Jump to content
FAS Goran
Sofija

Grande Punto ili Dacia Sandero?

Recommended Posts

Kazu da je nekvalitetan, cepa se enterijer, patos po negde poceo da zuti i da vuce kao mrtav konj

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dacia spolja stvarno izgleda solidno, i stariji a pogotovo noviji model, ali je unutrasnjost stvarno katastrofalna. Grande punto, a la maserati look je stvarno jedno od ljepsih auta u klasi. Dilema je stvarno koji uzeti...ja bi stavio na papir servisne intervale i trajanje zamisljene eksploatacije, kao i izdrzljivost motora,potrosnju i registraciju. Ovako iz glave mislim da je grande punto tada bolja opcija.

Sent from my Lenovo P780_ROW using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije sve u ekonomskoj računici. Ok, kupio sam Sandera na primer, sve je super, jeftino sam prošao i želudac mi se okrene svaki put kada sednem u auto :p Vozio sam polovnu naravno škodu feliciju pre, i ne želim taj osećaj više. Ona je baš bila ispljuvak od auta.

I nije Dacija tako jeftina za održavanje kao što se misli. Delova karoserije baš i nema na otpadu, optike itd, tj ono što može polovno. Neka neko iz zezanja pozove neku radnju pa pita pošto je far za Sandera, i da li ga imaju na lageru, i neka potraži na otpadu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naravno da nije sve u ekonomiji ali ako se odlucio za jedan od ova dva modela onda preovladava to....inace bi gledao npr dacia duster ili fiat 500l treking npr...;-)

Sent from my Lenovo P780_ROW using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

WOOOW.. kakva diskusija i puno korisnih ideja, predloga, razmišljanja... :book: Pažljivo sam sve pročitala!

Kako zaista nedovoljno poznajem ovu oblast ( osim naravno da vozim :) )  i sada po prvi put JA kupujem svoj auto :clap: , u ovoj konstruktivnoj i inspirativnoj razmeni nalazim puno korisnih informacija. Hvala!

Pošto su neki komentari zaista izuzetni, u smislu: konkretni, korisni, praktični,svrsishosni..neki su fenomenalni da me nasmeju, a neki da otvore nova ''polja'' za  promišljanje o temi.. Očigledno je potreban studiozan pristup ovoj temi i ''mala'' pomoć prijatelja!

Pitanje/ dilemu ''Dacia ili GP..? '' sam postavila izleda pomalo uopšteno, nesvesna svih mogućih i nemogućih stvari i koje mogu biti relevantne pri izboru ( osim naravno onih opštih mesta: cena, održavanje, potrošnja..)

Očigledno je potrebno da malo konkretizujem priču:

Šta ja želim? tzv ''mali''( ne premali) gradski auto, kojim se može otputovati i na more recimo.. Računam da će mi automobil,koji sada kupim zadovoljiti potrebe narednih 6-7-8.. godina.. jer svoju potrebu za praćenjem trendova, zadovoljavam kupovinom cipela :) ( šta ćete- '' ženske'' stvari)..

Ideju o Daciji ili GP sam dobila istražujući šta je to što bi moglo da odgovara mojim pre svega  finansijskim, a onda  i estetskim kriterijumima. Apsolutno se slažem, sa više puta navedenom maksimnom ''kolko' para tolko' muzike'', ali sam se prepoznala i u rečima jednog od forumaša: ''... nisam fan ni jedne marke automobila, fan sam novog i tehnicki ispravnog automobila kojieg cu voziti bez problema nekoliko godina sa sto jeftinijim kilometrom bez ikakvih daljih ulaganja sem redovnih zamena po servisnoj knjizici..'' U SUŠTINI TO ŽELIM ! Što manje, ovde već više puta pominjanih (ne)stručnih majstora..a siguran i pouzdan auto!

Osim toga,bezbednost- strašno važan kriterijum, između ostalog i u kontekstu brige o ''nasledniku'' ( čiji je broj u jednini i tako će ostati- tako da potrebe za  većim autom neće biti..bar ne iz tog razloga :) )

I naravno klima,mjuza...i ostalo što je valjda normalno, a odnosi se na vrstu paketa i opremu.

U opciji su dve mogućnosti/ varijante:

1. varijanta '' Dacia Sandero'', prodaje kuma moje koleginice.Ništa ne znam o detaljima, osim da je 2011. godište. Žena živi u inostranstvu i dolazi sada polovinom aprila, pa ću saznati detalje u vezi sa modelom, opremom,  cenom.. Ono što znam jeste da je ona prvi vlasnik,da je auto garažiran i da ga prodaje zato što ''joj ne treba''..

Iskreno, tek kada sam čula ovu priču od koleginice, počela sam da razmišljam i istražujem o Dačiji..

Dakle ''+'' je kupovina od poznatog, relativno mlad polovnjak, garažiran, gotovo nevožen.. Sve u vezi sa  kolima je straight..

'' -'' je što još uvek ništa detaljno ne znam o kolima, a naravno ni cenu..

Ne može se imati dojam o nekom automobilu dok ga ne vidite i ne probate,zar ne?!

2. varijatna, zapravo ona koja je do pojave ideje o Daciji, bila i jedina je GP. Ono što sam i sama primetila istražujući oglase jeste da je teško kupiti pouzdan polovan auto, da je potrebno puno znanja, iskustva i pomalo  sreće :) Neko je ovde pomenuo da je 6 meseci tražio dobrog GP..Ja sam u ovoj temi od januara..priznajem nekada  intezivnije, a ponekad sporadično..Nije mi ništa hitno, ali bih volela da je nekako privodim kraju.. Makar da sasvim sigurno znam šrta je što što hoću, mogu i kako to da izvedem. Elem,baveći se GP i iz želje ipotrebe da budem sigurna i da lišim sebe raznih stresova i ''mutnih likova'', javila se ideja, da možda čak i kupim nov automobil

( koristeći akciju Fiat Srbija- o kojoj je i ovde bilo reči).

''+ '' je što bih imala nov auto, jer kao što je ovde neko već rekao ''novo je novo'', a to je rekao i Mr Ford, kao odgovor na pitanje koji je auto najbolji..

naravno da je ''+ '' i to što bih onda bila mirna 10 godina ( ili bi barem tako trebalo da bude) :)

''- '' je to što nemam dovoljno novca za kupovinu novog automobila ( naravno :no ) i što bih onda,mimo opredeljene sume, morala da uzmem kredit..

Informaciju o kreditiranju kupovine Dacia vozila videla sam i ja, i ne bih se u to upuštala.Ako odlučim da kupuim  Daciju, kupiću je polovnu, ovu proverenu.

A detaljne informacije o kreditiranju kupovine novog Fiat vozila, još nisam uspela da dobijem.. jer na žalost i moje čudjenje na zvaničnom sajtu FiatSrbija -customer service, nisu znali da mi odgovore na pitanja u vezi sa uslovima i načinom kreditiranja...već su me uputili na dilere.. :question: :question:  Neobično, baš.. Ali dobro, videću kod dilera..

Eto, to bi za sada bilo to od mene.. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije sve u ekonomskoj računici. Ok, kupio sam Sandera na primer, sve je super, jeftino sam prošao i želudac mi se okrene svaki put kada sednem u auto :p Vozio sam polovnu naravno škodu feliciju pre, i ne želim taj osećaj više. Ona je baš bila ispljuvak od auta.

I nije Dacija tako jeftina za održavanje kao što se misli. Delova karoserije baš i nema na otpadu, optike itd, tj ono što može polovno. Neka neko iz zezanja pozove neku radnju pa pita pošto je far za Sandera, i da li ga imaju na lageru, i neka potraži na otpadu.

Postoje i ljudi koji ne kupuju delove za automobile po otpadima, apsurd je zivi da neko kupi nov automobil bilo kojeg proizvodjaca i da delove juri po otpadima. Inace ako nisi znao orginalan valeo far za punta kosta 30000 din u ovlascenom servisu, pa ne vidim sto je Fiat jeftiniji od bilo kog drugog proizvodjaca. Inace uz nova kola obicno ide kasko tako da da me ne brine cena ni jednog orginalnog dela na kolima ;) Komsija sa puntom usao u petu godinu i full kasko mu je 15000 din. za miran san.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kazu da je nekvalitetan, cepa se enterijer, patos po negde poceo da zuti i da vuce kao mrtav konj

 

Ima ga poznanik (isto 1.6 sa fabrickim plinom) doduse ne vidjam ga cesto ali kaze da je jako zadovoljan sa njim (imao ga je tad godinu dana)  probao sam ga po makadamu i delovao mi je dosta cvrsto mogu reci da sam se iznenadio!

 

Moj prvi susret sa Sanderom je izgledao ovako. Imao sam jos starog punta i isao nekom deonicom na kojoj se je izmedju rupa ponegde i nazirao asfalt (ulazak u Sr Mitrovicu) vozim i mislim kako ce mi se auto raspasti ili cu u najboljem slucaju izlupati felge. Daleko ispred mene neki auto, delovao mi je kao neki mali SUV ide pravo i ne zaobilazi kratere nego kroz njih!!! Jedva ga sustigoh i gledam tada mi potpuno nepoznat model Dacije ali upija rupe da je to prosto neverovatno. To je tad biio Sandero obicni ne Stepway. Neverovatno me je dojmilo to kakvom lakocom ide po katastrofalnom putu, prelazak preko pruge bez znatnog smanjivanja brzine dakle auto napravljen za nase katastrofalne puteve. Od tada pa do danas prva pomisao na Sandero ili Daciju opcenito je mi je sa kakvom lakocom se ovjes bori sa rupama (kao nekad 2CV (ili Citroen Spacek tko ne zna))

Susret sa unutrasnjoscu mi je bio opet pod dojmom povisenog ovjesa ali je imao mnogo vise opreme od Punta Mk1 a i kvaliteta materijala je bila bolja Jednostavno auto novije generacije od tada vec starog Punta.

 

Slabo se susrecem sa starim i izvozenim primercima Sandera pa ne mogu nesto o tome da kazem.

Na proslom sajmu sam bas detaljnije zagledao novi Sandero (naravno u Stepway opremi) i sta reci? Po meni jako dobar komad auta za kolicinu novca koju prodavci traze. Unutra bolesno smrdi na jeftinu hemiju i to mi strasno daje dojam jeftinoce i to mu najvise zameram, pod haubom je bio nered od malog turbo benzinca i to isto zameram, u unutrasnjosti ima uglavnom sve sto treba a i vise od toga, ekran multimedije i navigacije jako dize dojam i vredi doplate (a i izuzetno dobro je ocenjen) polozaj sedenja a i sedala solidno za tu klasu i cenu a da napomenem da se u GPu ne sedi bolje!

Grande Punto u osnovnoj opremi ni najmanje ne sjaji! Bez koznog volana i on izgleda jeftino. Kod "novog" Punta ili Punta Evo stvar malo popravlja klavirski lak izgleda skupo ali je u stvati velika prevara svih proizvodjaca jer je u stvari jeftin ali eto izgleda otmeno i skupo.

Ukusi su razliciti, ja sam pod dojmom solidnog ovjesa velikog hoda ali priznajte da je umesto Dacije na haubi znak Renaulta (kao na nekim trzistima) da bi ga drugcije gledali?

Da se razumemo ne tvrdim da je Sandero bolji ili losiji od Grandea (zlo i naopako pa ja vozim Grandea i prezadovoljan sam sa njim)  ali da je odlican a mozda i najbolji omjer ulozenog novca i dobivenog auta to potenciram a i mnogi auto novinari isto kazu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

i naravno da me je  ono o '' ženi,automobilu, Nemačku.. ''  nasmejalo..

Duhovito, nema šta!

Kao i ono '' Čega nema ne može da se pokvari'' :laughing:

Fenomenalno!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije sve u ekonomskoj računici. Ok, kupio sam Sandera na primer, sve je super, jeftino sam prošao i želudac mi se okrene svaki put kada sednem u auto :p Vozio sam polovnu naravno škodu feliciju pre, i ne želim taj osećaj više. Ona je baš bila ispljuvak od auta.

I nije Dacija tako jeftina za održavanje kao što se misli. Delova karoserije baš i nema na otpadu, optike itd, tj ono što može polovno. Neka neko iz zezanja pozove neku radnju pa pita pošto je far za Sandera, i da li ga imaju na lageru, i neka potraži na otpadu.

Za prvu recenicu i osecaj kada sednes u auto te podrzavam skroz.

Ne treba kupovati nesto sto te ne ispunjava kao vozaca.

Ali drugi deo nema bas neke veze sa realnoscu.Novi auto podrazumeva kasko bar dok traje fabricka garancija.Farovi po radnjama i delovi karoserije po odpadima vlasnika novog vozila u garanciji ne zanimaju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Sofija

Da te ispravim. Ja sam auto trazio 6 meseci , ali ne samo Grandea nego bilo koji auto koji mi se uklapa u budzet  a da nije stariji od 3 godine i da nema vise od 50 hilada Km. Trazio benzinca ali ispao turbo dizelas i promenio sam shvatanje o motorima da se tako izrazim.Jedino da kazem malo sam vise preferirao Talijane pogotovo Alfu ali imao sam Fiata kod kuce i dobra iskustva sa njim, ali da ponovim bilo koji auto...

Dakle htedoh reci da je po oglasima dosta tesko naci nesto kao sto prodaje kuma tvoje kolegice i pod uslovom da je zaista tako.


"cega nema ne moze se niti pokvariti!" Zar ne?

 

Kukamo da nam se pokvario podizac el. stakala, kilima? klima ali ne hladi! servo zeza, EGR ili DPF zacepljen, ABS ne radi, lampica od air baga svetli,na ekranu ispisuje poruke koje ni serviseri ne znaju odmah rastumaciti......................................................................................................................................

Toga pre nije bilo pa se zbog toga i nije moglo pokvariti.

Bila su to vremena kada su deca po zidovima lepila postere automobila.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znam par njih što su pre nekoliko godina kupili Logane, pa su čekali na deo po mesec dana, i nije im bilo dobro od cifre za deo, naročito od saznanja da voze rumunsku kantu a ne OOOO na primer :p Ali opet kada kupiš Daciju očekuješ da ima sve i odmah. Razumem da sam kupio nešto ređe, lupam, recimo nekog Subaru ili slično, a ne kofu od 7000€ koja se pravi u susednoj zemlji. Sada se situacija verovatno promenila nabolje.

@Sh@rance:

Ti bez problema plaćaš 30000 din za far, onako, galantno, i redovno uplaćuješ kasko. E pa nisu svi finansijskog stanja kao ti, a i ja lično ne bih dao 10000€ za Zunta, ali nikada, imam pametnijih stvari da potrošim te pare.

 

PS

I od auta očekujem da ide :p:D

Edited by neshaoct

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od Dacije mislim da je novi Duster odlicna kupovina. Imali smo u firmi jednog napucanog i imam samo reci hvale za taj auto. Samo se treba navici da se krece drugom brzinom, sve ostalo je skoro pa odlicno. Ostali Dacia modeli su cak i za nase pojmove na granici lepog i kvalitetnog. Koliko para... oduvek bilo... Samo kada vidim opruge vrata gepeka na loganu, ono bre moze da ubije nekoga ako se otkaci! Kada sam iz Logana seo ponovo u moj Punto, ma milina mi je zatvoriti vrata. Mada ovaj moj je hlx, a Logan je ipak imao oskudan enterijer.

 

Mislim da je Fiat u svakom slucaju kompletniji auto. Plus za gore pomenutog Sandera je poznata istorija auta.

 

Srecno Sofija...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sofija, pratiš trendove kada su cipele u pitanju :) nemoj molim te sandera da kupuješ, biće te malo sramota kada te budu videli/pitali šta voziš?! Pored svega, mislim da sandero jedva ima 4 zvezdice na euro NCAP testu, ra razliku od Punta. Pogleda na youtubu kreš testove ova dva modela. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da u oba slucaja neces pogresiti. Cak i ako kupis tog sandera od poznanice, a ne platis ga vise od 5-6000 evra, imaces skoro novi auto, koji jeste manje lep od GPa, ali neses morati da ulazis u kredit.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nikad ne kupuj auto od žene, koliko god ružno zvučalo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, tako je. Par puta sam video neku ženu koja vozi klinca u vrtić. Vozi Alfu 156 2,4JTD. Auto je spolja i unutra zapušten skroz. Aj nema veze to, ali se ne bi setila da prešalta. Čujem ja dere se, a cepa ga hladnog drugom 50 opušteno. Većina žena koje znam nemaju pojma sa šaltanjem, normalno im je da na -15 nabiju pun gas odmah, da voze na 3000-4000 obrtaja itd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ću se složiti sa Zvezdom po pitanju razmaženosti, mnogo smo se nešto opustili :)

 

A i nismo svi jednako zahtevni vozači. Astra 1.4 90ks je većini preslaba, a evo moji je voze već 6 godina i prezadovoljni su kako ide. Teča ima Thaliu 1.4 koja je po meni identična Loganu(čak i liče, iste veličine gepeka i tako dalje) i ne želi da je menja ni za šta. Thalia je kod njega već 13. godinu i nije bilo nekih velikih lupanja po ušima, gume 14'', potrošnja se uvek vrti oko 7l prosečno, za nekog ne previše zahtevnog vozača nije loša. Po meni joj je mana kilaža pošto sa svojih manje od 1000kg na 160 na autoputu možete morsku bolest da dobijete, a kada je udari vetar sa strane samo što je ne izvrne. A i ume da potroši na autoputu samo tako kada se malo potera.

 

Iskreno ako ta žena zaista ne vozi auto(da je kilometraža npr do 30 000km) i cena bude više nego pristojna (npr do najviše 5000e) ja bih uzeo Sandera jer za te pare već ima da se pomučite da nađete Punta. Ali isto tako da mi kaže cenu 7000e ne bih otišao ni da ga pogledam jer za te pare ima mnoogo boljih automobila.

Share this post


Link to post
Share on other sites

-Kao prvo mora se razmisliti sta zapravo covek hoce "novo ili polovno"

-Da se razmisli o par modela koji mu odgovaraju i suzi izbor na bar 2 modela auta

-Raspitati se dobro ne u 1 ili 2 servisa cene odrzavanja istog

-Neki maximum dokle se sa cenom moze ici,ali da ne bude kupio sam auto i sad nemam ni za gorivo,uvek ostaviti neku rezervu za ne daj boze ili po potrebi da mora nesto da   se uradi (servis mali,veliki... vazi za polovnjaka)

-Za koje potrebe ce se najcesce koristiti (grad,putovanja...)

-Na koliki vremenski period se planira zadrzati auto kod sebe u vlasnistvu...

-Ako se uzima polovan da je prvobitno najvaznije stanje celokupnog auta (motor,limarija,lak...) ne oprema klima i gluposti koje su dzabe ako je auto krsh

 

To su neke osnove pri kupovini bar kod mene kad se to sve svede prema potrebama dobijes auto kakav ti odgovara (ne bitna marka i model)

Share this post


Link to post
Share on other sites

U potpunosti se slažem.

Ja npr za vožnju isključivo autoputem ne bih gledao motor ispod 1.6, a isto tako bih gledao do 1.4 za vožnju samo po gradu.

 

Ali ovde devojka kaže da hoće da vozi auto 6-7 godina, pretpostavljam po izboru vozila da nije prezahtevan vozač i da hoće da juri tako da mislim da GP npr 1.2 ili 1.4 i Sandero, oba što novija savršeno ispunjavaju norme.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bilo bi extra kad bi moj Punto imao 2000ccm. Kad sam u gradu, tj do neke brzine, rade samo 2 cilindra, a na autoputu sva 4 i  bljuje vatru na auspuh!!!  :laughing:

I za sledeci auto bh bas voleo da imam neki hibridni, mada Fiat nije u tim vodama kao neki drugi, tipa Toyota. Za grad struja ili do 50km/h, a preko SUS motor.  :unworthy:

A sad o temi: Sofija, ako ces novu makinu- Grande i Punto, tj tacka. Ako ces polovnu- onda taj Sandero i to je to. (dokazano vec da je dobrog polovnog GPa tesko naci) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@gile zar ne znači već i Punto tačka?  :laughing:

 

Inače, sa svim Fiatima je ista priča. Može da se probere ali baš teško. Verovatno zbog toga što se more krševa svakodnevno dovozi tako da je odnos ispravnih automobila i kanta 1:10 barem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imam jednu anegdoticu... Prijatelj kupio novog sandera, cini mi se 2010. Upravo se dogodilo to sto je vecina opisala u temi, nije ga dobro "prostudirao" pre kupovine, pokajao se posle nepune 2 godine, menjao ga za skodu fabiu mk1, 4-5 godina stariju, nije zalio ni trenutka.

 

...ispravka, pokajao se mnogo ranije, ali ga menjao posle nepune 2 godine.

Edited by sashicus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kao sto Zvezda kaze dacija nije losa za te novce ne kazem da je fiat los ali uvek je bilo i bice da za jace marke pored proizvoda placas i to ime, samo da ne bude dosta vise para samo zbog imena npr. vw...

 

Primera radi znam za taksi firmu koja je imala dacije i sluzile ih bas fino prodate valjda sa 300hkm (ali nisam siguran) i kupljene skode sa razmisljanjem kvalitetnije auto ali nije bilo bas tako opet je ulozeno dobijeno na strani dacije koja je u sustini jeftinija i slabija verzija renoa.

 

Moj savet je da koliki god budzet bio uvek gledas sto novije-mladje u sto boljem stanju i sa manji broj km jer bolje voziti takvo auto nego stari merc.

 

P.S

 

Pogledaj malo i japance ;)

Edited by proka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...