Jump to content
FAS Goran

bokija

Members
  • Content Count

    5921
  • Joined

  • Days Won

    3

Posts posted by bokija


  1. Nasi servisi sasvim lepo rade.Bravo sam vozio 6 godina i samo dva puta promenio filter.Presao oko 50kkm.Mareu sam vozio 5godina,takodje bez greske....al onda ovi naucnici resili da nam skinu kozu s ledja....

    2 minutes ago, rkoma1986 said:

    Cipovani Bravo 1.2???

    Aha,Mapa iz Svice ugradjena i verifikovana.Samo 10KS i 12NM...al drugi auto...Vredelo je svaku paru.


  2. Zamislite da je Ajkula imala MK....poboljsanja.

    Ovako su je razvodnjili sa CX Palas, XM... Svaki naredni je bio sve dalje. Ipak, ako pogledamo Citroena u globalu, dao je moto industriji kamaru avangarde. Pocevsi sa modelom Avant. Verovatno vrhom auto industrije za to doba. Mercedes ne volim, ne prija mi dusi, ali moram da priznam da su pioniri napretka u auto industriji. Citroen je sa druge strane materijalno nepodrzan i zbog toga je spao na knjigu bajki.

    Ali...ko je citao prave bajke, shvatio je daje to na kraju postala zbilja .Italijani su podarili performanse, Nemci tehnoloski napredak, a Francuzi viziju svega toga.

    Naravno, najvise korist su izvukli Japonci koji su sve to iskoristili i udarili precicu...


  3. Kao i sve revolucionarno dobre stvari....i ovaj auto je zavrsio u corsokaku.Danas samo kao donor resenja za sisteme vesanja i sve manje dizajna. Seciran i prodavan na grame. Nikad ga nisu usavrsili iz osnovne verzije...jer onda ne bi nastalo ovoliko klasa automobila. Ajkula je mogla sve, osim da leti...ali to nije dokazano.

    Kad bi mogao da biram auto po zelji, ona bi bila moj broj 1

     

     

     

     


  4. On 5/23/2018 at 4:25 PM, neshaoct said:

    Ubacite više reflektujućih prsluka u auto - spašavaju od kazni po novom zakonu, a spašavaju i život

     

    2_reflektujući_prsluk.JPG

     

    Ovo praktično znači da u kolima treba imati više reflektujućih prsluka, a da oni koji nemaju prsluk moraju odmah da se sklone sa asfalta. Inače, mogu da budu kažnjeni ako naiđe policija. Zdrav razum nalaže da čak i ukoliko imate prsluk treba dobro da procenite situaciju i rizik od naletanja drugih vozila na vas. U skladu s tim, procenite da li je uopšte bezbedno da stojite i ispred automobila, pošto naletanjem drugog vozila na njega i dalje možete da budete povređeni.

     

    1_reflektujući_prsluk.JPG

     

    Ne zaboravite trougao!

    Ako vam se pokvari auto ili dođe do udesa,pri čemu ne možete da uklonite auto s puta, prvo treba da obučete reflektujući (svetloodbojni) prsluk i zatim da odmah stavite sigurnosni trougao na odgovarajuću udaljenost.

    Koliko košta reflektujući prsluk?

    Svetloodbojni prsluk može da se nađe pod ceni od samo 250, pa do 400 dinara. Ne zaboravite da prsluci mogu ozbiljno da se razlikuju po kvalitetu reflektujuće površine, pa ćete sa nekima biti uočljiviji nego sa drugima.  

    Da li postoje izuzeci?

    Postoje - putnici iz vozila javnog prevoza ne moraju da nose prsluk, ali to nipošto ne znači da treba da šetaju oko pokvarenog autobusa koji stoji na putu.

     

    preuzeto sa - polovniautomobili.com

    Priznajem...kriv sam....mogu da imam milion prsluka,al kad auto stane i pukne zivac i navali adrenalin,i ja ne obucem prsluk,samo padne mrak na oci...:sofa:


  5. Ako nekom nesto znaci....Posle Bravo 1.2 16v na plin i Marea 1.6 16v na plin.....Bravo je bio idealan.Trosio je 9 po gradu i 7 na otvorenom.Nije ga zanimalo da li je na gasu cigla ili leptir.Sa Mareom druga prica....po gradu od leptirastih 10.5 do 13 zidanih litara.Na otvorenom 7 do 9 u zavisnosti kako se vozi.Marea me razocarala po pitanju potrosnje i onoga sto daje u odnosu na cipovani Bravo 1.2.Nije tu kraj mukama...Kad sam isao na reatest Maree,lik je trazio da odem kod ovlastenog majstora da mi otkloni po spisku stvari i izda zapisnik.Napominjem da je sve to 5 godina ranije slikao MF u Novom Sadu i izdao atest.Elem...Parcici creva od nekih par santima nisu imali na sebi homologacijski broj,nije mu se dopao ulaz u prostor rezervnog tocka....Majstor prepravio za po sata,napiso cagu i uzo mi 7500rsd,na to onih 5000 redovnih i eto 100e u prevodu.Plus istezanje zivaca i dva dolaska na masinac u BGu i odlazak kod majstora.Na to kad se poklope troskovi registracije koja isto pada jer sam plin ugradio posle par dana od kupovine auta.....mogao sam da registrujem lokomotivu.Jedina PRAVA prednost plina je sto za malo para mozes da napunis tank i da se ne sramotis pricom...nakapajte mi za 2000 ili jos manje...

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...