Jump to content
FAS Goran

radomir.g

Members
  • Content Count

    253
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    2

Everything posted by radomir.g

  1. Ekipa situacija je loša.. Od danas je Panda zvanično u oglasima. Žena ga i dalje ne da, ali okolnosti su takve kakve jesu. Trenutno komšije još uvek tolerišu zauzeta 2 parking mesta. Verovatno će i tema sa sređivanjem Audija osvanuti ovde.. Nema veze sa Fiatom, ali znam da će biti zanimljivo za čitanje. Proces sređivanja Audija trajao je tačno mesec dana - troškovi su x5 u odnosu na Fiata gde je održavanje smešno. Za mesec dana mehanički i estetski doveden je do savršenstva.. neću previše da pišem. Uglavnom link oglasa od Pande je ovde: Fiat Panda 100HP Abarth | Polovni Automobili
  2. Daaa upravo tako i ja zamisljam da se “neguje” drugi auto. Ali obzirom da u zgradi imam jedno parking mesto, vec se javlja problem sa posedovanjem dva auta. Takodje od onih sam kojem nije problem par stanica do posla da trknem gradskim autobusom jer na telepu odnosno delu grada gde radim parkiranje je krajnje kriticno i stvarno autom jako retko i idem na posao jer vise nemam gde da parkiram a da to ne bude na necijem prilazu od kuce. Upravo zbog toga prosle godine sam kupio i Apriliju sa koje ne silazim. Tacno mislim da cu jos vise da ulozim u opremu u motor da ga sto duze vozim jer prosle godine sam izgurao cak do pred kraj novembra dok jutarnja temperatura nije sisla ispod 9-10 stepeni. Jeste iskreno i mene u par meseci proslo to “pakovanje”. Ne znam da li je beba bila okidac ali cvrsto sam odlucio da ce Audi ostati u izvornom fabrickom stanju bez bilo kakvih dorada pa cak ni remap. Sto se svećica tiče manje-više sve je to isto, pogotovo kod tih low budget. NGK su bile tipa 350 dinara po komadu a Denso 380. Bila je ideja i da se ubace iridijumake, po katalogu su se gadjale sa IXU22FTT, sve u svemu ista toplinaka vrednost, isti korak navoja itd.. ali na kraju me cena odbila jer je po komadu razlika bila oko 1400-1500 dinara. Ne znam sad i prve ruke da je neko rekao da je osetio wow upgrade sa takvom promenom, ali mislim da promene ne bi bilo osim mozda nesto mirnijeg rada motora.
  3. 3 meseca kasnije.. Pandica je i dalje u gasu. od ulaganja u medjuvremenu ponovo je dobio nove svećice i nove sve 4 bobine. Javio se neki misfire u par navrata, a sve sam se i setio odmah posle kupovine kad sam menjao svecice da sam video da je na prvoj bobini napukao konektor pa da ga je neko lepio. Naravno nisam menjao samo jednu, vec sve 4 jer to tako ide kod mene. Da se razumemo i nije neka velika cifra - oko 2500 dinara je bio komad ako se dobro secam. Takodje dobio je i nov prednji desni podizac prozora sa motoricem jer je stari provrteo u centralnom zupcaniku u motoru (50ak evra), kao i nov zadnji uporni nosac motora. Ne svidja mi se sto i dalje nisam resio cimanje motora napred-nazad, pogotovo u sport modu kada je odaziv na gas jako agresivan. Ovaj veliki nosac do razvoda je okej, tako da mi preostaje da se pozabavim stanjem onog na menjacu koji se nalazi ispod akumulatora. Sad ono najzabavnije.. kako je Panda uvek spremna i zategnuta tako je prosle nedelje napravila laganu turu od 1500 kilometara. Ljubljana-Trst-Kranjska gora.. auto se pokazao fantasticno. Ali kako vreme prolazi i kako se nosi sve vise stvari ipak ce biti potreba za vecim autom. Iz Svice stize Audi A4 i to karavan, bas idem onako u krajnost. Zena obozava Pandu i ne da da se proda, dok se ja i sam lomim jer auto radi posao ovde po Novom Sadu samo tako, da ne pominjem jednostavnu konstrukvciju i odrzavanje koje je stvarno smesno. Videcemo..
  4. Maleni se vec 2 meseca sasvim lepo voza u Pandici.. mesta trenutno ne manjka. Kockast dizajn zadnjeg dela auta dozvoljava dobro pakovanje i uklapanje robe čak i pored kolica. Polu planski uletela je još jedna brutalna stvar.. onako “rekreativno” listajući oglase naletim na Abarth felne kompletne sa gumama i poklopcima. Obzirom da se Panda već godinu dana vozi samo na zimskim gumama plan je bio da se pazari neki dobar letnji set ali bukvalno kad naleti nesto dobro. Felne su Abarth original 16 inča sa fiće u dimenziji guma 195/45 R16. Gume Uniroyal Rainsport 5 DOT 2021. Obzirom da je predhodni vlasnik na originalne 100HP felne već spakovao veće gume od fabričkih (185/55 R15 umesto fabričke dimenzije 195/45 R15) znao sam da neće biti problema što se tiče veličine točka. Iako su 185/55R15 oko 4% veće u ukupnom prečniku od originalne dimenzije, ove 195/45 R16 opet su 0,5% manje od trenutne dimezije što su na autu. Sve u svemu auto je progledaoooo. Iskreno meni je prebrutalan! Nije za verovati ali auto je čak osetno udobniji u odnosu na 15 inča točak. Čak su ostali i distanceri od 10mm i opet nigde nema kačenja točka.
  5. Priča teče dalje.. Potpuno neplaniski listajući KP naletim na sedista od 500 Abartha… i to baš onakva kakva su idealna da se uklope u enterijer od Pande u tamno sivom štof materijalu. Postoje kožna crna, crvena, u štofu sa crvenim linijama itd, ali ova su baš idealna po svemu. Okolo naokolo dogovorimo se oko cene i ništa - pravac Batajnica. Dobijam na poklon i kompletnu zadnji klupu - sve spakovano u Pandu. Iako mali gabaritima, ali auto je zaista funkcionalan. Sedišta u savršenom stanju, rekao bi da auto nije mnogo prešao. Montaža zaista laka - 3 nosača se gadjaju savrseno, dok je četvrti nosač - onaj spoljni prema “B” stubovima totalno drugačiji. Rešenje je ili da se nosač pravi ili jednostavno sa se prebaci sa fabričkih šina sedišta. Tako sam i odradio samo se na kraju umesto nitni stave redovni šrafovi. i to je to.. kako izgleda? Po meni baš onako kako je i trebao da izadje iz fabrike. Udobnost je drastično bolja ali ne mislim da bočnu potporu. Ona nije ništa posebno jer su to sedišta za mali gradski auto i manje bi funkcionalna bila da ima neke preduboke bokove za potporu zbog čestog ulaženja i izlaženja iz auta. Na udobnost mislim na čvrstinu, jednostavno sedište je ozbiljnije.
  6. Upravo tako.. koliko je bučniji od nazad ni ne skonta se u kabini iz razloga što je toliko bučan i od napred. kada se vozi iza auto verujem da je jako velika razlika u količini buke.
  7. Da, nije realno meriti od poda do ruba iz razloga sto dimenzija gume utiče na kompletnu visinu… u smislu.. kod Pande 100hp fabrička dimenzija točkova je 195/45 R15. Kod mene na primer prethodni vlasnik je stavio 185/55R15 što je po kalkulatoru (ne da mi se ulaziti da stvarno računam) jedno 3-4% veći točak u ukupnom prečniku odnosno bar 1cm je razlika u visini točka. I eto već automatski kompletan auto ako se meri od poda do ruba je 1cm viši. Zato je validnija mera u visini i poredjenja visine auto da se meri od sredine centralne rupe do ruba jer je ta mera ista nezavisna od dimenzije točka. Mislim kad se uporedjuju visine istih vozila. Nego.. nisam zbog toga ulazio na forum. Video ću samo ostaviti ovde.. sutra pišem više
  8. Sjajno.. srednji lonac je dosta velik i on mnogo ubija zvukove. Verujem da je zvuk fantastičan.
  9. Taj zvuk sam doziveo mnogo puta sa crnim Grande Puntom dok je imao fabricku velicinu kocnica. Mislim da su diskovi i plocice bile Ferodo. Sa par uzostopnih jakih kocenja pored zvuka znalo se desavati da dodje i to vibracija na volanu koliko se kocnice ugreju, a da ne pominjem gubitak kocione sile gde pored upiranja u pedalu kocnice svom snagom auto jednostavno ne koci… treba doziveti. Kasnije ni ja jednom autu to vise nikad nisam mogao izazvati, pa cak ni na Pandi sa fabrickim kocnicama. Aj sad pitanje za starije znalce.. koga imate da bi mogao da napravi ovakvu upornu kosku izmedju koseva? Koliko je uopste realna cifra da se napravi tako nesto? Kul je detalj,a koristan maksimalno.
  10. Svaka cast na radovima. Bukvalno odradio si sve identicno kao i ja na mom Puntu 1.4 multiar pre godinu-dve. Ispiranje motora Tunapom crveni cep, ciscenje jedinice i filtera multiaira… takodje i kod mene je bio identican slucaj sa kocnicama gde je nakon zamene sva 4 diska Punto drasticno bolje kocio. Ono sto bi ti preporucio je i zamena ulja u menjacu. Razlika u precisnosti menjaca ce biti osetna jer je posle zamene (bar u mom slucaju) menjac tako lepo upadao u brzine. 2L ti treba, a tacnu oznaku probaj da nadjes tamo negde kod mene u temi. Inace da.. stvarno trosi ispod 8L. Mislim da je meni posle godinu ipo dana voznje proslecna potrosnja bila oko 7.4 ili 7.6L. Jeste da ima 5 brzina ali nije bas tako kratko.. jesu obrtaji mozda nesto veci, ali lepo je on ubalansiran i upeglan da i konstantno da se vozi na 4000 obrtaja u kabini nije tolika galama. Takodje i mene je zezao taj Blue and Me sistem.. nisam imao zivaca da se cimam i borim sa greskom pa sam ga tako vozio i na kraju i prodao sa tim problemom.
  11. Jos 2 ipo meseca ostalo dok mali prvi put ne oseti neudobnost Pande Hvala u svakom slucaju na lepim zeljama Da da upravo tako… na kraju sam poslusao kolegu Tegija (Pokvario auto Tegi) i okrenuli ih onako kako nam se na oko cinilo ispravno i ispostavilo se da su tako i konstruisani sa unutrasnjim kanalima hladjenja. Mada unutra nisu puni kanali celom duzinovom vec su samo poprecni kao stubovi celom unutrasnjosti diska, tako da mislim i da su na kraju zavrsili kontra odnosno kako je prvobitno montirano apsolutno ne bi bilo nikakvih problema, vec bi samu niansu na kraju menjala samo ta kontaktna povrsina sa plocicama i smerom kanala. Verujem da taj “napadacki” smer spoljnih kanala drasticno utice na brzinu potrosnje plocica. Mada i sad koci daleko efikasnije jer je veca kociona povrsina i naleganje plocica. Panda se jadna sva uvija nije konstruisana za takvu kocionu silu.
  12. Kako reče Petar u postu iznad potrošnja je oko 8 litara.. Prosek neki 70% grad (Novi Sad), 28% medjugradske relacije (90-100 km/h) i 2% autoput (120 kmh jer je na 130 već na 3900 obrtaja i tu već urlaaaaaa sa gomilom zvukova u kabini). Auto se vozi i voziii.. Ni sa jednim autom se u tako kratkom periodu nisam toliko navozao. Čak ni povećan broj putnika u Pandici bar za sada me neće naterati za promenom.. Gde je mesta za dvoje biće i za trećeg Idemo dalje.. Novi upgrade sa gomilom slika da bude zabavno. Prednji zvučnici kao i zadnji propali.. Sviraju oni sasvim lepo za tu snagu (a i izgled im je kriminalan sa sve onim malim magnetom kao metalnih 20 dinara). Zamena je došla u vidu Ground Zero Iridijum serije. Mislim da mi je prodavac rekao da je to najlošija njihova serija, ali svira to sasvim lepo sa ovom kineskom android multimedijom. Iskreno možda bi voleo da je sve za niansu glasnije jer i kada se pojača na max i dalje je to sve upeglano nekako i imam osećaj da bi moglo da bude još glasnije.. Na red je došla i brza zamena dihtunga auspuha. I sada najbolji deo... Kao i na svakom autu nekako se uvek uhvatim tih kočnica. Opet hir više nego sama potreba za boljim kočnicama. Kao i na crnom - opet 80% estetika, 20% performanse. Prednji diskovi 284 milimetra sa Fiat 500 Abartha, Stila 1.9 JTD-a, Brava novog itd.. Sve je to isto i po katalogu 4x98 284x22mm diskovi. Proizvođač SpeedMaxx - 40-ak posto jeftiniji u odnosu na bušeni Brembo. Prednje kočione čeljusti ostale su mi od crnog Grande Punta Sport 1.9 mutlijeta jer sam ga prodao sa četvoroklipnim Brembo čeljustima tako da su 5 godina stajale na polici i tako je došao momenat da ipak budu ponovo ugrađene. Fabrički diskovi na Pandi 100HP su 257mm kao na primer na Puntu 1.8 HGT, dok su i čeljusti manje jer su prilagođene ovom disku. Dakle ova vrsta promene mora biti u kompletu - diskovi + čeljusti. Zadnji diskovi su u fabričkoj dimenziji 240x11mm jednoredni - po katalogu saznajem da su identički kao prednji na Fiat Puntu ovom najobičnijem 1.2 8v 54ks. Sporan je bio smer obrtanja diskova.. Nekako sam ih okrenuo kontra, pa je usledilo ponovno skidanje i rotacija. Tek u drugom pokušaju sam provalio da ipak postoje neke oznake LEVI/DESNI (na slikama iz servisa je prvobitna kontra kombinacija) To je to za sada. Ostajete uskraćeni za par boljih sličica jer je sve sinoć montirano i kiša ne staje.. Prednji diskovi 284mm i fabrički 257mm:
  13. Da da upravo tako.. Kad se setim kako se taj 1.4 multiair turbo 135 lepo vozio. Imao je fantastican obrtni moment ispod 2000 obrtaja kao dizel i upravo kako si rekao preko 5500 obrtaja nije imalo poente da se vrti. Ali kakav užitak u vožnji je pružao zaista je neverovatno za jedan 1.4 motor. Izuzezno je voleo ispucavanja od semafora do semafora bez nepotrebnog proklizavanja kao na dizelima od preko 300nm. Jos uz sve to bio je jako tuh i štedan (7,5L prosečne potrošnje za preko godinu dana korišćenja).
  14. Beli Abarth je isti na svim snimcima, samo se vremenom sredjivao. Do ovih prelepih slika sa Mišeluka bio je u vlasništvu Stefana koji ga je baš čuvao. Kasnije je Abarth izmenjao 2-3 vlasnika i svi su ostavili negativan trag i zapustili ga. Prvi vlasnik odmah posle Stefana zadržao je samo zimski crni set koji mu je navodno bio lepši (svi ćemo se složiti da nije bio lepši), dok je već prve nedelje poderao 2 felne sa letnjeg seta od ivičnjak. Kasnije ih je i prodao. Sve u svemu Abarth je godinu dana pre prodaje mapiran u Revo chip tuning centru i izbacio je 178ks i oko 300nm u redovnom modu. Upravo iz tog razloga Zoki na snimku govori da skoro pa da i nema razlike u Sport / normal modovima vožnje, ali fabrički je bila zaista velika razlika.
  15. Na KP izlete opruge za Pandu 169, proverim oznake po Eibach katalogu to je to - Pro Kit 30mm. U praksi nakon montaže to je 20mm napred i 25mm nazad ali ok, Panda 100hp je već nešto niža u odnosu na običnu Pandu tako da se sve poklapa. Uz montažu opruga stavljene su nove šolje amortizera sa ležajevima, šteta je sve ostavljati staro jer ko god je to sve skidao posle par godina zna kako se sve raspadne i izrđa od vode i blata nabacanog od točkova. Da ne bude samo potonuo i izgledom "natovaren", točkovi su pod obavezno morali biti izbačeniji napolje što više može da se približi ivici ruba krila. 15mm mu je prava mera. Iako nazad estetski bi lepše izledalo da je 20mm na žalost ne može jer već sada ivica točka na većim skokovima u vožnji hoće da pipne unutrašnju ivicu samog plastičnog ruba. Fino skidanje materijala od par milimetara će popraviti i ovaj da ga nazovem trenutni nedostatak. Napred ništa ne pravi problem i ne traži dorade. Udobnost u vožnji je potpuno identična fabričkim oprugama. Koji dan kasnije došle su i kompletne prednje viljuške i krajevi spona, sada je već ozbiljno utegnut na trapu i spreman za optiku. Prilikom poručivanja viljuški napravio sam propust koji aj da kažem možda i nije toliko strašan. Naime Panda 100HP ima drugačije viljuške u odnosu na redovnu 169 Pandu. Fizički oblik viljuške je isti, ali je razlika samo u poslednjem OEM broju (sad da ne kopam oznake da vas ne davim). Uglavnom zadnji veliki silen na Pandi 100HP je pojačan što u drastičnoj meri utiče na ukupnu upravljivost. Na autu je sa desne strane bila originalna viljuška dok je sa leve strane bila obična jer je sigurno neko od prethodnih vlasnika već menjao. Sve u svemu kasnije sam pronašao da je razlika u ceni i više nego dupla, tako da ovako ostaje za sada. Ove obične su izašle na kraju svega 30 evra po komadu te za dodatnih 10 evra ako se dobro sećam ima da se kupi poliuretanski zadnji sileni koji bi napravili ogroman upgrade u pravljivosti. Sad je na kraju pitanje da li uopšte ima smisla sve to raditi za jedan daily auto jer je na trenutnom stanju viljuški udobnost fantastična. Videćemo.. Na kraju Pandica izleda fantastično, sigurno ćete se složiti
  16. Manje-više to je to.. Možda oštrija bregasta i drugačije podešeno paljenje za dodatni koji konjić više. Malo je iritantno što mu je najveći obrtni na 4000 obrtaja a najveća snaga na 6000 obrtaja. Vrti se kao Honda, a nije da ide bog zna šta Update... Radi se na Pandici i dalje. Mislim da sam prešao oko 5000km od kupovine. Utisci su skroz fini, prava gradska zujalica. Kako vreme odmiče siguran sam da ću se sve teže jednog dana rastati od tog autića. I tako kako se sve to moglo lepo samo voziti odlučio sam ga napraviti manje funkcionalnim kao i svaki prethodni auto.. Šta je došlo od promena pišem za sat vremena
  17. Da vidi stvarno, nisam ni skontao da mi je promakao momenat za NM. Što se privlačenja pažnje tiče upravo tako. Vidim da je ljudima auto jako zanimljiv.. Zagledaju, okreću se, slikaju. Tako mi je na početku i bilo malo bezveze što je prethodni vlasnik lepio Abarth znakove, ali kasnije mi postalo skroz ok obzirom da je redak i drugačiji i da priča može da prođe.
  18. Sa oba točkova.. Cena visoka, ali opravdana. Iskreno i meni je žao što je tako brzo odleteo od mene, baš me je radio.
  19. Tema može da se zaključa, Punto je prodat pre 3 meseca. Služio je fantastično. Ovaj motor bi zaista svima preporučio. Izuzetno elastičan, sasvim dovoljno snažan, lako podnosi i veće brzine iako je 5. brina (130 kmh - 3400 obrtaja, 170 kmh-4500 obrtaja ako se dobro sećam). 15000 kolikometa koliko je bio kod mene prosečna potrošnja je bila 7,6 litara što je zaista sasvim zadovoljavajuće za turbo benzinca ovih performansi. Sve u svemu prodat je za 1 dan kako se našao u oglasima. Privremeno u zamenu mu je došla Panda o kojoj više možete pročitati u sledećoj temi: .:: Fiat Panda 100HP ::. - Predstavljanje automobila članova foruma - Fiat-Lancia Club Serbia Forum Poslednje slike napravljene pre dodaje. Uživajte.
  20. Kako uđem na forum jednom u pola godine, tako donesem gomilu novostu. Beli Punto Multiar je prodat - više o njemu možete pročitati u temi ispod: .::Punto Sport 1.4 MultiAir 135::. - Predstavljanje automobila članova foruma - Fiat-Lancia Club Serbia Forum Došla je privremena zamena na narednih 2 godine (sigurno) dok ne istekne probna vozačka kod devojke i nestane ograničenje u kolovatima. Fiat Panda 100 HP 2008. godište... U narodu poznatija kao Panda Abarth. Prvi utisak - fantastičan gradski autić. Drugi utisak - ništa njemu ne fali ni na duže staze. Motor je atmosferski 1.4 16V 6 brzina 100 ks i isto tako nekih oko 100 nm. Nije brz, nije divlji, ali ko god je ikada vozio bilo koju Pandu pa čak i onu najobičniju zna koliko je to startan i okretan gradski autić. Ovaj i sa preko 210 000km na satu ipak se ne da.. Preventivno odmah u prvoj nedelji nakon kupovine odrađeno: - mali servis naravno - ulje Shell 10W40 i nove svećice, - čišćenje benzinskih dizni u ultrazvučnoj kadi obzirom da je imao nepravilan rad prvih nekoliko sekundi nakon hladnog starta, - čišćenje klapne gasa, - zamena svih tečnosti - kočiono ulje, antifriz, ulje u menjaču. Gomilu sitnica je bilo potrebno doraditi, pritegnuti, namestiti... prethodni vlasnici su ga nekako više koristili nego lickali. Tako je odmah na početku dobio i mnogo kozmetičkih utezanja: - farbanje svih čeljusti u crveno priikom čeka su poskidani diskovi, očišćene glavčine tokova, podmazani nosači kočionih čeljusti, - jednoslojno poliranje kompletnog auta sa zaštitnom svih plastičnih i lakiranih površina, - očišćena površinska korozija na trapu te prefarbano sve u crno (više stvar estetike nego neke velike funkcionalnosti), - presvučen volan jer onako oguljenog nisam mogao dana da ga gledam, - sređeno sedište koje je propalo totalno, - zamenjeni fabrički zvučnicima kojima je propalo vešanje, - stavljen nov hladnjak klime koji je imao pukotinu, tako da sada klima hladi nenormalno dobro (čak i prejako za tako jedan mali auto i malu kabinu). Neko od prethodnih vlasnika ga je čak i voleo pa mu je stavio tipski Inoxcar zadnji lonac.. zvuk fantastičaaaan. Onako rezak i malo bučniji, a opet ni najmanje preglasan sa gomilom nepotrebne galame. Od mene je juče dobio tipski K&N panel filter vazduha i u kombinaciji sa Shell 100 oktana benzinom auto je postao mnogo agresivniji. Mislim da tek sada ovaj motor može da pokaže brojke sa papira kao kada je izašao iz fabrike. Siguran sam da će naredni meseci doneti još gomiluuuu drugih modova i promena (to mi je u srži, ne mogu pobeći od toga). Do tada uživajte u slikama.
  21. Sve sam nabavio iz uvoza od dobavljača .. Radim u auto industriji, tako da je nabavka delova relativno laka. Nekada i nije konkuretna cenama, nesto bude 10-20% skuplje na primer kao i Eibach opruge nove kada sam kupovao, ali sve se nadje i stigne u roku par radnih dana što je velika prednost. Inace da, kuckanje je prestalo. Do sada je od "intervencije" prešao 800 kilometara i sve radi savršeno.
  22. Pre 10 000km kada je radjen veliki servis stavljen je i nov multiair filter. Naknadno više nije skidan i čišćen, mislim da nema potreba stalno ga drndati. Filter ulja tu pokupi većinu prljavština iz ukja, dok je mali mikrofilter tu u bloku izmedju pumpe ulja i gore Multiair jedinice čisto da spreči da prodje i neki manji ugrušak kako ne bi začepio samu jedinicu. Inače neprijatno sam se iznenadio koliko je poklopac ventila unutra bio kontaminiran od ulja. Trebalo mi dobrih pola sata rubanja četkicom i ispiranje benzinom kako bi ga vratio u čisto fabričko stanje. Sledeci korak definitivno mora da bude čišćenje sita pumpe ulja u karteru kao i pranje samog kartera. Ništa hitno naravno ali onako.. Preventiva kao i sve. Ono što ja imam pristup preko jednog od kataloga. Siguran sam da ima i jeftinije, ali oko 1100-1200 evra je realna cena. Pa realno ovaj auto je prelagan za Brembo 4 klipa čeljusti. Prelagan u smislu što mu je aktiviranje ABS-a po meni podešeno da bude izuzetno rano. Koči vrh i to mu je sasvim dovoljno obzirom da je mnogo lakši od dizela i nije verovati kako se to oseti u vožnji kako na krivinama tako i na gasu i kočenju. Na primer Miseluk.. pravac prema tunelu i gore na kočenju na "rampi" pali automatski sva 4 i aktivira ABS pri samo malo agresivnijem kočenju. Ja vidim da može još da koči, osetim po sili da može još, ali džabe kad centrala više ne da i počne da ga rasterećuje. Sve u svemu nema sportski duh
  23. Da sam znao da bi menjao za gunmetal, menjao bi odmah. Meni je ta felna prelepa, ali mi nekako nije lepo stajala na belom autu u toj sivoj kombinaciji. A to za retkost si u pravu jer i ja redovno pratim oglase. Bukvalno kako sam okačio oglas, već sutra je čovek lično došao i odneo ih.
  24. Hm, pa i nije me baš nešto pogodilo ovo za jedinicu Multiaira.. meni je bitno da je to sve ispravno što je i bilo do pre 2 meseca. Pišem o tome malo kasnije. Prodao fabrički letnji sivi set u fazonu nemam potrebe za setovima zima-leto, može to na zimskim da se tera cele sezone itd. Nisam ni izgovorio upadaju na oglasima 17 inca felne Abarth model kao na crnom što sam imao. Nikada se nisu pojavile u oglasima, šta više i ove je prodavac naveo kao 4x98 obzirom da je video 4 rupe i Fiat znak. Cena 130 evra sa nekim Run flat 5mm gumama koje su kasnije bačene jer ne volim da vozim lošu gumu. Čovek kamiondžija kreće upravo iz Berlina sa sve natovarenim točkovima negde između paleta. Dan kasnije dočekujem ga na isključenju auto puta, prebacujemo točkova i novi letnji set je tu. Original Abarth Punto Evo felne (735451499) 4x100 56,6 centralna 17 inca 6.5J ET36. Dakle 1 cm izbačenije od prošlog fabričkog letnjeg seta, baš onako kako treba. Stanje ništa posebno - izgrebane i krive sve 4 - obavezno ispravljanje i farbanje. Sve odrađeno po PS-u sa novim UHP gumama DOT 0522. Stoji dobro, ali ništa sad wow. Na crnom su nekako bile atraktivnije u toj sivo-crnoj kombinaciji. I sad na red dolazi najveći strah pored plivajućeg zamajca - Multiair. Od momenta prvog sedanja u auto čulo se neko fino sitno kuckanje. Ne stalno, ali onako kada se zarurira pa u padu obrtaja izmedju 1500 i 1000 obrtaja uhvati na sekund-dva onako sitno kliktanje. Nikada nije pravilo problem pa sam vremenom i oguglao na to obzirom da se čuje tek tako nekad pa nekad. Sve u svemu 15000km bez problema samo ključ u bravu i pali-vozi. Do momenta u januaru dok nisam vozio lagano konstantnim gasom tipa 60-ak km/h i u momentu dok nije upalio Check Engine lampicu. Bez ikakvog trzaja, samo zvučni signal i lampica. Nastavljam da vozim, oseti se da ima manje obrtnog ali idee... izlazim iz mesta, vidim puni sat i preko 150, ali samo fali obrtnog. Ne pridajem mnogo značaja, nastavljam da vozim. 3 paljenja i gašenja kasnije dok računar nije skontao da je greška privremena i da je više nema Check Engine se sam gasi i sve radi normalno. Skoro i da sam zaboravio na taj momenat čak do te mere da ga ni na poslu nisam zakačio na dijagnostiku da proverim šta je prijavio. I tako do pre nedelju dana više nije bilo paljenja dok nije počeo da pokazuje gore znakove - uz ponovo paljenje Check Engine lampice sada već kreće lagano da varira i poskakuje u vožnji, čak u jednom momentu i da trokira. Zakačim na dijagnostiku ono P1063-71 - SOLENOID VALVE CYL 3. ACTUATOR STUCK. 3 dana googlanja i Youtube snimaka, proverim po katalozima šta može da se nabavi od delova i tu su neke osnovne stvari ( set gumica poklopca ventila, dihtung ispod Multiair jedinice i nove klackalice čisto preventivno obzirom da nije neka velika para u igri i da ne znam kakvo stanje će me dočekati ispod kada skinem poklopac ventila). Sve je na svom mestu i sve izlgeda baš kako treba, Solenoidi napred prema izduvnoj bregastoj nemaju luft, nema ni vidnih oštećenja. Sve dobro produvano kompresorom, kako spolja tako i unutra produvane komore kroz rupice gore na samoj jedinici predviđene za prolaz ulja. Tako na kraju odlučim da ne vadim napolje kompletnu jedinicu. Jednostavno mi je to sve izgledalo kako treba i da će sve to produvavanje doneti poboljšanje ili odčepljenje - šta god ga mučilo. Sve lepo očišćeno i sklopljeno nazad. Novo ulje C3 obavezno. Rezultati.. Auto kida. Dobio je neki blesavi ludački kik pri trzaju gasa da imam osečaj da ima 50nm više i da je odaziv na gas mnogo brži. Ne verujem sad baš toliko da sam se utripovao, ali auto stvarno otkida. Za ovih par dana što se svakodnevno vozi greške više nema. Koliko će to sve sada raditi videćemo, ali ukoliko se problem vrati demontaža jedinice je neizbežna. Tom prilikom će dobiti i nove klackalice koje se za sada ostavljaju po strani.
  25. Godinu dana kasnije evo me.. Spremite kokice i naočare za čitanje. Redom prvo da odgovorim kome sam ostao dužan (ne znam kako jednom po jednom da odgovaram, uglavnom pronaćiće se odgovori). Pre svega obrtaji na 110-120-130 km/h (zanemarite trenutnu potrošnju na displeju - lovio sam obrtaje da pogodim za sliku). Inače je letos bez problema izdržao i autoput do Rovinja (oko 700km u jednom pravcu) i konstantnu brzinu oko 150 km/h u proseku. Zaista su ovaj motor napravili skroz lepo i izbalansirano, ništa on to posebno ne oseti. Bilo je momenata po pola sata i konstantne vožnje 170 km/h i opet ideee i na potapanju gasa skroz živahno nastavlja da puni (inače maksimalna je 210 km/h isprobano nekoliko puta). Do 180-190 je onako baš brzo, dalje je lagano dopunjavanje 1 po 1 km/h. Sve u svemu ništa ja ovom petobrzincu ne bi zamerio što se prenosa tiče. Na 170 kmh i nekih 4300 obrtaja u kabini je bilo sasvim ok i podnošljivo. Prosečna potrošnja u ovih godinu dana i nakon 15000 km od kad je kod mene je 7.2L, dakle za niansu više od prosečnog dizela. Sledeći odgovor.. Famozni Multiair. Oznake su tu, pa ko ima gde da proveri da li valja ili ne valja pišite slobodno. Onda su u maju prošle godine ulete opruge - Pro kit. Prema katalogu kao odgovaraju, naravno da odgovaraju ali samo fizički... Ali kasnije se ispostavlja da su samo za dizela jer su 0,2mm deblje u odnosu na benzinca (002 VA koja je krajnja oznaka za prednje koje su za dizela i 001 VA za benzince). Uglavnom, ono što se postiglo oprugama je 0,5mm spuštanje napred i nazad. DA... pola centimetra. Da ne pričam da su opruge debele i pretvrde jer su predviđene za mnogo teži motor. Sve u svemu bile su na autu duuugih mesec dana (da u medjuvremenu su uletele felne sa Eva koje trenutno služe kao zimski set). Iako je na placu pri kupovini odrađen mali servis, 4 meseca kasnije ponovo je odrađena zamena ulja sa prethodnim ispiranjem motora. Čuveni Tunap aditiv 957 pre zamene i Eneos 5w40 c3 sa Fiatovom oznakom 955535-S2 obavezno uz kvalitetan Bosch filter ulja. Onda iz očaja za spuštenim autom jer je prethodno za moje oko bio baš previsok poručene nove novcate Eibach opruge. Kao klasična srbenda po razmišljanju daj kad se plaća bar da bude dobrano i spušteno, pa istoj ceni zašto spustiti za 30mm sa Pro kitom kada za iste pare može 50mm sa Sportline oprugama. Stigle nove - montirane... PATOS. Felne su ET46. Jesu fabričke, ali su uvučene do zla boga. 10mm distanc bi bio taman, ali svi znaju problematiku distancera od 10cm i centralnog prihvata na glavčini točka, tako je 5mm došlo kao kompromisno rešenje. I onako.. taman je nekako da nije prenapadno. Dupli izduv kao i na crnom što je bio umesto standarnog koji i kao fabrički dole visi 5cm niže od ivice branika (jako me to nervira kod svakog Sportinga). Takođe izbačen je fabrički zadnje lonac od skoro metra dužine i ubačen mali protočni. Zvuk - preporod. Napokon se malo jače čuje (20% jače ništa strašno) ali se čujeee... Nije mikser kao fabrički što je ukrojen. I tako se to sve lepo vozilo par meseci dok mi nije došlo iz dupeta u glavu krajnja nefunkcionalnost vozila. Jeste lepo.. prelepo, ali je to bilo toliko nisko da se susplehom motora kačilo sve živo moguće. Čak sam na ulasku u zgradu u sred noći morao za centimetar skratiti onaj metalni prihvat na sredini prolaza što pridržava krila kapije jer jednostavno ništa preko 7cm nije moglo proći ispod sredine auta. Sportline je udobar za voziti pogotovo na ovako laganom benzincu koji je u osnovu napred 150 kila lakši od prethodnog 1.9 dizela kojeg sam ranije vozio i to se zaista oseti u vožnji, ali ta visina jednostavno nije za daily auto. Tako da je bila 3. sreća. Ovog puta Pro-kit model isključivo za benzinca i to je pun pogodak. 2 cm je otišao gore u odnosu na Sportline, ali iskreno meni ovako izgleda još i bolje. Taman je za svaki dan i nikad više ništa nisam zakačio podvožjem vozila. Sve u svemu - Pro kit za svaku preporuku. To je to za sada.. Sutra nastavak.. Ima još svega da se piše.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...