Jump to content
FAS Goran

shell

Members
  • Content Count

    73
  • Joined


Reputation Activity

  1. Like
    shell reacted to Mijailović P. in Uvoz polovnjaka iz Evrope (norme, inicijative, katalozi...)   
    Drugim rečima spasavaju iliti spašavaju što se spasiti može.
    Do tada će istočnjaci biti miljama daleko.
  2. Like
    shell got a reaction from igor0511 in Volvo sa Aliexpress-a   
    Uzevsi u obzir danasnje cene 30k za mali servis ove kategorije vozila spada u grupu jeftinijih. Vidim da ljudi za Hyundai i10 1.2 placaju ~250 evra. 
  3. Like
    shell got a reaction from Ivan-Topola in Seat Leon FR 2.0 TDI   
    Imao sam priliku da ga vozim i mislim da si odlicno izabrao naslednika Leona. Sto se tice boje meni se bela najvise svidela, ali i se slazem sa tobom da sa crnom deluje najelegantnije.
  4. Like
    shell got a reaction from darkman14 in Seat Leon FR 2.0 TDI   
    Imao sam priliku da ga vozim i mislim da si odlicno izabrao naslednika Leona. Sto se tice boje meni se bela najvise svidela, ali i se slazem sa tobom da sa crnom deluje najelegantnije.
  5. Like
    shell got a reaction from igor0511 in Seat Leon FR 2.0 TDI   
    Imao sam priliku da ga vozim i mislim da si odlicno izabrao naslednika Leona. Sto se tice boje meni se bela najvise svidela, ali i se slazem sa tobom da sa crnom deluje najelegantnije.
  6. Like
    shell reacted to joshibeast in Zakasneli luksuz - 2010 Volvo V50 1.6 hdi 16v   
    Oj druže Milutinac, još si vozio HGT-a kada sam poslednji put bio ovde
    Generalno gledano Irska je super i narod je odličan. Nije idealno, Ima problema, pre svega oko stanova/kuća kojih nema.
    Pisaću u narednom periodu malo o životu ovde jer znam sa da ljude generalno interesuje.
  7. Like
    shell reacted to MiloshBg in Citroen C5 2.0 HDi 110hp   
    Sve vise mi se svidja C5 druge generacije tj od 2008. pa na gore model. Ima li kakvih konkretnih boljki na sta treba obratiti paznju pri kupovini, Koja je cena tih bombi kad im dodje vreme za zamenu? Koliko sam shvatio, problema sa hidraulikom nemaju sem crkavanje tih bombi koje se menjaju bez problema. Pumpa hidraulike, instalacija i to, 2.0 hdi verujem da je dobar motor, kakva im je situacija sa diznama, kvacilicima i menjacima manuelnim, automatici kako su se pokazali? Mozda previse pitam, ali vidim da se razumes u Citroene i da ih volis.
  8. Like
    shell reacted to PremieRacing in Uvoz polovnjaka iz Evrope (norme, inicijative, katalozi...)   
    Da se osvrnem i na konretno pitanje koje se tiče prodavaca u nemačkoj: Da, ali objava oglasa je skoro pa kao kod nas, nije neobično da se nešto ne napiše, ili se napiše više. Svakako treba uvek pitati. Trude se oni mnogo više i kvalitetnije da sastave oglas i u 99% ako piše da ima MwSt onda imaš povrat, ako ne piše - onda nemaš.
    ALI, to ne zavisi samo od placa i 'njihovog načina rada' pa će oni da biraju hoće/neće, već zavisi od načina ulaza robe (auta) kod njih. Ako on kao handler ima osnov da vrati porez za neki auto, on će to i da uradi. Ako nema osnov - ne može da uradi. Pa tako isti plac ima vozila i sa i bez povrata poreza. 
     
     
     
    Važi povrat poreza za sve zemlje, pa EU je to, samo je negde više a negde manje. Važi na globalnom nivou, samo treba znati proceduru.
    Poslom se bave raznorazni lezilebovići pa "ne znaju detalje oko toga". U stvari, mnogo bolje znaju neke druge detalje oko prevare, i utaje, i falš dokumenata koja se prave za svaki auto koji uvoze preprodavci pa im zato povrat poreza nije niti bitan niti moguć. Mnogo više uzmu na prevari - i zato ne rade i ne znaju da urade legitiman povrat poreza. Ili urade a ne kažu nikome, baš zato što se papirološki izvrti dve, tri kompanije dok auto ne dođe u Srbiju.
    Već dugo unazad se automobili iz Holandije (pogranična mesta) registruju u Nemačkoj neposredno pre izvoza baš upravo zbog većeg povrata poreza i drugih nekih olakšica. 
     
    Elem, zaključak je jedan jedini - ako kupuješ za sebe, samo jedan auto, i ako kupuješ od korektnog prodavca u nemačkoj, nećeš imati problema sa povratom poreza i isplatiće ti se, ali papiri moraju da idu u originalu. Račun i sva ostala propratna dokumentacija. 
    Ako daš nekom našem špediteru da ti sve organizuje, lako je moguće da će da ti složi priču da povrat poreza nije lako uraditi, ne vredi, ne isplati se, napravi gomilu falš papira pa na taj način uštedi isto ili više nego na povratu poreza. Sebi, a možda malo i tebi.
     
    Sve je mnogo prosto samo se treba edukovati pre kupovine. 
  9. Like
    shell reacted to PremieRacing in Uvoz polovnjaka iz Evrope (norme, inicijative, katalozi...)   
    Apsolutno je vredno cimanja svaki put kad može da se vrati porez. Pričamo bezmalo o petini cene dobara (a samim tim i automobila) koja se kupuju tako da je u teoriji isto i za 1000 i za 10.000 i za 100.000eur.
    Ukoliko prodavcu dostaviš kompletnu potrebnu dokumentaciju, on je u zakonskoj obavezi da ti vrati porez i vrlo lako se govnjarima u evropi koji vrdaju (turcima, arapima, našima i sl.) doskoči samo jednim dopisom advokata gde mu napomeneš da ćeš obavestiti poresku. Mada, kad se dokumentacija uradi ispravno u početku od strane  samog prodavca onda i nema načina da vrda, niti hoće da zajebava i izbegava. Dakle sve od njih polazi. E to što mi sami, i naši srpski preprodavci, kupujemo od skrnavih prevaranata pa i kad treba oni neće da vrate porez - to je drugi par rukavica. Kupi auto iz pravog nemačkog salona i videćeš kako će oni sami da insistiraju da ti urade dokumentaciju za izvoz i da ti vrate porez. 
     
    Dakle mali milion činilaca je u toj jednačini, postoji više načina za povrat poreza i dosta je dokumentacije koju treba da radi prodavac, špediter, carina, prevoznik, Pera, Mika, Žika, a mnogi od njih ne znaju svoj posao pa ide ova priča koju neshtry i OMP prenose. 
  10. Like
    shell got a reaction from oktopod in Registracija i prevod, Ugovori, osiguranje, kasko   
    Imao sam slican problem samo bez udesa, ali na kraju sa uvijenom ucenom i pretnjama. Auto nije hteo da vrati iako sam mu nudio malo vise od njegovog placenog iznosa. Auto ide od lica do lica u razlicitim gradovima, po mojoj proceni svi su bili povezani.
     
    Na kraju angazujem advokata i aktiviram prijatelja iz MUP-a koji prilikom provere otkriva da se radi o osudjivanom licu. 
    Prijatelj posle na licni predlog salje ekipu u kucnu posetu gospodinu i nakon toga ja resih ovaj problem.
    Probaj smo da ostanes pribran i ne napravis neko sr... u trenucima besa...
  11. Like
    shell reacted to Ivan in Registracija i prevod, Ugovori, osiguranje, kasko   
    Zao mi je sto se sve tako izdesavalo, ali ko zna koji put se potvrdjuje prica koju, od kada forum postoji, ponavljamo kao papagaji (koristice bar mladjima)...
    Pri kupoprodaji ISKLJUCIVO PREVOD i mirna glava. Nikakva ovlascenja, padanje na kukumavcenja o licnoj muci i ostale gluposti.
    Sada je prava stvar sto je porez na prenos obaveza kupca i mora da se obavi u roku od 15 dana od potpisivanja kupoprodajnog ugovora. Tako da ima mnogo manje mogucnosti za vrdanje i muljaze prevaranata. Cak sam ranije i po starim propisima kao bivsi vlasnik placao porez, samo to ukalkulisem u konacnu cenu. 
  12. Like
    shell got a reaction from silenci in Focus Pocus Preparatus - Ford Fokus   
    Pojedini majstori su bas postali bezobrazni sa cenama. Eto covek pre par dana napisao da mu majstor za mali servis u Surcinu trazio 500 dinara, a ovaj 4500 i to uz veliki jos...
     
    U Euromediku pregled lekara opste prakse je 2500 dinara
     
  13. Like
    shell got a reaction from MS PK in Focus Pocus Preparatus - Ford Fokus   
    Pojedini majstori su bas postali bezobrazni sa cenama. Eto covek pre par dana napisao da mu majstor za mali servis u Surcinu trazio 500 dinara, a ovaj 4500 i to uz veliki jos...
     
    U Euromediku pregled lekara opste prakse je 2500 dinara
     
  14. Hvala
    shell reacted to Ivan in Focus Pocus Preparatus - Ford Fokus   
    Nadam se da se ne dozivljava drugacije nego kao drugarsko caskanje  .
    Menjacko ulje sa zamenom 5.100 din. Pretpostavljam da ide malo jace od 1.5l, cena kvalitetnog je tu oko 10-15 EUR/l. Zamene obicno gratis uz veliki servis, ako ne dodjes samo za to.
    Ako je aditiv za menjac u pitanju 4.500 din - tubica kvalitetnog Liqui Moly sa MOS2 je oko 10 EUR, idu 2 tubice na 1l menjackog ulja... Znaci isto tu oko 20 EUR.
    Ovih 19.000 din pretpostavljam da je za akumulator - ne znam kakav da si uzeo EFB (za vozila sa Stop&Start), neka je i od 70Ah, cak ni Exide nije blizu te cifre. A ovo su sve cene da ti odes i kupis kao fizicko lice.
    Zamena prednjih i zadnjih plocica 7.600 din. Naplacen mali servis 4.500 din (ovde je oko 3.000) uz veliki, a to se obicno podrazumeva u ceni velikog ako se rade zajedno. I oci mi bas bodu odabrane Metelli plocice.
    Ovo ostalo je OK, standardno set za zupcenje i PK spaneri INA, PK kais Dayco, poljski Filtroni koje dosta njih stavlja (mada uvek sam pre za UFI, Knecht, Mann, ako vec mogu da biram).
     
    PS: Nije za poredjenje ni benzin i dizel koji je skuplji za odrzavanje, ali koliko je sve otislo uvis posle Corone (asociralo me gledajuci spisak, posto sam radio maltene sve identicno)... Kada sam kupio bivseg MultiAir Sporta pre neku godinu: veliki+mali servis, komplet zadnje kocnice (diskovi i plocice) uz zamenu kocione tecnosti, zamena menjackog ulja, sredjivanje sitnica, naravno sa rukama - kod naseg Gorana me je izaslo oko 290 EUR. Da si na to dodao neki dobar EFB akumulator za S&S, recimo oko 120 EUR, cifra bi izasla na 4 glave i opet bi bila vise nego duplo manja. Sacuvaj Boze koliko je sve otislo gore, da ne kazem u q***  . Kada uporedis sa ostalim, delovi su jos i sa korektnim cenama (mada opet je pitanje koji rang kvaliteta stize kod nas), koliko je poskupeo rad.
     
  15. Like
    shell reacted to MS PK in Focus Pocus Preparatus - Ford Fokus   
    Auto je na dizalici, moras da budes ispod auta da bi odvio remenicu radilice, usput ispruzis ruku i odvijes cep od kartera i to naplatis 4500din pored ovolikog posla koji je covek radio kod tebe! I jos ako si mu nabavljao delove, uzeo si debeli rabat! Pa bratee..

    Послато са SM-A307FN помоћу Тапатока


  16. Like
    shell reacted to MS PK in Focus Pocus Preparatus - Ford Fokus   
    Koliko bre usluga rada ovde ima, za svaki sraf posebno? Radis v.servis i sve pored toga i naplati ti 4500din za ruke za mali servis!?

    Послато са SM-A307FN помоћу Тапатока


  17. Dislike
    shell reacted to IDzO in Focus Pocus Preparatus - Ford Fokus   
    Danas odrađen veliki servis, mali servis, zamenjen je akumulator, prednje i zadnje pločice, sve tečnosti, kompletno pregledan auto…(račun je u nastavku poruke).
    Cena sa materijalom i rukama: 855€
    Kilometraža: 194.200

     
    Od redovnog ulaganja je ostala popravka prekidača grejanja prednjih sedišta.
    Moram ići kod drugog majstora za ovu intervenciju.
  18. Like
    shell got a reaction from oktopod in Večita dilema, koji auto kupiti?   
    Ako je zena bila zadovoljna sa Puntom, verovatno bi joj i nov Stepway odgovarao. Za 200 evra rate dobijas nov auto, manje natezanja sa majstorima i gubljenja licnog vremena.
  19. Like
    shell got a reaction from horvat in Automobilsko tržište Srbije   
    https://www.welt.de/wirtschaft/plus245678094/Sinkende-Gebrauchtwagenpreise-Kunden-werden-wieder-Koenige.html
     
    "Customers are becoming kings again" – the end of automotive inflation
     
    Passenger cars are considered a kind of epitome of inflation. Prices for used cars in particular have exploded in recent years. Now, however, the situation is changing. Customers can expect prices to fall significantly in some cases soon.
    Privat second-hand cars recently cost an average of 34 percent more than in April 2021. But now the pressure on the prices of used cars is increasing. The reason for this is a high supply of vehicles. Experts speak of a trend reversal.
  20. Like
    shell got a reaction from Djuk85 in Mobilni telefoni - pitanja, problemi, iskustva (+ Tips and Tricks)   
    Proslog meseca na slavi kod prijatelja - vlasnik privatne firme tezak 5+ miliona ima Xiaomi telefon od 300 evra, preko puta njega sedi osoba koja je podstanar i radi za malo vecu platu od BG proseka sa S23 ultra.
  21. Haha
    shell got a reaction from igor0511 in Mobilni telefoni - pitanja, problemi, iskustva (+ Tips and Tricks)   
    Proslog meseca na slavi kod prijatelja - vlasnik privatne firme tezak 5+ miliona ima Xiaomi telefon od 300 evra, preko puta njega sedi osoba koja je podstanar i radi za malo vecu platu od BG proseka sa S23 ultra.
  22. Like
    shell got a reaction from knezevic76 in Mobilni telefoni - pitanja, problemi, iskustva (+ Tips and Tricks)   
    Proslog meseca na slavi kod prijatelja - vlasnik privatne firme tezak 5+ miliona ima Xiaomi telefon od 300 evra, preko puta njega sedi osoba koja je podstanar i radi za malo vecu platu od BG proseka sa S23 ultra.
  23. Haha
    shell got a reaction from dekirs in Mobilni telefoni - pitanja, problemi, iskustva (+ Tips and Tricks)   
    Proslog meseca na slavi kod prijatelja - vlasnik privatne firme tezak 5+ miliona ima Xiaomi telefon od 300 evra, preko puta njega sedi osoba koja je podstanar i radi za malo vecu platu od BG proseka sa S23 ultra.
  24. Like
    shell got a reaction from dusman13 in Mobilni telefoni - pitanja, problemi, iskustva (+ Tips and Tricks)   
    Proslog meseca na slavi kod prijatelja - vlasnik privatne firme tezak 5+ miliona ima Xiaomi telefon od 300 evra, preko puta njega sedi osoba koja je podstanar i radi za malo vecu platu od BG proseka sa S23 ultra.
  25. Like
    shell reacted to knezevic76 in Mobilni telefoni - pitanja, problemi, iskustva (+ Tips and Tricks)   
    Sve je stvar ličnih afiniteta. Odete na benč i vidite da se mogu naći žalbe na sve brendove. Najviše bole one žalbe na telefone za koje su date sulude cifre. Nema modela koji je operisan od mana, za svaki postoji zamerka.
    Meni je Huawei SW bio pravo osveženje, zatim sam koristio Samsung i njihov UI, koji je nakon trojke baš ispeglan, Xiaomi MIUI nisam mogao da smislim, sve do A13.
    Čak ni izgleda šaomija do modela 12 nisam mogao da svarim.
    Evo sad posedujem jedan i sve radi kako treba, kad istekne sve godine ugovora, videćemo šta je sledeće.
    U istom cenovnom rangu nudi više od konkurencije po mnogim poljima, al ono što mi je bitno, bez gašenja i reseta radi evo već mesecima i meni je to najbitnije.
    Dal će nekad zaštekati, pa verovatno hoće, kao i svaki koji sam imao pre njega, al se neću zbog toga nervirati. Nervirao bi se da dam 500+ evra i da baguje.
    A pošto u kući imam i iPhone korisnike, dupe im pomeram kad im jabuka zašteka )))))
    A te cifre od 1000+ evra za mobilni telefon....to mogu da razumem samo ako neko zarađuje preko tog telefona i neminovno mu baš takav treba za posao. Za ostale situacije ne vidim svrhu.

    Sent from my 2203129G using Tapatalk


Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...