U prethodnoj firmi, radio sam za jednog od vecih proizvodjaca automatike u Evropi, izmedju ostalog rade i motore za kapije, garaze, pa poznajem trziste. Dobices odlicne savete
Sto se tice struje, generalno si dobro razvukao kablazu, i dovodni kabl, i ove za fotocelije. Potrudi se da kada budes uzimao motor, uzmes i te fotocelije, jer ti vrata verovatno nemaju letvu osetljivu na dodir. To je jedino sto sprecava da ti vrata razvale auto ako krene da se spusta, ili jos gore psa, macku ili dete. Pozicija na sredini je dobra, ali ima i motora koji idu bocno, ali to nece biti problem.
Sto se tice samih vrata, sto je losiji kvalitet, to ce manje trajati. Razlika je kako u samim panelima (ako su losa, moze da se odvoji plastifikacija ako je napolju hladno, unutra toplo), da li su termoizolovana, ali i u kvalitetu vodjica.
Kada zoves, pitaj sta sve dolazi u kompletu, da li je samo motor ili i mehanizam koji bi se zakacio za tvoja vrata, koliko ide daljinaca u kompletu,, da li idu fotocelije, da li je motor na 220V ili na 24V i koliko kosta dodatni daljinski i montaza.
Sto se tice Rolomatika, to su Liftmaster motori koji se deklarisu kao Nemacki, cak i Americki...ali su u sustini Kinezi. Zato i nema rezervnih delova. Bios je korektna firma, ali nisu ni jaki, ni konkuretni, a njihovi motori su cista Kina. Nice je vec druga prica, Italijanski motor, mada sada ima malo problema oko uvoznika, jedan lose radi, poceo je drugi lik iz Batocine da ih uvozi i ne znam kako stoje sa delovima, ali generalno mogu da se porucuju delovi i mislim da ti je to najbolja kupovina. Naravno, ima i boljih, a realno sa vodjicama to vredi oko 300 evra, tako da sve ispod je ok. To bi bilo kao da kupujes motor koji kosta 4000 evra (Piaggio, Yamaha i sl.) i kupis kineza za 1000 evra. Nije to-to i nece ti se isplatiti.
Sto se tice plivajucih kodova, zaboravi na to, nece ti niko ukrasti kod niti otvoriti sa daljincem od TV-a.
Toliko od mene, srecno u izboru i pozdrav.