Jump to content
FAS Goran

springboy

Members
  • Content Count

    156
  • Joined

  • Last visited

About springboy

  • Rank
    Regolari

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    Novi Beograd

Previous Fields

  • Garage
    Fiat 500L 1.4 Benzina + LPG
  1. Ne znam da li možeš da poveruješ ali to mi je to jedan od bitnijih razloga. Interesantno je da ne vidim nikakav obrazac. Ponekad mi mesec dana drži isti nivo, ponekad mi za dva meseca (između 2500 i 3500 pređenih kilometara) potroši pola litre.
  2. Mislim da finansijski aspekt potrošnje ulja nije bitan nikome (barem ja ne poznajem ljude kojima bi 1000 dinara u rasponu od recimo godinu dana značilo nešto). Dakle problemi su: 1. učestalo merenje nivoa ulja u motoru 2. mogućnost da u relativno kratkom periodu ulje padne ispod minimuma, ako zaboravite da proverite nivo 3. učestalo dolivanje ulja u motor i mogućnost prljanja motornog prostora i sopstvenih prstiju tom prilikom 4. nošenje boce ulja u gepeku i mogućnost prljanja gepeka masnom bocom, kao i rizik od prosipanja ulja u gepeku 5. potrebno vreme koje se izgubi kako bi se izmerio nivo ulja u motoru, pod uslovom da pratite korisničko uputstvo 6. prljanje životnog okoliša toksičnim otpadom (boca od ulja), obzirom da ne znam mesto na Novom Beogradu gde bih takav otpad mogao reciklirati 7. kako ustanoviti problem koji bi mogao nastati istrošenošću karika ili cilindara, ako motor već troši znatniju količinu ulja Verovatno ima još razloga iz kojih je bolje da automobil ne troši ulje ali meni trenutno samo ovi padaju na pamet.
  3. Obzirom da pređem oko 15K km godišnje, a raspon od minimuma do maksimuma na šipci odgovara 500 do 600 mililitara ulja, to znači da sam u jednom servisnom periodu tri puta stigao od maksimuma do minimuma. Za moje prijatelje koji prelaze po 30000 ili 40000 kilometara godišnje, to znači dosipanje ulja na nedeljnom nivou.
  4. Živadine mnogo hvala na sugestiji. Znam na koje mesto misliš. Teško je prihvatiti da u mesec dana, vozeći se recimo po Grčkoj, možeš doći u situaciju da ti nivo ulja padne ispod minimuma. To je ono što mi smeta Nešo.
  5. Elem, ako neki vozač 500L sa benzinskim motorom ima neka zapažanja...
  6. Dosta je napisano a malo toga rečeno. Na pređenih 22000km ustanovio sam da mi 500L 1.4 + LPG troši nešto preko 100ml motornog ulja na svakih 1000km. Voleo bih da mi kolege forumaši koji voze isti motor daju procenu njihove potrošnje motornog ulja. Posle tri automobila sa dizel motorima ovo mi dođe kao prilično (i nepraktično) iznenađenje. Boca ulja u gepeku je uvek potencijal za neugodnu i smrdljivu fleku. Zatim, ta margina u korisničkom uputstvu od 400 grama na 1000km, koliko je to u mililitrima? I da dodam da raspon između maksimuma i minimuma na šipci za merenje ulja na 500L 1,4 odgovara količini od 500 do 600 mililitara ulja. P.S. U korisničkom uputstvu mog prethodnog automobila je pisalo da automobil treba zagrajati na radnu temperaturu, sačekati 7 minuta, a zatim izmeriti nivo ulja u motoru. Obzirom da nemam diplomu mašinskog inženjera sa smera motori sa unutrašnjim sagorevanjem, verujem uputstvu jer nemam argumente da mu kontriram. P.P.S. Ako sam dobro razumeo 500L dizeli imaju dotok dizela u karter ulja tako da mi nije jasno kako se pronalaze u ovoj temi. P.P.P.S. Moj zet, koji ima diplomu mašinskog inženjera sa smera motori sa unutrašnjim sagorevanjem, tvrdi da je opasno da nivo ulja u motoru bude iznad maksimuma, te pazite prilikom dosipanja ulja, naročito ako merenje nivoa ulja vršite na način koji nije onakav kakav je opisan u korisničkom uputstvu.
  7. Malo sam odsustvovao. Kod mene isti slučaj.
  8. Kupio u ponedeljak u BeoCar-u pakovanje od 2 litre za 2230din. I prodavac me odmah pitao da li je za Fiću ili velikog Fiću. Što bi rekli ameri "Go figure"
  9. Ja sam insistirao na oštrijim ubrzanjima do 4500rpm u prvih 1000km, a u sledećih 2000k do 5000-5500rpm. Želeo sam da mi auto ne bude lenj i mislim da sam u tome uspeo. Sada se vrti do crvenog kada treba ili kada to želim.
  10. Ništa ti to ne valja, grozna je. Najbolje bi bilo da je nekome pokloniš, recimo meni.
  11. Umesto simpatičan mali vi uzeli Veeelikog Šmekera Ajd na stranu što je šmekerski urađen, nego i ove bezobrazne felne. Baš vas mrzim.
  12. Imam originalne, platio ih 180€ i nablaže rečeno nisu neki.
  13. Ne možemo da komentarišemo jer smo zaslinili tastature.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...