Jump to content
FAS Goran

Dfast

Members
  • Content Count

    226
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Dfast


  1. Stigoh da Ispitam ulozak brave, jednostavno se skida ima dva pipka koja ulaze u samu bravu i kad se oni oslobode (savcigerom sa strane) ulozak lako ispada napolje.

     

    Medjutim nije ulozak brave, on radi kako treba. Desava se da anlaser krene da vergla i odjednom stane kao da izgubi kontakt. Ne verujem da je automat jer da je automat ne bi uopste krenuo da vergla, ili bi samo kliktao. Jeli ide +davac za anlaser preko nekog releja ? 


  2. Evo ja juce skinuh alternator nadajuci se da zvuk dolazi od remenice. Medjutim alternator zdrav remenica nije blokirana, alternator normalno okrece, ne zapinje i nema lufta.

    Tip za skidanje, moze se izvuci na gore (za one koji ne rade na kanalu) pomeri se samo filter goriva i nosac filtera i onako, malo potesno ali se izvuce.

     

    Proverih sve remenice i na moje iznenadjenje remenica serva ima lufta, aksialni luft od nekih par mm. Bez kaisa motor lepo radi i nema nikakvih cudnih skripavih zvukova.

     

    Sta sad? Je li imao neko problem sa servom i da li je ovaj luft "regularan"?


  3. Ovo,

     

    http://www.liqui-moly.de/liquimoly/produktdb.nsf/id/en_3721.html?Opendocument&land=GB&voilalang=e&voiladb=web.nsf

     

    odlicna stvar, sigurno ce ti smanjiti duvanje tako da ce bar smanjiti izbacivanje ulja. Sama potrosnja ulja/sagorevanje ce ostati ali verovatno u manjoj meri. Aditiv je efikasan (licno isprobao) motor bolje radi i trosi manje goriva. Taman za neko vreme dok ne resis sta dalje.


  4. Ja sam cuo a i ja se spremam da ih menjam.

     

    Iskustvo sa jednog stranog foruma se poklapa sa mojom pricom. Auto trosi ulje otkako sam ga uzeo. Kada sipam mineralno ne vidi se plavi dim, cim sipam sintetiku vidi se plavi dim. Nije to dimna zaveza ali se vidi s vremena na vreme, a kada se vozi iza mog auta oseti se miris sagorelnog ulja. Turbinu sam remontovao cim sam uzeo auto na oko 205kkm, potrosnja ulja ostala, gumence ventila zamenio na oko 235kkm, potrosnja ulja ostala, sipao keramilku u ulje, motor znacajno lepse radi, smanjio potrosnju goriva ali ulje i dalje trosi. Auto sve vreme lepo pali i radi, prosecno trosi 5,5-6L ali trosi i ulje. Koliko, pa oko pola litre na 1000km, ako se cepa ode i na 800ml na 1000km.

    Uglavnom prica je sledeca: kod tog lika su otisle uljne karike, motor je ok, kompresija ok ali trosi ulje. Onda se setih da je moj burazer menjao karike na 150kkm na nekoj Fiesti dizel,isto se uljne karike potrosile. Uglavnom dojadilo mi je vise da dolivam i resio sam da ga otvorim.

    Moje pitanje je, set za jedan klip u Ap sportu je oko 3000din, na nemackom ebay je 60e. U cemu je fora? Jeli kupavao neko karike i gde?


  5. Da se i ja ukljucim u diskusiju.

    Vec duze vreme me zeza zadnji brisac, zaglavi pa se cuje relej kako stekce, pa u jednom momentu popusti.. i tako dok skroz nije zaglavio. U medjuvremneu naletim na drugi polovan i drzim ga u rezervi.

     

    Skinem danas originalni, rasturim i zeznem se. Skinem kucicte el.motora sve lepo podmazem ali kad sam trebao da ga vratim popucaju oni metalni pipci koji drze kuciste el.motora. Motorcic nije bio zaglavio, i kad sam ga podmazao okretao je lakocom.

    Osovinica metlice brisaca je ta koja uglavnom zariba, sto je kod mene bio slucaj, tako da treba ici tim redosledom, odblokirati osovinicu koja se lagano izbije gumenim cekicem ili nekim radapcigerom da se ne bi ostetila. Nije niko pomenuo pa da kazem, na vrhu osovinice se nalazi mali prstenasti osigurac koga treba prethodno skinuti. Uglavnom je prekriven talogom rdje pa se i ne vidi.

     

    Elem, izvucem drugi kompletan motor jer mi je prethodni neupotrebljiv, ali dzek releja nije isti, ima isto konektor za tri zice ali je veci.  Nema veze, skinem podmazem osovinicu na ovom drugom motoru, prebacim relej sa starog motora, sklopim, probam, radi. Namestim ga nazad na vrata kad ono...?  brisac mi umesto ulevo ide udesno ?  Onda skapiram da je motor sa starijeg modela pre 99 i na njima metlica stoji na levoj strani dok je kod modela od 99 stoji na desnoj strani.

     

    Sad me mrzi da skidam i poredim opet ali u cemu je razlika? Verujem da el.motor vrti u istu stranu, relej je ostao isti, misam obratio paznju na zupcanik mehanizma, ili ona osovinica el.motora ima kontra navoj?

    Zna li neko? :laughing:


  6. Ne mogu da kazem da bas vidim svrhu ovoga. Ja recimo povremeno sipam aditiv za ciscenje dizni pre nego sto krenem na neku duzu relaciju, a kad naidje brdo ja pedalu do poda. Kada prestane da dimi pri punom gasu znaci da je aditiv odradio svoje i da dizne rasprsuju kako treba. Ovo produvavanje koje se ovde preporucuje u smislu izbacivanja nagomilanih naslaga iz cega? auspuha, usisa, izduva? Mislim da bilo koja duza voznjica na otvorenom cini da se motor potpuno zagreje, da kondenzat iz ulja ispari, a da nema potrebe naterivati motor u neke visoke obrtaje niti auto u neke brzine radi toga. Duza voznjica, pa recimo pola sata na otvorenom i jedno brdo za gas do poda je sasvim ok.


  7. Auto kao auto je ok, ako nisi previse zahtevan sto se tice opreme, ipak je to srednja klasa. Udoban, tih, robustan, trapovi podnose dosta kilometara. Sto se tice motora meni licno 2.0 je bolja opcija, taman je jaci koliko treba za tu kategoriju, a mislim da trose isto. Po gradu popije preko 9 a na otvorenom je i stedljiv, bar ovaj moj na otvorenom ide oko 7,5. Moj je 1.8 presao 180kkm a ulje mu je jos zuto, lepo radi, lepo poteze, troskari malo ulja oko 150gr sintetike na 1000 ali mislim da je zbog gumica.

    Ako ga uporedim sa fiatom ili fordom ili VW meksi je od svih pomenutih, ne mislim na ljuljanje nego na osecaj u voznji, osecaj enterijera. Lezanje na putu odlicno, sve ok ali nema onog osecaja kao kad vozis auto iz vise klase, sto on doduse i nije. Kad se sve sagleda, ako auto nije neodrzavana kanta, nema tu nekih troskova, sve potraje poprilicno do zamene.


  8. Na netu postoje specifikacije i jednog i drugog ulja,

    http://flcf.onion.it/commonfile/ENG/pdf/1092_stec_ENG.pdf

    http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=primus%20dxm%20sae%205w-40&source=web&cd=2&cad=rja&ved=0CCgQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.swdrheinol.com%2FWEBCOMpro%2Fmodule%2Fdownload.php%3Fdownload_index%3DHTNTrkb2.pdf%26download_start%3D1&ei=F5WnULzWHqeU0QWWk4DwBA&usg=AFQjCNH5cDZyZ9eZPYSqAEX0cCnfOn8Z7g

    Slicna ulja s tim sto je Reinol savremenije low saps ulje i ima B4-04 specifikciju koja je novija od B4 koga ima Selenia. Selenia za nijansu gusce ulje i ima jaci paket aditiva.

    U svakom slucaju Reinol nikako nije za ispiranje, slobodno ga koristi. Ako ga imas u neogranicenim kolicinama :smoke: , daj ga ima nama ako je dzaba :-)


  9. Zanima me da li u punta mk2a 1.2 16v, 2002. godište, mogu da sipam sintetiku? Tj. zanima me da li cu na taj način više sačuvati motor, ili je najbolje da sipam 10w40, po preporuci? Razmišljao sam o Mobilu 1 ESP 5W30

    Za taj motor uzmi bilo koje kvalitetnije 10w40. Posto ide zima mozes i 5w40, a ako ti mobil 1 0w40 nije skup slobodno sipaj, kod njega nema greske, samo pazi da uzmes original jer se to ulje prilicno (najvise) falsifikuje. Sto se tice potrosnje ulja, desi se da kod prelaska na sintetiku u prvom momentu motor potrosi malo ulja, ali vec posle par hiljada km ta potrosnja ustali i ne prelazi normalnu meru. Druga stvar je, da razlog potrosnje ulja u 90% slucajeva lezi u stanju motora i predjenoj kilometrazi a ne u brendu ulja, i ako motor nastavi da trosi sintetiku znaci da je do njega a ne do ulja. Naravno tu izuzimam neke divlje marke ili falsh ulja.

    Sto se tice cuvanja motora ako bas hoces onda sipaj 10w-50 ali ga je tesko naci.


  10. Ako je u zatvorenom pakovanju, motorno ulje po proizvodjacu traje min 5god. Sto se mene tice nema rok trajanja, uvek ga potrosim pre tih pet godina. Ova novija ulja imaju u sebi razne additve i moguce je da oni izgube na efikasnosti s godinama ali verujem da to ne moze imati nekog uticaja na motor, pogotovu ako su pakovana u metalnoj ambalazi ili buradima.


  11. Kada ugasis auto, uljna pumpa prestane da radi, pritisak ulja je nula. Ostavis auto preko noci, motor se ohladi, zapremina ulja s padom temperature se smanji, a malo ulja se i vrati nazad.

    Ujutru upalis auto, naravno u podizacima ima ulja, cak i da nema ulja upalio bi jer potpuno prazan podizac moze da potisne ventil.

    E sad kada je ulje gusto ili je suvise hladno za tu gradaciju pumpa ne moze dovoljno brzo da nabije ulje u podizac jer su veliki otpori. Zato se uzima ulje nize gradacije koje ima bolju tecljivost na nizim temperaturama.

    Potpuno suprotna stvar je kada su podizaci u autu odradili svoje i krenu da se cuju kada je motor na radnoj temperaturi. Tada ide trik sa guscim uljem ali i to je kratkog roka.

    Seleniju K bi trebala da je ok.


  12. Da ti je problem u gustini ulja onda bi ti na hladnom motoru rad bio extra, a na vrucem bi imao taj problem zar ne? Dok je motor hladan ulje je gusce, i obrnuto- cista logika.

    Pretpostavka je majka svih zajebancija :-)

    Upravo suprotno, gusto ulje ne moze da napumpa dovoljno brzo kad je hladno i zato mu stekcu podizaci. Lakse ulje i problem resen, 0w-40 ili 5w-30 ionako ide zima.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...