Jump to content
FAS Goran

AutoMika

Members
  • Content Count

    39
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    2

Everything posted by AutoMika

  1. To je veliki auto. Jesi li razmišljao o Bilstein amortizerima?
  2. Teško je tu "doakati". Neću da griješim dušu, ali meni se čini da ga je proizvođač "naštelovao" da crkne malo nakon isteka garancije. Naše mušterije mahom tako govore. Dok sam radio u VW, prodavali smo samo originalne akumulatore, koji su duplo skuplji, ali traju tri puta duže, i do deset godina. Hajde budi pametan, jer VW daje garanciju na sve dijelove 24 mjeseca. Na njihovim akumulatorima jasno piše da su Varta, i to ona najslabija linija, ali pored toga je i udaren VW žig, "kao" prošli su njihovu kontrolu. Može biti da posebnu liniju imaju za ovlašćene dilere, a drugu za "aftermarket" prodaju. Kako god, za moj VW fabrika kaže da ide 56Ah. Ja sam kupio od 62Ah, za svaki slučaj malo jači nego što su oni propisali. Dobrih deset godina je trajao... Kako god okreneš, na lutriji si.
  3. Taj što je na televizoru vjerovatno je postavljen na babino heklanje(klot frket)...
  4. Vis a vis ove priče o termostatu za R4. Mi se njih naprodavasmo. Dok nismo provalili šta je, pitali smo se otkud odjednom toliko tih R4. Da se nisu povampirili?
  5. Probajte sa nosačem od 1,8 benzinca. Samo je potreban duži šraf. Majstori tako rješavaju problem sa nosačem u 1,9 jtd. Baš sam razgovarao sa jednim od njih povodom ove teme...
  6. G11 je predviđen za motore koji su izliveni iz čeličnih legura. G12 je predviđen za motore koji su izliveni iz aluminijumskih legura. G11 ne može da mijenja G12. G12 može da mijenja G11, ima sve karakteristike kao i G11, samo je još poboljšan. Sad su osmislili i G12+ i G12++, pa i G13 za ova najmlađa vozila... Poenta je da G11 i G12 ne smiju nikako da se miješaju.
  7. Poslao sam upit uvozniku. Redovna ultra 5w40 koja ispunjava norme Fiat-a bi trebala da im stigne do kraja godine. Do tada se moramo zadovoljiti sa HX8 ili sa Ultra AP-L 5w30.
  8. I ja sam čuo za tog majstora u Ostružnici, Fića se zove. Malo sam se raspitao kod drugara mehaničara koji mu redovno šalje setove kvačila i zamajce na remont. Kaže da je odličan. Što se tiče nosača motora ispod akumulatora, imamo majstora koji to redovno mijenja, ali zamijeni ga sa nosačem motora koji se ugrađuje u 1,8 benzinca(ako je motor 1,9 jtd). Potreban je samo duži šraf, i vibracije nestanu. Probajte...
  9. Kablovi za Alfu 166 su jako skupi. Problem je upravo u toj luli pod uglom 90%. Može da se uveze jedino u paketu 100 komada. Ljudi su ih pravili, ali cijenu od oko 20000,00 niko nije htjeo da plati. Ako su za Lanciu kablovi dužine 305mm, 360mm, 510mm, 645mm to se može nabaviti. Kablovi za Lanciu se mogu napraviti i po uzorku...
  10. Od Marelli kablova držimo samo za Punta 1.2.
  11. Mi nabavljamo kablove Magneti Marelli po potrebi, direktno od uvoznika. Nismo imali reklamacije na njih. Jedno vrijeme smo ih držali na stanju, ali su skuplji od Flash kablova, pa smo se opredijelili za nabavku po porudžbini. Flash kablove držimo na stanju, engleski proizvod je u pitanju, ovdje se pakuju, i nismo imali reklamacije na njih. Svjećice prodajemo Bosch i NGK, ali je zanimljivo da su se Brisk svjećice pokazale kao jako kvalitetne. Njih držimo za široku lepezu vozila. Montiranje svjećica zna biti filozofija. Većinu reklamacija svjećica su nam fabrike odbile, i kao razlog navodile pretjerano zavijanje...
  12. Pa da. Galfer je proizvođač, Ate paker. Mi ih nudimo i za veća vozila, A6, A8, Q7. Majstori su prezadovoljni. Nedavno sam bio na predavanju ATE kočionog sistema. Nijemac je držao slovo... Što se škripe tiče, morate pregledati i trap. Škripa nastaje od vibracija, pitanje je kako utišati(eliminisati) te vibracije. Kada kočite, tada je i kompletan trap pod pritiskom, nategnut. Ako bilo koja komponenta trapa nije u dobrom stanju, ona uzrokuje vibracije, koje utiču da pločica ne naliježe na disk cijelom površinom. Otud škripa. Trebali ste da čujete majstore i njihove reakcije. Cirkus. Ali, naprimjer, u VW LT kombijima se to dešavalo. Fabrika je riješila problem tako što su na svim vozilima naknadno ugradili dodatne držače na balans štangli, jer su na njoj bile vibracije prilikom kočenja, koje su izazivale škripu...
  13. U pravu ste. Shell je izbacio Ultra 5w40 i dao alternativu u HX8 5w40 koji ispunjava normu Fiat motora. Za TBN sam poslao upit pa javljam.
  14. Važno je da je kočiono ulje DOT4. Ulje za vozila sa ABS i ESP ima dodatne aditive koji ne utiču na kočenje. Što se tiče pločica, njihovo trošenje zavisi od tvrdoće materijala i stila vožnje. Svakako su potrošni materijal, ne znam koji ste brend stavili posljednji put? ATE je pakerska firma, i ima dosta Galfera u njima. I mi smo u asortiman ubacili Galfer pločice. Odlične su.
  15. Nedavno sam pisao zašto mi preporučujemo Shell. Potpuno nova tehnologija bazirana na gasu, sva ostala ulja se proizvode "pranjem" nafte, koja je sama po sebi "prljava". Ta ulja se razlikuju samo po tome koje aditive proizvođač dodaje. Gas je sam po sebi "čistiji", dakle nije potrebno "pranje". Shell ulje bukvalno opere motor unutra, i zato postoji mogućnost potrošnje prilikom prve zamjene ulja. Što se pune sintetike tiče, Shell je za svakog proizvođača automobila, zavisno od njihovih zahtjeva(koje aditive žele), proizveo posebno ulje, i označio ga. NPR: AP-L se sipa u Fiat, Pežo, Citroen, Toyota. AF-L se sipa u Ford, Mazda, Jaguar, Range Rover, Kia AM-L ide u Mercedes i BMW AV-L ide u VAG(Volkswagen) grupaciju. Zato je Shell i ušao u sve fabrike automobila(mislim na prvo sipanje ulja u fabrici). Nijedna fabrika se neće odreći drugih ulja(VW Castrola, Fiat Selenie, Mercedes Syntiuma...) jer bi to bio monopol. Hladan start je najveći šok za motor, i zato je važan taj sloj ulja koji ostane u cilindrima. Shell sintetika je u tome najdalje otišla, zahvaljujući novoj tehnologiji. Ako ne prelazite više od 10 000 km godišnje, u starije motore može da se sipa 10W40. Ako prelazite više od 10 000 km godišnje, toplo preporučujemo sintetička ulja zbog dužeg intervala zamjene.
  16. Mi na stanju držimo Bosch aero metlice sa gomilom adaptera, nismo imali primjedbe. Inače držimo i Champion gumice, 70cm 390,00 din.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...