Jump to content
FAS Goran
Lanmi

Papirološki problem nakon prodaje auta? / Ovlašćenje da ili ne?

Recommended Posts

Pozdrav drugari, ovako imam problem, starog jugica sam stavio na oglas i prodao nekom tipu za smesne pare samo da se otarasim da mi ne stoji tu. E sad, posto ja nisam bio u mogucnosti zbog posla da resim to, kola su stajala kod burazera i on je sve to zavrsio doduse sa pisanim ugovorom na papiru koji nije overen u opstini, ali je dogovoreno da sutradan (juce, petak) da se nadjemo u opstini zvezdara da se to zavrsi. On je platio sve i uzeo kola i saobracajnu. Juce me zove i kaze da ne moze da dodje i ja mu kazem ajde javicu ti malo kasnije kad da se nadjemo, da bih proverio da li radi opstina subotom. Kad sam to proverio posle par sati zovem ga a tip ugasio telefon, i evo sve do sad telefon ugasen, sms poruke neisporucene. A ugovor nije zavrsen. Sad mi frka da ne napravi neko biiip sa kolima pa da mene jure za to. Inace nisam rasista ali tip je romske nacionalnosti pa mi to jos vise uliva nepoverenje. Na pismenom ugovoru sto je brat sastavio na brzinu, imam njegove podatke, maticni broj, broj licne karte, ime i prezime kao i potpis Sta mi je ciniti? Slao sam mu nekoliko poruka i zvao sto puta ali je broj ugasen verovatno. Ako se ne javi do ponedeljka, razmisljao sam da odem i prijavim to u policiji, ne zelim probleme bez potrebe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verovatno nema para da plati prevod.

Kao što rekoše ljudi, odeš u MUP, kažeš kakva je situacija i oni sačine belešku čisto da se zna da auto nije više kod tebe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polako, subota je. ;)

Ja bih pokušao da ga dobijem u toku ponedeljka (ili će on sam nazvati), pa ako ne uspem u tome, onda u utorak u Policiju, ali ne da se prijavi ukradena stvar (kako ćeš odgovoriti na pitanje gde su ti papiri od auta, kako ćeš dokazati vlasništvo nad autom čiju krađu hoćeš da prijaviš, kako ćeš odgovoriti na pitanje odakle ti podaci lica koje sumnjičiš za krađu, imaš Ugovor, uzeo si pare, itd, itd...) nego objasniš stvar onako kako i jeste.

Tebi samo treba da ostane pisani trag da si bio u Policiji tad i tad, dao izjavu o okolnostima i da je to sve upisano u zvaničan policijski dokument.

Posle toga te ništa više ne zanima, tj. da li će oni da mu idu na adresu koju im dostaviš, itd, itd...

EDIT: Kucah pre nego što je bio napisan Dovlin post. ;)

Edited by neshaoct

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mislim da taj pisani ugovor sto imas puno znaci i da si samim tim prilicno obezbedjen. Imas svedoke navedene, podatke vase i njegove, potpise...Nekada kada smo prodavali i kupovali vozila nismo ni radili ovakve ugovore kao sada niti ih overavali negde, nego samo papir i dva svedoka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala drugari, videcu da ga u ponedeljak pozovem opet, mobilni mu je aktivan i stigla mu je poruka u kojoj pise da mi se javi kad procita poruku. Javice se valjda a i jos jednom cu ga zvati u ponedeljak, pa ako se ne javi, u utorak cu dati izjavu u policiji. I ja bih rekao da sam prilicno obezbedjen, imam ugovor i njegove podatke telefonske poruke pozive a i povrh svega u cetvrtak sam slomio desnu nogu, tako da i da nastane, ne daj boze, neka glupost, imam dokaz da nisam nikako sposoban da vozim kola. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ugovor koji nije overen u Sudu ili Opstini, pred zakonom ima snagu upotrebljenog toalet papira. Sve i da odes u Policiju, nista ne znaci, jer je TVOJA zakonska obaveza da prilikom predaje vozila i primanja novca overis kupoprodajni ugovor. To ce ti i u Policiji reci i nikakav zapisnik nece praviti, vec ce te samo ispratiti. Ne mora nista da znaci, mozda se Covek i javi i nemas nikakvih problema, a moze te i uvaliti u probleme do guse. Moja praksa prilikom prodaje Auta ili motora je sledeca:

Kada se kupac odluci da kupi vozilo, uzimam kaparu u vrednosti 1/4 cene, predajem dokumenta agenciji, a kljuc i vozilo ostaju kod mene, sve dok kupac ne dodje sa saobracajnom u kojoj je upisan kao novi vlasnik, kao i sa ostatkom novca. Tako ili nikako.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izgleda da si beli pomesao ljude u postovima :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije to isti član. Slični su im avatari ;)

@FIAT lancia

U pravu si u teoriji je tako, ali nije baš tačno da će ga iz policije ispratiti... I ta tvoja praksa je loša. Ja kupim auto od tebe odradim sve papire, donesem ti saobraćajnu i tražim auto, a ti nećeš da mi ga daš bez para. Ja onda odem u SUP i kažem da si mi ukrao auto jer imam saobraćajnu, a ti imaš dupli ključ ;) Šta ćemo onda? Po slovu zakona ti MORAŠ da mi daš auto, a za pare imaš pravo da me tužiš pa ako nekad i dobiješ spor možda ti i dam pare ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nazalost mora da se pazi i kome se prodaje a ne samo od koga se kupuje uglavnom svi na forumu su u pravu kradju ne mozes da prijavis jer si pare uzeo znaci nije kraden auto s druge strane ti si jos vlasnik i odgovaras za svu stetu ucinjenu ukoliko mozes da dokazes da ti nisi vozio tog trenutka auto ( mislim na prolaske kroz crveno i slicno) ali u slucaju stete i begstva vozaca sa lica mesta isto moras da dokazujes da ti nisi vozio a ne daj boze da taj novi vlasnik udari nekoga i da to ima tezu posledicu invaliditet ili smrtni ishod.... Nazalost cim se javi zavrsi to makar i ti platio troskove a ubuduce pamet u glavu da ne prodjes opet isto. taj ugovor u opstini kosta samo 1000 dinara ali spasava te mnogih neprijatnosti i drugih mnogo vecih problema.... Ja bih okrenuo AMSS 1987 ipak znaju vise od nas.....

Edited by amladenbk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ugovor koji nije overen u Sudu ili Opstini, pred zakonom ima snagu upotrebljenog toalet papira.

Da li bi hteo da mi citiraš odredbu Zakona o obligacionim odnosima gde je pod formom prodajnih ugovora (za stvari) napisano da mora biti u pisanom obliku, da mora biti overen u Sudu ili Opštini?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Fiat lancia, taj papir rucno pisan i sacinjen u dva primerka, sa svedocima puno znaci kada bi se ne daj Boze potezalo neko pitanje sutra dan. A to sto ti kazes da radis sa prodajom svog auta....pa uzmem ti auto za 1/4 trazenog iznosa i jos mogu da te strpam na robiju, jer da bi ja preneo tvoj auto, moras da mi ga odjavis, overis ugovor (sto znaci da mi preneses vlasnistvo nad autom) i ja kada dobijem saobracajnu na svoje ime, mogu da radim sta hocu, cisto moja dobra volja da ti dam preostali iznos novca. Mogu samo da ti trazim kljuceve, a ako ne das samo da cimnem sup i dao bi ga i jos bi zavrsio na sudu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cuo sam se sa covekom, radi mu broj, dogovoreno je za utorak u opstini, kontam da ce biti ok ali da ne pricam nista unapred.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hahaha, ma pusti ti to, aj da su u pitanju kola od 10k eura pa i da me boli uvo ako nece overi ugovor a da je platio kola jer on je na gubitku, al Yugo od 150e pa jos da me neko cima zbog toga, pa bolje da sam ga u Dunav gurnuo :)

Edited by Lanmi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma neam ni ja pojma sto ga nisam okacio ovde... Jes bio malo losiji al kotrljao se :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uf to mora da se juri i da se ide da se gleda... Al generalno za te pare uvek mora da se ulozi jos bar 100-200e, jbg matoro sve i propalo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...