Jump to content
FAS Goran

pilgrim011

Members
  • Content Count

    138
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

pilgrim011 last won the day on September 1 2022

pilgrim011 had the most liked content!

About pilgrim011

  • Rank
    Regolari

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Realno, ako hoćeš gumu iole pristojnog kvaliteta, imaš za iste pare kao onaj Barum što si kačio Sava All Weather, koji je kolega @ISV_01 nahvalio lepo. Istina, ogromne su šanse da ćeš morati da reklamiraš inicijalno, sudeći po skoro svim forumašima koji su kupovali Savu. Ako hoćeš malo još bolje, za dodatnih 2.000 dinara (za sve 4) imaš Kleber Quadraxer, istina druge generacije - ne vidim da ima za tvoju dimenziju trojka nakon kraće Google pretrage. Dvojka se zasad odlično pokazala kod mene posle nešto manje od godinu i po dana korišćenja. Koliko vidim, trojka je još dosta bolja, nahvalio je i najveći forumaški stručnjak za pneumatike na istoj ovog stranici.
  2. Zanimljiv test AS guma, CrossClimate 2 pobednik, Kleber Quadraxer 3 četvrti, a ako ubacimo u računicu element cena kod nas (jer cene koje vidim u videu dođu skoro iste za npr. Kleber i GoodYear, a kod nas razlika 4.300 po gumi za "moje" dimenzije), Kleber mi se čini kao apsolutni best buy. Što se tiče najgorih, od poznatih brendova Toyo, Uniroyal i Falken se nisu proslavili. Edit, zaboravih da dodam, čovek je iz nekog razloga performanse na snegu nagradio sa valjda svega 15% učešća u ukupnom rezultatu, a vlažni i suvi uslovi su "dobili" po 30%. Ako je nekome sneg podjednako bitan ili čak bitniji od ove druge dve kategorije, Kleber je drugi, za nijansu iza CC.
  3. Evo ovaj iskoristio i nije se sjajno proveo: https://www.b92.net/putovanja/vodic-kroz-grcku.php?yyyy=2023&mm=09&dd=03&nav_id=2391758. Inače, ja uzeh Atlas Internacionalni+ paket, baš da bih izbegao ovo iz članka.
  4. E, da, ovo mislim da je specifično za Fiat - nikad ne pokazuje potrošnju 0, uvek je makar 2l/100km, i mene to zanima. Neki drugi automobili u tim situacijama pokažu 0, što je negde i logično, makar ako se ide nizbrdo bez gasa a u brzini - ler navodno uvek troši nešto, tj. čini mi se da sam pročitao tako nešto
  5. ^ Ovo je otprilike ono na šta ciljam - suviše je tu varijabli da bi čep metod bio pouzdaniji od standardizovanog ADAC testa. Npr. kako znamo da je količina natočenog goriva koju vidimo na pumpi realna i da ne kradu i tu, makar neke pumpe? Nešto poput onih vaga na pijacama koje pokazuju 2kg voća a dobijete 1,5kg npr. Ili možda neka pumpa sipa gorivo sa 3% učešća neke tečnosti koja nije gorivo, a zarad većeg profita. Itd. Zašto bismo kompu na pumpama verovali više nego kompu na svom vozilu?
  6. pilgrim011

    Planinarenje

    Jeste Tupavica - išli smo za Pirot, pa odatle na drugi deo SP. Slažem se, Stara planina je najlepši deo Srbije. Meni i drugaru nije bio potreban lokalac - skinuo sam trail mape (gpx) za ono što smo planirali da obiđemo, otvarao preko jedne od mnogobrojnih GPS app i eto. Za Midžor i ne treba - postoji stari vojni put i čitavo vreme se ne silazi sa istog. Videli smo više puta lisicu, zeca, vevericu, sve u 24 sata. Plus divlji konji.
  7. @Ivan, brzinomer se namerno podešava tako da pokazuje veću brzinu od realne, tako je kod svih automobila i svaki vozač zna za ovu činjenicu, manje-više. I pametno je što pokazuje više. Lično bih voleo da, kao jedan od najvećih znalaca ovde, prokomentarišeš ADAC rezultate gde 80% automobila (sa standardnim motorima) ima ili tačnu potrošnju na kompu (mali broj) ili pokazuje veću potrošnju od realne, i razliku u odnosu na 100% forumaša kojima čep pokazuje da troše više nego što board kaže. (Edit - možda si i prokomentarisao, kad bolje pogledam prethodni post). Znam da na osnovu pre svega ADAC testova predlažeš ljudima gume, iako u tom slučaju njihove preporuke mogu biti sumnjive jer najverovatnije imaju sponzora koji drmne pare da bude bolje plasiran. U ovom slučaju sponzora nema sigurno jer nije taj tip testiranja, pa mislim da bi još više trebalo verovati ADACu za ovo. Takođe, da li zaista misliš da prosečan forumaš može bolje da izmeri "po čepu" u odnosu na ovu metodologiju ADAC: " The evaluation draws on the ADAC Ecotest measurements , which are carried out as part of the auto tests. This means that both the driving profiles and the environmental conditions are always the same for all measurements - a prerequisite for comparative analyses."?
  8. pilgrim011

    Planinarenje

    Evo još jednog planinara, slike sa uspona na najviši vrh Srbije bez KiM - Midžor, 21. maja. Inače, vreme je bilo ok, ali je vetar razvaljivao. Nama je delovalo da duva nekih 150-200 km/h kod najjačih udara (lupam jer nisam stručan za brzine vetra), pošto nas je povremeno pomerao s mesta, tj. teško/nemoguće je bilo zadržati pravac kretanja ponekad. U pitanju je naporan uspon, ali da nije bilo vetra, bio bi lakši od penjanja na Rtanj, jer se kod Rtnja savladava mnogo veća nadmorska visina i u proseku je strmije, koliko se sećam. Ima i divljih konja na Staroj planini, a ubacio sam i slike vodopada koje smo posetili nakon osvajanja Midžora.
  9. ^Ma jasno sve, samo hoću da kažem da u praksi to dovodi do pogrešnih podataka, i da sudeći po navedenom istraživanju, treba više verovati kompjuteru nego metodu "do čepa".
  10. Zaboravih da napišem suštinu posta za slučaj da neko nije skapirao - prema nauci, tačnije struci (ADAC) svega 20% automobila pokazuje manju potrošnju od realne, dok prema kolegama forumašima 100% automobila pokazuje manju potrošnju od realne. Ovo mi ukazuje na problem sa metodologijom merenja, jer uvek gledam da verujem stručnjacima za određenu oblast i nauci više nego pojedincima koji se iz hobija bave nečim. E sad, nauci/stručnjacima mogu da ne verujem ili da budem skeptičan samo u situacijama kada je jasno da je neko npr. istraživanje sponzorisano od strane neke firme ili kada se laže zbog nacionalnih interesa (npr. ADAC za nemačka kola). Ovde ne vidim opasnost od takve pristrasnosti, jer nijedan brend nije favorizovan niti može išta da finansijski profitira od konkretnog istraživanja.
  11. Oduvek mi je ova priča da samostalno možemo izmeriti potrošnju (kao laici) preciznije nego kompjuter bila malo nelogična. Evo šta sam našao vezano za ADAC istraživanje - ukratko, našli su da komp većinom laže tako što pokazuje veću potrošnju od one koje je ADAC izmerio, i od standardnih automobila (non-electric), samo 13 od 64 ispitanih pokazuju manju potrošnju od realne. Evo i istraživanja: https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/autokatalog/autotest/bordcomputer-verbrauchswerte/
  12. Buka nikog nije ubila. Sve bi to bilo super kada bi postojalo jasno razgraničenje između zimskog i prolećnog perioda. Ovako kako je u Srbiji već godinama, ti staviš zimske u novembru, i onda do kraja marta imaš maltene više prolećnih dana, temperature često oko 18,20, pa i 25, što znači da većinom (ili makar 50% vremena) voziš zimske kad im vreme nije, i u situacijama kada možda nije ni najbezbednije voziti ih. Onda pređeš na letnje i udari sneg u aprilu, rizikuješ još više. Prođe nekoliko dana, sve ok do maja, onda u maju opet udari sneg a ti sa letnjim... Tako da nisam siguran da je zimska guma pravo rešenje za bilo koga ko ne živi na planini ili makar ne posećuje često predele sa hladnijom klimom i više snega. Tj. verovatno su zimske ok rešenje i za ljude koji ne zavise od svog automobila i uvek mogu da pređu u gradski prevoz kad god procene da je rizično voziti.
  13. Uuu, super, pomislio sam na wd40, već ga imam, ali nisam bio siguran radi li posao ovde. A za ogrebotine koje je napravio i taj kvadratić gde je otpala plastika, jel za to boju u spreju ili nešto drugo? Ako budem hteo da se bakćem s tim, ofc.
  14. Čuknuo me neko, zadnji branik malko stradao (slika). Uglavnom se "potpisao" crnom bojom kod mene (tj. ne znam jel ovo boja sa tog drugog automobila, ili je ogulio moju belu pa ostala crna podloga), ponegde se vide pukotine, mada ima i rupica kvadratnog oblika, vidi se na slici. Pitanje je šta da radim ako hoću ovo crnilo da sklonim SAM - jel mi treba boja u spreju bela, ili sredstvo za poliranje belo? I treba li mi da tražim koja je šifra boje ili je dovoljno "bela"? Ako treba šifra, gde je ona na GP, ako zna ko?

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...