Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

Formula 1 u Azerbejdžanu

Recommended Posts

baku-panorama.jpg

 

Trke Formule 1 od naredne sezone voziće se u Bakuu, otkrila je danas portparolka azerbejdžanskog Ministarstva omladine i sporta Samaji Mamadova. Ona je agenciji AP rekla da će se ''trka za Veliku nagradu Azerbejdžan'' održati u jesen 2015. godine i da će potpisivanje ugovora sa F1 biti obavljeno krajem maja. Mamadova nije mogla da potvrdi da li će se trka voziti već postojećom stazom koja obuhvata i gradske ulice Bakua, gde se od 2012. godine održavaju automobilska takmičenja. Ove sezone biće voženo 19 trka u Formuli 1, a očekuje se da šampionat u budućnosti dođe do brojke 22.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites
VN u Azerbejdžanu 2015., Koreja izlazi iz kalendara

 

baku-panorama.jpg

 

Mnogi su mislili da je u pitanju šala, ali ne, Azerbejdžan će ugostiti karavan Formule 1, i to već sledeće godine. Iz kalendara izlazi VN Koreje. Postojale su glasine da će se trka F1 održati na ulicama Bakua, prestonice ove zemlje, a sada je to Berni Eklston i potvrdio za britanski The Independent: ''Baku je potpisao. Startovaće 2015. i zameniti Koreju''.  I u prethodnom izveštaju smo spomenuli da se priča da su lokalni zvaničnici već potpisali potrebnu papirologiju sa F1 supremom. 

Istini za volju, Baku ima trkački pedigre. Ovaj grad je bio domaćin jedne runde FIA GT serije 2013. Pretpostavlja se da će i trka Formule 1 imati sličnu postavku. Ova trka će biti VN Evrope, a po The Independentu, posrednik u pregovorima između Azerbejdžana i Bernija Eklstona je bio niko drugi do bivši šef Renault F1 tima, Flavio Brijatore. Ipak, ne treba ''leteti pred rudu''. Eklstonu se sudi za navodno podmićivanje u Nemačkoj. Takođe, trka u Nju Džersiju se takođe smatrala ''siguricom'', ali ni ona, ni VN Meksika nisu ušle u kalendar 2014.  

 



Share this post


Link to post
Share on other sites
Formula 1 u Bakuu 2016. godine

 

baku-panorama.jpg

 

Trka Formule 1 koja je trebala da debituje iduće godine u Bakuu odložena je za 2016, saopštili su lokalni organizatori.

''S velikim zadovoljstvom mogu da objavim da smo potpisali ugovor i doveli Formulu 1 u Baku 2016'', rekao je ministar omladine i sporta Azerbejdžana Azad Rahumov na konferenciji za novinare uoči Vleike nagrade Mađarske u Budimpešti. Vlasnik Formule 1 Berni Eklston rekao je u maju Rojtersu da je postignut ugovor sa Azerbejdžanom o održavanju trke na obali Kaspijskog mora iduće godine.

Taj dogovor međutim, značio bi prekoračenja maksimuma broja od 20 trka u godišnjem kalendaru, s obzirom da je najavljen povratak Velike nagrade Meksika za 2015.

 


 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Definitivno: Formula 1 i na ulicama Bakua

 

eklston.jpg

 

Od 2016. godine u kalendaru Formule 1 biće još jedna trka, Velika nagrada Bakua. Berni Eklston i ministar omladine i sporta Azerbejdžana Azad Rahimov predstavili su projekat staze u Bakuu. Iza projekta ulične trke stoji Herman Tilke.

- U Azerbejdžanu će se voziti nova trka u šampionatu Formule 1. Drago mi je što sam video da je dizajnirana nova staza koja će omogućiti vrhunski događaj - rekao je Eklston, prenosi sajt Formule 1.

 

baku-panorama.jpg

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...