Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
cileee

Fiat Ulysse - nakon udesa pišti za pojas

Recommended Posts

Ovako ljudi, imam pomenuti model. Njemu su bili ispucan airbag-ovi, kupio i vratio, otisao do servisa, resetovao komp, ali idalje mi svetli lampica za vezivanje pojasa. Vezem pojas ma jok, ono vristi 2 minuta, jednostavno izludi coveka, nekako sam navikao na to, pa kad sednem u sluzbena kola nekako mi je cudno :-D e sada sam cuo kao neka eksplozivna punjenja ne zna ti ni ja sta sve. I pre neki dan ja u Resniku na semaforu, ovo ispistalo sta je imalo ja bio vezan, semafor ja se odvezem da skinem jaknu, vezem pojas, krenem kad on ponovo pi pi pi pi pi. Ja ukapiram da on reaguje na levom sedistu tako, znaci on ispisti 2 minuta, posle toga otkopcas ponovo pojas u voznji na levom sedistu on krene da pisti, ali kad ga zakopcas ne prestane, dok na desnom.to ne radi uopste.

 

Sad ne znam sta da radim. Hocu da sredim. Pomagajte :-)

I zaboravih jos samo,da li ce mi se otvoristi NE DAJ BOZE airbag-ovi? Hvaka unapred :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neće se jastuci otvoriti. Nikada. Neće jer je tvoj sistem još uvek neispravan jer nisu promenjeni automatski zatezači u pojasevima (ispucani su isto kao i air bag-ovi koje si zamenio). Maaaala eksplozivna punjenja...

 

Reč je o ''samostalnom'' zatezanju pojasa kada centrala airbag-a (koju si resetovao) pošalje takav signal, a da bi se pojas tada zategao (ti sediš i voziš, nikakvo naglo cimanje još nije bilo jer se pojas zateže miliekundu pre udara), iskoristi se maaaaaaalo eksplozivno punjenje i zato nakon što se jednom iskoristi nema drugoga, nego mora zamena. Ali, ne menjaju se samo oni, nego komplet pojasevi jer čim su jednom bili zategnuti do maksimuma računa se da više nisu po specifikacijama da bi opet (ako zatreba) izdržali projektovanu silu prilikom sudara.

 

Gledaj od 33. sekunde, videćeš kako se delić vremena pre izletanja jastuka pojasevi automatski zategnu:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kazi mi ako znas gde to mogu da kupim? Meni je rekao ovaj od koga sam kupio kao da je levi promenjen, izgleda i da jeste jer sam naveo gore kako rreaguje. Sad moram da vidim sta cu za desni. Ako neko zna gde mogu da to napravim odgobarala bi mi svaka pomoc.


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

E da se javi, danas sam sa placa gde sam kupio auto dobio informaciju da su mi stigla oba pojasa sa eksplozivnim punjenje i da mogu da dodjem da ih uzmem. Sad me interesuje, da li cu ja morati da resetujem tu centralu kada ih budem montirao ili ce sam prepoznati da je sve ok, posto sam vec jednom resetovo pri popravci AirBag-a u sedistima.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obično centrala mora da se flešuje, ali...probaj pa javi, možda kod tebe uspe sa resetom samo. :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovako, vraceni su erbegovi u sedista prosle godine, ali nisu i eksplozivna punjenja. Cale je preko nekog njegovog elektricara dobio informaciju da se moze staviti po jedan otpornik na svako sediste (vec je bio kad smo skinuli 2,2oma) i mi smo to samo vratili posto je cale to skinuo na moru dok nisu bili jastuci.

Ali corak, kad se stavi vozacev pojas nista, cim krenem da ga raskopcam ugasi se lampica na 1sec i opet se upali, kad ga opet zavezem nista.

Interesuje me da l' moram da resetujem opet centralu da bi on ukapirao da ima nesto?

Posto sam pregledao sve zice i nista, tako da ako mora da se resetuje da ga resetujem pa da vidim da l' ce raditi.

Kad sam stavio jastuke u sedista on nista nije prepoznao i svetlela je lampica AIRBAG, tako da kontam da opet treba da se resetuje da bi proradila. Ako neko zna molio bih da mi kaze.

Edited by CileBGD

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posto je vec ovo krenulo da me nervira resio sam sa caletom da sredimo pistalicu do kraja godine.

Posto je cale u subotu otisao za Mpek, danas je imao slobodnog vremena i malo se pozabavio kolima pa da prenesm:

Posto su mi svi pricali (pa i ja sam sam isto mislio) kako su mi eksplozivna punjenja ispucana ona nisu, pojasevi su citavi posto da su oni ispucani pojasevi bi bili blokirani i ne bi bili u upotrebi. Posto smo mi mislili da su ispucani stavljena su 2 otpornik na zice ispod sedista (gore objasnjeno) i za divno cudo lampica se pri kopcanju ugasi ali ne na žalost opet upali i ostane upaljena. Prvo sam mislio da mi kopce ne valjaju pa sam ih zamenio, leva na desnu-desna na levu i opet nista. Jedino sto se razlikuje sa otpornikom i bez jeste da od kada sam ga zalemio lampica sr ugasi na trenutak ali se ponovo upali, dok je bez njega konstantno upaljena.

Buni me u toku voznje sledece. Pre nego sto krene vezem se, posle 25km/h on krene da pisti, sacekam da iskuka, u voznji se otkopcam i on ponovo krene da pisti, kada se zakopcam ne prestaje nego opet pisti 90sec.

Ne znam sta da radim a rado bih zeleo da to popravim. Nije problem ni ugasiti isto samo ako se gasi i lampica i pistalica, ali to ostavljam kao poslednju mogucnost. Osecam da ga oteram kod nekoga u servis da mi to poprave da ce mi uzeti kao za komplet kvacila sa sve zamajcem tako da se ne bih izuvao za toliko. Pomagajte :(

Da dodam samo da ako se u toku voznje otkopca desni pojas ne krene da pisti kao levi...da li je nesto zamaskirano ili ne ne znam. Kada sam kupio kola rekli su mi da "treba zameniti samo eksplozivno punjenje oba pojasa" i nista vise....mada cale kada je skinuo video je da je sve dole tj. da je sve citavo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To cu i da uradim prvi put kada ga doteram za bg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nasao sam je sam, ispod plastike volana, ali ako je istekam onda mi nece pistati ni za svetla. Dobro je sto kod mene kada ostavis svetla krene da kuka (takodje kuka i za kljuc) i ujedno upali radio, tako da sam razmisljao da li da istekam i da nema vise pistanja nikakvog verovatno cu tako i uraditi posto sve sto treba ispise mi na kompu, a umesto pistalice pali mi radio. Koliko sam samo puta ostavio upaljena svetla i tacno da je nemam ostala bi da gore. Kada budem menjao kuciste u subotu tada cu je i otkaciti, prvom prilikom kada budem dolazio sa njim za Bg pravac Koya da mi kaze sta trebam da uradim (ako nije nesto preskupo) i da ili popravljam ili dijagnksticki ugasim i posle da prikacim pistalicu. :D

Ali bih stvarno voleo da napravim to, em me opominje da vezem pojas em ko god da sedne pored mene i njega takodje. Krivo mi je sto nemam i pozadi. Auris to ima ali nema pistalicu. Samo lampice svetle. :D

Edited by CileBGD

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...