Jump to content
FAS Goran
neshaoct

I pranje automobila je priprema za zimu / pranje auta tokom zime

Recommended Posts

pranje%20automobila.jpg
 

Dubinsko ili samo osnovno pranje automobila kao priprema pred nastupajuću zimu, kao i koja je najbolja zaštita od korozije, pitanja su koja ''muče'' vozače ped svaku zimsku sezonu. Takozvano pranje ''spolja i iznutra'' može se priuštiti za 500 do 600 dinara. Ali dubinsko (hemijsko) pranje automobila je potpuno druga priča. Ono podrazumeva mnogo više od usisavanja unutrašnjosti vozila. Mašinama, praškovima i autokozmetikom ovakvim pranjem moguće je otkloniti fleke sa sedišta, tapacirunga, mebla... Vreme potrebno za ovakvo pranje je oko tri do četiri sata, a košta najmanje 3.000 dinara. Nanošenje kompletne zaštite protiv rđe kod autolimara, u zavisnosti od veličine vozila, košta između 5.000 i 15.000 dinara, a u servisima za pranje i podmazivanje vozila upozoravaju vozače da iskoriste tople i suve dane kako bi zaštitna sredstva imala pravi efekat.

 

Automobili novije generacije, recimo od 2000. na ovamo, imaju pocinkovan lim i garanciju i do 12 godina (možda neki i više) da se neće pojaviti korozija na limariji, ako nije oštećena. Međutim, stručnjaci savetuju i da se na spoljašnjost novijih modela makar nanese vosak kao preventiva. Za različite delove na vozilu postoje različita zaštitna sredstva koja doprinose njihovom nerđanju. Za podnu zaštitu koristi se antikorozivno sredstvo na bazi bitumena koje je crne, sive ili bele boje i uglavnom se nanosi običnom četkom, ali se preko njega pod ne može se farbati. Za sajtne, rubne i delove kod točkova najbolju zaštitu pružaju sredstva koja se sastoje od plastičnog PVC materijala dok se vosak koristi pre svega za unutrašnje delove vrata, ispod tapacirunga.

 

''Vrlo je važno da se sredstva na bazi PVC i voska nanesu pomoću specijalnog pištolja i kompresora u servisu kako bi se na pravi način zaštitom popunile sve rupe na vozilu'', kaže Vladimir Mitić, automehaničar i dodaje da se svaka zaštita nanosi u dva ili tri sloja. Veruje se da je podna korozija prvi znak da je vozilo zrelo za otpad. Međutim, iskusni kažu da postoji rešenje i za najgore situacije kad se na četvorotočkašu uhvati dubinska rđa.

''Ako zaštitu probije rđa, onda se na tom delu automobil mora obrusiti brusnim kamenom ili čeličnom četkom. Onda se nanosi antikorozivno sredstvo i sačeka se pola sata kako bi ono ''pojelo'' rđu. Potom se taj deo vozila čisti šmirglom sve dok lim ne počne da se sjaji'', objašnjava Miroslav Jeremić iz auto-servisa. Dobre aluminijumske felne omogućavaju automobilu bolji odziv na kočenje i ubrzanje, što znači preciznije upravljanje vozilom i bolje ponašanje u krivinama. Da bi sačuvali felne od nečistoće i korozije potrebno redovno prati i to ručno, mekim četkama i sunđerom. Najvažnije je prvo dobro oprati grubu prljavštinu, bez sunđera. Felne se ne peru sredstvima koja sadrže kiselinu i kaustičnu sodu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobre aluminijumske felne omogućavaju automobilu bolji odziv na kočenje i ubrzanje, što znači preciznije upravljanje vozilom i bolje ponašanje u krivinama. Da bi sačuvali felne od nečistoće i korozije potrebno redovno prati i to ručno, mekim četkama i sunđerom. Najvažnije je prvo dobro oprati grubu prljavštinu, bez sunđera. Felne se ne peru sredstvima koja sadrže kiselinu i kaustičnu sodu.

preuzeto sa - Auto Blog

Najbitnija stavka, po meni, samo da su felne citave. Sto se tice dubinskog, takodje podrzavam.

Ostalo spada pod "automobilhipohondriju".

:welcome:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nemam garazu a auto mi je prljav toliko da mi ga je muka gledati. Verovatno ste primetili da perionice ne rade uopste, a i da nadjem neku verovatno bi mi se auto smrzo skroz. Kako oprati auto po ovom minusu?

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

nikako, cuti i cekaj da otopli :) ne cackaj mecku, posle ces da kukas kako ti se svasta nesto zaledilo, pocev od vrata i prozora :) od stroke jos niko nije umro, gledajuci samo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Upravo tako, u sopstvenoj reziji dok ovo malo ne popusti ne pokusavaj nista. Ja pre neki dan krenuo samo da operem stakla, kako predjem krpom odmah ledi. Zamisli tek da zveknes neku vecu kolicinu vode na auto.

Ostaje nam samo da uzivamo u avataru koji je postavila Irokanji i cekamo priblizno takve vremenske prilike :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) U perionicama u tržnic centrima. Zira znam da ima, a Ušće i Delta City nisam siguran. Opereš i ostaviš ga kod njih par sati ili ceo dan da se osuši.

2) Suvom parom kod Džonija koji je jedan od partnera Kluba.

3) Gorenavadena dva predloga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A pranje cetkama na OMV koje ima sushenje toplim vazduhom na kraju? Mada verujem da se voda zavuce po raznim kanalima, kederima i gdesvejosh ne..

Edited by dvla

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest gall

Postoji i perionica u Imo centru na nivom beogradu,u garazi.tamo sam prao auto proslih zima,mada je uvek guzva kod njih. Ja ga oprah u perionici u kraju.topla voda i posle suve krpe i auto blista.malo bolje obrisati oko vrata i bravica i nema da ledi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja svoj danas oprao detaljno sve iznutra ,auto bio upaljen a ja uzeo aktivnu penu u spreju i naprskao sve tepihe i sedista(prevrnuta koza),sacekao 15-tak minyta ,uzeo vlaznu magicnu krpu i sve istrljao. zatvorio auto i ostavio da radi pola sata sa grejanjem na max,otvorio sve usisao,prebrisao ,naprskao siikonom ,ubacio dve nove jelkice. nakon toga sam ga prao na zetone ali samo do visine prozora nisam hteo iznad da ne zalede stakla i brave,a ovako sam oprao so i alu felne koje su bile pune leda pa je tresao volan kada vozim preko 80km. to je to ,ja zadovoljan jer mi je najbitnije bilo da je unutra cist.

pozzz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja razmisljam da moje cudo operem odozdo i da ocistim blatobrane od snega i soli posto se nakupilo katastrofa... Sta mislite da li je to pametno na ovim minusima?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^^ Ja tako prao pa mi se navatao led na rameninima,morao sam u garazi cekicem da skidam....sad imam sneg koji mi se pretvorio opet u led. Znaci svaki put moram u garazu da cistim....ocisti samo nemoj vodu, veliki je -

Share this post


Link to post
Share on other sites

Već godinama praktikujem da operem auto odozdo kad prođe zima. Ali, da idem da ga perem po ovom kijametu i minusu, neka hvala. Preživeće.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neka pogleda ko ima vremena, pa da nam prepriča. Nadam se samo da nije pominjao Jelenu Rozgu :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo nemoj prati, pa kad ti zarđa od tona soli koje su prosuli po putu biće kuku & lele. Ja perem auto ujutro, posle ga vozim, sve se to lepo prosuši i to je to. Jedino stavim malo izolir trake preko vozačke brave da ne bi tu ulazila voda. Naravno kedere namazati, ali to je trebalo još pre. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Možda baš i ne mora kada bude tako veeeeliki minus, ali generalno po nekim uobičajenim zimskim uslovima slobodno se pere auto.

Jedino...danas pisalo minus 10, posle minus 8, tokom dana minus 5, ali napolju se topio sneg. I Stilo mi je pokazivao plus, tj. 2.5 stepena. Nekako, ne znam gde im je taj veeeeliki minus koji je kao danas bio, a najavljuju ga i u narednih par dana...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...