Jump to content
Goran
Sign in to follow this  
Mik

Moja drumska ladja

Recommended Posts

Predstavljanje sam kao sto vidite vec poceo u naslovu. Fiat Marea Weekend ELX 1.9jtd, proizveden 11. 2001god, uvezen iz Italije pre 3 godine sa predjenih 113 000 km ( ako je verovati prodavcu, posto se dizeli uglavnom kupuju da bi ubili sto vise km). Za ove tri godine sam presao sa njom oko 31000 km, uglavnom gradska voznja i putevi u duzini od 800 do 500 km po zemlji i blizem nam inostranstvu i osim redovnog odrzavanja i par zamena delova trapa ( nesto zbog losih puteva, a nesto i zbog losih delova :realmad: koji se prodaju kod nas) nisam imao vecih problema sa automobilom. Uglavnom sam ga vozio bezbrizno i sa zadovoljstvom, pre svega zbog onoga sto se nalazi ispod haube :thumbup:- -cuvenog JTD motora.

Moj ima 110 konja, veoma je elastican, vuce vec od 1500 obrtaja lagano, a od 2000 do 4000 obrtaja, uz pomoc turbine-chupa kao lud :w00t: , uz minimalnu potrosnju :unworthy: evro dizela. Kad se uzme u obzir velicina automobila i snaga motora, na otvorenom oko 5L, a po gradu od 7 do 8L. Ulje za sad ne trosi uopste, lezanje na putu je dobro za karavana, dobro drzi u krivinama, a takodje je i prilicno udobna bez mnogo ljuljanja.

Mesta ima na pretek,kako u kabini tako i u prtljazniku.

Od opreme, u nivou ELX, ima podesiv volan, automatsku klimu, prednje el.prozore, ABS, maglenke, fabricki radio kasetofon, el.retrovizore sa grejacima...i sto je najvaznije sve radi.

Elektrika ( ova periferna, ne vezano za motor ), je prilicno jednostavna. Sam sam poravio levi retrovizor-bio je pao i nije hteo da se pomera, i des.retrovizor-nije radio grejac. Takodje sam i zamenio par sijalica na tabli za klimu i grejanje i uopste, cini mi se da auto nije preopterecen komplikovanim el.resenjma :wallbash: zbog kojih bi ste morali da spavate kod auto elektricara.

Od opreme sam jedino ugradio xenone na oborena svetla i mogu vam reci da se u kombinaciji sa socivima koja imam u farovima-isplati ;),a takodje sam i ceo patos preshpricao nekom nemackom zastitom, koja je brat bratu debela jedno pola mm do 1mm, a majstor koji mi je to radio kaze i da je prilicno elastcana,tako da bi trebala da dugo traje i stiti patos od soli i korozije.

Od buducih ulaganja, ako Bog da srece i zdravlja, pazario bih neke alu felne :nuke: , uz redovno ulaganje :rtfm: , servise i zamenu potrosnog materijala.

Sve u svemu ako naletite na dobro ocuvanu Mareu, sa dosta opreme :lol: ( kako sam cuo zadnje su izasle

2002 god ), pazarite slobodno jer auto vredi i vratice vam ulozeno zadovoljstvom u voznji, retkim posetama majstoru

( osim red.ordzavanja ).

Pozdrav svim clanovima FLCS i vlasnicima-ljubiteljima italijanskih marki automobila :thumbsup:

gxjPY1r.jpg

PqUhEer.jpg

PqUiB5S.jpg

Kao sto rekoh u nekom od postova, jurio sam jednu mareu ali nije bilo srece! Auto mi se svidj iz svih aspekate a posebno kad se uzme u obzir cena/kvalitet!

Bitno je da si ti zadovoljan i da te sluzi kao i do sad u najmanju ruku, amoze i bolje!

Pozdrav!

e drugar tek sad videh da si ovde predstavio autić, extra je i nek te služi još mnoooogo kilometara !!! :cheers::welcome:

gledao, zeleo, nemao para. uzivaj, super autic

Drugari hvala svima na lepim zeljama :thumbsup:,nadam se da ce Vas kola sluziti jos bolje nego mene,a posto sam pre maree imao juga 45,81 godiste,prva serija,motor FIAT 903 ccm,weber karburator...uglavnom sve je na njemu bilo italijansko,iz Fiata 127,osim skoljke,a kako su moj bili prvi vlasnici jugo nas je sluzio verovali ili ne 25 godina :w00t: , i pritom je prodat u odlicnom stanju,nadam se da ce me i marea koju sam kupio dobro sluziti,ne mora bas 25 god :lol: ,ali do nekog drugog italijana bice sigurno tu i uvek u pokretu :D .A da zaboravih da kazem da sam castio mareu sa ojacanjem prednjih opruga,to je zasticeni patent coveka od pre 20 god,u stvari radi se o dva gumena dela sa zljebovima,na gornjoj i donjoj strani koji tacno po dimenziji odgovaraju opruzi,oni se ubacuju,posto se opruga malo rastegne izmedju dav dela federa,ali tako da su jedan naspram drugog,potom se opruga vrati u prvobitno stanje,to jest skupi se i gume ostaju tu,auto se vraca na fabricku visinu prednjeg dela,amortizeri i trap su zasticeni od nenormalnog ugibanja prilikom prelaska preko kratera na nasim ulicama,gumu proizvodi ruma guma i izgleda prilicno masivno i izdrzljivo,a montaza se radi bez skidanja tocka za 15 min,cena 1600 din za dva tocka,majstor koji to je to izmislio kaze da mu najcesce dolaze ljudi sa malo tezim motorom u nosu vozila,kao sto je jtd ili ljudi koji stavljaju vece plinske boce u gepek koje svojom tezinom opterecuju prekomerno zadnje vesanje,moji prvi utisci iz voznje su da je auto 30 posto,ako ne i vise, mirniji u nosu,to jest manje radi prilikom prelaska prego lezeceg policajca,sahta ili rupe,pri tom nije tvrdji i dalje absorbuje aili bez suvisnog treskanja i ljuljkanja,jednostavno tockovi su vise na putu a manje u vazduhu,u krivini se ponasa normalno kao i pre,mozda je cak i malo neutralniji,napominjem da su mi oba prednja amortizera citava i suva i pre ove intervencije,ali kako mi je covek objasnio svaki feder pa i oruge,narocito prednje na kolima posle odredjenog vermena prime jedan deo defirmacije i smanje se u visini,sto od statickog opterecenja motora sto od rupetina i lezecih,ne drasticno ali dovoljno da ne mogu da zastite amortizere i trap u ekstremnim situacijama i po rupama,kao kad su nove,pa ovi gumeni umetci upravo kompenzuju taj gubitak visine opruge.Majstor koji to radi je stariji covek pa ce te morati malo da mu pomognete,bez prljanja ruku,rekao mi je da njegov izum ugardjuje jos par servisa po srbiji,a on se nalazi u skojevsom naselju,odmah posle kafea dragulj,nekih 100 m,na parkinzima,radnja mu je u stvari kamp kucica i izgleda smesno dok ne provozate kola posle toga,ali najbolje je da prvo pozovete telefonom majstor rule tel.011 2562 583.obratite paznju da vam podigne auto dovoljno visoko sa dizalicom da moze lepo da ubaci alat za rastezanje opruge,jel kao sto rekoh covek je stariji pa ga polako vec napusta koncentracija i zdravlje,nazalost:no ,ali izum u vidu gumenih ojacanja definitivno radi posao :thumbup:.

Edited by mik