Jump to content
FAS Goran
Sofija

Grande Punto ili Dacia Sandero?

Recommended Posts

Mislim da sam na '' pravom'' mestu za dobijanje saveta oko kupovine automobila.

Već neko vreme se bavim ovom temom konsultujući se prijateljima i pretražujući sajtove, oglase, čitajući o karakteristikama određenih marki automobila,modela, njihovim performansama,tipovima motora, potrošnji... Prilično sam temeljno pristupila ovom ''poslu'' ( gotovo  štreberski :) ) s obzirom da prvi put kupujem svoj auto.

Ali u svemu tome, nedostaje mi i malo širi pogled, iskustvo...korisnika- zato me interesuju mišljenja, predlozi, saveti ljudi, ovde sa foruma.

Elem, o čemu se radi.. Planiram da kupim polovan ( 2-3 godine star)  ili nov tzv. mali gradski auto ( ne premali), ali da istovremeno to bude automobil kojim se može otputovati negde..na more npr.

Cena je naravno važan kriterijum,ali pošto su cene automobila ovog ranga, prilično ujednačene, drugi značajni kriterijumi su: potrošnja i održavanje..i druge značajne karakteristike ( koje mi sada ne padaju na pamet)

Za sada sam svoju potragu- dilemu  svela na dva modela: Fiat Grande Punto i Dacia Sandero.

Interesuju me vaša iskustva, ako ih imate sa jednim i drugim modelom..Vaše preporuke..dobre i loše strane oba modela..

Unapred vam hvala! :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cao i dobro dosla. Evo ja cu da se ukratko upisem, za pocetak, kada budes sela (ako nisi) u Daciju, istog trenutka ces da odustanes od te kante.(kucni malo u tapacire, instrument tablu, pazi ako sedas pozadi, da ne pocepas obucu dole kod zadnjeg dela prednjih sedista) Gradne je zmaj u svakom pogledu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ukoliko nadjes dobrog polovnjaka starog 2 godine i sa malo kilometara neces pogresiti bez obzira o kojem je autu rec!

Dacija? Odlican auto za svoju cenu.

GP i Dacija se tesko mogu porediti zbog cene jedino je problem naci bas  dobrog GPa.

O Grande Puntu. http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/41516-grande-punto/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rekla bih da su ljudi ovde prilično zadovoljni GP, što je ,u neku ruku,i logično imajući u vidu da je ovo ''Fiat-Lancia club..'' :)

Iščitala sam pažljivo, većinu postova sa linka koji si postavio, iskreno -nešto sam ukapirala, a nešto baš i ne... Ali, svejedno stičem utisak da GP,zaista opravdava svoju reputaciju, bar po komentarima korisnika..

Iskreno, ne bih da zvučim naivno, ali zabezeknuta sam koliko ima prevara u vezi sa kupovinom/ prodajom polovnih automobila...Nije da nisam bila na to spremna- bar teorijski, ali kada se sa tim konkretno suočite, to je nešto sasvim drugo..

Elem, da bih izbegla sve to, ukoliko se jako odlučim za kupovinu GP, spremna sam da uzmem kredit kako bih kupila nov auto.

E sada pitanje oko teme koja je važna-mjet motor! Ukoliko sam dobro shvatila to je vezano isključivo za dizel motore.

U delu- tehničke karakteristike  GP pominju se tri tipa dizel motora:

1.3 MultiJet 75 ks DPF 1.3 MultiJet 85 ks DPF 1.3 MultiJet 95 ks DPF

Da li su karakteristike iste, samo razlika u snazi?

Da li je, pri kupovini GP, smisleno uzeti jedino dizel?

Da li ima smisla ukoliko kupim benzinac, da ugradim plin?

Samo mi se otvaraju nova pitanja!!!??? :):(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiat Automobili Srbija ima akciju od pre nekih 10-tak dana koja se tiče baš uslova prodaje novog Grande Punta. Cene se kreću od 8.950 eura u dinarskoj protiv vrednosti pa naviše, u zavisnosti od nivoa opreme automobila.

Mesečna rata je od 98 evra.

 

cxcb22610.jpg

http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/63644-uska%C4%8Di-u-novi-punto-tokom-sajma-automobila-bg-car-show/

(važi i posle Sajma)

 

Da li ćeš uzimati dizel ili benzin zavisi od tvojih potreba. Ako ćeš godišnje prelaziti dosta kilometara, što bi za naše uslove bilo po 20.000 ili više hiljada kilometara, onda se isplati u startu platiti malo više i kupiti dizela (prilikom kupovine novog automobila), u odnosu na benzinca. Važi i obrnuto.

Ali, ovo važi samo ako kupuješ nov auto. Ako kupuješ polovnjak, tu faktički više nema posebno velike razlike u ceni između polovnog dizela i polovnog benzinca, pa generalno kupuješ auto koji je u boljem stanju.

 

Od pomenutih 1.3 MJet motora (dizel), svejedno je koju ćeš verziju uzeti, nijedan nema posebnih problema. Naravno, onaj najjači je ujedno i najskuplji za održavanje. Ako kupiš nov, to ti neće biti važno, ionako ćeš imati samo redovne servise. Ako kupuješ polovnjak, onda može da se dogodi da ti na zamenu dođu delovi koji su skuplji, sve zavisi od stanja auta i kilometraže koju je prešao. Tu se ona slabija verzija od 75 KS može onda pokazati kao bolji izbor jer ona nema jedan od tih skupih delova (plivajući zamajac).

 

Malverzacija oko prodaje polovnjaka ima, ali ne više u smislu da ti neko može prodati podmlađen Grande Punto, nelegalan ili sl. ''Malverzacije'' se tiču lickanja, odnosno operu, ispoliraju, operu unutra, srede par sitnica, vrate kilometražu i op...eto ga na oglasu. Moglo bi se reći da sve to (osim vraćanja kilometraže) nisu malverzacije, nego redovno, normalno postupanje prodavca. :thumbup:

Možeš otići u bilo koji salon Fiata, zakazati probnu vožnju Grande Punta, to iskustvo će ti značiti svejedno da li se odlučiš da kupuješ nov ili polovan.

 

Dacia Sandero objektivno ne može da se poredi sa Grande Puntom ni po jednom parametru. 

Od dizajna, kvaliteta motora, menjača, unutrašnjosti, opreme, bezbednosti (aktivne i pasivne), itd...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Budžet ?

Razmisli i o Fiat Bravu. Ima ih dosta, solidno veći u prostraniji auto.

Linea se sama nameće.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šta da kažem, osim HVALA za ovoliko uloženog vremena,pojašnjenja i podrške..

Jošmalo šnjuram ovde po netu..i onda krećem u konkretnu realizaciju..

Naravno, javljam šta sam uradila! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja imam GPa treća godina,od ulaganja samo redovno održavanje,a vozio sam ga zadnjih 7 godina (službeni).Jeftin za održavanje ,mali servis za 1,2 8v negde oko 4000,00 din.Glasam za GP-a :D
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije zgoreg da ponovim.

Nakon 6 meseci potrage za odlicnim autom (nebitna marka,model,motor-bitna samo mala kilometraza i starost do 3 godine) nabasao na mog Grandea. 

Gledao na sajmu bio izlozen isti kao moj naravno nov i sajamska cena malo ispod 15 000e. Mog sam platio malo vise od 50% vrednosti novog.

 

Hocu reci razmisli o mladom polovnjaku usteda je ogromna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mene je moj koštao 10k u trenutku kada je trajala akcija od 9200€ ali kad uračunaju metalik boju,neke provizije izadje 10k, a tražio sam polovnig 1,3 ali u tom trenutku nisam našao šta mi odgovara i pao je nov
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

+1
 

+1
Moj surak 3 godine starog Megana je platio upola manje nego sto ga je prvi vlasnik platio.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koleginice, novo je novo. Mislim da kada kupite nov auto i to je to sto zelite, da cete biti mirni narednih deset godina a to nema cenu. Znaci uzmite nov autic i uzivajte.. Novo nemojte uzimati ukoliko ce vam zelje rasti iz godine u godinu, tako da ne budete na velikom gubitku ako posle godinu dana odlucite da prodate skoro nov automobil, isti cete koci da prodate za 30, 40% manje para. Evo da ja ne volim dizajn i udobnost mog stila isti bih vec davno gurnuo niz liticu koliko me izludjuju ovi nasi priuceni majstori i kako samo znaju da uzmu pare i palamude, slatko pricaju. GP od men plus, dacia minus, fiesta plus, lancia y plus, mazda 2 plus. Ako se premisljate oko velicine automobila i ocekujete mozda prosirenje familije uvek ce se naci 159 alfica ili lancia delta i da vas vidi bog. Naravno kupovinom od nekog od nas sa foruma.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje vidjenje u vezi Dacie:

-lep prednji kraj

-napokon napredak u enterijeru

-zadnji kraj diskutabilan

-sa strane je vec......loše....loša linija, loše kvake,......loše


2013_dacia_sandero_5.jpg  2013_dacia_sandero_6.jpg  2013_dacia_sandero_8.jpg

U stvari sad tek kapiram zasto mi se svidja prednji kraj :D

 

Citro_n_C4_Exclusive_II_Frontansicht_20_


.

Ili mozda 

 

2013_Fiat_Stilo_silver.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Isto mišljenje imam i ja, Logani su isto bili povoljni i mnogo njih se zaletelo kada su se pojavili, a brdo njih su već truli kao Golf dvojke, lim je nula.. Sandero je već nešto novije, ali nije isključeno da se desi isto to kada budu dostigli te godine..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa dobro, moje razmisljanje je bilo da kroz neko vreme dam stila za 2000-2500 i doplatim jos toliko a ostatak na kredu, lizing.... i tako se druzim sa tim autom 5-6-7 god i opet tako neku pricu. Samim tim izbegnem (koliko je moguce) jad low cost automobila.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sandero samo lepuškast na slikama, inače enterijer užas / plastika kao trabant.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I moj glas za GP-a,kvalitet,cena,pouzdanost... Dok dacija od svega toga mozda ima samo prednost malo cenu I sto rece kolega lepuskast...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dok ne sednem u jedan Sandero i ne pretresem i ne zagledam u svaki cosak, ne znam sta da mislim. Mada ne mogu da se otrgnem vec poznatom dozivljaju da je u pitanju samo jeftina sminka.

 

 

Juce sam imao priliku da probam nov novcijat Dacia Sandero, presao 530km, ali sam u tom istom automobilu sedeo i kada je imao samo 119km. Dakle Dacia Sandero Ambiance paket opreme (cini mi se), motor 1.2 16v, 75 hp sa fabrickim TNG-om. Ono sto sam video od opreme je sledece, Klima, 2x Air bag, Servo, 2x Podizaci prozora (po meni ono ruznije resenje sa prekidacima na istrument tabli, Fiat je takvo resenje imao na Puntu mk2a, a taj auto je 99 godiste, realno je Fiat toliko i ispred Dacie, u svakom pogledu, 15-ak godina), code kljuc, ovaj primerak nije imao daljinsko zakljucavanje ali je centralnu bravu imao...i tako da ne nabrajam sta ima. Video sam da nema muziku (CD ili radio ili bilo sta drugo), da nema maglenke, da nema patosnice - vec samo tepih pa neka vlasnik uzme patosnice, da nema ama bas nikakvu zvucnu izolaciju na unutrasnjoj strani haube pa covek ima osecaj kao da mu se motor nalazi u unutrasnjosti kabinskog prostora, sve plastike u enterijeru su kilave, lose, slabe, uvijaju se, zvece sada na manje od 1000km predjenih, zavrsna obrada nikakva ali bas nikakva, limarija sva zveci - vrata kao da imaju 300 grama lima, motor nikakav utisak nije ostavio, mlak, kilav....jenom recju ja takav auto ne bih kupio ni nov a ni polovan.....s*anje cisto od kola!

Edited by Ivan BG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ivane ima i mk2b takve podizače. Iskreno nisam fan toga, ali ima i gorih rešenja sa podizačima i podešavanjem retrovizora pored ručne.

 

Inače, pre jedno 4-5 godina sam ozbiljno gledao Sandera Black Line 1.4. Bila je neka akcija u kojoj se za 7990e dobijao sa baš jakom opremom. Moj utisak je bio da je jako lepo skockan auto, kožni volan i menjač, sve na mestu i kako treba. 
Vrata kao što kaže Ivan kao pero, ali poredio sam sa Jugom tako da je to bilo to :) Pristojno je išao sasvim za tu kubikažu, malo više trošio, ali po meni jako dobar i žilav motor(ima ga teča i stukao 180 000km prilično agresivne vožnje bez problema u Thalii).

Sada vidim da su ih redizajnirali i prilično ulepšali. Novi Sandero Stepway mi prelepo izgleda, mada rekao bih za njega koliko para toliko i muzike. 

Da biram između Sandera i ostalih za 8-9000e uzeo bih Sandera. Ali u poređenju sa GP-om rekao bih da nema tu mnogo da se poredi. Nije zato što je Fiat forum već zaista smatram GP odličnim automobilom. Jefin za održavanje, lep, prostran, sve što treba. Samo je prava umetnost naći dobrog sa jakim motorom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sandero samo lepuškast na slikama, inače enterijer užas / plastika kao trabant.

Apsolutno tacno, pretrkeljasmo zajedno imenjak i ja i njega na sajmu...

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Dok ne sednem u jedan Sandero i ne pretresem i ne zagledam u svaki cosak, ne znam sta da mislim. Mada ne mogu da se otrgnem vec poznatom dozivljaju da je u pitanju samo jeftina sminka.

 

 

Juce sam imao priliku da probam nov novcijat Dacia Sandero, presao 530km, ali sam u tom istom automobilu sedeo i kada je imao samo 119km. Dakle Dacia Sandero Ambiance paket opreme (cini mi se), motor 1.2 16v, 75 hp sa fabrickim TNG-om. Ono sto sam video od opreme je sledece, Klima, 2x Air bag, Servo, 2x Podizaci prozora (po meni ono ruznije resenje sa prekidacima na istrument tabli, Fiat je takvo resenje imao na Puntu mk2a, a taj auto je 99 godiste, realno je Fiat toliko i ispred Dacie, u svakom pogledu, 15-ak godina), code kljuc, ovaj primerak nije imao daljinsko zakljucavanje ali je centralnu bravu imao...i tako da ne nabrajam sta ima. Video sam da nema muziku (CD ili radio ili bilo sta drugo), da nema maglenke, da nema patosnice - vec samo tepih pa neka vlasnik uzme patosnice, da nema ama bas nikakvu zvucnu izolaciju na unutrasnjoj strani haube pa covek ima osecaj kao da mu se motor nalazi u unutrasnjosti kabinskog prostora, sve plastike u enterijeru su kilave, lose, slabe, uvijaju se, zvece sada na manje od 1000km predjenih, zavrsna obrada nikakva ali bas nikakva, limarija sva zveci - vrata kao da imaju 300 grama lima, motor nikakav utisak nije ostavio, mlak, kilav....jenom recju ja takav auto ne bih kupio ni nov a ni polovan.....s*anje cisto od kola!

 

Pa to ti je normalno kod novih kola zato i postoje razni paketi opreme sa razlicitim cenama i sta sve buduci vlasnik hoce da doplati da ima od opreme na svom automobilu, i ja sam kupio auto bez muzike patosnica, lajsni na vratima, daljinskog zakljucavanja... pa sam sve to posle dokupljivao. Mislim da velika vecina benzinaca raznih proizvodjaca nema onaj tapacir na haubi ta izolacija ide na dizel motor, Fiat ne daje ni suspleh a da ga dokupis cena 8500 din. Moj brat od strica je kupio prosle godine novog sandera lepo izgleda covek je preadovoljan nema sta novi dizajn u odnosu na punta kome linija datira jos od 2005. Ja bih ipak mozda pre uzeo Grande punta cisto iz neke sujete prema Daciji, imam poznanika koji je kupio novog stepwaya sa 1.5 dci motorom i u odnosu na punta 1.3 mjtd nije uopste mali potrosac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ja glasam za GP, jer sam 3 godine vozio 1.4 na plin. Samo redovno odrzavanje i vozi ( sa njim presao 70000 km). Takodje ja sam za plin i mogu ti reci da se isplati, pa sam sada kupio novi bravo 1.4 i ugradio plin.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...