Jump to content
FAS Goran

sima21

Members
  • Content Count

    50
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by sima21

  1. Moze brisanje. Nabavio odavno i prodao auto. Послато са SM-A505FN помоћу Тапатока
  2. Sa starim se iste stvari desavaju. Kupljen nov Bosch step motor i montiran. Vec se stanje popravilo, ne ostaje tako u obrtajima uglavnom se smire, ali je neuporedivo bolje. Znaci da postoji jos neki problem, pa sam pomislio da je senzor klapne gasa? Kacio sam na dijagnostiku, nazalost opet sam koristio staru verziju FES-a i za Lambda sensor signal mi ocitava neku vrednost od 0,4..... V i to se ne menja. Nisam probao da dajem gas da vidim ima li promena, ali cini mi se da nema. Za lambda integrator je bilo 0? Da li to tako treba da bude? I dalje mi od grsaka prijavljuje lambdu i pojavila se i bobina. Nakon brisanja gresaka i ponovnog startovanja auta, ponovo se pali greska za lambdu.
  3. Probacu da vratim stari, pa da ga nakacim na komp. Stari sam ocistio detaljno, ali prilikom vracanja opet je pravio problem. Odem i uzmem polovan, vozio dva, tri dana (mozda i 5) bez problema i pocela opet ista zurka. Vise me buni sto su obrtaji izrazeniji na plinu nego na benzinu. Probacu da skinem neku noviju verziju FES, ova sto je instalirana mislim da nema to.
  4. ne bih rekao da ima neke veze sa plinom, jer dok je plin bio totalno raskacen desavalo se isto na benzinu samo ne toliko izrazeno. Doduse, retko kada je ostajao u visokim obrtajima vise je na npr. semaforu varirao od 800 do 1500 obr. da bi motanjem volana u jednu stranu smirio ler gas ili povlacenjem rucne, ubacim u prvu i cekam sekund,dve da padnu obrtaji i tako ostanu. Isto se i sada desava kada je plin spojen, samo sto obrtaji na plinu ostanu bas visoko. Koristio sam Fiat Ecu Scan, prikljucak mi je tropinski. Sve spojeve i oko plina su momci proverili, pustao mi je na elektroventilu (bila mi je potrosnja 15-16l) i to je sanirano. Sva creva i selne su izmenjeni, tako da odbacujem da je nesto do toga. Ostalo mi je da proverim lambda sondu, odnosno da je nekako raskacim i proverim da ona ne pravi problem. Probacu i sa unimerom da vidim kakve napone daje, mada i dalje nesto sumnjam da step motor kvari zabavu. Ne znam dal da vratim stari koji je u medjuvremenu ociscen.
  5. Pozdrav. Kačenjem na dijagnostiku, auto na benzinu prijavljuje lambda sondu. U pitanju je auto fiat brava 1.6, 16v ne znam tačno gosište (negde se vodi kao 2000, a u saobraćajnoj kao 2001). Imam problema sa variranjem obrtaja, tačnije ako naglo dodam gas obrtaji uglavnom ostanu na 2500 - 3000 i jako teško padaju. Auto poseduje običan Venturi sistem (plin) koji je bio raskačen neko vreme jer je menjano jedno crevo od vode ka malom hladnjaku. Obrtaji su retko kada ostajali visoko dok se vozio na benzin, više je varirao od 800 do 1500. Namotavanjem volana u jednu stranu do kraja, obrtaji bi uglavnom lagano padali ako su visoko, ili bi se smirili na 800 odnosno 900 na plinu. Prikačen je ponovo plin, pre dva dana ali obrtaji i dalje idu visoko. Ono što me zanima je, da li postoji negde osigurač za lambda sondu? Koliko vidim, ima četiri žice i pretpostavljam da je univerzalna pošto su lemljeni kontakti. Hteo bih da ispitam da li ona pravi problem sa obrtajima. Svećice, kablovi, step motor je menjan, zamenjena i dva creva koja su bili sumnjiva, jedno vreme ranije sam vozio sa raskačenim step motorom i mislim da nije išao tako visoko u obrtaje već max do 1500 o/min. Probao sam i regeneraciju i preko računara on podesi lepo ler na benzinu i gasu, ali nemam rešenje za "ostajanje u obrtajima". Ne bih da sečem žice, jer nemam struju blizu kako bih ponovo zaletovao kablove ako nije do same lambde problem a rešenje bi bilo idealno ako ima osigurač preko kog mogu da je neutrališem.
  6. Jedno jos pitanje, da li se ova lula sa slike skida? Koliko sam video kod mene je crevo "slepljeno" sa lulicom i ne mogu ga bas odvojiti. Razmisljam ako se skida lulica sa ove tzv serpe, onda mogu nekako da ga zgulim. Druga opcija je da postojece srevo koje imam odsecem dokle je zdravo, pa sa cevcicom nastavim isto i stegnem selnama.
  7. Hvala, to mi je trebalo. Slike nisu moje. Iskoristio sam od kolege sa foruma :D Kod mene je crno fabričko crevce i dalje na mestu (umesto ovog providnog) i nije spljošteno.
  8. Kocnica valja. Pa gde bi isao drugi kraj creva, na posudu za kocionu tecnost ili na sam servo?
  9. Pozdrav. Mislim da sam konacno resio misteriju povremenog podizanja br. obrtaja. Glavni krivac je crevo obelezeno na slici. Nasao sam da je puklo na dva mesta i generalno ispucalo i da vuce fals vazduh. E sad, za sta je to crevo i gde ide drugi kraj istog?! Nabavio bih zamensko, pa me zanima sta povezuje ono?
  10. Pozdrav. Vec duze imam problem sa obrtajima, odnosno voznja na benzin ili plin radi bez problema. Problem se desi kada je auto u leru (cekam semafor npr.). Tada krecu obrtaji da luduju. U posledenje vreme odu i do 3500 - 4000 obrtaja. Ako povucem rucnu i ubacim u prvu kao da cu da krenem, lagano popustam gas i uspem da smirim obrtaje. Jedno vremeje poceo da radi normalno na plin, ali na benzin se bukvalno gasio i radio je kako treba samo preko 2500 obrtaja. Pronadjen krivac, crevo napuklo koje ide ka map senzoru. Zamenjeno crevo, nazalost neadekvatnim (previse mekano) i sa zamenom creva ponovo krenu obrtaji da luduju. Pri tome sam par puta primetio i da izbacuje crn dim preko 2500 -3000 obrtaja. Auto troskari ulje, ali nikad ovoliko nije dimio. Pa me taj problem usmerio da je krivac lambda sonda. Onda se ustalilo da radi kako treba na plin i primetim da se crevo ka map senzoru bukvalno savilo i pitanje je da li je imalo protoka uopste. Presecem ga, ponovo ga stavim obrtaji luduju. Onda mi misli skrenu da je uzrok toga map senzor?! Danas da krenem sa posla, upalim na benzin radi normalno i kako se zagreva dize obrtaje. Cim je presao 2000 obrtaja prebacio na plin, malo oborio obrtaje i ponovo ih dize na 3500 - 4000. Probam da otkacim step motor, obrtaji se smirili (krecu se od 1000 do 1400). Tako vozio do kuce, sve radi kako treba samo su malo veci obrtaji. Da li uzrocnik moze biti sam step motor?! Vec sam jedan menjao misleci da je on problem. Mozda treba kalibrisati klapnu gasa kada sam crevo ka map senzoru zamenio tvrdjim, kvalitetnijim, posto prethodno koje sam skratio posle 4,5 dana se ponovo presavilo i radilo ok na plinu a na benzinu je umeo da obori obrtaje skoro da se ugasi.
  11. Hm. Mora da imas onda neku malu pukotinicu na crevu. Preveri crevce sto ide ka map senzoru. Ili nadji drugo pa probaj samo.
  12. Meni se nesto slicno desavalo, ali ja ga upalim na prvu i auto se odmah ugasi. Posto me plovak zeza, pa mi uglavnom pokazuje rezervu (a ne mogu doci do njega od boce za plin) obicno se odvezem na plin do benzinske, dolijem za neke 2000 - 3000 din goriva i pali normalno. Od pre nekoliko dana, poceo je i meni da obara obrtaje na 0 i samo sto se ne ugasi ali samo na benzinu. U voznji se ponasa normalno. Ono sto sam uvideo da kada mu padnu obrtaji pocne preko 3000 obrtaja da izbacije crn dim. Povremeno takodje izbacuje sivkast dim. To prepisujem lambda sondi i glavnom kocionom koji je otisao. Jeste probali lambdu da raskacite?!
  13. Pozdrav drugari. Na nadjoh ni jednu srodnu temu sem ove i jos jedne. Elem, imam problem sa verovatno glavnim kocionim. Od pre dva,tri dana kada nagazim kocnicu cujem sustanje u kabini. A od pre dva dana niz osovinu koja ulazi u kabinu i vezana je za kocnicu kaplje po malo kociono ulja na patosnicu. Auto gubi kocionu tecnost i jos uvek dobro koci, mada imam osecaj da je nekad visa pedala kocnice nekad malo niza ali daleko da je do patosa. Danas, sutra idem do majstora ali ne znam da li uzeti samo kocioni cilidar ili komplet sa ovim "dobosem" (stao mozak kako se zove). Ako bi uzimao komplet, tu mi treba vasa pomoc. Koliko vidim na netu za 1.6 16V i 103 KS izbacuje mi slike sa dva brezona i sa cetiri. Moj auto se vodi kao 2001 godiste, ali sve na njemu je 2000 (starija verzija). Dajte neki info sta uzeti dok rade danas prodavnice. Unapred hvala.
  14. Ajde da malo osvezimo temu. Hocu da kupim kkl adapter sa 3 pina, ali ono sto ne znam je koji OBD2 bluetooth dijagnostiku ELM327 uzeti? Vidim gomilu oglasa sa OBD2 bluetooth ELM327, ali na svakoj pise u opisu oglasa za auta od 2001. godine (pretpostavljam bez 3 pinskog kabla). Moj auto je ocigledno 2000 godiste (fiat brava 1.6, 16v, benzin/plin) a po papirima se svuda vodi kao 2001.
  15. A da ga preuzmete preko sajta? Samo se nadogradi? https://www.microsoft.com/sr-latn-rs/software-download/windows10
  16. Kupujem trece stop svetlo za fiat bravu, 2001. godiste. Ako prodajete ili znate gde ima pisite ovde ili na PP. Hvala.
  17. Probaj da iscitas ovo i vidi sta je na kraju bilo resenje. Ja sam za svoj problem pretrazio mnogo slicnih stvari sto na ovom forumu sto na drugim, al kod mene je ipak bilo nesto drugo. https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/30436-ler-gas/
  18. Problem uspesno resen. Elem, nabavim jos jedan polovan a ispravan step motor i zamenim i dobijem malo mirniji rad motora ali daleko od onoga kako bi trebalo biti. Odlucim da propratim sve vakume i na kraju dodjem do jednog koji ne znam bas cemu sluzi. U principu ide ispod ove crne plastike na neku sisicu. Odatle je skoro pa spalo i vuklo fals vazduh. Kako sam ga vratio tako je auto poceo da radi kao singerica. Testiran i sve je ok.
  19. Izbacio sam komplet onaj tepih iz gepeka da se susi. Za sada nisam video neki problem u magljenju zadnjeg stakla kao ni bocnih.
  20. Neko je u nekoj od gomilu tema pisao da je bolje da se ne stavljaju dvokrake ako imas plin?! Po katalogu idu ove koje sam stavio, tj. sa oznakom 5. A sad, dal mu sta smeta dal su dvokrake ne bih rekao. Ove moje su presle preko 35000 km iskreno mojom nemarnoscu. Zaboravim uvek da ih uzmem. I onda po forumu kopao koje svecice, pa kopaj gde koje kupiti i tako unedogled a preslo se dosta. Mada, nisam imao nekih problema ni sa starim ali evo kad su poceli neki ozbiljniji problemi na autu da mi se desavaju setih se da na spisak dopisem i svecice. Iako sam to imao u planu, da me ubijes ne znam iz kojih razloga ih do sada nisam menjao. Ima ona stara, ako nesto radi ne diraj.
  21. Nisam siguran da je odgovarajuca tema, pa neka moderator prebaci ako je neka srodnija. Naime, vec neko vreme imam variranje obrtaja. Tacnije, sve je krenulo sa zamenom termostata mada se nesto slicno i ranije desavalo ali ne toliko izrazeno. Sa zamenom termostata, termoprekidaca (bio u kratkom spoju pa mi izvlacio struju), svecica doslo se do problema sa variranjem obrtaja. To je pogotovo bilo izrazeno ako naglo ubrzavam, pa obrtaji predju skalu od 3000+. Prvo stajanje (tipa na semafor) obrtaji mi ostanu na 1500, nekad na 2000 i uglavnom treba neko vreme da padnu. Neretko se desavalo da sa tih 1500/2000 krenu i dalje u obrtaje iz cista mira i zavrsi negde na 3000 do 4000 obrtaja. Logicno da mi se i potrosnja povecala. Ugrabim malo vremena i odlucim da zamenim i kablove i da ocistim step motor kao i klapnu. Iskoristim danas dan, trknem do majstora odradimo sve to ali nikakve narocite promene. Manje vise sve je i dalje isto. Pokusao je da nakaci komp ali bezuspesno. Za sada smo nasli jedan kabl sa 3 pina negde kod pozarnog zida blize suvozacu, i jedan onaj zuti kod kasete ali nesto nece da se nakaci. Kasnije sam procitao da ima i kod levog kosa, al to cu sutra da potrazim. Saznao sam i da mi je auto 2000 god a ne 2001,al sad to manje vise. U pitanju je 1.6 fiat brava sa tng-om Venturi. Posto nista nismo napravili, vratio se kuci i iscitao brdo slicnih slucajeva. Dosao sam na ideju da skinem klemu i probam da "resetujem" ecu. Otkacio - klemu na nekih sat vremena, vratio i upalio iskljucivo na benzin. Ono je blagi uzas kako radi. Kao traktor pa i gore. Po nekom savetu sto sam nasao na forumu cekao sam da se u leru zagreje na radnu temperaturu ali je bilo nemoguce jer se auto posle 3,4 min ugasio jer je radio na tipa 200-300 obrtaja. Upalio ponovo, dao malo gasa i primetio da mi je papucica gasa nesto tvrdja. Majstor je jedino "zategao" sajlu gasa jer kaze da mu se cinilo da je bila malo labavija. Auto uz neko trokiranje prima gas, preko 2500 obrtaja normalno prima. Probao sam tako drzeci papucicu da ga dovedem na radnu temperaturu i onda lagano dizao obrtaje do 4000 pa pustio naglo papucicu i tako 3 puta. Apsolutno nikakve promene. Ugasio auto, upalio ponovo isto sve. Na leru se gasi ili samo sto se ne ugasi. Dodjem na ideju da prebacim na plin i istog sekunda dize obrtaje na 1500 i tako radi nekoliko sekundi i ustalio se negde na 900 do 1000 obrtaja, prima normalno gas. Odlucim da napravim krug kako na benzinu tako i na plinu ne bi li komp skontao parametre, ali bezuspesno. Na benzin je poceo u jedno momentu i da trokira u voznji pa sam svratio da dospem jos goriva za slucaj da mu je malo 12l. Ali isto se ponasa i posle sipanja. Ima li neko neki predlog?! Pocev od spajanja na dijagnostiku? Da li mora biti neki odredjen program ili je problem do nekog kabla? Sutra opet idem do majstora pa ako vam sta padne napamet da bi mogli da gledamo pricajte. Jedino sto nisam uradio je "resetovanje" klapne. Negde procitah da treba da dam kontakt i da tako stoji 60 sekundi dok nesto ne cakne?! Negde pisu da posle toga treba da drzim na 5500 obrtaja i tako tri puta?! Sta je zaista istina?! Na jednom forumu sam cak nasao da je llik imao slican problem koji se desavao i kod mene pre ovog ciscenja, i da je problem bio u najobicnijem konektoru. Mogu da napomenem da su svecice nove stavljene pre nekih 1000km NGK BKR5E, pre toga bile neke Bosch sa 2 kraka i ako se secam oznakom 6R? , filter vazduha je relativno nov (oko 3000 km), kablove sam stavi druge danas, jedino sto sam primetio je da je napuklo crevo sto ide od filtera vazduha ka klapni, pa se malo zalepilo dok ne kupim drugo.
  22. Matora je tema i odavno si pisao, al me zanima (ako se secas) da li je do senzora temperature bio problem? Danas bio do majstora, merio temperaturu u crevima na leru i pri gasu i sve je ok samo sto skazaljka pokazuje drugacije na otvorenom. Skoro sam menjao termostat i cini mi se da je radilo kako treba nekih 5 dana. Mozda sam stekao i pogresno misljenje jer nisam obracao paznju jer u tih 5 dana ne znam dal sam negde imao "otvoren" put.
  23. Kod mene na Fiat Bravi (starijoj) zeza samo otkljucavanje, ne uvek i nema pravila kada ce da otkljuca sva vrata ili samo vozaceva. Ja sam nekako skontao da relej zeza.
  24. Iako sam i ranije proveravao, nije bilo problema. Danas uzeo neke delove i stavljam u gepek i rekoh ajd bas da proverim. Kad stvarno, vlazan mi onaj prostor gde je rezervni tocak. Razmisljam da voda ulazi ili kod rupe gde je brisac ili na trece stop svetlo kada perem auto pa da se zadrzava u onom plasticnom tapacirungu na gepeku pa se polako sliva.
  25. Mozda sam takav utisak stekao jer povremeno vidim parkirana zamagljena kola. Verovatno, nakon duze voznje. Ali da se vratimo na temu, mislim da sam sasvim slucajno otkrio sta je problem. Tacnije, nadam se da je to. Kada sam menjao mali radijator, uz njega ne dolaze oring gumice. Hladnjak je uzet polovan jer tada nisam nasao nov bez klime i uzeo dve gumice na otpadu koje su bile u boljem stanju od mojih. Sve montirano, ali primecujem da pomalo gubi RT pa sam to prepisivao hladnjaku posto je polovan iako nikad neku baricu nisam nasao ispod njega. Danas nesto na kratko usao u kola i slucajno primetim jednu tackicu na patosnici kod suvozaca. Deluje crvenkasto, tj. antifriz. Moracu da skidam kasetu kod suvozaca, jer garantovano pusta al ne znam gde naci oring gumice koje trpe temperaturu i antifriz. Precesljao sam malo forum i vidim da je kolega porucivao iz Subotice. Ako neko zna dal ima gde u Beogradu da se kupe bio bih zahvalan. Vrlo moguce da mi to pravi problem i sa termostatom. Tacnije, nekih 5,6 dana od zamene je radilo kako treba a posle na otvorenom obara temperaturu na otprilike 1/4 skale.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...