Jump to content
FAS Goran

Sheriff

Members
  • Content Count

    42
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Everything posted by Sheriff

  1. Mora se proceniti da li je nešto isplativo ili ne, ali sigurno se mogu naći primerci bez teških strukturnih oštećenja ili što bi se reklo "odvaljenih od života". Cena popravki, naročito u Švajcarskoj, je tolika da to često prevazilazi vrednost vozila, a pri tome oštećenje ne mora biti uopšte veliko, jer je satnica enormna, a delovi preskupi, jer prosečan Švajcarac ne ide po otpadima da traži delove, nego ode u servis, dobije predračun, pa računa. Ako je auto bio nešto stariji (5 I više godina) i vlasnik nije imao kasko, doviđenja, prodaje se veoma jeftino ili ide u kobasice. Ne isplati se to popravljati.
  2. Ima tu logike. Ja sam pre 4-5 godina kupio Pandu uvezenu iz Švajcarske. Bilo joj je oštećeno desno krilo i oboje desnih vrata (ta strana je farbana kompletna). Nakupilo se tu još nekih sitnica za sređivanje, ali ništa strašno. Taj auto je imao pravih 58.000 km, unutra bukvalno nov, motor i menjač perfektni, rđe nigde, svako dugme radi, dynamic oprema. Taj auto dan danas vozim i uvek kažem nikada bolji auto nisam imao :-) mada nisam nešto sklon čestom menjanju automobila.
  3. Ja vozim Fiat Pandu 1.2 69ks 2010 godište i meni je prosečna potrošnja oko 6l, mereno više puta sipanjem goriva od čepa do čepa. Ja nemam kreni-stani vožnju (krećem se po Novom Beogradu i to uglavnom u vreme bez veće gužve), klimu koristim veoma retko, uglavnom sam sam u autu, a oko 50 % vožnje (nekada i više) mi je otvoren put. Pored toga, vozim defanzivno. Ja mislim da je ovo neki minimum potrošnje, osim ukoliko se ne vozi isključivo na otvorenom. Verujem da potrošnja može ići na 8 u nekim mnogo težim režimima rada (kreni stani, klima, oštrija vožnja i sl.). Inače što se tiče samog auta ja sam veoma zadovoljan. Delova ima, majstora ima, servisi nisu skupi, cena registracije nije visoka, veoma elastičan motor koji ne traži visoke obrtaje što meni kao defanzivnom vozaču veoma odgovara, petoro vrata, idealan za grad, umeren potrošač. Ono što je po meni najveća zamerka je plastika korišćena za izradu pojedinih delova i tu ne mislim na plastiku komandne table ili na vratima koji i nije toliko loša, već npr. plastiku ispod brisača, zatim neke plastične delove u motornom prostoru i sl, jer je veoma lošeg kvaliteta i krta. Tu su i povremena krckanja unutrašnjosti, ali sve u svemu po meni odličan auto. Istina moja Panda je u Dynamic opremi tj. ima alu felne, podešavanje sedišta po visina, volana po visini, deljivu i istovremeno kliznu zadnju klupu, tapacirane naslone na svim sedištima umesto onih plastičnih, obrtomer, profilisana zadnja sedišta (registrovana za 4 osobe), podizače prednjih prozora, zvučnike u svim vratima, klima. Ja bih Pandu svakako preporučio.
  4. Kod mene na Pandi kada mi se palila ovakva lampica, problem je bio u senzoru pozicije volana. Tako su mi rekli u servisu, jer je valjda grška ostala zabeležena, pa su pomoću dijagnostike videli. Inače meni se ta lampica upalila možda dva tri puta za nekoliko godina, tako da senzor nisam promenio. Već duže od godinu dana nijednom se nije upalila. Ako se već tako često pali, onda bi to definitivno trebalo videti i popraviti.
  5. O tim i sličnim napravama koje navodno smanjuju potrošnju se priča koliko je meni poznato sigurno 20 godina ako ne i više. Testovi su rađeni i epilog je naravno uvek isti - potrošnja se ne smanjuje njihovim korišćenjem ili što bi Ameri rekli snake oil. Da ne ulazimo sada u hemijsko-tehničke detalje zašto je to tako, može se pročitati na internetu, ali samo treba malo razmisliti. Taj koji bi izumeo tako nešto bi bio bogatiji nego Microsoft i Amazon zajedno i to pod uslovom da bi uspeo da sačuva živu glavu. Zamislite samo kolika bi to ušteda bila npr. za neko transportno preduzeće sa desetinama ili stotinama kamiona ili npr. javni transport nekog većeg grada. To bi bile uštede u milionima i to na dnevnoj bazi. O potrošnji goriva od strane vojske da i ne govorim, a stotine miliona privatnih automobila su tek kategorija za sebe.
  6. Tačno je to. Iz tog razloga ja kada prodajem auto uvek gledam da ga prodam nekome poznatom, jer ga svakako prodajem ispod cene, pa da ga barem prodam nekome koga znam, a uvek se nađe neko poznat kome treba, jer ipak dobije dobar auto po ceni po kojoj nema šanse da negde dobije.
  7. Meni na Pandi auto brže startuje kada je napolju hladno npr. ispod 10. Najsporiji start mi je kada je temperatura oko 15-16 stepeni. Nakon 20 je ponovo brz start. To nije neka sada veoma primetna razlika tj. ona se kreće između 2 i 4 okretaja pre paljenja što je sve u rasponu sekund ili dva, ali se ipak primeti. Nisam siguran, ali ja lično mislim da je to do baždarenja samog kompjutera koji reguliše smešu goriva i vazduha. Senzori šalju određene informacije kompjuteru, a on prema tim informacijma prilagođava tu smešu. Iz tog razloga kada je napolju veoma hladno, smeša je bogatija i ja bih rekao da zbog toga auto brže upali. Kada je malo toplije on pravi siromašniju smešu, ali izgleda da kod tih nekih graničnih temperaturnih vrednosti može doći do nešto dužeg verglanja. Možda i nije zbog toga, ne znam, nisam siguran. Ono što takođe može uticati na brzinu starta je sam analser, jer postoje brži i sporiji anlaseri. Na nekima možete brojati obrtaje, a na nekima teško. Npr. na staroj Škodi sam imao duplo brži anlaser nego na Pandi i start je bio momentalan, ali bukvalno čim se okrene ključ. Kod Pande već mogu brojati obrtaje anlasera, a pri tome je isti kompletno servisiran, a akumulator je praktično nov. Naravno, daleko od toga da se dugo verga, sve je to sekund ili dve, ali ja primetim razliku. Par puta sam bio prisutan kada su vozači startovali nove skupe autoobile i isto sam primetio da im mogu izbrojati obrtaje analasera i to mi je bilo baš čudno (2-3-4 brza okretaja pre starta), jer sam vljda sebi dok sam vozio Feliciju postavio takav standard da auto mora bukvalno odmah da upali, čim se okrene ključ i tu ne mislim na odmah posle sekund ili dva nego u stotinki.
  8. Poslednji put kada sam bio na redovnom servisu, bio je jedan gospodin sa Lancia Ypsilon sa automatskim menjačem. Ne znam koji je motor u pitanju niti koje je godište, ali to je Lancia Ypsilon kao na slici što je korisnica @jja postavila. Taj gospodin mi je u razgovoru rekao da ima puno problema sa menjačem i da je već platio popravku, mislim oko 20.000 RSD, ali problem je ponovo prisutan, tako da je auto ponovo doterao da vide šta dalje sa njim. Rekao mi je da je taj auto kupio ćerki na njeno insistiranje da želi taj auto, mada joj je on, po njegovim rečima, skrenuo pažnju da je menjač automatski i da to nije najpametnija kupovina. Zbog njenog insistiranja, kupili su taj auto i veoma brzo se pojavio ovaj problem sa menjačem. Kako mi je on rekao, problem se ogleda u tome što auto nekada neće u viši stepen prenosa npr. na auto putu. Problem nije konstantan, već se dešava povremeno. Još mi je nešto rekao, ali se ne sećam, jer je to bilo negde u maju kada sam bio na servisu. Naravno, prenosim samo ono što sam čuo i ne mora da znači da će kod svakog primerka biti problem sa manječem. Sve zavisi od auta do auta, ali u svakom slučaju treba biti oprezan. Ja lično ne bih kupovao polovan auto sa automatskim menjačem, jer mislim da je veća šansa da se automatski menjač pokvari nego manuelni menjač (naročito ako je auto polovan), ako se pokvari lakše je naći majstora za manuelni nego za automatski menjač, verujem da je i popravka jeftinija, a na kraju krajeva lakše je naći polovan manuelni nego automatski menjač, ako je popravka neisplativa. Moguće je i da nisam u pravu, jer ja lično nemam neko značajno iskustvo sa automatskim menjačem, osim što sam par puta vozio auto sa automatskim menjačem, ali opet kažem, to je samo moje mišljenje.
  9. Ja bih rekao da nema nekog generalnog pravila oko spuštanja cene, jer ima raznih kupaca i raznih prodavaca, kao što ima i raznih automobila. Neki prodavci ne žele da se natežu oko cene, stave relanu cenu prema stanju automobila i doviđenja, naročito ako im prodaja nije hitna. Sa druge strane neki odmah ukalkulišu određeni procenat za spuštanje cene. Isto tako neki kupci će uvek pokušati da spuste cenu čak i kada je auto u odličnom stanju, a cena je realna, dok će neki odmah platiti koliko prodavac traži ako je auto u stvarno dobrom stanju. Ja lično sam dva prethodna auta prodao ispod cene. Jedan sam prodao nekih 300, 400 evra ispod tadašnje tržišne srednje cene, jer mi je taj automobil ostao od pokojnog oca i zaista nisam bio siguran u kakvom je stanju taj auto, tako da sam ga praktično prodao po ceni najjeftinijih na oglasima, a verujem da je taj auto bio daleko bolji od tih primeraka. Vozio sam ga nešto kratko i nisam primetio nikakve problema sa tim autom, ali opet kažem nisam mogao 100% biti siguran da nešto neće iskrsnuti, tako da nisam hteo uopšte da dolazim u situaciju da nekoga oštetim. Drugi auto koji sam lično vozio više od decenije i koji je za to godište bio u odličnom stanju bez ikakvih skrivenih mana sam prodao za nekih 70% od najniže cene na oglasima tj. potpuno ispod cene, jer sam ga prodao dobrom drugaru koji taj auto vozi evo već skoro dve godine bez ikakvih problema. Sve zavisi kako ko razmišlja i naravno koliko mu je u određenom trenutku bitan svaki evro i koliko brzo želi da proda auto. Na kraju krajeva, slično je i sa drugim stvarima ne samo sa automobilima. Kada sam kupio moj sadašnji automobil, zamenio sam mu originalni radio sa nekim drugim i kada sam odlučio da prodam taj originalni pogledao sam kako im se kreću cene i cena im je bila 60 EUR i bila su dva-tri oglasa i kod svih je bila ta cena. Ja sam stavio cenu 30 EUR i prodao ga za jedan dan. Moje razmišljanje je bilo da bi taj radio bacio, jer mi ne treba, a ovako dobio sam 30 EUR, a neko je opet povoljno prošao i dobio potpuno ispravan radio. Možda ga je on kasnije preprodao, to ne znam i ne zanima me, to je njegova stvar i njegovo pravo.
  10. Neko moje iskustvo je da vibracije volana uglavnom bivaju ako točkovi nisu balansirani. Ako sa jednim setom guma, odnosno točkova nema vibracija, a sa drugim ima, ja bih prvo još jednom proverio da li su točkovi na kojima se javljaju vibracije dobro balansirani. Ne treba isključiti mogućnost da vulkanizer prvobitno nije dobro balansirao, pa zašto ne proveriti još jednom za svaki slučaj.
  11. Micra deluje prilično očuvano. Kada sam ja uzimao auto, razmišljao sam i o Micri, ali sam na kraju uzeo Pandu, jer je u tom trenutku bila najbolja kombinacija. Verujem da Micra sa tim motorom ide prilično dobro, s obzirom da je Panda sa svojih 69 KS sasvim ok. Daleko od toga da auto leti, ali je dovoljno za grad i održavanje neke prosečne brzine na auto putu. To što kažeš za crnu boju, meni lično bi to isto bila mana, ali na kraju krajeva najvažnije da je auto u dobrom stanju, a boja manje više. Teško je kupiti polovan auto, a ne napraviti nikakav kompromis.
  12. To se baš često dešava da vlasnik nahvali auto, bez ogrebotine i slično, a kada odete na lice mesta nema veze sa vezom. Da li njima to zaista ne smeta ili svesno nekoga zavlače ili su se nagledali toliko lomina da im taj konkretan auto zaista deluje ok, teško je reći. U svakom slučaju nije baš zgodno da neko napravi kilometražu da bi pogledao auto na osnovu nekih nerealnih informacija, a kada dođe potpuni šok.
  13. Sada sam detaljnije pogledao ovaj oglas za Audi i vidim da u naslovu stoji 4x4, a dole u opisu detalja kod stavke "Pogon" piše "Prednji". Totalna zbrka.
  14. Te zavesice, blatarice ili kako se već zovu, zaista jesu korisne ne toliko za onoga ko ih ima, već za one koji voze iza njega. Imao sam ih na prethodnom autu (fabričke) i jedino što je bila mana je što često prilikom sliaženja sa npr. nekog ivičnjaka i sl. znaju da zapnu, pa se desi da se vremenom pokidaju šrafovi što ih drže tj. proušije se plastika da tako kažem. Ja sam moje posle nekog vremena morao učvrstiti novim šrafovima i malo širim podloškama i sve je opet bilo ok.
  15. Da, sa teme sam skrenuo svesno, a rećiću i zbog čega. Pomislio sam da kada mu je majstor rekao da nema quattro da je mislio da nema sistem Torsen, pa sam zbog toga napomenuo da postoji i drugačiji sistem. To je razlog, jer ne verujem da niti majstor niti prodavac imaju neku zlu nameru da nekoga prevare ili dovedu u zabludu. Verovatno je neki nesporazum u pitanju.
  16. U svakom slučaju, kao što kažeš o ovome se dosta može pročitati na internetu, pa neka svako izvlači svoje zaključke. Možda Torsen sistem ima i sa pogonom samo na prednje točkove, ne znam i nisam ni rekao da nema ili ima, ali sam se fokusirao na varijantu quatrro pogona i tu sam rekao da postoje različiti sistemi. O ovome sam dosta čitao i to je tačno i odgledao dosta klipova još dok me je to zanimalo, ali ne kažem da sam sve skontao kako treba, ali ako nekoga više zanima on će se sam raspitati i ući u dubinu. Za konkretan primerak da li ima ili nema quattro pogon, majstor eto kaže da nema i prodavac ispade prevarant ili je možda neko njega prevario. Samo sam izrazio sumnju da je prodavac nekoga hteo svesno da prevari i dalje ne verujem u to.
  17. Quattro pogon nije isti u svim Audijima tj. postoje razlike između quattro pogona u npr. A5, A6, A8 i sl. i onoga u A3. Ti quattro sistemi imaju i drugačije nazive Torsen i Haldex. Kod Haldex sistema kao što bi trebao biti kod Audi A3, kompletna snaga ide na prednje točkove u normalnoj vožnji i auto se praktično ponaša kao i svaki automobil sa prednjim pogonom. Tek kada dođe do proklizavanja prednjih aktiviraju se zadnji i dolazi do transfera snage na zadnje. To je postignuto nekim sistemom duplog kvačila ili tako nešto. Kod Torsen sistema je permanentan pogon na svim točkovima. Ova razlika postoji ne samo kod Audija već generalno u VW grupaciji. Hoću da kažem da ne mislim da prodavac nekoga hoće da prevari, osim ako on ili neko drugi nije bukvalno nalepio oznaku, što ne verujem.
  18. Biće i slika, samo malo da ovaj sneg okopni pa da se nateram da uslikam
  19. Ja sam preko Excide site-a (battery finder) uradio pretragu za konkretan model i tačno je da za Pandu 1.2 od 2003 izbacuje Excide Excell od 44Ah, međutim ako izaberem verziju Pande 169 od 2010 godine pa na dalje, kao što je moja, sa motorom od 69KS, onda izbacuje tri opcije: Exide Excell od 50Ah, Exide Premium od 53Ah i Excide Start-Stop EFB od 60Ah. Ove novije Pande 169 imaju motore od 69KS, dok starije imaju 60KS i tu je ta razlika. Ovaj motor koji je kod mene je praktično potpuno isti motor kao u ovoj novoj Pandi 1.2 ili Fiat-u 500 1.2, samo što je kod mene EURO 5, a u njima je EURO 6. Za ovaj Excide Premium sam se odlučio zbog veće startne stuje ili kako se već kaže i zbog toga što auto ima klimu, centralnu bravu i elektične prozore, mada je suštinski mogao da ide i ovaj od 50Ah. Na Vartinom sajtu nije tako detaljno kao Excide i tamo mi je davao dve opcije Blue Dynamic od 44Ah i Silver Dynamic od 54Ah.
  20. Ja sam pre neki dan uzeo Exide Premium Carbon Boost 53Ah 540A. U autu sam imao neki neadekvatan akumulator tj. slabiji nego što je propisano i problemi su se javili kada su krenuli ozbiljniji minusi. Ono što sam odmah primetio je značajno brže startovanje i kada je hladan i kada je topao auto, jer sada alnaser mnogo brže okreće. Inače alnaser je takođe letos servisiran. Pre ugradnje akumulatora, provereno je punjenje i bilo je oko 14,2 V.
  21. Lično na Pandi nisam nikada ispuštao vazduh, ali ne bi trebalo da tu ima neke velike filozofije. Auto treba biti na radnoj temperaturi kako bi protok bio potpun (otvoren termostat) i onda polako odzračivati na mestima koja su za to predviđena dok ne krene tečnost. Auto se može i provozati malo sa otvorenim ekspanzionim sudom i uključenim ventilatorom i grejanjem kako bi voda procirkulisala kroz ceo sistem. Možda ne izađe sav vazduh iz prve, pa će trebati ponoviti. Kod nekih drugih automobila koje sam vozio uvek mi je bilo prilično jednostavno da odzračim sistem. Inače, mogu da kažem da Panda, poredeći je sa nekim drugim automobilima koje sam vozio, nema neko grejanje. Naravno ona greje nije to sporno, ali daleko od toga da duva vreo vazduh. Vazduh je mlak koji postaje topao kada se zagreje i kada je hladnije prvi krug za grejanje mi je uvek na maksimumu, a brzina ventilatora na 2 i tada bude ok. Negde sam pročitao da Pande generalno imaju taj problem sa nešto slabijim grejanjem. Naravno ako auto ne greje ili baš slabo greje, to bi već trebalo proveriti, jer u tom slučaju nešto nije u redu (termostat, vazdušni čep, zapušen mali hladnjak pa nema protoka, ne radi neka klapna pa meša hladan i topao vazduh ili nešto slično).
  22. Mislim da je najbolje informaciju tražiti u Udruženju osiguravača Srbije. Oni mu dođu kao neki centar gde se slivaju sve informacije, uključujući i one o bonusima i malusima tj. preko njih je uspostavljen centralizovani sistem. Npr. ranije ako ste imali štetu za koju ste bili odgovorni, vi ste jednostavno sledeće godine mogli promeniti osiguravajuće društo i nikom ništa tj. ovi novi ne znaju šta ste vi ranije radili. Danas je situacija drugačija. Svi su povezani preko Udruženja i razmenjuju informacije. Možda bi najbolje bilo da se ode direktno kod njih, jer teško da će preko telefona ili mail-a neko dati informaciju, barem su moja iskustva takva. Direktno kod njih sa ličnom kartom i saobraćajnom dozvolom, možda i daju informaciju, mada se sa tim birokratskim institucijama nikada ne zna. U svakom slučaju, mislim da je to prava adresa.
  23. Isti problem sam uvek rešavao blagim rotiranjem same ručice brisača, jer ako ona nije uštelovana kako treba nema tih brisača koji pre ili kasnije (a obično pre) neće početi da škripe ili još gore skaču po vetrobranu. Znači ako do škripanja ili skakanja dolazi kada brisač ide na gore, u tom slučaju sam ručicu rotirao u smeru kazaljke na satu i obrnuto ako škripi ili skače kada ide na dole, u tom slučaju sam je rotirao u smeru obrnutom od smera kazaljke na satu. Kako se ovo rašteluje ne znam ili možda ni fabrički nije namešteno idealno, ali znam da mi je ovo uvek rešavalo problem dugoročno. Ako je sve namešteno kako treba, brisači ne smeju da škripe, osim eventualno na veoma hladnom vremenu kada se guma ukruti, ali i tada čim se auto, odnosno vetrobran zagreje, ne sme biti škripanja. Inače prilikom rotiranja najbolje je koristiti francuski ključ ili eventualno neke papagajke i obavezno prvo neka jača krpa na ručicu da se ne ošteti boja, a onda rotiranje. Nakon završetka operacije nećete vizuleno moći ni da vidite efekat rotiranja, jer vi praktično natežete ručicu brisača u određenom smeru, a ona se vraća nazad, ali tim natezanjem milimetarski menjate ugao na koji brisač nalaže na vetrobran što je dovoljno da prestane da škripi.
  24. U svakom slučaju kod rastavljanja konzole treba baš paziti da se nešto ne polomi da se ne nepravi još gore. Sudeći po ovom zvuku, nije isključeno da se konzola vremenom rasklimala. Ako se već bude rastavljala sve se lepo može učvrstiti i izolovati gde treba, naročito na spojevima.
  25. Dok sam vozio Feliciju, karburator sam radio u karburator servisu Weber u Zemunu. Istina, nikada nisam imao problem sa potrošnjom, već sam imao problem sa radom automatskog sauha ili sa curenjem benzina na membranama (zadnjoj ili bočnoj), jer sam uglavnom vozio na auto gas, pa membrane brže propadaju. Kod curenja na membrani, stvar je jednostavna, jer se ista zemeni za pola sata i to košta oko 10 eur. Kod kompletnog servisa koji sam radio kada sam imao problem sa automatskim sauhom, radi se skidanje karburatora, komplet čišćenje i kontrola, zamena svih membrana, dihtunga i ostalih delova koji su za zamenu. Ja sam konkretno morao menjati i neku vakum pumpicu ili tako nešto. Kompletan servis je oko 50-60 EUR, mada krajnja cena zavisi i od toga koji se delovi trebaju menjati. Membrane i dihtunzi su u osnovnoj ceni, ali ostali delovi se plaćaju posebno. Ne znam zaista kakve su sada cene u drugim servisima, ali posle nekih ne baš dobrih ranijih iskustava sa drugim servisima, uvek sam išao u ovaj i sve je bilo urađeno kako treba. Meni je konkretno radio majstor Miša.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...