Jump to content
FAS Goran

nesobn

Members
  • Content Count

    61
  • Joined

  • Last visited


Reputation Activity

  1. Hvala
    nesobn got a reaction from neshaoct in Fiat Grande Punto 1.3 MJet 66kw - rešavanje defekta ležaja desne poluosovine   
    @Filip MK
     
    Dovoljno je da auto natjeraš na kanal/dizalicu i prodrmaš poluosovinu kod centralnog ležaja.Ako ima lufta u istom,sve će ti biti jasno.Kod mene je to bilo baš izraženo i to uopšte nije bilo malo. Na leru je zveckalo i pri dodavanju gasa isto kao da neko ključem lupka po motoru a naročito pri skretanju i kočenju.
  2. Hvala
    nesobn got a reaction from neshaoct in Fiat Grande Punto 1.3 MJet 66kw - rešavanje defekta ležaja desne poluosovine   
    Prije desetak dana na mom Grande Puntu osjetim čudno zveckanje pri radu motora na leru a u vožnji do nekih 50 km/h struganje poput istog kad se potroše disk pločice i počnu strugati od disk.Tek juče uhvatim vremena i sa majstorom uzmem da vidim o čemu se radi.Nakon pregleda kompletnog podvozja otkrijemo zveckanje i luft na sredini desne poluosovine koja je zveckala u kućištu nosača centarlnog ležaja cijelih 1-1,5 mm.Bili smo sigurni da je stradao ležaj i odmah smo se bacili na posao.Međutim,kad smo skinuli i rastavili poluosovinu,imali smo šta da vidimo.Centralni ležaj koji se nalazi u svom aluminijumskom nosaču koji je zavrnut za blok motora,obletio je u svom ležištu i "poderao" isto što smo i primjetili i prije demontaže po ostacima aluminijumske sitne špene u prahu.Zanimljivo je da ležaj nije stradao niti ima lufta već da je u svom ležištu napravio havariu tako što se kompletan okretao u svom ležištu.
     
    Juče sam zvao otpade da nađem aluminijumski nosač i našao ga na par mjesta al je veliko pitanje u kakvom je stanju isti.Majstor prije predlaže da se ležište u nosaču obradi kod metalostrugara i da se ubaci metalna piksna u koju će leći ležaj.Spoljni prečnik ležaja je 62 mm a u nosaču istog je od 62,5-63,5 mm.Znači ležaj je poderao kućište za cijelih 0,5-1,5 mm.Danas ćemo se baciti na zahvat kod metalostrugara i da saniramo defekt i nadamo se da ćemo u tome i uspjeti.Zadnja opcija je kupiti drugi "zdrav" nosač poluosovine.
     
    Ono što je zanimljivo je da sam zvao par prodavnica autodijelova i da niko nije imao na lageru pomenuti ležaj niti je znao dimenzije istog.Eto,ko vozi Grande Punta da zna i za ovaj defekt koji se manifestuje kako sam i opisao a rješava na jedan od ova dva načina.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...