Jump to content
FAS Goran
kolega.jankovic

Od kog materijala se prave kočioni diskovi? / Rdja na diskovima

Recommended Posts

emisijaSATyoutubelogonovi.jpg EmisijaSAT: Kako da sami očistite kočione diskove?

 

Proverili smo čime se najlakše čiste kočioni diskovi, ali i koliko su efikasni recepti za čišenje koje smo pronašli na internetu:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šta se dešava sa kočnicama zimi kada se automobil dugo ne vozi?

 

disk kocnice.jpg

 

Diskovi i doboši kočnica izrađeni su od legure čelika, sa malo antikorozivne obrade. Nakon samo nekoliko sati stajanja u vlažnom okruženju (pogotovo u zimskim mesecima kad su kočnice izložene ostacima soli na kolovozu), na njihovim površinama počeće da se stvara fini sloj rđe. Naravno, što duže automobil stoji, to postaje sve gore, naročito na loše dreniranim površinama za parkiranje, koje nisu suve. Korozija će se širiti, a smanjiće se i efikasnost kočnica.

 

Kada izlazite automobilom na ulicu prvi put nakon nekoliko dana ili nedelja, nekoliko puta lagano pritisnete i otpustite papučicu kočnice pre nego što krenete. Kada krenete, učinite isto, lagano stisnite kočnicu, a pritom pazite da ne ugrožavate nikoga u saobraćaju, posebno one koje voze iza vas. Tako ćete ukloniti površinsku rđu sa komponenti kočnica, odnosno sprečiti pad njihovih performansi kada vam budu neophodne tokom vožnje. Takođe, poslušajte zvuk kočenja - ukoliko bude škripanja i cvilenja i nakon što ste nekoliko puta pritisnuli kočnicu, ne bi bilo loše da vam stručnjak proveri kočnice. Preporučuje se i da pre dužeg stajanja, u vožnji, na nekoj suvoj podlozi takođe lagano stisnete kočnice kako bi ih očistili od prljavštine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...