Jump to content
FAS Goran

Kopun

Members
 • Content Count

  86
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Kopun

 1. @werp690 Podmazao klizače sa wurthovom silikonskom mašću. Čak su i zamenjeni kao i gumice. Ponovo sam skidao klešta isproveravao sve. Testirao više puta da li cilindar glatko ulazi i izlazi. Tamo gde je opruga pozadi, pritisnuo da vidim da li izlazi cilindar i da li ga vraća kada otpustim, radi. Opet vratio klešta na kola.Dok ne upalim kola i pritisnem par puta kočnicu nema problema ništa ne blokira, čim ispritiskam par puta papučicuon zablokira. Vratio sam stara klešta, uspeo sam da uglavim širu sisicu koja je bila u setu sa gumicama. Sada je sve ok. Ali voleo bih da znam majku mu u čemu je problem.
 2. Proveravao sam sa montiranim točkom. Levi se okrene recimo 3 kruga dok desni jedva jedan. Zaleteo sam se i izbacio sam ga iz brzine dok sam nije stao, vidno je auto više usporavao nego što treba. A kada sam proverio disk, levi je bio hladan dok je desni bio vreo. Jedino ako nisu klešta loša. Jer malo sam se više namučio dok nisam iščupao cilindar koji je bio u njemu. Mada ja nisam video nikakva oštećenja.
 3. Gde mogu da se nabave one gumice ispod filtera tečne faze i iznad njega odnosno ispod poklopca na isparivaču ? U pitanju je tomaseto artic isparivač.
 4. Desilo mi se da se pojeo navoj na kleštima u rupici gde se šrafi sisica za luftiranje. Odlučim da poručim polovna klešta i kupim novi set za reparaciju. Pogledam brdo tutorijala.Rastavim klešta, zamenim sve gumice, prepakujem sve u novi cilindar iz tog novog(polovnog) i spakujem nazad u klešta. Sve spakujem i montiram na kola. Izluftiram, sve super, papučica tvrda, nigde ništa ne glavi. Upalim auto napumpam par puta pedalu kad ono stegne disk, neće da ga popusti skroz. Skinem ponovo da proverim vratim nazad klešta, izlzuftiram i ništa ne glavi. Kako upalim auto napumpam nekoliko puta i on glavi. Ponovo skinem sve pregledam, vratim nazad, izluftiram, ništa ne glavi. Opet upalim auto napumpam par puta on ponovo ga jako stitska i blokira točak. Nije mi jasno šta se događa. Kočiono crevo zamenjeno pre par meseci. Prednja klešta sam reparirao i spakovao bez problema. Moram da napomenem da su jedno vreme glavila pa su popustila. Da li je to normalno kada se sve novo spakuje ? Da jedno vreme glavi dok se ne razradi ?Još mi jedino pada na pamet da probam da prebacim cilindar i starih klešta u ova nova(polovna). Ili eventualno na kraju ako ništa ne pomogne da probam da narežem navoj u starim kleštima i da stavim novu širu sisicu untra u rupu, mada ne znam koliko je to pametno P.S. kupio sam odgovarajući alat za kočnice i seger klešta. Ovo sam se odlučio da uradim iz prostog razaloga što nisam našao majstora koji je hteo da se pozabavi sa pakovanjem drugih klešta.
 5. 1. horvat 2. neshoct 3. Milutinski 4. Mijailović P. 5. Andreja 6. Sedla 7. ISV (samo ako moMtiras 17) 8. Branislav 9. Woodoo 10. Totti 11. Axic 12. PremieRacing (neodlučan sam da dođem, a možda i nisam) 13. IDzO - ja bih došao iako sam novajlija i ako se poklope kockice 14. Dule 021 15. Lakicevic 16. delakroa 17. ØAT HGT 18. Abarthkadabra 19.Kopun 20. 21. 22. 23. 24. 25. Irena HGT 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. Djomla (plus telohranitelji) Sent from my SM-A505F using Tapatalk
 6. E to je već odgovor Ovi majstori u SU mi to nisu mogli reći Hvala !
 7. ja imam problem da kada je podignuta ručna i kada ljudi sedaju napred ili pozati škripi nazad pozadi. Takođe kada ga podižem ili spuštam dizalicom pod ručnom on opet škripi. Da li to ima veze sa ručnom, tačnije sa sajlama ? Tu bih takođe dodao još jedan problem koji je na kratko bio rešen, a to je da kada prolazim ulicom gde je žuta kocka ili u ulicama u kojima je onaj beton sa šljunkom, znači blage vibracije čuje se neko žuljanje pozadi.
 8. @Markobgd kako to mehanički isključiti dovod vazduha? Crkli su mi motorčić kod nogu i onaj na sredini, ali da bi zimus dobio grejanje mehanički sam otvorio klapnu da na sredini dobijem topao vazduh. Međutim sada mi leti ko nenormalan izbacuje ne vruć nego vreo vazduh. Zatvorim ventilaciju međutim toliko ga zažari da moram uključiti klimu kako bih ga ohladio.
 9. @beli_Punto dovoljno da ih naučim šta je lancia nekad bila A izgleda da nisu jedini
 10. Lybra 1.6 limuzina za 1700 dinara plina od Subotice do Aapatina i nazad i jos 3 -4 dana po gradu ali tankovano na OMV pošto je na europetrol plin katastrofa. Ali za taxi bih ti ipak preporučio karavan 1.9 iz mase razloga. A za lične potrebe 1.6 je prava premija, eftin u svakom mogućem pogledu. I mani se toga da je slab i da ne vuče, još kako može da povuče da se malo neki bmw, mečka ili audi zamisle i odustanu od preticanja
 11. Čuje mi se već jedno 2-3 nedelje lupanje u motornom prostoru taka-taka-taka kao kod dizelaša. Čitao sam po forumumu i ostalim forumima da je to onaj ležaj na radilici (ako sam se dobro izrazio). Majstor kaže da su hidropodizači i da bi trebao da promenim ulje pa da onda vidimo šta ćemo. Ulje sam menjao prošle godine u ovo vreme, od prošlog menjanja prešao 10.000 km. Takođe imam trzaj u vožnji kad uključim klimu, a kad je u leru u mestu ili kad ga u toku vožnje izbacim iz brzine pa uključim, trzaja nema. Za to mi kaže da je normalno... To sam isto čitao valjda da je neki ležaj unutra otišao... Idem sledeći četvrtak kod drugog majstora da vidim šta će on da kaže, jer ovo je treći kod kojeg ću ići pošto mi je prvi rekao da ej to normalno za 1.6 fiatove motore. Voleo bi da čujem još neko mišljenje... Hvala !
 12. Nema na čemu Mene čeka zamena motorčića, ali mislim i da sam još i nešto polomio pošto nije hteo da duva na sredini vazduh, pa sam skinuo rešetku tu plastičnu i na silu otvorio. Jbg trebalo mi grejanje zimus tamo da duva Ako ti nije frka, javi da li ti je to rešilo problem
 13. @Sedla Ako sam dobro razumeo tebe zanimaju senzori koji se nalaze iza rešetke ventilacije koja duva na noge. Jel tako ? ako je tako onda su to upravo ovi senzori A imaš i gore kod ventilacije A izgleda ovako
 14. Ja sam uradio reparaciju, nisam hteo da se zezam sa polovnom ipak je to letva volana. Ali nisam prezadovoljan kako su uradili. Čovek mi je dao garanciju godinu dana i fiskalni račun, ali mi je zato napisao na papiru iza (to sam tek kasnije primetio) kao napomenu da sam sve delove ja nabavljao iako nisam. Da li bi ih preporučio ? Iskreno, NE ! Zašto ? Zato što su prvi put bili jako prijatni, a posle 2 dana kada sam došao po kola, izuzetno uzjebani, i kukali su mi pola sata kako su morali da menjaju zupčastu osovinu i još valjda nisu ni stavili original od Lybre nego od Maree pa su je nešto na strugu skraćivali .... Što se tiče ostatka sitema, cevi, puma, spone i krajevi spona, valjda nisu ni gledali, pošto su me ignorisali kada sam pitao u kakvom su stanju. Optiku mi nisu isto rekli da su uradili dok nisam na kraju spomenuo da trebam na optiku da ga odnesem. Optika je katastrofalna jer mi vuče u desnu stranu. Hteo sam ja u BG da šaljem, ali jbg kad niko neće da drži kola u servisu dok je letva reparaciji. Inače generalno imam problema sa majstorima pošto je svima, barem u Subotici, Lybra ko auto iz druge dimenzije.
 15. Sad sam otišao da mi pogledaju letvu volana pošto je curila. Rastavljanjem je utvrđeno da je osovina sa zupcoima koja se pomera levo-desno bila kriva. Sa centriranjem sve zajedno 30.000 dinara. E sad ovo je rađeno u Subotici kod Stantića, dok u beogradu mi reče komšija koji tamo radi da je uradio reparaciju na dvoje kola za 150 evra po reparaciji.
 16. Stavio sam Lybru 1.6 na dijagnostiku i pokušavam da protumačim parametre. Na forumu sam našao negde da injection time stavka za punta između -0 i 1 da li je tako i kod lybre ? Zadim vidim da je lambda 1 signal (after-cat) 0,087 on ako sam dobro shvatio treba da bude mnogo veći. Ove ostale parametre nemam pojma.
 17. Pošto sam promenio kablove i svećice rešio sam da sam promenim i bobinu. Otišao sam u Euroauto, kupio i montirao. Još je gore bilo, i sad nije bio coil 1 nego coil 2. Krenuo sam da vratim bobinu, ali nikako nisam mogao da nađem račun, pa se na kraju ispostavilo da mi ni račun nije dao. Ovo mi je treće loše iskustvo sa njima, ne znam kako je u drugim gradovima... Posle toga otišao sam u ovlašćeni autoservis Annus u Subotici, gde su mi lupili cifru od 200 evra da reše problem, a bobinu su prodavali bez garancije jer ne ugrađuju oni, tako da je nisam kupio. Konačno sam otišao na treće mesto i kupio, u Europartner, i nestao je problem sa coil 1, međutim auto se ajko tresao, motor je neravnomerno radio. Odneo sam ga kod nekog majstora što mi je komšija preporučio. Zamenio mi je neka vakum creva koja su bila ispucala, reko je da je kaiš preskakao 2 zuba pošto nešto nije bilo zupčeno dobro. Sad vuče mnogo bolje, ali se i dalje malo strese. Pokušaću sam da zamenim crevo koje ide do injektora jer je dosta ispucalo, to mi nije zamenio... Nakon nekoliko dana uključio sam gas, i sad na gasu sasvim ok radi, ali odneću ga kod majstora da zamenim isparivač jer grozno izgleda i da mi pregleda cao sistem.
 18. U međuvremenu počeo je da mi trokira i na benzin, neravnomerno da radi i po neki put da radi na tri cilindra. Danas sam promenio kablove i malo je bolje sada, ali još uvek nekako neravnomerno radi i trese se. U četvrtoj jedva ubrzava. Najverovatnije je bobina otišla. Ali mi se isto tako ne sviđaju kablovi koji idu u bobinu, pošto je nešto tamo spajano (prespajano) zbog gasa izolacaija je skroz otišla, a plastična zastita otpala. Nosim ga sledeće nedelje kod majstora pa ću da vidim šta će da kaže. A posle kad sredim to, nosim ga kod "pismenog plinadžije" da ga nateram da mi kompletno sve zameni i promeni taj prokleti isparivač koji sam mu već dva puta rekao da promeni. @ForrestGump hvala na savetima. Puno mi znači pošto mi je ovo prvi auto ne samo na gas već i sa injektorima i čitavom tom tehnologijom. Stara Regata je bila mnogo jednostavnija
 19. Stigle mi danas svećice brisk silver. Promenio sam ih i vozio nekih 1-2 kilometra na benzin i tada sam prebacio na gas. Na gas sam vozio nekih 4-5 km kada mi je na raskrsnici počela opet ista priča. Check engin, motor radi na tri cilindra. Dodam gas, pređem raskrsnicu odmah parkiram sa strane i vidim da sam za sobom vukao trag vode koja je curila iz auspuha. Dodavanjem gasa na parkingu još je gomila vode izašlo (ako je to uopšte voda). Takođe dugme za gas uopšte nije htelo da regauje na pritiskanje. Ugasim auto, upalim ga posle 5 min, dugme proradi i domah ugasim gas. Vozio sam ga na benzinu sa tri cilindra nekih 4-5 kilometara i 4 cilindar odjdanput je opet proradio. Parkirao sam ga u dvorište, priključio na dijagnostiku i opet kaže coil 1, i odjedanput počne ponovo da trokira, da radi na tri cilindra. I sat sam ga parkirao u garažu tako na radu sa tri cilindra Nije mi ajsno šta je ... kablovi, bobina ili možda benzinske dizne ? Sutra idem da kupim neki aditiv za dizne pa da probam, sa tim. Mada od zadnjeg problema nedelju dana sam ga vozio na benzin i nisam imao nikakav osim toga da je počeo da trza kad sam ga povukao sa 100 km/h, otpuštanjem pedale gasa trzanje je nestalo. Pokušao sam što detaljnije da vam objasnim. I jako me zanima šta je to što toliko izbacuje kroz auspuh ? Ako je voda odakle je i zašto je iam toliko puno ? Bio bih Vam jako zahvalan ako bi mogli da mi pomognete na bilo koji način jer kola su mi izuzetno bitna pošto imam 3 invalida u porodici koja skoro svakodnevno moram da vozim u bolnicu
 20. Ali pazi na benzinu svo vreme radi ok. Znači taj problem se dešava samo kada je na gasu. I svaki put izbaci nenormalnu količinu vode. Zato sam ja zbunjen da li su to stvarno samo svećice ili je još nešto u pitanju ? Znači ponovo da naglasim, prekidač i boca pokazuju različito količinu gasa, još sam u prvom postu zaboravio da napišem da sam zadnji put na pumpi imao problem da nije hteo redovno da ulazi gas, čuo se onaj zvuk kao da nešto tandrče...
 21. Bio sam na redovnom servisu kod majstora da mi promeni filtere i dizne. Promeni on filtere i reparira dizne pošto mi je prethodni majstor ugradio uloške za veću kubikažu. Auto posle toga fenomenalno radi, a onda posle nedelju dana počinju problemi. Tokom vožnje (na gas) iz čistog mira krene da trokira, upali se check engine lampica, krene da radi na tri cilindra i počnu da lude lampice dole na prekidaču. Ista stvar zna da se dogodi kada jednostavno posle vožnje, ugasim i posle nekog vremena uplaim, trokiranje, radn na tri cilindra check engine. Posle nekog vremena uspe da dođe malo sebi i da proradi i taj četvrti cilindar, al auto i dalje sav čudno radi. I jako je važno da napomenem da kada se to desi izbaci jako pune vode iz auspuha. Ono što sam uradio jeste da sam odmah ubacio na dijagnostiku gde mi kaže da coil 1 ima error. Proverio sam kablove, izgledaju mi ok, proverio sam svećice, malo sam ih očistio, treba ih menjati al nije kritično, nemam problema sa startovanjem motora. Posle ove intervencije radio mi je ok 3 dana bez ikakvog problema. Ono što takođe moram da napomenem da ne pokazuje istu količinu pozadi na boci i na prekidaču, isto tako treba napomenuti i da je isparivač zreo za menjanje. Svakako planiram da odem kod majstora, al jel neko zna šta bi mogao da bude problem?
 22. Trebao bih da menjam svećice. Juče kada sam izvadio video sam da su Brisk Silver DR17YS-9. U pitanju je Lybra 1.6. Da li neko možda zna kako im se trenutno kreće cena ?
 23. Bio sam do kita da vidim koliko su filteri ima filtron za 660 din, valeo za 1330 din i mann za 1750 din. Neka vaša preporuka koji od ta tri? Ili možda nešto drugo? Lybra 1.6 16v
 24. E vidiš njega nisam podešavao, a sad vidim i da u uputstvu sa njihovog sajta treba da se to podesi Isprobao sam sa podešenim Latency Timer na 1 i sad savršeno radi Hvala puno !

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
 • Create New...