Jump to content
FAS Goran

Skarac

Members
  • Content Count

    31
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Skarac

  1. Zbog Gorana kupujem Fiate. Ozbiljan maher i lafcina.
  2. Postovani Gorane, da li moze lako da se utvrdi da li je motor dobro uzupcen, na Z10/ Punto classic 1.2 8v? Naime, motor lako pali, miran je na leru, tih. Cini mi se da je malo izgubio snagu u visim brzinama, moze da dohvati npr 145km max brzinu. Mislim da je pre isao preko 150km. Da li je potrebno neko vreme da "legne" novi zupcasti, tipa par 1000km?
  3. Ako sumnjas da se kajlica poremetila, mozes da pogledas zarez i na rupi kod zamajca, postoji neki geni poklopac, ispod koga su reperi.
  4. Za ovako stare, pogledaj prvo da li je truo patos. To im je velika mana kad ostare. Provali se dole sve.
  5. Svaki auto trosi ulje, manje ili vise. Uradi mali servis pa prati, 2-3 deci na 1000km je prihvatljivo. Preko pola litra na 1000km je dosta, i tad bi trebalo planirati neko osvezavanje motora.
  6. Bilo je jos dosta svih modela pred kraj 2012, pa verovatno i malo posle. Ljidi su ih slabo uzimali, mogao je benzinac sa klimom za 6500e da se uzme. Dizel je bio 7500.
  7. Jel ti znas taj auto od prvog dana, koji je smisao sa plinom predjes 5000km godisnje, to mi je suplja prica.
  8. Tim autima iz Kg, ne fali bas nista, u odnosu na ostale, osim onog sto odmah mozes da vidis, a to je da li mu je pukao lak, sto je opet irelevantno ako je auto dobar... Evo u temi je bio i gospodin Goran, ako on u svom super popularnom i posecenom FIAT servisu, nije uocio neke zakonitosti, koje bi diskvalifikovali domaca Putna, onda ne vidim sta bi se mi obicni smrtnici oko toga dalje brinuli....
  9. Zastava 10 je krenula 2006godine, i ta su kola stizala iz Italije, cak se dobijala i carinska deklaracija na italijanskom. Posle par godina krenule su da se srafe kod nas, delovi su bili isti, mana je bila lose lakiranje, spadala je boja sa branika, hauba i krov. Jos jedan detalja nisu bojili motorni prostor tako da je on bio u osnovnoj boji, i nije broj sasije kljucan vec upravo taj motorni prostor, da prepoznate da Zastava 10 nije Italijan. Posle su dosli Punto klasici, isto srafljeni ovde, ostala je mana sa losim lakiranjem, tj lak je otpadao, oni si imali i nesto losiji spuzvu sedista, i promenjen kvalitet plastike enterijera. Da li je losji domaci od italijana? Mislim da ne, ako se zanemari ovo, da nasi nisu znali da ih lakiraju. Ni ti italijanski nisu bilo nista spektakularno sto se tice sklapanja. Tj bolje ti je uzeti 5 godina mladji nego da juris italijana. Obrati paznju ove od 15 godina vec jede korozija polako, iskuckaj mu malo pragove, da cujes jel zdrav zvuk.
  10. Cao jel si uradio sajtne, kako je ispalo i koja je cena za jednu sajtnu? Meni je strulila jedna na Puntu.
  11. Punto 1.2 8v, presao oko 130.000km, nov kupljen, trosi od prvog dana 2 deci na 1000km. Radi besprekorno motor, uz to dosipanje. Vise trosi na otvorenom, nego u gradu.
  12. Doneo, devojka koja radi kod vas na recepciji mi rekla da imate francuski. Ja hteo "kao" najbolje za auto, platio taj Behr, kao dva francuska. Ali izgleda da sam se presao, koliko se secam fabricki kad je nov bio, nije mi toliko dugo zagrevao kola, jos je ovo smesna zima, jos uvek....
  13. Dragi Gorane, hvala na javljanju, pogledao sam ipak jutros na leru, vec na 40 stepeni su lepo topli gornje crevo i hladnjak, dok su na 70 strpeni, vec lepo topla oba creva, oko 80 postaju vruca oba creva, merio temp sa OBD. Termostat deklarisan da otvara na 87 stepeni. U voznji nizbrdo obara ispod 80 stepeni, a jos nema minusa. Da li ima smissla cekati da to nesto malo legne? Napominjem da sam ugradio Behr, jer je na forumu bila imformacija da je to fabricka preporuka, tj. kao najbolji..
  14. Dragi Gorane, menjao sam pre 10ak dana, termostat kod vas u servisu na Puntu Classic 1.2. Posto mi opet to nesto kilavo radi, ili je to moj utisak, jer jos prave zime i nema. Vec sad mi obara pomalo na nizbrdicama kazaljku. Mozete li mi reci da li mogu sam da proverim po stanju creva kad otvara pri jutarnjem paljenju auta, tj. da li otvara ranije, ili i ne zatvara. Nakacicu obd da pratim temp, dok se auto zagreva na parkingu u leru. Na koliko treba da postane toplo gornje crevo iza termostata, a na kojoj temp postaje toplo donje? Puno pozdrava!
  15. Motor ko motor, svaki je za mrvicu drugaciji, sipaj probaj, ako se smoris vratis se na staro, ili probas nesto trece. Ali uzmi neko renomirano ulje, da se bar posle ne mislis da li je do ulja ili gradacije. Svasta se piskara po forumima
  16. Ponavljam, preporuka za ulje, je promenjana negde 2010 od strane Fiata, na 5w40.
  17. Lepo uzmi neko solidno ulje, nemoj te ekonom varijante, uzmi npr Mobile ili Eneos 5w40, pa probaj ionako su samo mrvicu skuolje od te Selenie 20k, a defintivno je bilje ulje, plus si i dalje u fabrickoj preporuci.
  18. Tvoj motor je po knjizicama prosao kroz 3 fabricke preporuke. Selenia Gold 10w40 Selenia 20K 10w40 Selenia 5w40, pred kraj prozvodnje za Punta Classica ISto trosi otpilike i 5w40 i 10w40, ja sam menjao razna. Zimi se ne cuje kuckanje iz glave sa 5w40, dok se sa 10w40 cuje, da li je to tvoje cekicanje, ja to ne znam... U principu sipaj mu sta god hoces to je prost motor. Potrosnja ulja ti je sasvim OK, ima komada koji toliko trose od kad su novi uzeti.
  19. Sve reseno, hvala jos jednom na velikoj pomoci, pao mi je teret sa ledja

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...