Jump to content
FAS Goran
Martin

Radim i kuću gradim/kućne majstorije

Recommended Posts

Danas većina ljudi, rešava stambeno pitanje na razne načine. Neko nešto nasledi, neko nekome nešto kupi, neko (većina) podigne kredit pa kupi sebi kuću/stan, a ja sam odlučio da stambenim kreditom izgradim kuću.
Ono najbitnije, plac i par hiljada evra u kešu smo imali - plac smo već imali (recimo da je to bio miraz :D ) ali i nešto zajedničke ušteđevine da se krene u posao (građevinska dozvola, troškovi kredita).
Radovi su krenuli u junu 2014-te godine i još uvek traju. Ipak je to klasično zidanje, pa zbog kvaliteta života u toj kući, neke stvari ipak treba da odstoje (prezime). 
Dakle, jun 2014. godine....temelj, dubine skoro 1 m, sa armaturom 12.
 
20140615_170050.jpg
 
Jul i avgust 2014.....prizemlje i ploča.  :thumbsup:

20140710_184758.jpg 20140710_185202.jpg

20140815_165701.jpg 20140815_165738.jpg
 
U septembru su započeti radovi na zidanju potkrovlja. Ujedno, u septembru je dobijen kredit (30000 e, Kombank, na 20 godina).  :thumbsup:

20140906_150641.jpg 20140906_150529.jpg
 
U oktobru "snovi su napokon dobili svoj krov"!  :band:

20141101_163748.jpg 20141101_163858.jpg
 
U novembru smo ubacili stolariju, PVC, 6-komorni profili (Profilink), alu roletne, ulazna vrata sa okvirom od Al, stakla punjena argonom...krajem meseca novembra smo odradili i malterisanje unutrašnjih zidova.

20141122_154345.jpg
 
20141122_154419.jpg 20141122_161143.jpg
 
U decembru smo odradili košuljice - iskoristili smo lepo vreme krajem meseca, ali nas je "savatao" minus pa su terasepretrpele relativna oštećenja.
Došlo je do smrzavanja betona, pa se 1 cm (od ukupno 5) bukvalno kruni. Al nema veze...
Sledeće što je na tapetu jeste struja. Da bi se u ovu priču moglo uću putem kredita, sve mora biti legalno - što podrazumeva posedovalje građevinske dozvole.

Kontam da neće biti problema oko dobijanja struje (pare nisu problem, odvojio sam za tu igranku oko 1500 e) nego da se proces dobijanja struje ne oduži. 
Verovatno će vas zanimati troškovi.  :smoke:
Evo ih: 
1. Građevinska dozvola - 2400e;
2. Gradnja, siva faza (temelj, zidovi, ploče, krov = 140 kvm) - 17000e;
3. Oluci - 400e;
4. Elektro instalacije - 1100e (600e ruke, 500e materijal);
5. Vodovodne i kanalizacione instalacije - 500e (ruke-materijal);
6. Malterisanje - 1600e (3.1 e po kvadratu!!!);
7. Košuljice (sa termo, hidro i zvučnom izolacijom) - 1000e (rad+materijal);
8. PVC stolarija - 3300e (Roloplast Mošić);
9. Grejanje (cevi, razvodnici, sabirnici) - 550e (rad+materijal);
10. Vodovod i kanalizacija - dovođenje vode do kuće, 110e (rad+materijal).
 
Dakle, do sada je sve koštalo oko 29000e. Pored struje, čekam lepše vreme da se poravna dvorište i sredi put do kuće. Nakon toga može polako da se useljava. 
Do zime je planirano (na jesen) da se uradi i izolacija spoljnih zidova (10 cm, stiropor). U plafon planiram da "spakujem" min 20 cm mineralne vune  :lol: , ako stane...
Jedina dilema koju ima do sad jeste grejanje - da li da bude na struju ili čvrsto gorivo. Pelet ne uzimam u obzir zbog nabavne cene kotlova na pelet (koje sekreću od 1500e pa naviše). Za početak bi uselio prizemlje (oko 70 kvm) pa bi to bila površina koju bi grejali. Ostatak kuće bi useljavao onim tempom koji bi mi dozvoljavale finansije.

 

 

Edited by neshaoct
popravio slike

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čestitke na novom domu. 

A gde je garaža ? Vi se svi skućili a Marea na suncu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čestitam. Podržavam! 

 

Ja sam prošao kroz ceo proces zidanja kuće i to čak do nivoa da su se majstori unajmljivali samo za sivu fazu gradnje. Ostalo uglavnom ćale i ja. 

 

Muka je velika, naročito kad krene otplata kredita, ali zato kad se useliš, pa kad kažeš - ovo je moja kuća... neprocenjivo. 

 

Samo napred, a ako mogu ikako da pomognem (iskustvom pošto pare skupljam za sebe :D ) rad sam da podelim sve što znam ;)

 

EDIT: Tek sad pregledah slike... mislim da je nedostatak podruma veliki propust... kapiram da su zemljani radovi skupi kao otrov, ali ipak... ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepo lepo slicnu kucu ija imam i polako zavrsavam.Pa ti koliko vidim sa zadnje strane vec si napravio kotlarnicu za cvrsto gorivo.Po meni sad je to najisplativije drva ugalj ili imas i opciju na sojine bale malo kabasto ali jeftino i efikasno.Ja sam se godinama grejao na gas pa sam ove godine prepravio na drva i sad sam sa ekonomske strane zadovoljniji.Ali sto se tice konfora gas je najbolji.Na struju sa klasicnim kotlovima mislim da je skupo a cena struje ce sigurno ici goore drasticno kad tad.Imas i opciju na toplotne pumpe ali to je tek investicija od par hiljada eura...Ima dosta ali sve zavisi od dzepa.

Jesi vec provukao aluplast kroz pod pre kosuljica

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maki čestitke i ovde!!!

 

Što se grejanja tiče moraš se odlučiti šta ćeš na duge staze. Ako je pelet opcija (meni bi bila jer mislim da automatizacija procesa ima nenerljive prednosti u odnosu na lopatanje uglja ili ubacivanje drva na svakih xy sati) onda kupi dve TA peći, automatizuj ih da se pune noću po jeftinoj struji i proćićeš dosta jeftino, a prodaćeš ih za manje više iste pare kad uradiš trajno rešenje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slažem se za grejanje. Automatizacija OBAVEZNO! Grejanje na drva u ugalj i to u trenutku kada možeš da biraš šta ćeš da ugradiš, je čist mazohizam. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čestitam. Podržavam! 

 

Ja sam prošao kroz ceo proces zidanja kuće i to čak do nivoa da su se majstori unajmljivali samo za sivu fazu gradnje. Ostalo uglavnom ćale i ja. 

 

Do slovce ista stvar i kod mene, do te mere da smo čak i dobar deo krova sami postavili...

 

Samo napred!

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Imas piroliticke kotlove na ugalj ili drva skroz automatizovane.

 

Da znam, ali koliko znam ti kotlovi još uvek ne idu u nabavku drva, ne unose sami ugalj i drva i ne čiste crnu mrlju na mestu gde je ugalj istrešen iz kamiona ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da prema trenutnoj situaciji, uz dobru izolaciju ni struja nije skupa. Ja sam grejao stan od ~65m2 koji ima centralno na struju one godine kad je ceo februar konstantno bio -20 i sećam se da je ukupan račun za struju bio malo ispod 12000,00rsd pri čemu je redovan utrošak struje bio oko 3-4 hiljade u proseku... 

 

Ne znam tačnu računicu za druge vidove grejanja, ali mislim da je sve to tu negde u 10-20%, a sa strujom si gospodin... još budeš dovoljno lenj pa postaviš termostat sa SMS komandom i ojsaaaa... :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala vam svima na čestitkama!!!  :cheers:

Kredit je stambeni (klasičan komercijalni) za izgradnju objekata. Sadrži iste elemente kao i za kupovinu, samo moraš imati neku drugu nepokretnost-nekretninu zbog hipoteke.

Alu plast (cevi za grejanje) već sam provukao kroz košuljice i što se tiče grejanja sledeća faza je montaža radijatora i kotla (sa pumpom i ostalim elementima). 

Videću što se tiče grejanja. Sa strujom sam g-din čovek. Sa kvadraturom koju bih grejao i trenutnom cenom, struja mi deluje kao prihvatljivo rešenje. Kotlarnicu imam, ali ne i prostor gde bih držao ogrev. Dakle, morao bih da zbudžim neku "šupu" ili malo veću garažu (pa da i u njoj držim ogrev). ALI, ko mi garantuje da će cena struje biti na ovom ili sličnom nivou? Ako bi kuća bila u potpunosti izolovana - smatram da bi grejanje prizemlja koštalo oko 15000 rsd mesečno, tokom tri meseca. Što se tiče peleta, drva i uglja - računica je takođe slična (možda za nijansu jeftinija od struje, ali je u početku ulog veći).  

 

 

Neko postavi pitanje garaže -  :D - naravno da će je biti, ali kada poravanamo dvorište i izlijemo staze - i za sada, u limenoj varijanti (kontam da bi u "uradi sam" varijanti koštala najviše 600-700 evra).

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do zime je planirano (na jesen) da se uradi i izolacija spoljnih zidova (10 cm, stiropor). U plafon planiram da "spakujem" min 20 cm mineralne vune :lol: , ako stane...

Samo jedan savet, izolacije nikad dosta tako da ti je moja preporuka da istu uradiš sa stiroporom 15cm. Razlika u ceni na ceo tvoj objekat neće biti veća od 400~450eura jer sve ostalo ostaje nepromenjeno (lepak, mrežica, ruke...)

Fasadu radiš sad i nikada više. Optimalna debljina izolacije za naše podneblje je oko 12cm ali uvek treba ići na što deblje ako je moguće. Sve će ti se to vratiti kroz grejanje~hlađenje.

Ja sam nakon zidanja unutrašnje zidove obložio Knauf-om montiranim na limene nosače i kao ispunu međuprostora stavio kamenu vunu 5cm. Na proleće radim fasadu 15-icu tako da mi je ukupna debljina izolacije veća od same debljine zida.

Veruj mi to su najbitnija ulaganja u objekat...

Srećno sa narednim radovima

Edited by Markobgd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaboravio sam da napišem na početku ono što je najbitnije - kuća je izgrađena Klima blokom (Zorka Opeka) deblljnie 25 cm.

 

20140710_184843.jpg

 

Iskustva sa KB 25 su takva da je ekvivalent klasičnom giter-bloku sa 5 cm izolacije....

 

 

Edited by neshaoct
popravio sliku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma opet ti rokni 15-ticu jer to što je blok "termo" nema šanse da menja 5cm izolacije, ma kakva konstrukciona rešenja da su primenili...

 

cxcb420400.jpg

 

 

Edited by neshaoct
popravio sliku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo je korisna tema, na kojoj će biti dosta zanimljivih iskustava. Ja se nadam kroz nekih godinu-dve, da se i sam upustim u kredit za stan ili kuću. Više bih voleo da to bude kuća, ali sa obzirom da u Kg-u nemam plac, sve to bi mnogo koštalo. Kolega je pre mesec dana neku gotovinu koju je imao uložio u izgradnju kuće. Sve te potrebne dozvole su ga iskoštale nekih 4.000€ i pogodio se sa građevinskom firmom koja je izgradila celu firmu u kojoj radim na 26.000€ za 200 kvadrata, da donji deo bude ključ u ruke, a da gornji deo ostane sa unutrašnje strane neomalterisan, pa kada bude imao para da sam to investira dalje. Deluje mi kao dobra pogodba, pogotovo jer sve to ide jako brzo, bukvalno je za jedan dan bager iskopao temelj, došao mikser i sručio beton, sve to rasplanirano i istog dana ostavljen temelj da se suši..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cestitke na kuci, ovako iz daljine lepo izgleda, daj slike unutrasnjh prostorija tj rasporeda, dole i gore?

 

Samo da napomenem, stiropor NIJE izolacija, ljudi ga ugradjuju jer je jeftin, termicko izolacione sposobnosti i nema bas neke

Ako bas hoces da utoplis kucu tj zidove, kamena vuna je prava stvar za to, samo i cena je druga....


Ma opet ti rokni 15-ticu jer to što je blok "termo" nema šanse da menja 5cm izolacije, ma kakva konstrukciona rešenja da su primenili...
 

 

Nesto mi mineralna vuna u onoj tabeli izo materijala i nije na mestu

Ona se koristi kao zvucna izolacija u montaznim kucama a najvecu primenu ima muzickim studijima

Edited by srdjos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dosta sam se raspitivao na tu temu i malo je ne ozbiljno reći da stiropor nije izolacija....

Kamena vuna jeste bolji materijal za izolaciju ne toliko u termičkim koliko u protivpožarnim i zvučnim sposobnostima.

Stiropor se koristi kao izolator decenijama, od termosa za kafu do "kontejnera" za čuvanje i transport organa tako da je izjava malo paušalna....Najveće svetske firme isti proizvode kao oblogu za izolovanje objekata i to sigurno ne prave iz razloga da ga prodaju nama "sirotinji"....

Ali da ne offujemo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nek je sa srecom :)

Sto se tice kuce tu nema greske, meni je krivo sto se i sam nisam odlucio na zidanje ali ima vremena.

Vidim da si dosta toga vec uradio a posle dolazi onaj najlepsi deo.

Sta si koristio od gradje za krov?

Jesi li radio ojacanja temelja na coskovima i po sredini gde su neki noseci zidovi?

Struju planiras da vuces kroz zemlju ili preko bandere?

Jesi li stavljao paropropusnu-vodonepropusnu foliju na krov?

Za izolaciju ti je sada najbolje da koristis grafitni stiropor ili ti neopor, masovno se koristi u Rusiji i pokazao se dosta bolje u odnostu na standardni ;)

Edited by Ticma

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/11/2015 at 10:23 PM, srdjos said:

Nesto mi mineralna vuna u onoj tabeli izo materijala i nije na mestu

Ona se koristi kao zvucna izolacija u montaznim kucama a najvecu primenu ima muzickim studijima

Mineralna vuna je i kamena i staklena...

Tabelu nisam ja pravio, na istoj je navedeno ko i po kojim podacima je sastavio..

Da dodam u ovom postu još ovo i neću se više "vatati" izolacije kao što kolega reče dok se pokretač twme ne dohvati iste...

 

cxcb420401.jpg

http://www.knaufinsulation.rs/sr/content/stiropor-ili-kamena-vuna-za-kontaktnu-fasadu

ovde se pominje i paropropusnost i to je očigledna prednost ali nosi za sobom duplo veću cenu sistema a EPS sistem se ipak ne smatra neispravnim po tom pitanju - samo lošijim

 

 

Edited by neshaoct
popravio sliku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovako, vratićemo se na izolaciju kad je @Maki i zvanicno pokrene, da ne off-ujemo

Sa pricama sa raznim majstorima dosao sam do zakljucka da je najkvalitetnije resenje za izolaciju prirodna, presovana i formatirana trska jer sa njom obezbedjuješ izuzetnu termoizolaciju kao i kvalitetno upravljanje vodenom parom jer za razliku od stiropora, trska omogućuje kući da "diše"  (svima su poznati problemi zatvorene kuće koja nema ventilaciju - buđ i vlaga). Buđ koja se hvata usled rošenja na zidovima nije samo estetski problem već je osumnjičena i za veliku pojavu alergija naročito kod dece. 

 

To je razlog zasto se na termos bocama koristi stiropor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...