Jump to content
FAS Goran

yoxa

Members
  • Content Count

    118
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by yoxa

  1. Znam da sam 6 godina okasnio sa odgovorom, ali mozda nekome bude znacilo u buducnosti? Naime, i ja sam isti problem imao sa svojom Deltom i rucicom za prskalice na sofersajbni. Otkrio sam sta je bio problem kada sam radio naknadnu ugradnju tempomata (da, moja delta je bila specificirana bez tempomata) i skidao sam ablender. Kada sam ga vec demontirao sam odlucio da ga otvorim i "osvezim" Ablender je iznutra namazan mascu (zbog smanjenja trenja materijala). Na kontaktima rucice za prskalice se ta mast nagomilala u cosku tacno tamo gde treba da "da kontakt". Ovo je razlog iz kog radi kada se povuce "malo jace". Kontakt prosto mora da probije nagomilanu mast i dodirne drugu kontaknu povrsinu. Razmazao/rasporedio sam tu mast ponovo svuda po unutrasnjosti ablendera i nakon toga sve radi savrseno (da ne kazem kao podmazano). Eto, ako imate ovaj problem, relativno ste vest "uradi sam" majstor i ne mrzi vas da skidate airbag, volan i ablender - fix nije tezak i ne kosta nista (osim vremena). Napomenuo bih samo da JAKO pazite na poziciju centralnog dela ablendera i vratite ga u isti polazaj u kojem ste ga skinuli, jer se unutra nalazi flet kabl koji ce puci pri prvom punom namotavanju volana ukoliko je vracen u pogresnom polozaju.
  2. Ćao svima, Može da se namesti meni u kontrolnoj tabli i to vrlo jednostavno preko MultiECUscan-a sa ELM327 kablom. Ja sam kupio ovakav: Uzeo sam skuplju opciju koja sadrži i adapter za ABS modul, ali možete uzeti bez ovoga. Samo nećete moći da iščitavate/podešavate opcije za ABS i servo. Ja sam ABS modul iskoristio samo jednom i to za centriranje volana posle urađene reglaže trapa (optike). Najveću muku sam imao da krekujem MultiECUscan, jer ko god je krekovao softver pisao je uputstvo nogama. Sreća pa sam iz IT sveta, pa sam se izborio. Da se vratimo na temu menija u kontrolnoj tabli... Korake koje ću navesti sam screenshotovao u neregistrovanoj, simulate verziji MultiECUscan, pa imajte to na umu. Ovako je išla procedura za odabir podešavanja u kontrolnoj tabli: 1. korak - Odabrati Marku/Model i modul koji želiš da podesiš > Kliknuti Execute da se povežeš. 2. korak - Odabrati informacije koje želiš da se prikažu na kontrolnoj tabli (u zavisnosti od ugrađene dodatne opreme) > Kliknuti Execute. 3. korak - Odabereš opciju koju želiš da podesiš > Kliknuti Execute i iskliktati sve "yes" što pita. Ako se dobro sećam, svaka opcija (osim opcije 3) postavi dodatne opcije u kontrolnu tablu. Samo opcija 3 (zbog multimedije) ukloni ove opcije iz kontrolne table, jer se osloni na multimediju za ove funkcije, ali nemojte me držati za reč, moraćete probati sami. 4. korak - Proxi alignment - Odbrati ovo i execute. Ovo se radi sa isključenim motorom i samo datim kontaktom. Ja sam uradio Proxi alignment sigurno jedno 5-6 puta bez ikakvih posledica, ali svakako ga nemojte raditi bez potrebe. Uporedio bih ga sa flashovanjem BIOSa na matičnoj ploči, odnosno nije bez rizika ili sam ja bar imao takav osećaj kada sam ga radio. Obavezno pročitajte dobro opise za svaku funkciju, piše sa strane u žutom delu prozora. Naravno, sve ovo radite na svoju odgovornost, kao što sam radio i ja. Imajte na umu da sam amater i da samo navodim svoje iskustvo. Nisam trenirani tehničar. Što se tiče kombinacije multimedija + sve opcije u meniju na kontrolnoj tabli - nešto ne radi kako treba. Ne sećam se tačno šta, jer sam se igrao sa time pre 2 godine, ali se sećam da ako se namesti da u kontrolnoj tabli imaš sve opcije, a zadržiš fabričku multimediju, ne radi handsfree kako treba. Mislim da prestane da radi mikrofon, ali nisam 100% siguran. Ovo je posledica toga što si "rekao" autu da nema ugrađenu multimediju, a zapravo je ima, pa pobrljavi.
  3. Samo mala ispravka... Zvucnik sam testirao i ok je. Problem je bio u konektoru za vrata. Skinuo sam ga, ocistio kontakt cleaner sprejom i cetkicom za zube, vratio sve i sada radi kao podmazano (skoro pa bukvalno)
  4. Nasao problem. Zadnji levi zvucnik je u kratkom spoju. Sve radi kada sam ga skinuo. Mozda nekome posluzi u buducnosti.
  5. Nisam bio siguran da li da otvaram novu temu, kada ova tema odgovara, pa sam odlucio da se nadovezem. Izvinjavam se ako sam pogresio. Juce mi je multimedija "bacila" gresku: "Volume will lower to control system temperature" i zvuk mi je komplet nestao. Ostatak multimedije radi ok, cak i muzika nastavlja da svira (vidim po media playeru), ali bez tona. Pretpostavljam da se pregreva pojacalo? Cujem da ventilator radi, tako da kontam da nije on "krivac". Jel ima neko predstavu sta je u pitanju? Cisto pitam da ne bude da saljem opet Koya elektroniku multimediju, a u pitanju nesto drugo...
  6. Raspitao sam se kasnije i kod drugih uvoznika zasto su tamo (manje-vise) sva vozila na placevima. Kazu mi svi da je razlog taj sto je u Svajcarskoj jako skupo garaziranje odnosno cuvanje parkiranog neregistrovanog vozila. Kazne su visoke ako ga ostavis na parkingu, a i iznajmljivanje garaznih mesta nije jeftino i onda se ljudi resavaju automobila komisionom prodajom. E sad, "ako su lagali mene, lazem i ja vas", jer u Svajcarskoj nisam bio nikada, a jos manje sam bio vlasnik automobila tamo.
  7. Da. Ja sam. Vratili su sve pare nazad, ali ne odjednom nego iz 3 dela i posle 3 nedelje.
  8. Meni se culo zvizdanje zadnjih 2.000km pre remonta, posle remonta se ne cuje za sada nista, a presao sam nekih 1.500km u ovih zadnjih 10ak dana. Pratim, pa javim.
  9. Rešen problem. Skinut turbo i poslat na servis u Užice. Sredili mi obe turbine, na obe su bile potrošene osovine i na par mesta su progoreli dihtunzi koji su zamenjeni. Cena je bila 36.000 dinara po turbu + poštarina 2000 dinara u oba pravca. Znači 74.000 dinara. Mal' nisam pao u nesvest, jer su mi putem mejla rekli da je cena 200-300 evra za remont, ali mi nisu napomenuli da je cena dupla za twin turbo iako sam rekao da je u pitanju twin turbo. Ja spremio 300 evra, a bilo 600 evra, pa trči - zajmi pare... jbg. Znam da je logično da je dupla cena, ali ponavljam: napomenuo sam im da je twin turbo i rekli su mi 200-300 evra. Volim da verujem u bajke. Elem, moj majstor mi je uzeo za skidanje/vraćanje turba, skidanje i čišćenje kartera, zamenu ulja i filtera ulja i još zamenu poklopca EGR ventila (ovo mi je puklo nevezano za sve ostalo) 10.000 dinara. Častih čoveka 2000 dinara, jer je stvarno premalo tražio. Ugruvao sam dosta para do sada u auto (oko 1.300 evra + auto je koštao 5.000, pa me izašla Delta 6.300), ali sam sad miran. Bio danas u VBS-u da odradim proveru izduvnih gasova. - Pre servisa je prosek bio 1.25 i išao je do 1.7 - Posle remonta turbini je prosek 0.6, a maximalno je dosegao 1.1 i to posle prvog turiranja. Znači, dok nije isterao čađ napolje iz auspuha. - Prosek posle kojeg ne puštaju je 1.5 Bez DPF, bez katalizatora, sa ugašenim EGRom. Straight pipe... Subjektivno isto dimi dosta manje. Primetim kada noću neko iza mene vozi i "očepim" ga, ne vidi se više dim iza mene. Takođe, manji mi je turbo lag iz niskih obrtaja. Sve u svemu, zadovoljan rezultatom, ako ne cenom.
  10. Poprilično sam siguran da ovde ne klikće relej nego da pišti zvučnik. Releji se nalaze ispod haube, ako ne grešim. Zvučnik je prosto tih, a ne znam kako bih ga pojačao.
  11. Kod mene, na Delti 2009., trepne 5 puta. Takodje i mene iritira sto je zvuk jako tih. Par puta mi se desilo da mi je migavac ostao ukljucen (ne mislim na "sva cetiri"), a da nisam skontao zbog toga sto je jako tih zvuk iz table. Nedostaje mi zvuk kliktanja releja.
  12. Stigla turbina, montirano sve. Vise se ne cuje "zvizdanje" cak ni malo. Zadnjih 2000km se culo jace nego inace. Na obe turbine je stradala osovina i zamenjena je. Slog me mal' nije strefio zbog cene, jer nisu napomenuli da je cena servisa koju su mi dali (200-300€) cena po turbini, a twin turbo zapravo znaci double trouble. Remont je kostao 600€, a ja spremio 300€. Kako god, sada je sve utegnuto, pa cak i nesrecni dihtung koji je stigao iz Poljske za neverovatnih 380 dinara.
  13. Mozda sam samo ja u pitanju, ali se nikada nisam mucio ovoliko sa trazenjem delova kao za Lanciu. Delova koji su zajednicki sa Bravo-om i krupnije mehanike ima na svakom koraku - to da, ali delova specificnih za Lanciu bas i nema i oslanjam se na ovlascene dilere kao nikada pre. Takodje, nikada ranije nisam ovoliko morao da istrazujem pre kupovine. Uglavnom sam samo ulazio u prodavnicu i na "dobar dan" nasao sta mi treba. Elem, nije ni vazno. Ne smeta mi, samo kazem kako je smesno da, cim je auto malo redji - odmah problem.
  14. Na kraju su mi našli u Slavija Autu prema ovim P/N-ovim a sa screenshota: Ne znam tačno prema kom od ovih, ali stiže za petak i cena je 380 dinara. Našao sam i u ovlašćenim servisima Annus Auto (Fiat - Subotica) i AutoCentaAca (Opel), ali je rok isporuke dve nedelje što mi je predugo da čekam, a i cena je 2.200 dinara. U "Stojanovu" su mi rekli da nemaju, a što se tiče Bogunovića, celo jutro se ne javljaju na telefon, pa sam im poslao upit preko forme. Servis Goran ne mogu da dobijem magacionera da proverim. Ne vozis Volkswagen, ides pod mac...
  15. Nemaju. Imaju samo ponesto za teretni program i to je to. Zvao sam da ih pitam. Da, video sam da su to P/N drugih brendova, pa cu zvati sutra i Opel servis Sto se tice ovlascenih servisa, oni to prodaju u kompletu sa svim drugim dihutnzima, pa moze da se desi da im je ostalo (tako mi kaze moj majstor koji radi kod Stojanova). Ako im nije ostalo, onda samo set koji kosta oko 10.000 dinara i ceka se oko 15 dana da dodje - sto mi nije bas idealno. Ako sve ostalo propadne, nadam se da cu iskopati na otpadu.
  16. Ćao ljudi, Skinuo sam turbinu i poslao u Užice, ali imam problem. Dihtung, broj dela 51825842, je progoreo i pola ga fali. Nisam uspeo da ga pronađem nigde danas kada sam zvao, prosto nema gde da se poruči. Ostalo mi je da zovem otpade i ovlašćeni servis sutra, ali da proverim ovde da li neko možda zna gde bih mogao da probam da nađem/napravim po meri?
  17. Našao sam deo. Niko nije znao da ga nađe napamet odnosno prema imenu "Poklopac hladnjaka EGR ventila", pa sam malo kopao po netu i našao PartNumber - odjednom ga svi magično imaju na lageru. Cena je oko 8.000 dinara. Evo ga PN i slika dela:
  18. Jel moguce da to toliko cesto pukne? Jos i da pitam da li postoji korelacija izmedju egr delete i ovog problema? Da li neko ima predstavu?
  19. Pozdrav ljudi, Treba mi asistencija, jer ne uspevam da pronadjem kako se zove deo sa slike. Bio sam do Cubija (jer su mi najblizi koji rade subotom) i otkrili smo da mi tu curi antifriz, ali nemaju pojma kako se deo zove i sta treba da kupim. Auto je Lancia Delta 1.9 MultiJet TwinTurbo. Nalazi se napred pored izduva/turbina. Sinoc kada mi je zadimio auto, mislio sam da se zapalio, koliko je gust beli dim kuljao ispod haube. Srecom, ispostavilo se da je puklo to plasticno kuciste i da je izbacivao Antifriz pod pritiskom po turbinama. Zna li neko sta treba da trazim da kupim?
  20. Nije pitanje, vise konstatacija. Danas sam, posle godinu i po dana vlasnistva, slucajno skontao da imam elektricne retrovizore, pa eto ko ne zna... Kada je taster za biranje podesavanja levog/desnog retrovizora u srednjem polozaju i pritisne se taster za podesavanje polozaja retrovizora (na kruznom tasteru) retrovizori se sklope/otklope. Ja ostao odusevljen otkricem, jer sam uvek sklapao rucno kada parkiram.
  21. Ljudi, taman sam se pomirio sa mojom Deltom. Nemojte mi ovo raditi... :/
  22. Generalno, sve je resivo, ali treba uloziti novca i vremena. Uloziti vreme je mozda jos i gore od novca. Povlaci se po majstorima, trci tamo - trci 'vamo. Trazi delove... Zato kazem da previse trazi. Realno, da spusti cenu na 3000, pa da racunas ok. Dosta toga sto si naveo sam ja imao, ali sam resio kako je naislo, pa nisam ni osetio. (Jos DPF da resim, ako ne budem uspeo bez njega da prodjem tehnicki i "banja". - jbg, zeznuo sam se na neiskustvo sa dizelima.) Neko mi je polomio masku na parkingu, pa sam je zamenio. Auspuh sam resio sto je visio. Crkle su mi diode u levom stop svetlu, pa sam ga zamenio. Prokapao mi hladnjak, pa sam ga zamenio iako sam mogao da ga vozim. Mislim, kontas poentu. To su sve normalne stvari koje se kvare i desavaju, ali najgore je kada ljudi zapuste auto i ne odrzavaju ga. Onda se toliko toga nakupi da ne mozes da se izvuces. Od takvih osoba je najbolje ne kupiti auto. Zato je meni opste stanje auta bitnije od pojedinacnih kvarova. Sve se pokvari i moze da se popravi. Ne mozes da zameris vlasniku ako prodaje auto jer je sevnula turbina ili otisao plivajuci zamajac. Skupo je i hoce da ga proda, da ne mora on time da se bakce. Ulozis u tu jednu stvar i miran si. Problem je ovo sto si ti naveo. Gomiletina sitnih kvarova koja sama po sebi govori kako je taj auto odrzavan. Vreme koje moras da ulozis (i stres koji to prati) da dovedes zapusten auto u stanje normalnosti daleko prevazilaze novcanu vrednost. (bar meni)
  23. Ja koliko sam video: zavesica panorama krova kao da je ispala iz ležišta ili se pokidala - nagužvana je. Verovatno je mehanizam za uvlačenje zavesice otkazao. Vozačko sedište ima zareze od cibzara verovatno Čini mi se da fali plastični deo table ispod radia Auspuh poprilično visi - ovo verovatno znači da je DPF "pa pa". I kod mene je isto ovako auspuh visio, jer kada su vraćali kućište DPFa nisu ga vratili lepo. Mislim da je cena previsoka za to stanje auta, a da definitivno možeš da nađeš bolju.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...