Jump to content
FAS Goran
Ticma

Cena gasa

Recommended Posts

@Milose, ozbiljno? Juuu, gde je to, idem i ja da sipam! :scooter:  :laughing:

Ja tocim samo na Eko, ta mi je i najbliza i uvek nekako usput, ali su oni, koliko sam video, skuplji od Nis-ovih recimo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

europetrol ako ga negde ima to je u Suboticu :-) ja tocim u BT ali ima i na putu za SU a sigurno tu u gradu ima vise pumpi. gas je vise nego dobar a kad odes da spas trazis karticu koja kosta 1dinar i onda litar kosta 68.90 :-) a danas je mozda jos jeftiniji jer svaki drugi dan cena pada bar kod njih.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A, sa karticom! Ja danas otisao, ono 78. Ali i to je jeftinije nego na Eko, tu prema Somboru, tu je 82. Moracu uzeti karticu iduci put, vise vredi ta nego ova na Eko...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovako, pišem čisto moja zapažanja, kompanija NIS je grad Novi Sad ostavila bez mogućnosti kupovine TNG boca za domaćinstva, da bi kupio, moraš ići u Beočin ili Futog a te benz pumpe nemaju kapacitet ni za ta mala mesta a kamoli za ceo Novi Sad. Broj vozača koji voze na TNG se rapidno smanjuje, prodaja TNG-a pada dok akcize i porezi rastu. Meni sve ovo lični na namerno gašenje TNG tržišta provučeno kroz zvanične tokove.

 

Tugu za južnim tokom nadoknadjuju gašenjem TNG tržišta

Share this post


Link to post
Share on other sites

I meni se cini tako, kao sto kazes, kao da namerno uklanjaju tng sa trzista...

Ali se nadam, da ce, posto mnogi odustanu i predju na drugi naftni derivat, opet isforsirati i subvencionisati voznju na tng. Pa ce oni koju ostanu na tng profitirati i dobro proci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cene autogasa u Srbiji među najvišim u Evropi

 

tng%20yugo.jpg

 

Kako prenosi Tanjug, cene tečnog naftnog gasa (TNG) u Srbiji su među najvišim u Evropi, među kojima su, po visini, samo cene u Danskoj, Velikoj Britaniji i Holandiji. To je Tanjugu izjavio Josip Kelemen iz Regionalnog udruženja za TNG. On je naveo da je zbog toga, u prethodne dve godine zebeležen pad prodaje TNG-a u Srbiji za oko 33 odsto, istakavši da takav trend postoji od kada je počela primena akciza na TNG koje su među najvišim u Evropi. Davanja državi u ceni TNG-a u Srbiji iznose oko 60 odsto, zbog čega je cena tog derivata visoka, kazao je Kelemen.
 
On je ocenio da kompanije ne mogu da naprave veće ustupke na svoj račun da bi snizile cenu TNG-a jer su, kako kaže, privrednici već dovoljno dali i ne mogu više, kada država uzima 60 odsto, a uz to Srbija nema dovoljno svojih resursa za proizvodnju TNG-a i ne može uticati na cenu goriva i osuđena je da ga uvozi. Uz dodatno povećanje akcize od početka ove godine, cena TNG-a je porasla, a potrošnja tog derivata u Srbiji je pala, iako je Srbija nekad bila lider po potrošnji tog ekološkog goriva u regionu, rekao je Kelemen. On je upozorio da se potrošači u Srbiji zbog svega toga ponovo okreću fosilnim gorivima, koji štetno utiču na životnu sredinu i zdravlje ljudi, iako je TNG ekološki i ekonomski prihvatljivo gorivo, a to će se, kako je rekao, odraziti i na budžet kroz manje prihode od poreza i veća izdvajanja za lečenje od obolenja koja prouzrokuju fosilna goriva. Kelemen je naveo da je u Hrvatskoj na primer, akciza na TNG samo 13 evra po toni, a u Srbiji 380 evra, dok je uobičajeni evropski prosek 125 evra po toni.
 
Potrošnja TNG-a u Srbiji, naveo je, pala je sa 420.000 tona na oko 300.000 tona godišnje. U Hrvatskoj se čak, istakao je, daju subvencije od 40 odsto cene ugradnje mehanizama za prelazak automobila na korišćenje TNG, a to se radi i u Italiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Poljskoj. Govoreći o uticaju pada cena nafte na svetskom tržištu na cene TNG-a, on je rekao da zbog toga pada i cena TNG-a i da očekuje da će tržište TNG-a i ubuduće pratiti ta kretanja. Kelemen je ukazao da bi srpski privrednici, gradska saobraćajna preduzeća i lokalne samouprave, koji žele da izgrade mreže punionica komprimovanog prirodnog gasa (CNG) ili da uvedu korišćenje CNG-a u automobile, mogli da dobiju velika bespovratna sredstava iz evropskih fondova.
 
Ako se zainteresovani na vreme prijave za te fondove EU, mogu da dobiju od 50 do 80 odsto bespovratnih sredstava od ukupne vrednosti nekog projekta, rekao je on i naveo da ako, na primer, neki projekat vredi oko pet miliona evra, iz tih evropskih fondova privrednici mogu bespovratno povući čak 2,5 miliona evra, a gradska saobraćajna preduzeća čak 80 odsto vrednosti projekta. ''To su velike šanse, da vam neko pokloni čak 2.5 miliona evra ili više i predlažemo Srbiji da ne čeka, jer Hrvatska to nije uspela'', kazao je Keleman. On je rekao da je neshvatljivo da Srbija nije razvila svoj potencijal za korišćenje CNG, koji se ogleda u postojećim nalazištima nafte i gasa u Vojvodini, a uz to na CNG ne postoji akciza kao na TNG. Istakavši da je neophodno proširiti mrežu punionica za CNG u Srbiji, on je naveo da u Srbija sada ima samo devet tih punionica, a da se procenjuje da ima oko 3.000 vozila koji koriste CNG, od čega oko 1.000 legalizovanih. U Hrvatskoj, napomenuo je, sada se radi na razvoju CNG-a, ali i na novoj tehnologiji dizel motora automobila u kombinaciji sa TNG-om.
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo je zemlja Srbija.....

Mora nekako da se puni budzet.....nikad ali nikad nije bila ovako mala razlika izmedju TNG i benzina.

Kod nas se najvise vozi na dizel i tng , na benzin vozi zanemarljiv broj ljudi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

juce  sam stigo iz EU,cena gasa kad se preracuna u dinare izadje 60din,a kod nas je trenutno 75-78din,Pa ne da nema logike nego ........

Share this post


Link to post
Share on other sites

Veceras sipao na na Piramidi u Novom Sadu  cena bez popusta 67,1 tj dobijem 14,9l a sa popustom 15,45 al da je drzava lopovska jeste

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pre neki dan sipao sam na spominjanom Petrol-u kod Najlon - a po 67,8. Tako nešto.

Ono što ne mogu da shvatim na svu ovu bedu da je tolika razlika u ceni gasa, ne među distributerima koliko među gradovima sa istim distributerima.

Biće da je Zrenjanin prilično platežan na osnovu cena već duži niz godina, iako sa tim ja nisam upoznat ili su nezajažljive zadnjice lokalaca...

Inače, ovde je cena kao po komandi 76.90 i ne odstupa ni za "Krajcer"!

Nisam po prirodi pesimista ali ovom društvu kanda nema leka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pravi Petrol na Rumenačkom putu je još jeftiniji, ja sam u subotu sipao po 66.90 din.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je li ovi misle spustiti cenu gasa? U Požarevcu pola pumpi podiglo cenu na 77.60, drugih pola drži 75.90... a u Hrvatskoj cena pala na oko 50ak dinara, još se najavljuje da će ići niže... pa tko tu koga jebe?

 

Nije da mi je skupo, ali je bezobrazno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja danas sipao na EP 70.90 sa onom karticom a oko N.godine je bio jos jeftiniji s tom karticom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Europetrol tj. eurogas to je ista firma sad sam tek skontao, danas sa tom karticom 65.90. kad bi tako bilo i u Nis lepo bi bilo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Variranje cena gasa, pre tri nedelje 62.90, prosle nedelje 63 i nesto, ove 61.90. U pitanju je Eko pumpa, na somborskom putu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...