Jump to content
FAS Goran
Guest danielv

Stilo & Opel Astra G

Recommended Posts

25 godina Opel Astre G

 

opel astra g 03.jpg

 

U proleće 1998. godine predstavljena je druga generacija Astre, verovatno najprepoznatljivija serija Opelovog kompakta.

Opel je 1991. godine zamenio Kadetta Astrom koja je odmah postala bestseler. Astru F je nasledila Astra G, prvi Opel s potpuno galvanizovanom karoserijom. Imao je i prozirna H7 prednja svetla koja su davala 30% jaču svetlost, a za aktivnu bezbednost u vožnji je bila zadužena novorazvijena DSA (Dynamic Safety Action) šasija. Astra G je predstavljena kao hatchback s troja i petora vrata i kao karavan, Ubrzo nakon toga su usledili limuzina sa četvoro vrata, coupé, dostavno vozilo Astravan i Cabrio kao zastupnici svih tadašnjih stilova karoserija.

 

opel astra classic II klima 02.jpg

 

Uz brojne karoserije Opel je tada bio osetno hrabriji pa je nudio moćne verzije kao što su Astra OPC i Astra V8 Coupé koja se takmičila u nemačkom šampionatu touring automobila i 24-satnoj trci na Nirburgringu. Astra OPC je prvobitno raspolagala sa 160 KS, a naknadno čak 192 KS. Podsetimo, Opel je 2001. godine na sajmu automobila u Ženevi predstavio koncept sportskog automobila Astra OPC X-treme snage 444 KS koji je obećavao vrhunsko ubrzanje do 100 km/h za 3.9 sekundi, uz mogućnost vožnje po normalnim saobraćajnicana.

 

212232-opel g 01.jpg

 

Astra G se odlikovala dinamičnom šasijom i tehnologijom pogonskog sklopa, kao i gotovo udvostručenom torzijskom i krutošću na savijanje zahvaljujući upotrebi čelika visoke čvrstoće. Astra je postavila standarde u svom segmentu vozila po pitanju prostranosti kabine. Osetno veće međuosovinsko rastojanje je ''krivo'' za prostranu unutrašnjost, posebno kada se radi o prostoru za glavu i kolena pozadi. Zapremina prtljažnika hatchback verzije je povećana na 370 litara. Opel danas nastoji da pokaže da i i nova Astra ima sličnosti. Kao najveće novine navodi uvođenje Opel Vizor prednjeg dela vozila te digitalnog kokpita Pure panel. Dolazi električna verzija, a već sada se nudi plug-in hibrid. Stigao je i GSe, ali sada s novim značenjem Grand Sport Electric. Od novina u Opelu ističu Intelli-Lux LED Pixel svetla s ukupno 168 LED elemenata te sedišta sa AGR sertifikatom.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...