Jump to content
FAS Goran

misarw

Members
  • Content Count

    128
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by misarw

  1. Ne sa ovim autom. Možda čak na nekom drugom forumu, NS Auto Forum možda.
  2. Milutinac, ustvari, obilazi servise po Srbiji. Bar da napiše neku knjigu utisaka. Sad kad pokušam da se setim, pisao je o nekim svojim iskustvima.
  3. Piše da " ako time ne ometa". To znači da je dužan da se prestroji u desnu traku kada ometa. A ometa onog momenta kada se neko pojavi iza njega. Ne prestrojavanje u desnu traku nije dozvoljeno ako se kreće maksimalno dozvoljenom brzinom. Čak i ako se kreće većom brzinom od dozvoljene, dužan je da se prestroji. Jer ometa.
  4. Tačno. Tj. ne znam kako zrenjaninac tačno izgleda ali bih rekao po pisanju ovde da ima bar dve trake u jednom smeru i izvan je naseljenog mesta. Ipak ste me naterali da pogledam šta piše u zakonu i nisam našao da se eksplicitno spominje put izvan naseljenog mesta i reguliše kretanje po njemu. Osim opšte odrednice o kretanju koja dozvoljava tumačenje: Član 35. Vozilo se kreće desnom stranom kolovoza u smeru kretanja. Vozač je dužan da vozilo u kretanju drži što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uslove saobraćaja i na stanje i osobine puta, ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju i ne izlaže sebe opasnosti. Na putu u naselju sa najmanje dve saobraćajne trake za isti smer, vozač može da se kreće vozilom saobraćajnom trakom koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza, ako time ne ometa vozila koja se kreću iza njegovog vozila. Član 7. . . 10) kolovoz je deo puta namenjen prvenstveno za kretanje vozila, 11) kolovozna traka je uzdužni deo kolovoza namenjen za saobraćaj vozila u jednom smeru, 12) saobraćajna traka je obeleženi, odnosno neobeleženi** uzdužni deo kolovozne trake namenjen za saobraćaj jedne kolone vozila . . Ja ovo razumem da je vozač dužan da se kreće desnom saobraćajnom trakom, jer je ona uz desnu ivicu kolovoza. Posebno je napisano pod kojim uslovima je dozvoljeno kretanje ne_desnom trakom u naseljenom mestu. Očigledno nije precizno napisano. A izgleda da bi trebalo preciznije.
  5. Ne mogu da citiram zakon jer ne znam napamet a mrzi me sad da tražim ali piše da je auto-putem zabranjeno _voziti_ levom trakom jer je to traka za preticanje i služi samo za preticanje. Na ostalim putevima, pa i u gradu, dozvoljeno je voziti levom trakom ali je vozač dužan da se prestroji u desnu kada smeta drugim vozilima. To je suština.
  6. Da li sada, posle popravke, možeš da podesiš nagib i visinu volana?
  7. Ne znam šta podrazumevaš pod "pred sudiju se mora pa mora". Sudija donosi presudu na osnovu sporazuma koji vozač sklopi sa policijom i pošalje je poštom okrivljenom. Okrivljeni ne ide u sud, fizički. Lično iskustvo, Novi Sad, prekoračenje 21+.
  8. Ja imam Bravo 96 godište što bi trebalo da je isti model. Istina da su 98 godine radili neke modifikacije ali mislim da je način kačenja dijagnostike isti kao kod mog auta. Konektor za dijagnostiku je 3-pinski i nalazi se u motornom prostoru. Kad stojiš ispred auta, kod kućišta levog amortizera prema motoru. 3-pinski konektor je uboden u nosač na plastici koja nosi još neke kablove. Treba ti 3-pin adapter na OBD II konektor. Radi samo KKL interface, što se tiče motora. Airbag bi takođe trebalo da je 3-pinski konektor i ne bi trebalo da ti treba još neki kablić. Aurbag konektor bi trebalo da je u fioci kod suvozača. Na mom autu nema Airbeg-a pa ti ne mogu tačno reći. Vrlo je moguće da 3-pin adapter neće biti dobro povezan. Ja sam to rešio tako što sam presekao kabel između konektora i prevezao žice kako treba.
  9. Postoji adapter. Možeš da pratiš motor, mislim i ABS, ako ga imaš. U stvari ELM ne radi na starom Bravo/Brava i Marea tj. onim koji imaju 3-pina konektor. Radi KKL, tj. K-Line, sa ovim adapterom.
  10. Mislim da je tako kako si napisao. Vozio sam auto pre pola sata i palio sam zadnji brisač, samo da operem zadnje staklo i ne znam da ti kažem 100% tačno. U svakom slučaju, kada prsneš vodu za pranje, brisač odradi par brisanja.
  11. Kao prvo, možeš da ih obmotaš selotejpom. Čisto da bi mogao da voziš auto. Trebalo bi da je ovo kataloški broj: 60595390. Trebalo bi da je prečnik 58mm. Koristi se i na Fiatu Bravo '95, Alfama, Marei. Trebalo bi da ih ima Euro 07. Bar ga imaju u katalogu. Tamo ga vode kao crevo za vodu. Pišem "trebalo bi" zato što sam video broj u katalogu a nisam mogao da proverim. Zato ti proveri pre nego što kupiš. Na Googlu možeš videti slike, za kataloški broj. Pretpostavljam da bi mogao da iskoristiš crevo interkulera odgovarajućeg prečnika. Čudi me da ti majstor nije ponudio neko rešenje.
  12. Koristiće svakako. Koliko je to crevo elastično?
  13. Pardon, nisam pažljivo čitao. Gates crevo koje sam ubacio je bilo dobro, što se tiče samog creva, pucanja i slično. Jedino što je trebalo da bude elastično. Bar je tako na sklopu pumpe koji je na mom autu. Kasnije sam ga zamenio originalnim, našao majstor. Ovako izgleda originalna pumpa na starijim modelima. Da znaš šta da tražiš. Crevo je 8mm unutrašnji prečnik. Crevo je stisnuto šelnama dakle drugačije nego što je na tvojoj pumpi. Ovo na slici su šelne posle zamene, drugačije od fabričkih. A možda da ubaciš neko plastično armirano crevo? Sama pumpa bi trebalo da daje 9 bara maksimalan pritisak, po sećanju pišem za modele gde je regulator pritiska u motornom prostoru. Na 9 bara se aktivira zaštita u samoj pumpi. Generalno uzevši, pritisak same pumpe zavisi i od protoka. Ovo važi za starije modele. Ako nađeš polovno crevo, sa obzirom da je sve relativno kruta plastika, mogu se javiti problemi sa dihtovanjem. Od jednog majstora za pumpe sam čuo da on stavi prvo parče termo-bužira preko priključka pa onda crevo i šelna preko.
  14. Ja sam svojevremeno kupio u Euroautu Gates potopno crevo za pumpu za gorivo. Međutim, to crevo je bilo daleko deblje i kruće tako da nije dozvoljavalo da pumpa "diše". Ako obratiš pažnju, donji deo je pomičan u odnosu na gornji deo, koji se inače fiksira na gornji deo rezervoara. Mislim da bi bolje bilo da po otpadima potražiš originalno crevo. Teško da će ti prodati samo crevo ali ako kupiš neku raspalu pumpu, možda te ne oderu sa cenom. Takođe, sa tim crevima koje si koristio nije bilo problema zbog pritiska već zato što redovna creva za gorivo nisu otporna na benzin sa spoljašnje strane, ne mogu se trajno potapati u benzin.
  15. Na Fiatu Bravo (96 godište) se skida ceo taj središni deo. a to bi se reklo i tabla. Pri čemu treba raskačiti i cevi od klime i od grejanja. Što se tiče čišćenja kojekakvim sredstvima u amaterskoj režiji, meni su se najbolje pokazala sredstva koja prave penu. Ima Wurth nešto 2+1 oko 500 din i Motip, oko 800 din. Motip je značajno veće pakovanje. Uz sprejeve se dobije i crevo za aplikaciju. Trebalo bi da na tvom autu postoje oni otpornici za regulaciju brzine ventilatora, negde na cevi za vazduh od ventilatora pa prema središnjem delu. Skineš te otpornike, ne treba da skidaš električni konektor. Tu uvedeš crevo za aplikaciju do otprilike isparivača(unutrašnjeg hladnjaka). Uključiš ventilator, ne klimu, samo ventilator na 2 ili 3. I špricaš. Isparivač treba da je suv znači da klima nije radila. Imaš uputsto na sprejevima. Takođe, korisno je da imaš neku krpu kojom prekriješ ostatak otvora od otpornika da ne gubiš vazduh od ventilatora. Ja sam radio sa Motipom i dezinfekcija izdrži tu jednu sezonu. Ako se lako skida ventilator kabine, a trebalo bi, onda skineš ventilator, u cev za vazduh nabiješ kesu napunjenu krpama pa pored nje ubaciš crevo za aplikaciju do isparivača i špricaš. U ovom slučaju svi uređaji su isključeni. Mislim da ova varijanta može da se primeni samo sa Motip sredstvom jer je veći sprej pa sredstvo može da napunu ceva za vazduh i prođe kroz isparivač.
  16. A postoje i kontakt cleaner-i. U prodavnicama za elektroniku. Možda ima i u auto prodavnicama. U Uradi Sam imaš Motip cleaner. Ako je u pitanju baš korozija, možeš prvo antirost-om da namažeš pa onda kontakt cleaner-om. AKo budeš koristio antirost, mislim da bi bilo bolje da skineš bobinu pa da onda namažeš kontakte tako da tečnost ne curi unutra. Posle toga našpricaj kontakte kontakt cleaner-om svakako.
  17. Uobičajeno je bilo 30% od cene litre goriva po prevezenom kilometru. Samo, ranije je na svim pumpama bila ista cena. I još nešto, postojalo je ograničenje u isplati, tj. firma je mogla da isplati, valjda, 1.500 din. a za sve preko toga je plaćala porez kao na platu pa je bilo neisplativo za firmu, odnosno bilo je komplikacija sa isplatom.
  18. Da li je upaljena neka lampica na tabli? Ako je "otkačen" ili neispravan senzor temperature motora, onda je ventilator stalno upaljen ali upali se i lampica na tabli. Možda je kod tebe "zalepio" rele druge brzine.
  19. Pa, tom motoru ne fali ništa. Kao što možeš da vidiš, ja vozim takav. Ako kupiš krš, kupio si krš. Što se tiče ulja, sipao sam Selenija 20K(kod poslednje izmene Selenija K). Menjao sam ga na 10.000Km iako je servisni interval na 20.000Km, zbog dosadašnjeg benzina. Potrošnja ulja se primeti. Manje od 1l na 10.000Km. Ako ga žustrije vozim auto-putem onda se svakako primeti potrošnja ulja. Mada se za seleniju generalno priča da je ulje koje se "troši". Što se potrošnje goriva tiče, za poslednjih 5.665Km prosečna potrošnja mi je 9,73l/Km. Od toga je 85% loko u Novom Sadu. Kupujem kvalitetniji benzin, premijum i sl. Auto redovno održavam u ovlaštenom servisu i sa njihovim delovima. Crkla je jedna bobina, hladnjak motora, klime, grejač kabine, kvačilo sam menjao.
  20. Pa, stavio sam silikon, crni, Wurthov. Piše da je otporan na antifriz. Da li na tom crvenom piše da je otporan na antifriz? Drago mi je da je nekom koristilo to što sam uradio i napisao.
  21. Ventilatoru se prilazi iz kabine, kod suvozačevih nogu. Otkačiš konektor za napajanje, odvrneš šraf koji drži pero na kućištu ventilatora, povučeš/nakriviš donekle pero prema podu auta, zarotiraš ventilator u stranu na koju može da se zarotira i povučeš ga na dole ili sam ispadne.
  22. Imam pitanje za Vuleta. Valeo farovi sa sočivom/prijektorom, od Maree, kako se može videti da li su farovi, tj. sočivo, u dobrom stanju?

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...