Bki, pretpostavljam da je cena u toj radnjici bila oko 800-1000rsd za 200-250gr 3M politure?
Drugu je bivsa cava nekom granom "isamarala auto", u trenutku nekog rastrojstva

, i posto nije imao para za farbranje odlucili smo se da probamo samo sa poliranjem.
Isli smo na varijantu da zajedno, onako bez zurbe, odradimo ceo auto,
rucno.
Kupili smo 3x 3M politure, u toj radnjici na pocetku ex Jakuba Kuburovica sa leve strane, najgrublja, srednja, i najfinija sa nano punilom, sve po 250gr, sto je kostalo oko 3000din.
Bili smo u dilemi da li da polirano vatom, krpama, sundjerima i kojim [?].
Na kraju smo u Ehomu u Ugrinovackoj uzeli 2 sundjera, koja su kostala oko 2500din, i koja su do sada odradila u DIY verziji sigurno 10 automobila tipa Corsa, Fabia, Punto, A klasa, 206... I dalje se drze, jako su kvalitetni, i mislim da vrede te pare, tj oko 1200din po sundjeru. Bila je i jedna okrugla ploca-drzac za ruku, na koju se cicak trakom postavlja sundjer, isto oko 1200din, koju nismo uzeli, ali eto da znate, postoji i to.
Ti sundjeri su nastavci za polirku, i koriste se za masinsko poliranje. Svaki je predvidjen za odredjenu granulaciju tj grubocu politure. Isto tako mogu i za rucno poliranje, samo treba imati jake ruke.

Od ranije sam imao Farecla vosak, 1L = 1900din, takodje kupljen u Ehomu, sa kojim se mogu 3-4 automobila jako dobro izvoskirati, i to u par ruku.
Jedva, ali jedva sam nasao-nabavio izopropil alkohol, po ceni od oko 300din za 1L, kojim smo izmedju upotrebe politura i pre voskiranja prelazili preko kola-boje, ne bi li razmastili tj uklonili ulje iz politure, i da nam ne bi zaostale cestice iz prethodne-grublje politure. Izmedju smo takodje u jednoj ruci samponom prali auto.
Nas dvojica, pedantno i temeljno, jako pazljivo, rucno smo radili 2 dana auto, svakog dana po 5-6 sati, i treceg dana smo za par sati izvoskirali.
Na zalost slike pre i posle nemam. U medjuvremenu je auto prodat.

Moze se reci da je ukupan trosak bio:
- 30e politure [preteklo je od svake po malo, i dobro dodje za sitne kontakte sa parkinga]
- 25e sundjeri-padovi, kako ih vec zovu.
- 20e vosak
- puno coca-cole

Dakle, za jedan auto treba ~75e, da bi bilo najbolje.
Moze biti manje ako se nadje neko manje pakovanje voska, recimo Ma-Fra Metal Car za oko 700din, i ako nema potrebe za najgrubljom politurom, sto je -10e.
Za dva auta bi trebalo:
- max 50e za tri razlicite politure
- 25e za sundjere
- 20se za vosak
Ukupno: ~95e.
Jasna je racunica da je znatno povoljnije da dva-tri drugara kupe zajedno, i jedni drugom pomognu.
Ono sto bih naglasio:
- ne treba zuriti. Ako se nema snage za vise od odredjenog broja uradjenih elemenata, nemoj raditi, posto - dzaba rad ako nije najbolji
- masinski se uradi kvalitetno, ali verujte mi, uz posvecen rad i rucno moze biti podjednako dobro. Samo treba mnogo vise vremena, snage, volje i strpljenja.
- pun efekat se vidi i dobije kad se koristi izopropil alkohol, i kada se pere auto izmedju. Ujedno se pregleda i vidi svaki deo.
- bez garaze nista, koja je pozeljno da bude cista-uredna, i da nema prasine. Mi smo, da bi se osigurali, isli kod prijatelja, koji ima keramiku u garazi, prebrsiali smo je dzogerom.
Mislim da nismo preterali sa svim ovim detaljisanjem, kao sto nam govore, posto su rezlutati bili, malo je reci, fantasticni!
Bki, u poredjenju sa cenama u BG, koliko je povoljnije preko neta?