sad nisam u prilici da izmjerim kod sebe, pa da ti napišem koji je napon. 14.3 kod tebe je više nego kod mene (13.9), ali je sve u granicama tolerancije. Sad ne znam koji dio je zadužen za ispravljanje struje (nekakav regler valjda), ali ako ti je aku stariji od 5 godina, to je za zamjenu. Znači, ja sam kod sebe išao sistemom eliminacije, novi kablovi, svjećice, bobine, akumulator, na kraju je ostao samo ECU. Za sve to ti ne treba majstor, osim za popravku samog ECU-a. Od zamjene/popravka nisam više imao problema.
 9. Simptomi kod tebe od samog početka upućuju na ECU, da možda ipak to prvo riješiš ? Alternator možeš i kasnije reparirati, a može biti da ti je i slab akumulator. Izmjeri struju punjenja bez potrošača. Ako je blizu 14V, a padne prilikom paljenja svjetala na napon koji si naveo, onda je do akumulatora, ne do alternatora.
 10. Ne znam šta biti rekao. Mišljenja sam da si trebao ECU da ili popraviš ili uzmeš ispravan (oko 50-60€) Kompresija ne bi trebala da ima veze sa elektronikom, već sa snagom, potrošnjom ulja i goriva.
 11. Na koji način da se ova ugradi na Punta 2 ? U pitanju je noviji, facelift model. Piše da se ugradjuje na Punta, EVO, Grande, Alfa Romeo Mita. Nema mjesta predvidjenog za to.
 12. Ništa, pratim temu i dalje dok ne riješiš problem.
 13. Danas sam pratio parametre rada motora na MES programu i primjetio sam da vrijednosti za bobinu 1 i 2 nisu kao prije. Ovo je od ranije, vremena punjenja bobina. Različita su. Danas kad sam pratio, obe su bile 2.200/2.300 Bobine su iste, kablovi, svjećice. Računar drugi. Šta hoću reći ? Dio koji je zadužen za davanje struje/signala za bobine, na drugoj (u mom slučaju) je imao kašnjenje u odnosu na prvu. Ona ista što je trokirala pri prvom paljenju. Ako ti majstor može ovo provjeriti, možeš lako doći do zaključka da li je ECU za popravku/zamjenu.
 14. Kupio sam nov senzor radilice, 14€, duže vergla kad je vruć, nikad ne znam kad će sastaviti. Hladan na prvu, što hladnije, to brže. Čak i ako nije do njega, 20 godina je poprilično za elektroniku, nije zgoreg zamjeniti.
 15. OK je, jest da se teško vadi jer je malena, ali poslužiće ti. Probao sam razne, dok konačno nisam našao koja odgovara (morao sam odlemiti otpornik) ali sve je to iz Kine. BTW, neće ti se ništa desiti sa računarom zbog OBD-a, barem ne bi trebalo.
 16. Probaj nabaviti običnu BT dijagnostiku, trebalo bi da ima i kod tebe na oglasima za par evra. Tako bi mogao da pratiš i brišeš greške dok konačno ne utvrdiš koja je konstantna i ponavlja se. https://m.kupujemprodajem.com/automobili-oprema/styling-i-tuning/elm327-interfaz-v2-1-bluetooth-obd-ii/oglas/122087850#mhs0-1630267072891. Ovu sam ja kopčao, može ti prikazati greške motora i obrisati. Nije za nešto više, jer mora ići drugačija, prilagodjena Fiatu.
 17. Na oglasu za servis gdje sam poslao, naveli su da simptomi P0352 i P0351. Imaš li dijagnostiku, možda povremeno izbaci grešku za jednu ili drugu, ostaju zapamćene stalno ?Da li je od početka na obe bobine bila greška ili prvo na jednoj, pa zatim i na drugoj ?
 18. Dobio sam danas zamjenski ECU, stavio upalio, radi. Bile su neke greške, ne znam da li moje ili od ranije, uglavnom sam ih obrisao. Nema više lampice motora, niti trokiranja. Ti si meni dao savjet, odnosno opisao simptome, mislim da je kod tebe rješenje isto. Naročito što se kod tebe postepeno pogoršavalo, baš kao što je kod mene počelo. Pusti majstore, kod njih je sve negdje/nešto/možda.
 19. Sutra mi treba doći od tog servisa drugi, dekodiran i ispravan ECU, plug and play, a ja ću im poslati ovaj svoj. Tako smo se dogovorili.
 20. 50€ popravak i 18€ slanje tamo i nazad. Gle, ja živim u Banjaluci, gdje takodje ima autolektričara koji rade čipovanje, popravke auto računara, ali sam se odlučio da pošaljem u ovaj servis, jer je sam oglas djelovao ozbiljno. Možda je slučajnost što se ovako izdešavalo, ali svakako ne doprinosi povjerenju i nekoj preporuci. https://salkapone.com/ https://www.olx.ba/r/43034533/87963
 21. Radili su dijagnostiku, otvaranje i popravak. Ništa više od toga niti su rekli, niti sam pitao, pretpostavljajući da znaju sve o tom problemu. Vidi se na računaru da je rastavljan, poslije sastavljen sa silikonom da ne prodire voda i prljavština. Ono što me je posebno isfrustriralo je da sam platio poštarinu u iznosu od trećine cijene, jer oni posluju samo preko jedne brze pošte, ali reko hajd, samo da se napravi. Bakću se ljudi sa materijom koju ne poznaju dobro, jer inače se ne bi ovakve stvari dešavale.
 22. Bilo bi super da mogu napisati nešto pozitivno, ali za sad ipak ne. ECU sam bio poslao u Zenicu (servis je upućen u popravku boljke na računaru za Punta, barem se tako reklamiraju). Danas ga dobio, spojio, upalio, radi na dva klipa. Bobina 1 ovaj put ne dobija struju. Čujem se sa tim servisom, na kraju predloži da pošalje drugi ECU, dekodiran, plug and play. Sve je to fino, ali i to je iz te serije kvarljivih računara, kad otkaže, ponovo plaćati popravak ? Inače majstore ne mogu očima smisliti, uglavnom sve sam radim, imam dobrog kolegu koji mi uradi kompleksnije stvari. Jednom riječju "bullshit"
 23. Nema šta, ECU će ići na popravak. Našao sam za 50e, pa pišem kad se završi.
 24. Stoji da bi popravka ECU možda riješila problem, ili zamjena, rado bi i ja to uradio, naravno, kad bi bio siguran. Mene buni što zagrijan ne pravi probleme, već hladan. Valjda bi računar i više brljavio kad je motorni prostor ugrijan, a ne obrnuto. Možda sam napisao, možda ne, hladan vergla duže, možda 2 sekunde dok upali. Nešto mi je to puno za benzinca, kontam da bi trebao da pali na pola ključa.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
 • Create New...