Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

slika%20za%20dole.jpg

Retro-Electro Company se bavi dizajniranjem i proizvodnjom elektro opreme za vozila i ostalih namena. Svi uređaji rade sa MIKROKONTROLERIMA, odnosno za svaki je pisan poseban program koji vodi celu funkciju uređaja.

Retro-Electro Company je mlada firma koja se bori za svoje mesto na tržištu tako što profesionalno i korektno odrađuje zadatke koji se nalaze pred njom. Uređaji koji ćete videti su profesionalno i pažljivo odrađeni tako da zadovoljavaju potrebe tržišta. Trudimo se da idemo u korak sa vremenom i da napravimo sve ono sto je vama potrebno za bolji i bezbrižniji život.

Automatic light switch - 500 din. - za članove FLCS 400 din.

als.jpg

Uređaj za odloženo paljenje svetla na vozilima. Povezuje se na D+ kontakt alternatora tako da počinje sa odbrojavanjem tek nakon startovanja motora. Interval paljenja svetla zavisi od jačine akumulatora. Prvo (jutarnje) paljenje interval 8-10 sekundi, svako sledeće je kraće.

U uredjaj su ugradjene MOSFET komponente velike snage (50V, 30A, 75W)

Jedini uređaj koji radi na 12 i na 24 Volti!

Follow me home light - 1.500 din. - za članove FLCS 1.300 din.

flhl.jpg

Uređaj služi za osvetljavanje određenih mesta ispred vozila u uslovima totalne ili male vidljivosti.

Radi tako što određeni prostor ka kome uperite farove osvetli oborenim svetlima na vremenski period koji mu zadate. Zadavanje vremenskog perioda se vrsi povlačenjem ručice ablendera ka sebi (blic položaj). Jedan blic je jednako 20 sekundi, svako sledeće povlačenje ručice dodaje jos po 20 sekundi.

Interior Dimmer switch - 800 din. - za članove FLCS 700 din.

ids.jpg

Uređaj služi za postepeno paljenje i gašenje unutrašnjeg svetla u kabini. Upotrebom ovog uređaja podiže se komfor putnika prilikom ulaska ili izlaska iz vozila. Njegov sastavni deo je savremeni mikrokontroler koji kontroliše intervale paljenja i gašenja svetla.

Police light processor - 1000 din. - za članove FLCS 900 din.

pls.jpg

Uređaj služi za oponašanje policijskog svetla ili bilo kog drugog režima rada upotrebom raznih boja i kombinacija. Uređaj se startuje pritiskom na taster (2.5 sekunde). Nakon toga uređaj počinje da radi po prvom režimu (paternu), svaki sledeći pritisak na taster uređaja prebacuje na sledeći režim (ukupno osam režima).

-----------------------------

Detaljnije o uređajima na sajtu:

http://www.retroelectrocompany.com

sa leve strane klik na: Uređaji - Devices

Uskoro će biti još uređaja, naravno po nižim cenama za članove Kluba. :thumbup:

Vase Čarapića br. 8

062/187-3460

37201 Kruševac, Srbija

-----------------------------

Tema ostaje otvorena za Vaša pitanja na koja će odgovarati Aleksandar preko naloga Aleksandar M

Ujedno, tema će služiti i za Vaše sugestije, predloge oko uređaja za koje smatrate da bi bili korisni... :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li je moguce prepraviti uredjaj za automatsko paljenje svetala tako da preko dana sijalice fara rade na manjem naponu, tj manjem intenzitetu svetla, a kad se uvece upale preko prekidaca da svetle normalno? Znaci poenta je da farovi preko dana rade sa 50% snage ili koliki je vec prag paljenja sijalice, a da u isto vreme zadovoljavaju norme sto se tice vidljivosti vezane za dnevna svetla.

Video sam da nesto slicno ima kod triona al je jako los kvalitet ugradjenih elemenata pa ceo sklop crkava jako brzo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Upravo se radi takav uredjaj. Sada je u fazi pisanja softvera.

Evo ukratko, imace mod programiranja inteziteta svetlosti (kombinacija kontakta i blicanja) i to od 7V do 11V, tako da sami birate kojom jacinom ce svetla raditi preko dana. Naravno odlozeno paljenje nekih 5 sekundi nakon startovanja motora. I nesto sto mislim da nijedan uredjaj do sada nema a to je postepeno paljenje svetala (2 sekunde) i jos bolje nakon gasenja motora svetlo ce se postepeno gasiti. Imace jos nekih mogucnosti ali necemo da otkrivamo jos uvek bas sve.

Pratite temu bicete obavesteni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja odavno imam vas prekidac za odlozeno paljenje svetla.Nemam zamerke na rad.thumbsup.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probaću da objasnim... Treba mi uređaj koji će imati ulaz i dva izlaza i jedan prekidač koji bi svičovao između ta dva izlaza.

Preciznije, kada dođe signal na ulaz, on ga prosledi na izlaz 1. Kada se pritisne prekidač on prebaci izlaz na 2. Kada se pritisne opet prebacuje izlaz 1 i sve tako dokle god postoji signal na ulazu. Kada se signal na ulazu prekine i ponovo vrati on po default-u ponovo daje izlaz 1.

Valjda sam objasnio :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

podvarak- Nece biti preterano skup, nije poenta u elektronici nego u softveru za mikrokontroler, bez brige :thumbsup:

bokija - Drago mi je da to cujem, pozdrav :thumbsup:

Dovla - Tebi treba uredjaj koji ce da prebaca kratko i dugo svetlo povlacenjem ablendera u blic polozaj?

Ako nije za to moras da mi kazes kolika struja treba na izlazima da bude, odnosno kolike su snage potrosaci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam hteo sam da pravim postepeno paljenje i gasenje farova (kao za osvetljenje kabine Interior Dimmer switch) ali posto vidim da radite na tome sacekacu pa cu da narucim kada bude gotovo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interior Dimmer switch , mene ovo zanima :D

i zanima me ovo zadnje , police nesto :rolleyes: samo nisam bas skapiro u cemu je fora :whistle:

Edited by boleabarth

Share this post


Link to post
Share on other sites

hahahahahahah vrhunska fora skroz :) . . . a jel mogu te led trakice (posto predpostavljam da su led trake u pitanju) da budu manjih dimenzija , da nisu tako dugaceke :blink: i jel imate i neke zvucne signale uz to :w00t:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uz uredjaj se ne isporucuju Led trake.

Mogu da se skrate na zeljenu duzinu.

Obezbedjena nabavka Led traka po jeftinijoj ceni ali o tome na PP.

Zvucnih efekata jos uvek nema.

Share this post


Link to post
Share on other sites

poslata poruka :whistle:

a reci mi ovaj uredjaj za paljenje unutrasnjeg svetla - jel i za nejga potrebno kupiti neke posebne sijalice , ili se to samo poveze na postojece :question:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nedovoljno brza kamera da pohvata sve efekte, uzivo je skroz drugacije :thumbsup:

Vise informacija na sajtu: http://www.retroelectrocompany.com

Zar upotreba plavog i crvenog trepcuceg svjetla nije rezervisana za vozila pod pratnjom i kao takva zakonom regulisana njegova upotreba?

Share this post


Link to post
Share on other sites

pa verovatno jeste . . . ali neces sigurno cimati muriju sa njima , ili nekog u crnoj X6 sa zatamljenim staklima hehehe :p . . . odlicna je fora za sprdnju po kraju u sitne sate :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos bolje je kada radi sa LED jer se ne zagreva tranzistor pa mu nije potreban hladnjak posto predpostavljam da je tanzistor iz BD serije.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nedovoljno brza kamera da pohvata sve efekte, uzivo je skroz drugacije :thumbsup: Vise informacija na sajtu: http://www.retroelectrocompany.com
Zar upotreba plavog i crvenog trepcuceg svjetla nije rezervisana za vozila pod pratnjom i kao takva zakonom regulisana njegova upotreba?

pa verovatno jeste . . . ali neces sigurno cimati muriju sa njima , ili nekog u crnoj X6 sa zatamljenim staklima hehehe :p . . . odlicna je fora za sprdnju po kraju u sitne sate :thumbup:

Ja se sa tim ne bih zezao:

25. Vozila pod pratnjom

Član 106.

Vozilo pod pratnjom je vozilo kome je dodeljena pratnja vozila policije, Bezbednosno-informativne agencije, Vojske Srbije, odnosno Vojno-

bezbednosne agencije, kada daju posebne zvučne i svetlosne znake. Kao vozilopod pratnjom smatra se i samo vozilo policije, Vojske Srbije, Bezbednosno-

informativne agencije i Vojno-bezbednosne agencije, kada daje posebnezvučne i svetlosne znake.

Posebni svetlosni i zvučni znaci vozila pod pratnjom su crveno i plavo trepćuće svetlo koja se naizmenično pale (u daljem tekstu: crveno i

plavo svetlo) i zvučni znak promenljive frekvencije (u daljem tekstu:sirena).

Izuzetno od stava 1. ovog člana, vozilo pod pratnjom sme davati samoposebne svetlosne znake bez sirene, ako je omogućena dovoljna vidljivost tog

vozila i bezbednost učesnika u saobraćaju, osim kada se vozilo pod pratnjom kreće brzinom većom od dozvoljene na tom delu puta.

Radi bolje vidljivosti, vozilo pod pratnjom može pored trepćućih svetala davati i svetlosni znak upozorenja iz člana 60. ovog zakona.

Uređaji za davanje posebnih zvučnih i svetlosnih znakova iz st. 1. i 2.ovog člana, smeju se ugrađivati i postavljati samo na vozilima iz stava 1.

ovog člana namenjenim da vrše pratnju.

Uređaji za davanje posebnih zvučnih i svetlosnih znakova iz st. 1. i 2.ovog člana, smeju se upotrebljavati samo na vozilima iz stava 1. ovog člana

kada ta vozila vrše pratnju.

Vozila pod pratnjom imaju prvenstvo prolaza u odnosu na sva druga vozila, osim u odnosu na vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj

regulisan svetlosnim saobraćajnim znakovima ili znakovima policijskog službenika kada im je tim znakovima zabranjen prolaz i na njih se ne

primenjuju odredbe ovog zakona o ograničenju brzine, o propuštanju pešaka, o zabrani presecanja kolone pešaka, o zabrani preticanja i obilaženja vozila,

pod uslovom da ne ugrožavaju bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Bliže odredbe o tehničkim karakteristikama uređaja, ugradnji i postavljanju i načinu upotrebe posebnih znakova donosi ministar nadležan

za unutrašnje poslove.

Član 108.

Vozilo sa prvenstvom prolaza je vozilo policije, Bezbednosno-informativne agencije, Vojske Srbije, Vojno-bezbednosne agencije, hitne

medicinske pomoći, odnosno vatrogasne službe, kada daju posebne zvučne i svetlosne znake.

Vozila sa prvenstvom prolaza su i vozila ministarstva nadležnog za izvršenje zavodskih sankcija kada prevoze lica lišena slobode, kada daju

posebne zvučne i svetlosne znake.

Posebni svetlosni i zvučni znaci vozila sa prvenstvom prolaza su najmanje jedno plavo trepćuće ili rotaciono svetlo (u daljem tekstu: plavo

svetlo) i zvučni znak promenljive frekvencije (u daljem tekstu: sirena).

Izuzetno od stava 1. ovog člana vozilo sa prvenstvom prolaza sme davati samo posebne svetlosne znake bez sirene, ako je omogućena dovoljna

vidljivost tog vozila i bezbednost učesnika u saobraćaju, osim kada se vozilo sa prvenstvom prolaza kreće brzinom većom od dozvoljene na tom delu puta i

ako bi upotreba sirene onemogućila ili omela uspešno izvršenje službenog zadatka.

Uređaji za davanje posebnih zvučnih i svetlosnih znakova smeju se ugrađivati i postavljati samo na vozilima iz st. 1. i 2. ovog člana.

Uređaji za davanje posebnih zvučnih i svetlosnih znakova smeju se upotrebljavati samo na vozilima iz st. 1. i 2. ovog člana kada je to neophodno

za efikasno i bezbedno izvršenje službene radnje koja ne trpi odlaganje.

Vozila sa prvenstvom prolaza imaju prvenstvo prolaza u odnosu na sva druga vozila, osim u odnosu na vozila pod pratnjom i vozila koja se kreću

raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svetlosnim saobraćajnim znacima ili znacima policijskog službenika, kada im je tim znacima zabranjen prolaz

i na njih se ne primenjuju odredbe ovog zakona o ograničenju brzine, o propuštanju pešaka, o zabrani presecanja kolone pešaka i o zabrani

preticanja i obilaženja vozila, pod uslovom da ne ugrožavaju bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Bliže odredbe o tehničkim karakteristikama uređaja, ugradnji i postavljanju i načinu upotrebe posebnih znakova donosi ministar unutrašnjih

poslova.

Bliže propise o tehničkim karakteristikama uređaja, ugradnji i postavljanju znakova na vojna vozila donosi ministar nadležan za poslove

odbrane.

Kazne su vrlo ozbiljne.

7. Prekršajne kazne za pravno lice

Član 326.

Novčanom kaznom u iznosu od 100.000 do 800.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice koje postupi suprotno odredbama iz sledećih članova

ovog zakona:

3) člana 106. stav 5,

4) člana 108. stav 5,

Član 331.

Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 30.000 dinara ili kaznom zatvora u trajanju do 30 dana kazniće se za prekršaj lice koje postupi

suprotno odredbama iz sledećih članova ovog zakona:

27) člana 106. stav 5, kazniće se vlasnik odnosno vozač,

27) člana 106. stav 5, kazniće se vlasnik odnosno vozač,

Stav 5 clanova 106 i 108 je:

Uređaji za davanje posebnih zvučnih i svetlosnih znakova smeju se ugrađivati i postavljati samo na vozilima iz st. 1. i 2. ovog člana (Policija, vojska BIA)

Član 333.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 kazniće se za prekršaj lice koji postupi suprotno odredbama iz sledećih članova ovog zakona:

63) člana 106. stav 6,

65) člana 108. stav 6,

Stav 6 clanova 106 i 108 je:

Uređaji za davanje posebnih zvučnih i svetlosnih znakova iz st. 1. i 2. ovog člana, smeju se upotrebljavati samo na vozilima iz stava 1. ovog člana kada ta vozila vrše pratnju

Ako ih imas ugradjene (a nisi policija, vojska, BIA) - kazna

Ako ih upotrijebis -jos jedna kazna

Edit: dodat izvor

Izvor: http://www.vrelegume.rs/novi_zobs/ZOBS.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...