Jump to content
FAS Goran

Zafree

Members
  • Content Count

    12
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Zafree

  1. O cemu to zavisi? Pretpostavljam o sagorjevanju u motoru? Zasto su temperature toliko niske s vanjske strane katalizatora kada se mjeri laserskim termometrom?
  2. Auto je Saab 9-3 iz ´05-te s FIatovim 1.9 (88kw) motorom i 235 tkm na satu. Kvacilo i zamajac su mjenjani prije ca. 50-60 tkm ( original Opel ), al mislim da su skroz uredu - nema proklizavanja. Auto nekad ide super, a nekad imam osjecaj da umire. Na kontrolnoj tabli nema lampice koja pokazuje kada pali regeneraciju, ali osjetim po radu motora i potrosnji da je pali svakih cca. 1000 km. DPF nije vadjen niti gasen. Od zvizdanja se cuje jedino turbina (ne prejako) i to od cca. 2500 rpm-a pa nadalje. Skidao sam i usisno crijevo od turbine i radijalnog lufta na osovini gotovo da nema. Takodjer sam promjenio EGR, MAP i MAF, Injektore, i interkuler ( sve original ) bez ikakve znacajnije promjene. Najvecu promjenu sam primjetio kad sam nedavno "ocistio" katalizator - puno manje vibracija kod ubrzanja i u prosjeku dosta bolje vuce, ali nije to to. pa me zanima da li je do katalizatora ili mozda DPF-a? Na vise mjesta na netu sam procitao da je ciscenje katalizatora besmisleno, a ne kupuje mi se novi da ustvrdim dal je do njega. Zato sam i radio ovaj test sa temp. katalizatora, ali vrijednost ocitanja sa termometra mi djeluju nekako preniska samo 100 °C na ugrijanom autu?! Inace sam primjetio da u trenucima kada losije vuce ima nekakva "trzanja" motora izmedju 1000 i 1500 rpm ako mu lagano dodajem gas dok je u leru, a kad dobro vuce toga nema :/ Jos neki predlog sta bi moglo biti?
  3. Već duže vremena mi auto slabije ubrzava, fali snage i trese kod ubrzanja, naročito na uzbrdici. Simptomi su najmanje izraženi ujutro kad se motor ugrije na cca. 50 °C. Sumnjao sam na katalizator pa sam ga probao očistiti i stanje se znatno poravilo, ali ne dovoljno. Manje troši, ranije "povlači", manje trese, ali ipak fali snage. Mjerio sam temperaturu katalizatora laserskim termometrom. Na ulazu je temperatura 115-120 °C na izlazu 95-100 °C. Motor je bio potpuno zagrijan prije mjerenja, a mjerenje sam napravio pri 2500 rpm-a (5 minuta). Dijagnistika pokazuje: Senzor 1: min.168 °C; max. ( na 3500 rpm) 420 °C Senzor 2: min.160 °C; max. (na 3500 rpm) 320 °C Da li su po vama ove temperature OK i kolike bi trebale biti kod ispravnog motora/katalizatora/DPF-a? Motor je 1.9 (88kW)
  4. Pozdrav, danas sam išao napraviti " Leak Off " test injektora. Uredno na injektore pospajao one menzurice što dođu u setu i povratne vodove začepio. Kad sam upalio auto čepovi na povratnim vodovima su "poizbijali" i gorvo počelo prštati na sve strane Moja pretpostavka je da bila da čepovi služe da spriječe ulazak zraka u sistem, a ne da spriječe izlaz goriva . Sad pitanje, da li je to normalno i ako nije, šta bi moglo biti u pitanju? Auto je Saab 9-3, 1.9 TID 88 kW
  5. Vidim da ste dosta optimisticni u vezi mog pitanja dizne stizu
  6. MS PK hvala na brzom odgovoru! Nisam ni ja siguran, al koliko sam se uspio naci na netu, literatura kaze da se kompresija mjeri na topal motor, majstori uglavnom kazu na hladan :/ Auto je kupljen u Njemackoj gdje trenutno i zivim. Ja sam 4. vlasnik tako da nisam bas uvjeren da je kilometraza prava - nekom zdravom logikom bi mu dodao jos minimalno 100hkm, al ne mora biti :). Auto sam kupio za relativno malo para s nadom da ce izdrzati godinu dana, al eto svidio mi se pa ga planiram zadrzati jos dvije godine ( cca. 40-50 hkm). Naknadno sam sam saznao da su ovi motori medju najboljim CR dieselima. Mala potrosnja ulja me takodjer ohrabruje, al sto se tice kompresije na netu sam nasao svakakva misljenja tako da... Dizne bi narucio sve 4 reparirane i zamjenio bi set kvacilia, pa prije nego se bacim u trosak htio sam cuti misljenje dal se po vama investicija uopce isplati s obzirom na stanje motora.
  7. Prije par dana sam izmjerio kompresiju i rezultat po cilindrima je sljedeći: 28.5, 28.5, 27.5, 28.5 bar Kompresija je mjerena cca. 1-1.5h nakon što je motor bio zagrijan na radnu temperaturu, dakle "na toplo". Budući da je došlo vrijeme za zamjenu kvačila, injektora i još nekih dijelova volio bi znati u kakvom je stanju motor prema ovom mjerenju tj. dal je po vašem mišljenju "sposoban" prekotrljati još 40-50 tkm, bez generalke naravno ? Auto je Saab 9-3, 1.9 Tid (čitaj Jtd), 8v, 88 kw, star 14 godina, 215 tkm na satu. Motor za sada ne troši ulje ( cca 1dcl / 15tkm), potrošnja od 0.5 do 1 litre viša od deklarirane. Ujutro upali (na -10 ) sa malo bijelosivkastog dima.
  8. Ova moja nije vakuumska tako da..., al nasao sam neku za 25 eur, radi samo cu je ocistiti pa cemo vidjeti.... Ovo za dizne znam iako sam ga vozio nekih 3tkm takvog, al trenutno je parkiran da ne bi bilo.
  9. Bili ste u pravu, problem je ipak u klapni-zatvori na cca. 3/4 i onda se ponovo otvori... Probao sam i rucno zatvoriti klapnu, gasi bez problema. Kad uhvatim vremena probat cu je jos ocistiti i onda ovo s gornjeg linka pa cemo vidjeti... Bolje klapna nego zamajac Hvala!
  10. Nisam to probao jos.. Pretpostavljam ako ga ne uspijem tako ugasiti da vuce negdje fals? Probam veceras pa javim...
  11. Da rucno zatvorim klapnu dok gasim auto ili da zatvorim samo klapnu dok auto radi i probam ga na taj nacin ugasiti..? Mozda glupo pitanje, dal je moguc auto ugasiti samo klapnom?
  12. Svakako cu i to jednom napraviti jer sam primjetio da pusta malo ulje, ali samo unutar kucista tj. nema curenja van...I klapna radi za sada ( provjereno ) tako da ne vjerujem da je tu problem. Jel imao tko iskustvo da mu je dizna ( injector) pravila ovakav problem?
  13. Koliko dugo klapna treba ostati u zatvorenom polozaju? Kod mene ostane samo djelic sekunde... Probao sam dvije klapne i jednako rade tako da pretpostavljam da je to ok?
  14. U posljednje vrijeme mi se događa da se auto porilično strese kod gašenja. Kako je došlo hladnije vrijeme počeo je teže šaltati u prvu i drugu tako da majstor vjeruje da bi trebalo promjeniti set kvačilo/zamajac i da je tu problem iako su isti promjenjeni prije 45tk (original). Isto se događa kad gasim auto sa stisnutim i otpuštenim kvačilom. Leptir na usisnoj grani sam skinuo, očistio i on provjereno radi. Prošle godine u 3. mj. su promjenjeni svi nosači motora (original) tako da bi i njih isključio. Mogu li ovakav problem praviti loše dizne jer jedna poprilično "kuca"? Šta bi po vama mogao biti uzrok?
  15. Samo da javim da sam ga upalio..Problem je bio sto ni drugi kraj cjevčice nije bio dobro pritegnut pa je gubio pritisak. Pritegnuo je i upalio iz prve Hvala vam na savjetima!
  16. Nažalost, uspio sam isprazniti alumulator ali nije upalio Čini se da je sve pospajano kako treba, pumpa radi, al bit će da ne može povući- filter goriva prazan...gresku P0090 sam obrisao, ali se ponovo vraća. Jel ima nešto "radikalnije" za napraviti il' da nastavim verglati dok ne upali?
  17. Je to je 1.9jtd 88 kw.. Prije paljenja sam dodao kontakt 5,6 puta, "krkljanje" je prestalo, al provjerit cu jos jednom dal je sve pospajano kako treba i pobrisati gresku pa cu probati ponovo... Jel moguce da zbog greske u ECU ne moze upaliti?
  18. Ovaj vikend sam mjerio kompresiju motora preko otvora za grijače.. Crijevo manometra je deblje pa sam morao skidati cjevčice za dovod goriva dizni kako bi mogao "uglaviti" manometar na adapter. Na kraju nisam zašarafio jednu cijevcicu na diznu i kad sam pokusao upaliti culo se "krkljanje" zraka i nisam mogao upaliti auto. ECU je izbacio grešku P0090: Rail pressure sensor circut, below mnimimum limit. Sad me zanima da li je potrebno odzračiti sustav i ako da, koji je najbolji način? Auto je Saab 9-3 ( 2005.), 1.9 TiD 8v (z19dt)

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...