Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
maroje85

Road trip from Serbia via Republic of Srpska to Montenegro

Recommended Posts

Planiram sledeće nedelje da krenem za CG via Republika Srbska.

 

Tour kreće iz BGD preko Ljiga, Čačka, UE, Mokra Gora, Višegrad, Foča/Srbinje, Trebinje, Nikšić, Titograd, i onda negde na primorje, od Ulcinja do Boke.

 

Tour ću obaviti iz minimum dva ili tri dana, nigde ne žurim. Verovatno ću noćiti u UE i Foču kod drugova.

 

Elem, danas sam gledao emisiju SAT na rts-u. Alvirović je vozio od Rume preko Srbske do Herceg Novog.
Video sam da deonica Foča-Gacko još nije puštena u saobraćaj, nego se ide zaobilaznicom preko Čemerna.

Šef gradilišta je u emisiji izjavio da bi deonica trebala da bude puštena u saobraćaj do početka jula, a današnja emisija je realizovana tokom juna.

Da li je neko iz tog kraja upućen, ili je išao ovih dana tom rutom, da li je moguće voziti  novom deonicom narednih dana?

 

Takođe, dobrodošli su svi predlozi šta bih mogao videti,obići na ovoj ruti. Višegrad, Stari most mi je odmah pao na pamet. Možda i Mećavnik. Muzej na Tjentištu takođe, ali čuh u emisiji da se treba najaviti,jer je muzej zatvoren,tj radi samo po najavi. Ako je neko upućen više o ovome,nek me informiše.

 

Zahvaljujem se svakom ko mi odgovori.

 



da dodam, da vozim Fiat punto classic 188.... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta cela ruta je svakako izlet za sebe! Krajolici su prekrasni, put dovoljno sirok i dosta kvalitetan. Treba pripaziti pri prolasku kroz naselja zbog policije a tada su uglavnom i ravni delovi puta. 

Ja sam isao preko Bijeljine i krenuli smo nocu posle 3 sata i bilo je hladno preko Bosanskih planina da smo ukljucili grejanje! Klima je trebala tek pred Herceg  Novom.

Put nije opterecen, retko sam obilazio aute samo par kamiona uz put , gotovo pusta cesta! Ukratko kome nije problem velika kolicina ostrih zavoja i celo vreme uzbrdo i nizbrdo bt ce nagradjen uzivanjem u voznji. Odmorista ima celom trasom kroz Bosnu. Zbog mnogobrojnih nepreglednih krivina treba biti malo oprezniji (zbog lokalnih Sumahera) ali sam put je takav da ne dozvoljava velike brzine tako da prave opasnosti i nema. Rezultat male brzine je i mala potrosnja.

Kada put bude zavrsen mislim da ce biti kraci za nekih 15 Km i mozda skoro sat voznje jer je ta deonica u najlosijem stanju.

Mozda da ti preporucim da ne ides u Trebinje nego da u Bileci skrenes prema Crnoj Gori i nastavis put prema moru izadjes na more kod Perasta, i dalje mozes nastaviti prema Kotoru ili H. Novom.

Ja sam se Vracao tim putem koji je kraci i tada je deo puta bio u izgradnji Deo kod  Vilusa prema granici sa R. Srpskom.  Taj deo je jesenas zavrsen (asfaltiran)

 

Gde stati i sta pogledati? Ide se polako i ima se sta videti, Odmorista ima na svakih par kilometara. Prolazi se par kilometara kroz Federaciju  pa ne bi bio zgoreg skrenuti na cevape! Muzej na Tjentistu je na zalost vec duugo zatvoren i sam put gore prema spomeniku polako zarasta ali se redovno kosi i preporucujem malo protegnuti noge do gore.

Isao prema Trebinju ili iz Bilece prema Crnoj Gori prolazis kraj Bileckog jezera! Ukoliko ne zuris eto lepog mesta! 

Ako nastavis prema Kotoru prvo more ti je u Perastu! Obavezno ga poseti i takodjer ima cesto brod taxi ili camac do vestackog ostrva na kome je muzej svetiste Gospe od Skrpjela Mesto koje treba obavezno posetiti!!!!!!  Ulaz u muzej kosta 1 e ali ce te zato cuti veoma zanimljive price i videti zanimljivih stvari!  dalje o Kotoru ne treba posebno pisati obavezno ga posetiti.....

Ukratko tko ne zuri da sto pre smoci guzu u slanoj vodi predivan put!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedna od mojih omiljenih ruta za voznju, kako zbog prelepe prirode i promena krajolika, tako i zbog same konfiguracije puta - velikog broja krivina, uspona, nizbrdica (mrzim autoput)... A to se narocito odnosi na deo od Uzica pa nadalje.

Put kroz Srbiju i Ibarska magistrala - dobro nam poznata deonica, uglavnom dobar i sirok put, jedino pripaziti na plavce na ogranicenjima od 50 i 60 km/h. Za odmor posle BG preporucujem jezero Medjuvrsje (par splavova na samoj obali jezera) na nekih 15-ak kilometara iza Cacka (oko 160 km od Beograda). Ili Ovcar Banja par kilometara dalje, takodje sa restoranom na vodi kod viseceg mosta.

Dalje se ide ka Pozegi, a vredi svratiti i obici Poptecku pecinu, etno park "Terzica avlija" u Zlakusi, riblji restoran "Pecina"...

Prolazi se Uzice, krece uspon ka Zlatiboru i odvajanje desno za Mokru Goru i Visegrad. Par kilometara posle te raskrsnice postoji odvajanje levo za "Jokino vrelo" - kompleks sa ribnjakom, bazenom, bungalovima, restoranom. Interesantno mestasce, samo za moj ukus fali malo zelenila (drveca).

Svo vreme je put odlican, prolazi se kroz Kremnu (odvajanje desno za Mitrovac) i penje na Sargan. Pre tunela obavezno stati na izvor sa desne strane, fantasticno sveza voda. Prolazi se kroz tunel i spusta u Mokru Goru. Tu se moze obici Mecavnik, provozati Sarganskom osmicom, svratiti na izvor Bele vode. Preporucujem bar kolima izaci do stanice Jatare, fantastican pogled na ceo kraj.

Granicni prelaz, uzim i krivudavim putem se stize u Visegrad. Obavezno obici most Mehmed Pase Sokolovica, a ne znam dokle je mister Kusta stigao sa Andric-gradom.

Iza toga sledi moja omiljena deonica Visegrad - Ustipraca, uglavnom dobra i siroka deonica uz Drinu, sa velikim brojem tunela. U zanosu pripaziti na plavce na skretanjima i ogranicenjima od 60 km/h izmedju tunela. Stize se u Ustipracu i skrece levo za Focu, do koje je uglavnom dobar i lep put uz Drinu, neke deonice su i skoro radjene.

Kod Foce se skrece levo i tu pocinje deonica sa uskim kolovozom i dosta ostrih krivina. Pripaziti nocu, kao i preko dana na Schumachere (sto rece Zvezdo), ali i kamione i autobuse koje strucnjaci gaze, pa znaju da se pojave pravo niotkuda tamo gde ih ne ocekujete. Dolazi se na Tjentiste (Alvirko sve rekao), a odatle penje na Cemerno.

Video sam da deonica Foča-Gacko još nije puštena u saobraćaj, nego se ide zaobilaznicom preko Čemerna.

U svakom slucaju se penje na Cemerno, deonica Foca-Gacko je stalno u funkciji. Ali saniraju deonicu od nekih 10-ak kilometara, tako da se ide nekim maltene sumskim putem skoro 20-ak kilometara. Usko, krivudavo, propao asfalt, paziti cak i da se pragom ne nasadis negde...To rade godinama, tako da cisto sumnjam da ce je bas sad pustiti, stalno ista prica. Uglavnom, ne bih se slozio sa Zvezdom da se izgubi bas sat vremena, razlika je nekih 8-10 km loseg puta. Sledi spustanje u Gatacko polje, put krivudav, ponegde i los, pripaziti na zivotinje na putu, ja jedne godine umalo nisam imao bliski susret. Posle Gacka ogroman pravac kao avionska pista, pripaziti na plavce po savetu drugara iz Trebinja ("nemoj da te guja peci da tuda vozis 200" :) ).

Dalje ide Bileca, Bilecko jezero oko koga je put malo neobicne strukture i ceo auto zvoni, kada sam prvi put prolazio, stao sam da vidim da mi nije otisla guma. Dobar put, spustanje u Trebinje. Prelep i egzotican gradic, obici Hercegovacku Gracanicu i grob Jovana Ducica iznad Trebinja odakle se pruza prelep pogled. Divno sredjen plato u zelenilu, kafic... Takodje, posetiti restoran "Studenac" (koji je i Alvirko pomenuo) ili klasika - popiti pice pod platanima u centru.

Dalje se iz Trebinja dolazi na raskrsnicu za Herceg Novi i Dubrovnik. Ja sam isao u Dubrovnik i dalje, dobrim i sirokim putem se za nekih 30 km prelazi granica i spusta na more. Levo su Kupari, Mlini, Soline, Plat, Cavtat i dalje za CG, desno Dubrovnik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Što se tiče puta, sve je već rečeno - put je sjajan i vodi računa na ograničenja i propise.

Interesantno je da "bosanski" panduri vole da startuju naše vozače i zbog zamene novca - oni vama dinare, a vi njima evre. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako se kreće iz BG-a, NS-a, Bačke ili Srema - preporučujem da se auto-putem ode do Kuzmina, pa prema Bijeljini i dalje ka Zvorniku. Bolji je put i brže i sigurnije se putuje!  :yes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako se kreće iz BG-a, NS-a, Bačke ili Srema - preporučujem da se auto-putem ode do Kuzmina, pa prema Bijeljini i dalje ka Zvorniku. Bolji je put i brže i sigurnije se putuje!  :yes

Sto se tice ove Makijeve rute, kilometrazu mozete i sami da uporedite. Mane koje bih ja istakao - treba platiti putarinu BG-Kuzmin 250 din, ima dosta ogranicenja od 50 km/h, pocev od Bosuta, a u Bosni tek da ne pricam. Mene smara maltene konstantan prolazak kroz naseljena mesta sve od granice do Bijeljine, a onda i dalje preko Janje do Zvornika. Retka su mesta gde moze da se oplete, a poprilicno kilometara je pod ogranicenjem od 50 km/h, bas se smoris ako hoces to da ispostujes. Posto poslom povremeno idem za Bijeljinu i Sarajevo tuda, nemam pojma koliko su me puta nahvatali kad mi pukne film od vucaranja po putu :) .

Plus ove deonice je sto se izbegava preopterecena Ibarska magistrala, put je ODLICAN, prolazi se prelepom deonicom od Zvornika do Sokolca. Ove dve rute koje pominjemo se "sastaju" u Ustipraci i odatle se poklapaju.

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

nemam šta da dodam, sem veliko hvala i ZvezdO(ašu) :D i Ivanu na sjajnim komentarima. prosto ne moram ni da putujem, već sam se uživeo u putopis. šalu na stranu, vožnja mi je u krvi, mislima, moram okusiti ovu turu.

 

recite mi da li je signalizacija(npr table sa ograničenjima) na celoj dužini dobro označena ,od BGD do Višegrada, i dalje  kroz Srpsku? ne bih da me milicija "masira"....

 

Zvezdo, i meni je palo na pamet ćevapi kad budem prolazio kroz Goražde, ali me muka vata od mesa, mnogo ga krkam, mislim da ću sesti na pastrmku na Bilećko jezero i u neki od restorana koje je Ivan predložio.

s obzirom da sam fanatik za fotografiju, kartica od 4GB će mi malo biti....ali dobro tu je lap top, copy,paste.



 gde se vadi Zeleni karton i koliko košta? auto mi je pod lizingom, vlasnik je osiguravajuća kuća, da li treba da nosim neki dokument, i koji?

Hvala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema na cemu u Zvezdovo i moje ime, ako te jos nesto interesuje slobodno pitaj i na PM, bice mi drago da kao stari SFRJ driver :) pomognem ako mogu. Imam i poneku sliku, ali sta bi ti onda bilo interesantno da ides ;) , sto si i sam rekao.

Zeleni karton mozes da izvadis u svom osiguranju i sad su mu valjda uglavnom svuda digli cenu sa 2 na 3 soma.

recite mi da li je signalizacija(npr table sa ograničenjima) na celoj dužini dobro označena ,od BGD do Višegrada, i dalje  kroz Srbsku? ne bih da me milicija "masira"....

Signalizacija je prilicno losa, narocito kod nas. Postoje uglavnom samo znakovi za pocetak  ogranicenja, a ti treba da gatas odakle prestaje (da li si prosao prvu raskrsnicu i sl.)... U Bosni je to iskreno prilicno bolje i detaljnije odradjeno i uglavnom svuda postoje i znaci za prestanak ogranicenja (sto je kod nas misaona imenica).

Ogranicenje u naseljenom mestu je 50 km/h kao i kod nas (ako znakom nije drugacije regulisano, naravno). A nemoj da te zavara ako negde kod njih uletis u ogranicenje koje traje i traje i traje... Ja onda obicno opalim po gasu, pa naidjem na tablu za prestanak ogranicenja :) , a tako su me i par puta nahvatali. I vodi racuna, kako su mi lokalci rekli, gde god je tabla sa nazivom mesta je ogranicenje od 50 km/h, moze da se desi da nema znaka za brzinu. Tipican primer je na onoj Makijevoj alternativnoj ruti od granicnog prelaza Sremska Raca do Bijeljine i dalje. Samo stoje nazivi mesta, ulazi se iz jednog i drugo, a murija vreba sa tronoscima, uglavnom svi mile 50.

Tako da povedi racuna na pojedinim ogranicenjima od 50 i 60 km/h, na ostalim deonicama mozes da se opustis :) i uzivas u voznji. Signalizacija bi morala da bude mnogo bolja, a to se pretezno odnosi na stanje kod nas u Srbiji.

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

To što je Ivan napisao jeste (putarina, ograničenja), ali je put bolji od onog preko Lešnice i Banje Koviljače do Zvornika (gde gledaš i pogađaš što pliću rupu kroz koju moraš proći).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, ali je covek pitao za skroz drugu rutu, preko Ljiga, Cacka i Uzica, pa to poredimo sa ovom koju si ti predlozio. A preko Kuzmina je put stvarno vrhunski, pogotovo do Zvornika - samo mene ubijaju ta ogranicenja od 50 km/h kojima nema kraja.

Ovo preko Banje Koviljace je rupa na rupi, to niko nije ni pominjao, najjaci su oni prelazi preko pruge, izlomis ceo auto :thumbdown: . Tuda nikako.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Signalizacija je prilicno losa, narocito kod nas. Postoje uglavnom samo znakovi za pocetak  ogranicenja, a ti treba da gatas odakle prestaje (da li si prosao prvu raskrsnicu i sl.)...

 

Ovo me strašno užasava....  Mada, to je planski urađeno, taman da milicija i "država" izmuzu što više para od vozača putem npr kazni za prekoračenje brzine.... tablama za početak/kraj ograničenja bi se poboljšala sigurnost i bezbednost u saobraćaju, možda predupredile i nezgode, ali "sistemu" nije to u interesu, već naprotiv, samo pare....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naravno, zato su i table za prestanak ogranicenja na nasim putevima pravi raritet.

Nego, iskopah ti iz moje skromne kolekcije slicice nekoliko mesta koje sam ti pominjao da mozes da obidjes, pa da upotpunimo temu. Slike su mi sa razlicitih uredjaja i vremenskih perioda, poslovni ili privatni put, kako sam iskopao.

 

Ovcar Banja iza Cacka, restoran kod viseceg mosta. Poslednja slika je pogled sa vrha Kablara, za to vec treba vise vremena i truda, ali cisto da se vide meandri i izlaz iz Ovcarsko-Kablarske klisure:

 

2013_05_05_16_26_07.jpg 2013_05_05_16_26_11.jpg Fotografija_0476.jpg Fotografija_0391.jpg

 

Jokino vrelo, posle skretanja sa puta ka Zlatiboru za Mokru goru i Visegrad:

 

Fotografija_0912.jpg Fotografija_0924.jpg Fotografija_0925.jpg Fotografija_0928.jpg

 

Fotografija_0933.jpg Fotografija_0950.jpg

/image/5qe23x25v/'>Fotografija_0984.jpg

 

Mokra gora, par slicica pored crkve i izvora Bele vode (posto su Mecavnik i Sarganska osmica i vise nego "eksploatisani"):

06072012472.jpg 06072012473.jpg 06072012490.jpg

 

Izlaz iz Visegrada, prelepa deonica uz Drinu ka Ustipraci:

 

06072012471.jpg

 

Malo sportske voznje na cuvenom prelazu preko Cemernog (sa tom losom obilaznicom) i neizbezni "sporac" :) ispred:

 

01092011463.jpg 01092011465.jpg 01092011475.jpg 01092011488.jpg

 

Trebinje, Hercegovacka Gracanica:

 

31082011420.jpg 31082011421.jpg 31082011422.jpg 31082011438.jpg

 

31082011424.jpg 31082011425.jpg 31082011441.jpg 31082011426.jpg

 

31082011427.jpg 31082011428.jpg 31082011429.jpg 31082011437.jpg

 

Torinska Mamba  :stuart:  iznad Dubrovnika i Kupara:

 

31082011403.jpg 31082011406.jpg

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

AVE IVAN AVE IVAN AVE IVAN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

sjajne fotke. koji aparat je u pitanju?

 

 

kako se stiže do vrha Kablara? ako budem imao vremena, vredelo bi popeti se na taj vrh, pogled na meandre.....fotografisanje......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma uglavnom najobicnija Nokia X6 (Carl Zeiss kamera), a jos sam ih i kompresovao za 17'' monitor.

 

Na Kablar mozes:

- ako si avanturista: kolima do Ovcar Banje, odozdo imas 10-ak planinarskih staza uz strmu stranu okrenutu ka klisuri. Moja preporuka, em je dozivljaj izaci pesaka (sat, sat i po), puno lepih vidikovaca usput, manastir Savine Vode...

- ako si konformista: sa zadnje i pitomije strane planine imas put koji se penje maltene na do 200 m do vrha, odatle pesaka;

 

Sad se setih da sam vec pisao i postavljao slike, uzivaj: http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?showtopic=43566&p=792310

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

140720131003.jpg 140720131004.jpg 140720131005.jpg 140720131006.jpg 140720131007.jpg

 

140720131009.jpg 140720131010.jpg 140720131012.jpg 140720131013.jpg 140720131014.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo malopre sam se vratio sa mora. Dakle put kao na pocetku price kroz istocnu Bosnu samo sto sam ja isao do Tivta.

Kao prvo PREVOJ CEMERNO je OTVOREN!!!!! Ja sam ga otvorio u nedelju dan pre otvaranja tako sto sam ignorisao saobracajni znak i spustenu rampu!

 

Ovo zaista skracuje i znatno olaksava put na more ovim pravcem.

 

E sad, mnogi ovo ne znaju a veoma je interesantno onima koji idu prema Tivtu, Kotoru, Budvi....

Nema potrebe ici kroz Trebinje nego na samom izlazu iz Bilece skrenuti put Niksica (Sve je jasno obelezeno i putokaza ima dosta). Tada se ide putem tako da vam Bilecko jezero stoji sa desne strane. Pratiti put do granicnog prelaza Vracenovici, dalje se ide malo uzim putem ali solidne kvalitete do deonice koja je potpuno rekonstruisana (mislim da je u pitanju deonica Petrovici- Vilusi) kojom sam prolazio prosle godine dok je bio makadam. Sve je lepo obelezeno i postoje jasni putokazi. Ta deonica se dalje spaja na magistralu prema moru  300m od EKO benz pumpe.Magistrala vodi do vrha Boko Kotorskog zaliva i zavrsava se spajanjem na Jadransku magistralu od koje mozete gdje hocete.

Od navigacije NEMA koristi i najbolje je iskljucite i samo pratite putokaze i SVE je jasno!

Ovo znatno skracuje put!

Kroz Bosnu paziti na ogranicenja brzine!!!!!!!! a i Crnogorci ne zaostaju!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kao prvo PREVOJ CEMERNO je OTVOREN!!!!

:unworthy: , fala k...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo malo slika! Naravno prevoj Cemerno!

SAM_3032.jpg

 

SAM_3033.jpg
 
SAM_3034.jpg
 
SAM_3035.jpg
 
SAM_3036.jpg
Zena je slikala :popo:  a s obzirom kakav je talenat za slikanje dobro su i ispale :wallbash:  :wallbash:  :wallbash:
Edited by Zvezdo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bravo Ivane , sve si opisao savrseno dobro, vratio si me na sva ta mesta ;) Za ovaj put preko Bijeljine i dalje Zvornika si u pravu nema gde da se oplete, ali zato kada se ide preko Uzica ka Visegradu, put je sirok i odlicnog kvaliteta, potpuno bez saobracaja i policije, moze da se vozi ostrije. Dodao bih samo da bih do Rudnika licno isao preko Topole, a ne preko Ljiga, jer je manje opterecenje, kraci put i nekako su lepsi predeli, ibarskom nemas sta da vidis... Sto se Kablara tice, kolima se dolazi malo komplikovanije tj. sa zadnje strane, moguce je iz Ovcar Banje doci tamo (potrebno je proci pored tog restorana uskim putem), ili bolja varijanta iz pravca BG-a kroz Cacak i mesta Trbusani i Prijevor direktno na Kablar, a kasnije u nastavku puta izadjete direktno u O.Banju. Nekome je zanimljivo da obidje i neki od mnogobrojnih manastira u ovom kraju, i manastir Dobrun posle granice(pre Visegrada) je jako lep. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kopao sam slicice za drugu aktuelnu temu u putopisima, pa natrcah i na ove sa putovanja na more, zgodne za ovu temu... Trebinje, Trebinje, kad me vidis... :)

Bez zezanja - ulaz u Trebinje iz pravca Gackog. Sa leve strane se vidi brdasce na kome je Hercegovacka Gracanica, u sredini naravno grad na Trebisnjici, a na suprotnoj strani izlaz ka Dubrovniku:

 

23082011003.jpg  23082011007.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...