Jump to content
FAS Goran
Hyperboy

Lancia Thesis - jezičak na bravi vrata

Recommended Posts

Imam problem sa jezickom na zadnjim vratima.Dakle vjerovatno se od prasine slijepio i ne reaguje na dodir,vec onako stoji uvucen.Vrata otvaram na pomocni taster sa strane.Zna li neko ima li kakva tecnost,sprej kojim bih mogao to pokusati da ocistim,ili na kraju krajeva kako da rastavim rucicu na vratima?Je li moram skidati kompletan tapacirung na vratima?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tapacirung mora se skine, izvadi brava, rasklopi se odvijanjem 4 srafica i onda ce ti biti jasno sta da razradis sa WD40. U pitanju je zaribala osovinica klackalice mikro prekidaca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tapacirung sam pokusao skinuti ali jedino sto sam uspio skinuti je drvena lajsna kacena zabicama.

Nigdje ne vidim bilo sta sto bih mogao odsarafiti.Je li se skida prvo naslon za ruku na vratima?Je li kacen zabicama?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drvena lajsna se ne dira.  

Kada sa unutrasnje strane vrata povuces rucicu za otvaranje, videces gumeni cep, ispod koga se nalazi saraf, koji odvrnes odgovarajucim alatom, videces. Rukohvat obuhvatis sa jagodicama obe ruke, u donjem delu rasiris i povuces na gore. Ispod obloge su dva sarafa koja odvrnes, a ostatak rukohvata vise ne diras.

 

Ceo tapacirung se skida, prvo od dole, kao slovo A, pa ako si uspeo sve da raskacis, ceo tapacirung, sa svim pripadajucim delovima povlacis prema gore. Dva kabla raskacis, ona koja mozes, a tapacirung prisloni uz sediste. Na unutrasnjem delu vrata, koji se vidi i bez skidanja tapacirunga, imas dve gumene kapice, jedna okruglog oblika, druga duguljasta.

 

Tu okruglu izvuci i videces maticu, koju gedorom resavas. Istu takvu maticu nadjes kroz rupu. Te dve matice drze rucku za otvaranje sa spoljasnje strane. Sa unutrasnje imas jednu sipku, koja se na kraju savija u obliku slova L  i ubada na odgovarajuce mesto na bravi. Preko te sipke se nalazi plasticni osigurac, koji moras okrenuti, rotirati od gore, kako bi sipku mogao izvaditi. Ako si raskacio konektor, bravu izvuces. Ne pokusavaj da izvuces osovinice koje su zapekle, samo WD i razrada. Treba vremena i strpljenja.

 

Moj savet je da radis po toplom vremenu, a ne kao ja na minus nesto, pa su mi neke zabice popucale, doduse manje vazne.  To sam uradio na zadnjim levim, a sada jos imam i na zadnjim desnim vratima isti problem. Kada budem radio, pokusacu i da slikam kljucne stvari.

Da budem precizniji, kada odvojis bravu od vrata, imas cetiri sarafa, koja je Martini vec naveo, pa kad rasklopis bravu, videces da se mikroprekidac fiksira sa zabicom koju je lako skinuti. To uradi i mikroprekidac izvuci, kako bi imao manevarski prostor za razradu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...