Jump to content
FAS Goran

jevtic_ognjen

Members
  • Content Count

    129
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by jevtic_ognjen

  1. Ne bi trebalo da su stradale gume jer mnogo stariji automobili nemaju problem sa tim, pokušaj u nekom servisu ili sam ako umeš sa štelovanjem vrata, to nije ništa čudno, normalna je stvar da popuste šrafovi. Meni se na Lanciji desilo da su popustili šrafovi na onoj metalnoj kuki gde hvata brava, primetio sam po zveckanju vrata u vožnji i malo izbaćenoj liniji kad se zatvore spolja, jednostavno dotego šrafove ali iz više puta štelovanja jer i ona odredjuje koliko će vrata biti uvučena unutra.
  2. Napisaću iskustvo svog "letnjeg" auta Uzeo sam novu Lanciu Ypsilon 2013, na 70000km su zamenjene šolje amortizera, povremeno se tako čulo. Zadnje 4 godine baš kao što opisujete samo preko ležećih, nikakva rupa ili cimanje imam taj zvuk na zadnjoj osovini. Čudno je što se to dešava samo zimi, evo ga leto i opet ništa...zimski problem 3 god mi je bila i pedala gasa koja izgubi primanje, auto utihne i onda normalno sve ali to je zamenjeno. Na svakom servisu napomenem za to ali za sad sve ok. Vozim tako ali sumnjam na gume na amortizeru mada pošto je sad letnji period nema problema:)))
  3. Kod mene se to desilo kada sam servisirao ablender. Pošto su mi u ovlašćenom rekli da se menja ceo deo a to je negde oko 200e rešim da nadjem elektičara koji to radi. Okolina Pančeva, oterao auto, dečko me zamolio da sednem negde na kafu i da će me zvati kad završi. Za sat ipo sam preuzeo auto, ablender popravljen ali je kilometraža blinka. Pitam ga šta je, kaže mi morao je da otkači air bag, da skine ablender i da će se to vratiti u normalu, rekoh ajde valjda zna. Blinkalo je nekih pola sata, odbrojavao je kilometre i nakon nekog vremena mog povratka dok vozim prestalo je, verovatno dok sistem skonta da je sve ok. Sačekaj koji kilometar ili dan, par paljenja i gašenja, možda prestane sa blinkanjem. Послато са GS270 plus помоћу Тапатока
  4. Devojke koriste aceton za skidanje laka, što znači da nagriza lak/boju. Sa medisinskim benzinom sam skidao par puta i sve je bilo ok na crnom autu samo nemoj da pritiskaš i slikiš jako već lagano iz više puta, naravno malo stisni ali ne sad da zapinješ kao sivonja i ako vidiš da ne ide odustani. Neke fleke od drveća koje nisam skidao su se skinule posle par pranja u perionici tako da nemoj brinuti za svaku flekicu.
  5. Nisam čitao temu od početka ali da kažem svoja iskustva sa skidanjem fleka. Znam za benzin da je delotvoran ali sa sigurnošću mogu da kažem medicinski benzin! Nikako aceton jer ošteti lak, neki razredjivač na farbu nikako, ostane fleka.Medicinski benzin je mnogo blaži, koristim ga i za skidanje fleka od npr. trake na plasici, nije jaka hemija a za te stvari je odličan. Probao sam i sa WD40 i mogu reći da je i on dobar, sadrži u sebi parafin pa rastvori te fleke. Ja bih lično preporučio medicinski benzin (ima ga u svakoj apoteci) ili običan benzin, nikako jako trljanje već naneti na krpicu pa polako više puta dok se ne rastvori i ne skine fleka, ukoliko ni to ne pomaže onda na poliranje!
  6. Bežim od tamnih kola, prošli je bio crne boje i napatio sam se sa ogrebotinama, pranjem i prljavštinom koja se vidi posle dan, moja preporuka je svetle boje, najzahvalnija je srebrna ili neka svetla ali na oglasima nema izbora... Послато са GS270 plus уз помоћ Тапатока
  7. Dizajn košta prostora, sedišta su dosta kratka, prednja i ajde ali zadnja se baš oseti. Ja sam visok 175cm i napred mi je ok ali ja sam nizak dok se pozadi oseti dosta na butinama. Krov je nazad zakošen pa ko god ulazi pozadi zvekne glavom a za sedenje isto tako na zadnjoj klupi, za nas niže knap, krov ti je već kod glave ali valjda su računali mali auto za grad gde se u 90% vremena i vozi sa dva putnika, napravljena na platformi Fiat Pande. Trenutno je Italija jedino tržište za Lanci-u, Ypsilon kao jedini model sa blagim promenama svake godine. Na oglasima u IT ih ima podosta, cena novih je malo iznad Fiat-a...žalosno je što je tako, za sada nema planova za ovu godinu, niti za bilo sta za Lanci-u, ja se nadam da ce novi model sa razumnom cenom stici za par godina... Послато са GS270 plus уз помоћ Тапатока
  8. Evo iz prve ruke posle duze vremena Moja je klasican benzinac 1.2, devojka i ja vozimo auto svakodnevno, ture su nam od 20 do 50km, za 5 god presli smo 110 000km....zadovoljan sam autom, nije veliki trosadzija (gume/servisi...), motor je slabasan ali i jeftin i nije veliki potrosac u proseku izmedju 6-7litara grad na magistrali izmedju 5-6litara. Brzine su nekako duze u odnosu na Pandu ili Punta sa tim motorom, kao da ima manje snage, trazi zalet kao i svaki mali motor mada ima 9ks vise, nema osecaja da je nesto jaci. Voznja je dosta udobnija od ova dva pomenuta, nije sportas vec za umerenu normalnu voznju. Enterijer meni jako lep, zvucna izolacija je odlicna, audio sistem sasvim ok, tabla na sredini fenomenalna stvar i rucica menjaca koja je podignuta...da napomenem imamo psa kojeg svakodnevno vozamo, sedista i ostali delovi trpe sve, cini mi se da je dobro uradjeno, mesta u gepeku taman za vliki kofer, nama je jedini auto pa ga koristimo za sve, na auto putu najcesce vozim 120-130km/h i normalno podnosi bez velike buke i muke u toj brzini, tada trosi izmedju 6-6.5l. Od mana meni smeta plastika-oplata izpod zadnjih tockova, ima produzen deo ispod sajtne i obe su mi strane pukle kako uhvati led i sneg, moram da kazem da je na 90.000k m tacno na veliki servis crkla vodena pumpa...programirana Menjane su kocione plococe, solje amortizera i to je sve van redovnog servisa. Imao sam problem sa nekom instalacijom zadnjih grejaca, kada ih upalim zadnji brisac jedva radi, reseno je to veoma jeftino, rucica zmigavaca (ablender) kada se vrati posle upotrebe ugasi svetla, u servisu su rekli da se menja ceo deo ali sam uspeo da nadjem elektricara koji je to sve ocistio i sredio za 20e i u zadnje vreme pedala gasa koja mora da se zameni. Posto smo resili da auto ostane jos par godina kod nas nadam se da ce dobro sluziti, za sada sam zadovoljan, nadam se da ces i ti biti @DelPiero
  9. @Petar34 Isti problem na Lanciji Ypsilon 2013 god 1.2 benz, pocelo je prosle zime tako sto prijavi gresku i gubi gas, vozim ga tako na silu par minuta i radi normalno nakon toga, ostane greska ali se vremenom izgubi. Kad je suvo vreme ili tipa iznad nule auto radi normalno, zanemario sam to prosle godine jer se javilo dva puta i nakon toga auto je cele prosle godine radio normalno...pomislio sam letnji auto Ove zime je cesce, odvezao sam auto u servis i ustanovili su senzor kvacila posto Lancia ima start-stop i stvarno start-stop nekad nije radio ali sam ga jako retko i koristio. Nakon dve nedelje ponovo isti problem, odvezao sam u servis i javljaju da je pedala gasa...zamenice pedalu gasa, umanjice za cenu senzora kvacila koji su prvobitno menjali...posteno. Ne znam da li to ima veze sa vremenom, temperaturom i vlagom jer se kod mene to javljalo samo zimi kada je ispod nule, kada se unosi sneg u auto...mozda zbog vode...ne znam, videcemo posle servisa.
  10. Odlican, treba mu dati malo vremena da se pokaze, za god/dve taman ulazi u moje interesovanje za veci auto a do tada ce se videti kakav je!... Ovi motori su provereni, Linei koja se pravi u Turskoj nista ne fali, cena je srazmerna autu...to sto je u Evropi normalna cena za nov auto oko 20000e a kod nas se jedva skupi i za 10000e nije ni Fijatova niti bilo kog drugog proizvodjaca briga!
  11. Ma ja u ovo nista ne verujem, svasta se pise...istina je da se Lancia samo u Italiji onako prodaje...neka bude i samo jedan model u narednih nekoliko god pa ce valjda nesto smisliti novo i bolje, a da ce se skroz ugasiti, sigurno nece !!! Kriv je sam proizvodjac odnosno Fiat jer takav auto (Lancia) samo drugi model imaju jeftiniji u obliku Fiata a sa druge strane kupci koji gledaju svaku sitnicu ili sta koji nudi vise kao neku glupost npr. ovome je amortizer 40e a ovom 50e kupuju ta jeftinija kola sa malo razlike u ceni, malo u mehanici a dosta u estetici...trziste u celom svetu je takvo da se trazi sto jeftinije a Lancia to bas i nije kao ELEGANZA IN MOVIMENTO Italijanski brend.
  12. Ukoliko se pojavi menjam svoju standardnu za ovu
  13. Mislim da Lancia nece bas skroz prestati sa proizvodnjom, bice to sigurno neke male serije po potrebi najvise Italijanskog trzista dok ne dodje na red posle alfe ili ne znam cega, a to verovatno moze i da potraje...definitivno su napravili promasaj sa velikim modelima drugog proizvodjaca, koliko mi se cini ostace samo Delta i Ypsilon sto i jeste njihov uspesan proizvod koji ce se stalno doterivti, presvuceni Fiat kao i drugi brendovi ali opet sa nekim sarmom...nije mala razlika kad se iz nove Pande sedne u Ypsilon kao ni iz Brava u Deltu...proverio oba modela! Ko ocekuje da minimalno izgubi na autu prilikom par godina voznje na to neka ne racuna pogotovo kod Italijanskih proizvodjaca i to svi znaju, Lancia vam nikada nece vratiti ulozeno ali mnogo daje osecajem luksuza, lepotom voznje i pojave, nadam se da su na ovom forumu ljudi koji vole ovakve zabarske proizvode zbog takvih kakvi jesu sa svim manama a ne kupujem/prodajem varijante!!!
  14. Poceo je, poco je Svako vece od 23h na Eurosportu pregled dnevnih etapa....zanimljivo da je na prvoj etapi pobedu odneo kineski Haval H8, mad su vec tad imali kvar klima uredjaja a na drugoj etapi im je posle 30og kilometra od starta crko turbo punjac, gledam ih trenutno su na 15oj poziciji, generalno na 7moj...Mini dominira sa rekordnih 12st automobila !!!
  15. Moj ti je savet Pandu 1.2, vozio si Sei i znas kako ide...takva je i Panda samo malo veca a troskovi isti jer znam, vozim je sluzbeno, sa umerenom voznjom izmedju 6-7l potrosnja a moze i lepo da se potera, odrzavanje lako i jeftino i na kraju izdrzljiv auto, mnogo zanimljiviji za voznju od Punta !
  16. Slzem se da su kao kadice najbolje za zimu jer svu vodu zadrzavaju i mozes lepo da istreses napolje...ja na proslom i ovom autu sam kupio i gumene i tepih patosnice orginal pa ih menjam po sezoni, ne klizaju a i trajale su mi pet godina bez da su se poderale sto znaci da mogu jos par god da izguraju...e sad, kod novijih kola uglavnom vozaceva patosnica ima neko kacenje zbog klizanja, ove ostale ce se sigurno malo pomerati !
  17. Moj primer nema racunicu, prosto nema...nikad nisam racunao koliko mi odlazi na auto ili bilo sta, vozim ono sto volim i koliko imam da se pruzim, kad imam tad se vozim, kad nemam stednja, bus, pesaka, bicikla...cak sam i trotint skoro kupio Jbg, ovde je standard takav da realno vecina ima za zunta klasika i to povremeno da se vozi, i kod mene je tako...ali nemam pojma ni sam kako uspevam da sve isplacam i zavrsim i jos vozim auto, mozda vise volim njega nego sebe pa dajem vise njemu/autu ! Na kraju svako bira kako ce da zivi i sta ce da vozi ili ne vozi, zajebes se pa zamenis auto, uvek gubis bilo nov ili polovan, nista strasno...valjda ovaj forum tome i sluzi...automobilima !!!
  18. nije ti nista, ne panici...vozi kao da se nista nije ni dogodilo, ne obracaj paznju na rucnu ! I meni se desava da mi ne pisti rucna kada je povucena na tri-cetiri zupca, samo lampica svetli. Da si uzeo polovan auto koji je vozen ko zna koliko pod rucnom ne bi obracao paznju i mislio da je sve ok ovako nista nisi uradio...
  19. Danas je auto ostavljen u servisu da se pogleda farba u koju ja sumnjam, da je nesto osteceno u transportu pa prefarbano i ugrade zadnji nasloni za glavu...
  20. Sa popustom od 550e cena je 11725e jer je auto 2012godiste, novo ali tada proizvedeno. Posto je vec bio u nekom salonu cekao sam nedelju dana ali po njihovom po porudzbini stize za 45-60 dana, mozda sam trebao da sacekam po porudzbini, da ne uzimam odavde jer sam naisao na mali problem sa bojom sa vozaceve strane koji u prvih par dana nisam video, kao da je jedan deo farban, zalio se i garancija sve pokriva pa cu sacekati da me pozovu iz servisa i to da se resi. Dobio sam zasebno zadnje naslone za glavu jer zadnja sedista nemaju rupe...sve je tu ali se ceka majstor iz FIATA da im dodje jer se gubi garancija ako oni to rade...to su te stvari koje nerviraju. Paket Gold sadrzi: ABS, Upravljac podesiv po visini, vazdušni jastuk za vozača i suvozača, bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese, centralna brava sa daljinskom komandom, el podizači prednjih i zadnjih stakala, manuelni klima uredjaj, grejanje zadnjeg stakla, el podesivi spoljni retrovizor sa funkcijom odmrzavanja, zadnji naslon za glavu, kožni volan, deljiva zadnja klupa, mehaničko podešavanje vozačevog sedošta po visini, Start&stop sistem, mogućnost fiksiranja sedišta za decu ISOFIX, CD/MP3 radio uredjaj, putni računar, Alu felne R15, mali rezervni točak, troslojna boja , svetla za maglu, branici u boji vozila, spojler. Cajgeri na sredini su prava stvar, lepo uklopljeni/ne strce a opet veliki, mnogo je lakse kada se vozi da se pogleda malo sa strane, preglednije je sto ispred jer nema sta da smeta, sto cajgeri sa strane jer nema volana isped njih, navigacija super stane ispred vozaca. Gepek ima mesta kao u punticu, unutra vise nego Panda koliko god da izgledaju priblizno iste velivine. Zadnja vrata su mala pa kad se udje iznenadis se da ima toliko mesta mada se krov spusta nazad pa nije bas za visoke ljude pozadi! Slikacu ovih dana jos malo pa postavljam...
  21. Hvala na lepim zeljama Za ned dana putujem na more pa cu se taman malo bolje upoznati sa autom... Novo novo ali patim za par stotina eura svakog meseca za ratu/gorivo, mada tako je bilo i sa proslim pa sam se vec navikao... Kad volim Italijane !
  22. Posle 5 godina druzenja sa Pandom 100hp resio sam da promenim auto. Trebao mi je stedljiviji auto (nisam za plin), ne nesto veci jer uglavnom vozim po gradu, poneka kraca relacija/more, pa je u planu bila nova Panda sa standardnim 1.2 motorom...cak i rezervisana ! I tako, odemo brat i ja sa klubom u posetu nasoj fabrici u Kragujevcu, posle posete do salona da vidimo sta oni nude i bas mi se svidi novi Ypsilon. Razlika izmedju Pande i Ypsilon-a nije velika u ceni ali u izgledu jeste sto spolja a najvise unutra...Ypsilon je u velikoj prednosti, nema tu nista vise od opreme izmedju ova dva modela ali je nekako lepse odradjeno i bolji su materijali ! Motor je 1.2 sa 69ks...slabasan ali zadovoljava neku normalnu voznju i vrlo stedljiv jer sam presao negde oko 1000km, potrosnja je 6,5-7 litara gradske voznje za razliku od Pande koja nije isla ispod 8,5-9 ali sa 100ks a Lancia 69ks. Vrlo je udoban auto, unutra skoro necujan (na pravih 120km/h je na 3200-3300obrtaja). Gold paket opreme i perla bela boja (oni to zovu troslojna).
  23. zna covek sta radi...iako sam uvek za noviji auto, 155icu izuzetno cenim ! samo napred

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...