Jump to content
FAS Euroauto Goran

gavranpero

Members
 • Content Count

  82
 • Joined

 • Last visited

About gavranpero

 • Rank
  Regolari

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Zamjenio sajle mjenjača (neke su no name), lakše ubacuje, ali sad ima mnogo kraći hod lijevo desno prilikom biranja, tako da mi se desi da ubacim u treću umjesto u prvu. Da li će vremenom to "sjesti" ili tako ostaje ? Da dodam da su jako krute, jedva se daju saviti prilikom kačenja na mjenjač.
 2. I, jel' problem riješen ? Kako se sad ponaša motor ?
 3. Da li zna neko na koji način se montiraju blatarice sa slike ?
 4. Ako si u mogućnosti, obriši još greške sa računara, zatim prati dešavanja.
 5. Ne bi bilo loše da promijeniš, bobine nisu skupe. Mislim da sam ja svoje platio 20-30€, ERA, italijanske. Kod mene su bile inače fabričke Champion, stare 20 godina. Previše je to vremena eksploatacije da bi i dalje radile bez problema. Zapravo, bio je problem u jednoj, isto trokirao na prvom paljenju, zamijenio, da bi nakon nekog vremena otišao ECU. Mislim da su odigrale značajnu ulogu, jer sam negdje pročitao da ako stvaraju prevelik otpor ili nešto slično, može naštetiti baš ECU-u.
 6. Popravi ili kupi drugi ECU, alternator i kompresija neće riješiti problem. Ako imaš greške na dijagnostici koje su navedene u ranijim postovima 99% je to. Nove svjećice (ako su trenutne potrošene), kablovi i bobine bi bile čist OK nakon toga. Jeste da to sve košta, ali onda si miran, znaš šta si izmjenjao.
 7. Davač signala koji je na računaru Punta vremenom potpuno ode, tako da nije neobično što sjecka i gasi se. Svjećice ne dobijaju varnicu na vrijeme ili je slaba varnica, smjesa ne sagorijeva niti eksplodira u pravo vrijeme, pretpostavljam da slabo vuče ? Takodje, ECU ne popravlja automehaničar niti električar (osim ako nije neki svestrani), tako da njima ne odgovara da dijagnostikuju nešto što ćeš raditi kod nekog elektroničara, koji radi kodiranje ključeva, reprogramiranje računara i sl. Ne moraju se znati, svaki navija vodu na svoj mlin.
 8. Riješi ECU, alternator ti neće pomoći kod punjenja bobina, lošeg rada na samom startu, jer je tad napon dobar. Takodje, da je do njega, imao bi loš rad motora kad upališ sve potrošače ? Ne bi da ti kudim majstora, ali imam utisak da te samo zamajava.
 9. Sad nisam u prilici da izmjerim kod sebe, pa da ti napišem koji je napon. 14.3 kod tebe je više nego kod mene (13.9), ali je sve u granicama tolerancije. Sad ne znam koji dio je zadužen za ispravljanje struje (nekakav regler valjda), ali ako ti je aku stariji od 5 godina, to je za zamjenu. Znači, ja sam kod sebe išao sistemom eliminacije, novi kablovi, svjećice, bobine, akumulator, na kraju je ostao samo ECU. Za sve to ti ne treba majstor, osim za popravku samog ECU-a. Od zamjene/popravka nisam više imao problema.
 10. Simptomi kod tebe od samog početka upućuju na ECU, da možda ipak to prvo riješiš ? Alternator možeš i kasnije reparirati, a može biti da ti je i slab akumulator. Izmjeri struju punjenja bez potrošača. Ako je blizu 14V, a padne prilikom paljenja svjetala na napon koji si naveo, onda je do akumulatora, ne do alternatora.
 11. Ne znam šta biti rekao. Mišljenja sam da si trebao ECU da ili popraviš ili uzmeš ispravan (oko 50-60€) Kompresija ne bi trebala da ima veze sa elektronikom, već sa snagom, potrošnjom ulja i goriva.
 12. Na koji način da se ova ugradi na Punta 2 ? U pitanju je noviji, facelift model. Piše da se ugradjuje na Punta, EVO, Grande, Alfa Romeo Mita. Nema mjesta predvidjenog za to.
 13. Ništa, pratim temu i dalje dok ne riješiš problem.
 14. Danas sam pratio parametre rada motora na MES programu i primjetio sam da vrijednosti za bobinu 1 i 2 nisu kao prije. Ovo je od ranije, vremena punjenja bobina. Različita su. Danas kad sam pratio, obe su bile 2.200/2.300 Bobine su iste, kablovi, svjećice. Računar drugi. Šta hoću reći ? Dio koji je zadužen za davanje struje/signala za bobine, na drugoj (u mom slučaju) je imao kašnjenje u odnosu na prvu. Ona ista što je trokirala pri prvom paljenju. Ako ti majstor može ovo provjeriti, možeš lako doći do zaključka da li je ECU za popravku/zamjenu.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
 • Create New...